Pegulaová prošla skupinou bez ztráty setu, souboj o 2. místo degradoval déšť

3. 11. 2023, 06:04
Aktuality 17
TURNAJ MISTRYŇ - Zatímco při loňském debutu na Turnaji mistryň nevyhrála jediný zápas, letos Jessica Pegulaová (29) prošla skupinou bez porážky i ztráty setu. Americká tenistka nepolevila ani s již jistým postupem do semifinále v kapse, vyřazenou Řekyní Mariou Sakkariovou (28) porazila 6:3, 6:2 a svou neporazitelnost protáhla na osm duelů. Větrný souboj o 2. místo ve skupině Bacalar mezi Arynou Sabalenkovou (25) a Jelenou Rybakinovou (24) byl opakovaně přerušován deštěm a nakonec krátce před půlnocí odložen na pátek.
Jessica Pegulaová (© AFP)

Pegulaová – Sakkariová 6:3, 6:2

Jessica Pegulaová před rokem při debutu na Turnaji mistryň na domácí půdě v texaském Fort Worth prohrála všechny tři duely ve dvouhře i ve čtyřhře, byť krátce předtím vyhrála podnik WTA 1000 v Guadalajaře a sebevědomí si zvedla ziskem své tehdy nejcennější trofeje.

Také letos se na vrchol sezony naladila triumfem, když ovládla turnaj WTA 250 v rodné zemi své maminky v jihokorejském Soulu. Na rozdíl od loňska ale na vítězné vlně pokračuje i na Turnaji mistryň, v mexickém Cancúnu si ve skupině poradila se všemi soupeřkami ve dvou setech.

Po Jeleně Rybakinové a světové jedničce Aryně Sabalenkové pokračovala ve skvělých výkonech i proti Marii Sakkariové, byť už měla jistý postup ze skupiny a mohla pošetřit síly. Bez šance na další pokračování v turnaji hrající Řekyni přehrála 6:3, 6:2 a vzájemnou bilanci vyrovnala na 5:5.

Sakkariová předchozí dvě účasti na Turnaji mistryň proměnila v semifinále, letos ale uhrála pouze jeden set. Proti Pegulaové spáchala osm dvojchyb, vyhrála jen dva z devíti gamů při svém podání a sezonu ukončila sérií pěti porážek.

"Už jsem měla jistý postup ze skupiny a byla jsem v bezpečí, ale když jdete na kurt, tak chcete vyhrát. A jsem si jistá, že ona nechtěla jet domů bez jediné výhry. Hrajeme o body a peníze, takže v sázce bylo pořád hodně," svěřila se Pegulaovou.

"Hlavně s ohledem na body. To mě nutí ktomu přistupovat jako ke stále důležitému zápasu. Byla to moje hlavní motivace a také jsem se nechtěla naladit na semifinále špatným výkonem. Takže jsem teď ráda, jak jsem to v těch šílených podmínkách zvládla," dodala.

Pegulaová, v 29 letech nejstarší singlistka na letošním Turnaji mistryň, pošesté v řadě porazila členku elitní desítky a bilanci s hráčkami TOP 10 vylepšila na 18:26. Přitom teprve během sezony 2019 se ve svých 25 letech dostala do TOP 100 a nyní je první americkou semifinalistkou Turnaje mistryň po pěti letech.

"Když jsem se loni poprvé stala hráčkou TOP 5, cítila jsem se psychicky trochu jinak. V hlavě pak máte  jiné myšlenky, když se dostanete na tuhle úroveň. Před sebou mám jen pár hráček a je to něco jiného. Letos jsem se s tím ale srovnala a hraju velké zápasy mnohem lépe," řekla Pegulaová, jež letos odehrála ve dvouhře i čtyřhře dohromady už 131 zápasů.

"Snažím se na maximum využívat své zápasové zkušenosti. V každém zápasu se cítíte jinak, ale čím více situací prožijete, tím lépe se pak cítíte, když se objeví znovu," dodala rodačka z Buffala, která je v Mexiku stále ve hře i ve čtyřhře s krajankou Coco Gauffovou.

Na jméno své semifinálové soupeřky ve dvouhře si musí počkat minimálně do pátku. Na 2. místě ve skupině Chetumal mohou skončit Iga Šwiateková, Coco Gauffová, Ons Jabeurová a teoreticky i Markéta Vondroušová.

Sabalenková – Rybakinová 6:2, 3:5 přerušeno

Ve čtvrtek se v Cancúnu mělo rozhodnout o postupující ze skupiny Bacalar, pobřeží Karibského moře na jihovýchodě Mexika ale v těchto dnech bičuje bouře a zápas Aryny Sabalenkové s Jelenou Rybakinovou byl opakovaně přerušován a nakonec skončil nedohrán.

Sabalenková začala reprízu letošního finále Australian Open soustředěněji a dlouho se lépe vypořádávala s častými pauzami kvůli dešti. Když se zrovna hrálo, obě tenistky bojovaly se silným větrem a často si před podáním opakovaly nadhoz míčku. Přesto pětadvacetiletá Běloruska v prvním setu nečelila brejkbolu, dvakrát o rok mladší Kazašce sebrala servis a ujala se vedení.

Druhá sada byla kouskovaná ještě častěji. Světová jednička Sabalenková šla sice jako první do brejku, za stavu 2:1 ale poprvé přišla o podání, ztratila rytmus úderů a po ztrátě osmi míčků v řadě prorhrávala 3:5. Dvacet minut před půlnocí se v Cancúnu znovu silně rozpršelo a hráčky za stavu 6:2 a 3:5 definitivně zamířily do šaten.

Časový skluz má i program ve čtyřhře, ve které jeden duel nebyl vůbec rozehrán. V pátek tak bude na programu pět zápasů plus jedna dohrávka. Znovu však hrozí bouřky a již tak kritizovaným pořadatelům přibývají další vrásky na čele.

Tabulky skupin


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
Krisboy
Co je s BeBe?
Reagovat
Sinuhet1
je tehotna
Reagovat
Krisboy
Jj, už jsem se informoval jinde. Tak gratuluju a hodně štěstí vinšuju.
Reagovat
Sinuhet1
Belindu jsem rad sledoval, co se da delat
Reagovat
Tomas_Smid_fan
BeBe?! Chybí mi tu emotikony z odstraněného TP Chtěl jsem jí tu dát čtyřlístek, takže hodně štěstí!!!
Reagovat
bardunek666
Jessica hraje opravdu velmi dobře. A jsem moc rád, že ačkoliv měla postup jistý, tak se snažila a hrála naplno. Klidně by to tam mohla vyhrát
Sekera podvodnice tedy bez výhry. Letos tam prostě neměla co delat
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tak to je už úplná tragikomedie

Za tohle by měli trvat na odstoupení vedení WTA. Kdy jindy nežli teď?
Reagovat
baba
ať to tam ta Pegula klidně vyhraje, zlobit se nebudu!
Reagovat
aligo
Tak to byla fakt groteska od pořadatelů
Reagovat
Liverpool22
Zápas Rybky s Arynou byl fraška - to nebaví nikoho - hráčky, diváky....Pokud je zápas cca 4-5 přerušen, tak to se totálně rozkouskuje, holky ztratí rytmus a z BIG zápasu je cirkus. smile Bohužel v Cancúnu má dnes zase pršet - jasno a slunečno má být až v pondělí smile
Takže se ukazuje, že WTA měla dát letos TM do Ostravy a byl klid.
Reagovat
aligo
Ale to by Linett neměla kde hajínkat
Reagovat
Liverpool22
smile přesně tak. smile Linett to je taky případ smile
Reagovat
lvicek
jojo, prece chuderky hracky nebudou drepet v zaplivanem ctyrhvezdickovem hotelu, nutne musi mit petihvezdickovy!
Reagovat
Kandinsky1
Já vůbec nechápu, proč se k tomu vyjadřuje někdo, u koho účast na TM ani nehrozila.
Reagovat
lvicek
Protoze ona se zasadila o to, ze to maji holky v Mexiku evidentne...
Reagovat
misa
Pegula čím je starší, tím zvládá zápasů víc a víc, aniž by na ni byla znát únava. Asi se v USA tak dobře trénuje
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist