Plíšková po čtyřech měsících proměnila mečbol, v deštivém Montrealu uspěla i Bouzková

7. 8. 2023, 20:58
Aktuality 19
WTA MONTREAL - První dvě české tenistky mají za sebou úspěšný vstup do turnaje WTA 1000 v Montrealu, kde zvládly deštěm přerušené zahajovací duely. Karolína Plíšková (31) zdolala ve třech setech Číňanku Lin Zhu (29), poprvé od 20. dubna vyhrála zápas po využití mečbolu a zajistila si souboj se světovou jedničkou Igou Šwiatekovou. Marie Bouzková (25) si poradila s americkou kvalifikantkou Kaylou Dayovou (23) a čeká ji střetnutí s šestou hráčkou světa Caroline Garciaovou, s níž vyhrála všechny tři vzájemné zápasy.
Karolína Plíšková (© Profimedia)

Karolína Plíšková se během antukového jara dostala do krize a téměř čtyři měsíce nevyhrála zápas po využití mečbolu. Od 21. dubna odehrála osm utkání, sedm z nich prohrála a jedinou výhru si připsala po skreči soupeřky. Poslední dvě porážky utrpěla dokonce s hráčkami figurujícími až ve třetí stovce světového žebříčku.

Černou sérii utnula v Montrealu, kde po kostrbatém průběhu zdolala 6:3, 6:7, 6:2 Číňanku Lin Zhu. Šanci vyhrát měla ve dvou setech, ale v tie-breaku druhé sady po dvojchybě a nevynucené chybě zahodila dva mečboly, načež bylo utkání kvůli dešti na více než hodinu přerušeno.

Po návratu na kurt jednatřicetiletá rodačka z Loun zahrála dva míčky do autu a rozhodnout musel třetí set. Na ten se dokázala zkoncentrovat, získala první čtyři hry a ani prohraný servis za stavu 4:0 jí už na cestě k vítězství nezastavil.

"To přerušení bylo těžké. Ve druhém setu jsem byla blízko výhře, měla jsem dva mečboly. Nehrála jsem příliš dobře, ale přispěla k tomu i soupeřka, zahrála několik opravdu dobrých úderů," řekla bývalá světová jednička a dvojnásobná grandslamová finalistka.

"Ve druhém setu se to pro mě trochu zvrtlo, ale jsem ráda, že jsem ve druhém setu dokázala znovu nastartovat svou hru a soustředění. Snažila jsem se zůstat pozitivní, i když to bylo těžké," dodala Plíšková, jež je přihlášena i do čtyřhry společně s Chorvatkou Donnou Vekičovou.

Ve druhém kole dvouhry předloňská finalistka a obhájkyně semifinále z loňského Toronta vyzve světovou jedničku Igu Šwiatekovou. S Polkou prohrála oba vzájemné duely, poprvé neuhrála ani game, naposledy letos ve Stuttgartu po ztrátě vedení 1:0 na sety. V Kanadě se utkají poprvé mimo antuku.

"Ne že bych tam (ve Stuttgartu) byla blízko vítězství, ale cítil jsem, že jsem našla hru, jakou bych proti ní měla hrát, což není vždycky jednoduché. Příliš lehkých bodů vám nedá. Musíte najít rovnováhu, abyste hráli riskantně a agresivně, ale zároveň ne zase moc. Což je to nejtěžší," řekla Plíšková k duelu se čtyřnásobnou grandslamovou šampionkou.

Polku během US Open Series, na které dorazila po triumfu v rodné Varšavě, čeká hájení postu v čele žebříčku. O první místo přijde v případě, že v Montrealu nedojde do čtvrtfinále a Aryna Sabalenková získá titul.

Dayová – Bouzková 6:7, 3:6

Marie Bouzková minulý týden na domácím Livesport Prague Open nezvládla pozici nasazené jedničky, vypadla už v prvním kole a neobhájila svůj jediný titul na okruhu WTA.

Neúspěch vzala jako příležitost včas odletět za Atlantik a lépe se připravit na US Open Series. A vstoupila do něj úspěšně, z kvalifikace rozehranou Američanku Kaylu Dayovou porazila 7:6, 6:3.

Bouzková si připsala premiérovou výhru v Montrealu, nicméně ne první na kanadském Rogers Cupu. Před čtyřmi lety v Torontu, které se s Montrealem střídá o pořadatelství, předvedla parádní jízdu z kvalifikace až do svého první semifinále. Cestou vyřadila i tři grandslamové šampionky a prohrála až se Serenou Williamsovou.

Bývalá vítězka dívčího US Open Bouzková, jež tento týden startuje i ve čtyřhře s Lin Zhu, ve druhém kole vyzve pátou hráčku světa Caroline Garciaovou (h2h 3:0). S Francouzkou vyhrála všechny tři vzájemné duely, všechny na trávě. Naposledy před měsícem ve třetím kole Wimbledonu.

Finalistka letošního French Open Karolína Muchová a vítězka Wimbledonu Markéta Vondroušová v Montrealu po několikahodinové pauze zaviněné deštěm otočily zápas prvního kola ve čtyřhře. České tenistky v prvním letošním vystoupení po svém boku porazily kazašsko-americké duo Anna Danilinová a Bethanie Matteková-Sandsová 0:6, 6:4, 10:4 a upravily společnou bilanci na 5:1. Muchová zaznamenala první deblovou výhru od loňského dubna a zajistila si návrat do žebříčku deblistek.

Ve dvouře se v Montrealu představí ještě další čtyři Češky. Kromě Muchové a Vondroušové čeká v úterý první kolo také na Kateřinu Siniakovou, Petra Kvitová má jako jediná na úvod volný los.

Bencicová – Bronzettiová 6:2, 6:3

Belinda Bencicová si v 26 letech odbyla vítěznou premiéru na turnaji WTA 1000 v Montrealu. Švýcarská vítězka Rogers Cupu z roku 2015 (Toronto) si poradila hladce 6:2, 6:3 s Italkou Luciou Bronzettiovou a ve druhém kole čeká na vítězku amerického souboje mezi Alyciou Parksovou a Lauren Davisovou.

"Kvůli dešti to byl docela dlouhý den, jsem tu od rána od osmi hodin. Takže jsem ráda, že pro mě pracovní den skončil a mohu se vrátit a trochu si odpočinout. První zápas na turnaji je vždycky těžký a doufám, že v dalším kole se zlepším," komentovala olympijská vítězka.

Bývalá světová jednička Viktoria Azarenková vstoupila do prestižní soutěže výhrou nad Polkou Magdou Linetteovou, kterou v deštěm opakovaně přerušovaném duelu smetla 6:3, 6:0 a oplatila jí porážku z březnového Miami. Od zahájení zápasu do proměnění mečbolu uběhlo téměř šest hodin času. Ve druhém kole se semifinalistka z let 2008 a 2010 utká v souboji grandslamových šampionek s Američankou Sloane Stephensovou (h2h 5:4).

Venus Williamsová prohrála pátý ze sedmi letošní zápasů. V Montrealu 43letá americká veteránka podlehla navzdory odvrácení osmi mečbolů 2:6, 5:7 krajance Madison Keysové, jež upravila vzájemnou bilanci na 4:2.

Jennifer Bradyová si už na třetím turnaji po dvouleté pauze zaviněné vleklým zraněním levé nohy připsala skalp hráčky TOP 20. Finalistka Australian Open 2021 udolala po divokém průběhu a odvrácení dvou mečbolů 7:6, 0:6, 7:6 světovou dvacítku Jelenu Ostapenkovou z Lotyšska.

• WTA 1000 MONTREAL •
Kanada, tv. povrch, 2.788.468 dolarů
pondělní výsledky (07. 08. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Plíšková (ČR) - Lin Zhu (Čína) 6:3, 6:7 (8:10), 6:2
Bouzková (ČR) - Dayová (USA) 7:6 (7:1), 6:3
Bencicová (12-Švýc.) - Bronzettiová (It.) 6:2, 6:3
Keysová (13-USA) - Williamsová (USA) 6:2, 7:5
Azarenková (16-Běl.) - Linetteová (Pol.) 6:3, 6:0
Cirsteaová (Rum.) - Gračovová (Rus.) 6:4, 7:6 (7:3)
Stephensová (USA) - Kalininová (Ukr.) 6:4, 7:6 (7:2)
Bradyová (USA) - Ostapenková (Lot.) 7:6 (9:7), 0:6, 7:6 (10:8)
Paoliniová (It.) - Vekičová (Chorv.) 7:6 (7:3), 6:2
Boulterová (Brit.) - Marinová (Kan.) 6:3, 6:1
• Čtyřhra - 1. kolo •
Muchová/Vondroušová (ČR) - Matteková-Sandsová/Danilinová (USA/Kaz.) 0:6, 6:4, 10:4

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

19
Přidat komentář
EllNino
Úspěšný návrat na tour :) Nemohla kvůli zranění vůbec těžit z vysokého nasazení po finála AO, něco podobného se vlastně stalo Lucce Šafi, i když ne na takovou dlouhou dobu

Nevím, jestli se Jenn někdy ještě dostane do finále GS nebo na 13. místo, ale je fajn, že ještě zkouší smilesmile
Reagovat
horska.kraslice
Docela jsem ji postrádala, je dobře, že se vrátila.
Reagovat
jackiec
Koukám že organizátoři nadále pokračují v udělování WC staré Williamscesmile
Reagovat
tenisfan178
Šikulka Kája,tak teď vyletí ve 2.kole. smileAle aspoň jedna výhra,to je velký pokrok. Maruška taky dobrý.smile
Reagovat
com
hmm kurz podobnej jako byl i na Lindicku, kdyz hrala ve Varsave smile

Swiatek (1) - Plíšková 3-0 1.09 8.53
Reagovat
tommr
nově utvořené duo zahájilo turnaj úspěšně. V prvním setu sice schytaly kanára, ale po dešťové pauze se vrátily jako vyměněné a nedaly soupeřkám šanci ... smile
Reagovat
Dobry-den
Markéta tedy první zápas po Wimbledonu vyhrála s kanárem. smile
Hezky vystupňovaný výkon. smile
Reagovat
tommr
kdyby společně hrály pravidelně tak by mohly konkurovat KrejSi ...
Reagovat
Dobry-den
To je strašidelný titulek. smile
Ale pravdivý. A ona sama si toho byla vědoma, protože ještě ve 2. setu se z toho pokakala a zbytečně zápas protáhla...
Ale je to tam, určitě už se nemůže dočkat dalšího zápasu. smile Tam se ukáže, jaká je její skutečná úroveň...

Marie - forma není, ale los pomohl. Garciu už dokázala třikrát zaskočit, tak třeba jí to otráví i počtvrté...
Reagovat
com
smile takhle se budes Karoline klanet, az Swiatek vyradi smile
Reagovat
vavrinec
Tak to ledaže by se v tenise zavedly handicapy jako v dostizích a Iga by musela běhat s pětikilovou koulí na noze.smile
Reagovat
misa
Marie naštěstí i přes letošní bídu dokáže vyhrávat zápasy na těch největších turnajích. Naopak na dvěstěpadesátkách má bilanci 1-4.
Reagovat
Dobry-den
Tak ať se na ty pouťáky vyprdne, akorát nám cuchá nervy. smile
Reagovat
tommr
proti Swiatekový se těžko ukáže jaká je její momentální úroveň. S tou prohraje v každým případě ...
Reagovat
Dobry-den
O tom nikdo nepochybuje. Ale uhraje aspoň 5 gamů jako Linda? smile
Reagovat
tommr
takže 6 a více uhraných her bude znamenat dobrou formu? smile
Reagovat
Dobry-den
Pokud by se jí to povedlo, byl bych velice mile překvapen. :)
Reagovat
lars
Nekecas ? :)
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist