Petrohrad ovládl finálový debutant Kukuškin. Porazil i Južného

31. 10. 2010, 18:53
Aktuality 3
ATP PETROHRAD - Michail Kukuškin si v premiérovém finále na turnaji ATP připsal překvapivý titul. V boji o něj ruský rodák s kazašským pasem zaskočil domácího favorita Michaila Južného, jenž stále bojuje o účast na Turnaji mistrů.
Michail Kukuškin

Michail Kukuškin potvrdil, že se mu nejvíce daří na halových turnajích v rodném Rusku. Dosud byl jen jednou v semifinále a stalo se tak před rokem v Moskvě. Letos v ruské metropoli prohrál ve druhém kole se Štěpánkem, vše si však vynahradil v Petrohradu.

Dvaadvacetiletý tenista s kazašským pasem se dostal až do svého premiérového finále a v něm si vyšlápl na domácí nasazenou jedničku Michaila Južného, kterého přehrál 6-3 7-6. 

Kukuškin vzal Južnému v první sadě dvakrát servis a ujal se nečekaného vedení. Přestože mnohem zkušenější Rus mohl získat druhý set, za stavu 6-5 se mu nepovedlo udržet servis a v tie-breaku už tahal za kratší konec.

"On hrál doma a skoro každý mu fandil, tak mi to samozřejmě dělalo problémy. Ale jsem spokojený s předvedenou hrou a s tím, jak jsem zahrál poslední bod. Pro mě je to první výhra nad hráčem Top 10 a za to jsem neskutečně šťastný," komentoval senzační vítěz St. Petersburg Open.

Pro Kukuškina to byla zdařilá odveta za loňské semifinále turnaje v Moskvě, kdy proti Južnému uhrál jen tři gamy. Díky překvapivému triumfu, ke kterému vedla cesta přes tři nasazené soupeře, se v žebříčku posune zhruba o 30 míst a přiblíží se elitní padesátce. Dosud byl nejvýše čtyřiasedmdesátý.

"Pro mě je to neuvěřitelné, ten pocit, protože jsem si nikdy nepomyslel, že bych teď mohl turnaj vyhrát, když jsem v žebříčku okolo devadesátého místa. Před začátkem turnaje bych nevěřil, že se dostanu aspoň do čtvrtfinále," řekl Kukuškin.

"Věřím si, ale přesto jsem si nemyslel, že bych dnes mohl vyhrát. Právě teď nevím, co se přesně stalo. Je to pro mě šok a myslím, že potřebuju nějaký čas, abych pochopil, co jsem dokázal," dodal rodák z Volgogradu.

Kukuškin je druhým 'Kazachem', který dokázal získat titul z turnaje ATP. Poprvé to v létě dokázal Golubjov a vzestup 'kazašského' tenisu nedělá radost českým hráčům. Ti příští rok přivítají právě Kazachstán v 1. kole Davis Cupu.

"Mým dalším cílem je dostat se do první světové padesátky a udržet úroveň mé hry. A budu se snažit hrát dobře i na větších turnajích, protože se mi zatím na grandslamech ani Masters nikdy nedařilo."

Osmadvacetiletý Južnyj zůstává ve hře o premiérový start Turnaji mistrů, dnešní porážkou se však připravil o sto bodů, které by mu v závěru boje o Londýn mohly chybět. Moskevský rodák v Petrohradu nenavázal na triumfy z let 2002 a 2004.

- ATP 250 PETROHRAD (Rusko, tv. povrch / hala, 663.750 dolarů) -
nedělní výsledky (31. 10. 2010)

Dvouhra - finále:
Kukuškin (Kaz.) - Južnyj (1-Rus.) 6-3 7-6(2)

Čtyřhra - finále:
Bracciali/Starace (It.) - Bopanna/Kúreší (2-Ind./Pák.) 7-6(6) 7-6(5)

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
a.magerova
Kukuškinovi jsem fandila z nostalgické vzpomínky na dobu, kdy loni jiný hráč v tomtéž tričku vyhrál Roland Garros :-))
Reagovat
krbik13
presne toto udrelo do oci aj mne :) kukushkin casto hrava vo federerovich trickach :) a toto bledo modre zjavne prinasa stastie :)
Reagovat
Gulbis
Snad mu ty trička vždycky Fedex vypere
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist