Pegulaová v Montrealu vyřadila jedničku Šwiatekovou a zahraje si o třetí titul

13. 8. 2023, 01:24
Aktuality 11
WTA MONTREAL - Jessica Pegulaová (29) na turnaji WTA 1000 v Montrealu zdolala 6:2, 6:7, 6:4 světovou jedničku Igu Šwiatekovou (22), když vývoj třetího setu otočila ze stavu 2:4, a postoupila do finále. O třetí titul a druhý z "tisícovky" si americká tenistka zahraje s Ljudmilou Samsonovovou, nebo Jelenou Rybakinovou, jejichž semifinálový souboj byl kvůli dešti odložen na neděli.
Jessica Pegulaová (© Profimedia)

Jessica Pegulaová uspěla proti Ize Šwiatekové ve třetím vzájemném utkání v této sezoně podruhé a celkovou bilanci vzájemných zápasů upravila na 3:5. Polku porazila na lednovém United Cupu, ve finále v Dauhá naopak neuspěla.

Šwiateková, jež v osmifinále přešla přes Karolínu Muchovou, v Montrealu třetí třísetový duel v řadě nezvládla. V úvodním setu si ani jednou neudržela podání a poprvé na servisu uspěla až v úvodním gamu druhé sady. Pak ale opět čtyřikrát selhala, v podobném stylu však pokračovala i soupeřka a za stavu 5:4 nedokázala duel dopodávat.

Tie-break druhého setu získala po obratu Šwiateková, která od stavu 2:4 vyhrála pět míčků v řadě. V rozhodujícím setu naopak koncovku zvládla lépe Pegulaová. Od stavu 2:4 vyhrála čtyři gamy za sebou a po dvou a půl hodinách proměnila první mečbol.

"S ní je to vždycky těžké, ale samozřejmě je to neuvěřitelně cenné, když porazíte světovou jedničku. Určitě mi to dodá sebedůvěru do finále i do dalších týdnů. Bylo to jako na horské dráze, ale jsem ráda, že jsem na konci udržela nervy," uvedla Pegulaová.

Šwiateková, jež prohrála po sérii osmi vítězství, vůbec poprvé v kariéře ztratila v jednom zápase jedenáctkrát podání. Dosud nedokázala vyhrát zápas (devětkrát), v němž prohrála sedm a více gamů po svém servisu.

Do finále elitního turnaje WTA 1000 postoupila Pegulaová potřetí v kariéře. Devětadvacetiletá Američanka zaútočí na třetí singlový titul v kariéře po triumfu ve Washingtonu (2019) a Guadalajaře (2022).

Jména finálové soupeřky se v sobotu nedočkala. Program tento týden již poněkolikáté narušil déšť a druhé semifinále mezi Ljudmilou Samsonovovou a Jelenou Rybakinovou bylo odloženo na neděli od 19:30 SELČ. Zápas o titul by se pak měl hrát od 23:30.

• WTA 1000 MONTREAL •
Kanada, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
sobotní výsledky (12. 08. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Pegulaová (4-USA) - Šwiateková (1-Pol.) 6:2, 6:7 (4:7), 6:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
paddy
Nebylo složité vidět, že Swiatek celý turnaj nehrála svůj top. Supertenistky nyní nejsou na skladě, což dokumentuje, že vyhaslé hvězdy minulosti jsou v top 10-30. Jako další argument lze uvést i Barty, která si Swiatek mazala na chleba i na antuce.

Kvalita soupeřek Swiatek určovala i výsledek. Plíšková se dostala do TB, Muchová a Collins ziskaly set a Pegula mohla vyhrát už ve dvou setech, když Swiatek měla problém získat vlastní servis.

Z opačné strany mince. To, že se Plíšková dostala do TB neznamená její lepší formu, zůstává tam, kde je a pro nejlepší není žádnou hrozbou.

Uvidíme, zda Pegula dokáže získat svůj teprve třetí titul. Patří mezi hráčky (např. spolu se Sakkari), které celou sezónu trpělivě sbírají body, a i když tituly z toho nejsou, tak jsou v top10.

Naopak jiné hráčky typu Plíšková zahrají dobře jeden měsíc v roce a z těch bodů, pak žijí celý rok, a člověk se diví, jak můžou být tak vysoko v žebříčku, když prohrávají s hráčkami ze třetí stovky.

Nečtěte cancy
sledujte Cincy
smile
Reagovat
hanz
Počkej na vylágoš vod comči...smilesmilesmile
Reagovat
bIbec
Já si pamatuju, že když byl Plech mladší, tak se mu vyčítalo, že konzistentně sbírá bodíky, ale na ty větší dílčí úspěchy to nestačí.

Takže se na ni lidi dívali tak jako dneska na Pegulu nebo tu Sakkari. Ale celkově byla solidnější ve svých nej letech. Víc titulů a srovnatelná míra konzistence.

Teď už je stará a nikdo od ní myslím nic moc nečeká.
Reagovat
bIbec
Prostě ty její výsledky sou už odrazem jejího vyššího věku.

Asi by se tam našli lepší příklady hraček, které zazáří jednou za rok.
Reagovat
EllNino
Pliskova to urcite neni no, koment mimo misu :) jestli byl nekdo vzor konzistence, tak prave Karolina
Reagovat
bIbec
Pegysmile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
Pavol
Iga to brala ako tréning. Bolo jej to jedno. smile
Reagovat
bobisek7373
Špatně smile
Reagovat
bobisek7373
Bravoooo Jessica ????????
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist