Plíšková v Kluži přerušila další sérii, po skalpu Erraniové je po roce a půl v semifinále

9. 2., 21:56
Aktuality 16
WTA KLUŽ - Karolína Plíšková (31) na halovém turnaji WTA 250 v rumunské Kluži znovu potvrdila roli papírové favoritky a přestřihla další černou sérii. Na dvě vítězství po sobě po deseti měsících navázala proti bývalé světové pětce Saře Erraniové (36) z Itálie, kterou v souboji grandslamových finalistek přehrála 6:2, 6:0 a poprvé od srpna 2022 postoupila do semifinále. V něm bude čelit Britce Harriet Dartové (27), která je v této fázi na okruhu WTA poprvé v kariéře.
Karolína Plíšková (© Profimedia)

Plíšková – Erraniová 6:2, 6:0

Karolína Plíšková od loňského dubna na 14 turnajích po sobě nevyhrála více než jeden zápas a zaznamenala pouze pět vítězství. Letos porazila jen Naomi Ósakaovou, další tři duely s Jelenou Ostapenkovou, Kateřinou Siniakovou a Jelenou Rybakinovou prohrála a se sérií tří porážek dorazila na menší halový podnik WTA 250 v Kluži.

Právě v Rumunsku ale jednatřicetiletá Češka zastavila už několik černých sérií. Po 10 měsících vyhrála dva zápasy po sobě, ukončila stejně dlouhé čekání na čtvrtfinále a dnes v něm vybojovala i své první semifinále od srpna 2022.

Plíšková třikrát potvrdila roli papírové favoritky. Po rakouské kvalifikantce Sinje Krausové (188. v WTA) a Kolumbijce Camile Osoriové (101.) neztratila set ani s bývalou světovou pětkou Sarou Erraniovou (98.). O pět let starší Italku, jež usilovala o první semifinále od října 2017, přehrála snadno 6:2, 6:0.

Plíšková sice prohrála úvodní game, ale od té chvíle dominovala. Na přelomu první a druhé sady vyhrála 11 výměn v řadě a kráčela za bleskovým postupem. Lehce se zadrhla jen v poslední hře, v níž musela odvracet brejkboly a využila až třetí mečbol.

"Cítím, že od prvního zápasu tady hraju čím dál lépe. Dnes jsem hrála opravdu dobře, skvěle jsem podávala. Na konci to bylo ošidné, ale zvládla jsem to," řekla Plíšková v pozápasovém rozhovoru na kurtu. Soupeřku během 62 minut přestřílela na vítězné údery 31:11 a udělala přitom jen 15 nevynucených chyb.

Statistiky zápasu Karolína Plíšková – Sara ErraniováStatistiky zápasu Karolína Plíšková – Sara Erraniová (@ Livesport)

S finalistkou Roland Garros 2012 Erraniovou se česká finalistka US Open 2016 a Wimbledonu 2021 střetla potřetí v kariéře a poprvé po více než osmi letech. Po porážce v Sydney 2013 a hladké výhře na WTA Elite Trophy v Zhuhai 2015 otočila vzájemnou bilanci na 2:1.

Bývalá světová jednička Plíšková aktuálně figuruje ve světovém žebříčku až na 78. místě, což je její nejhorší žebříčkové umístění po více než 10 letech. Pokud v však Rumunsku přidá alespoň ještě jednu výhru, začne se posouvat zpátky směrem vzhůru.

Nyní má před sebou další mety, které by v Kluži ráda překonala. Poslední finále si totiž zahrála již v srpnu 2021 (Montreal), na triumf čeká dokonce od ledna 2020 (Brisbane). Na podniku nejnižší kategorie WTA 250 startuje poprvé od Štrasburku 2022.

Plíšková na turnaji zůstala jedinou majitelkou titulu z turnajů WTA. V sobotním semifinále vyzve 103. hráčku světa Harriet Dartovou, s níž vede ve vzájemné bilanci 2:0. Porazila ji před šesti lety ve Wimbledonu i loni v Dauhá, kde soupeřce povolila jen tři hry. Sedmadvacetiletá Britka ve čtvrtfinále porazila 6:3, 6:2 Španělku Nuriu Parrizasovou a překonala své maximum na okruhu WTA.

Druhé semifinále čistě rumunské

O druhé místo ve finále svedou souboj domácí tenistky Jaqueline Cristianová a Ana Bogdanová (h2h 0:2), které budou shodně útočit na své druhé finále a v něm případně na premiérový titul.

Pětadvacetiletá Cristianová ve čtvrtfinále porazila 6:3, 7:5 bývalou světovou jedenáctku Anastasiji Sevastovovou z Lotyšska, jež hrála první turnaj WTA po mateřské pauze, a počtvrté v kariéře postoupila do semifinále. Jejím maximem je finále v Linci 2021, kde ze semifinále postoupila bez boje.

Jednatřicetiletá Bogdanová se ve čtvrtfinále postarala o vyřazení nejvýše nasazené Arantxy Rusové. Nizozemskou tenistku udolala až po třech a půl hodinách boje 3:6, 7:6, 7:6, přestože ve druhém a třetím setu celkem čtyřikrát dotahovala manko brejku a pětkrát byla dva míčky od porážky. K mečbolu ale soupeřku nepustila a vyhrála i čtvrtý vzájemný souboj.

Kariérním maximem Bogdanové je finále na antuce Varšavě 2022.

Výsledky turnaje WTA 250 v Kluži

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

16
Přidat komentář
com
tak to vypada hodne slibne 1:4
..hlavne vydrzet a posetrit sily na zitra
Reagovat
com
jak by rekla Blondie - JE TO TAM
Reagovat
Mantra
přátelé, kde se dá koukat na lepší stream než je tipsport?
Reagovat
Liverpool22
https://jokersportshd.net/c199e133/a4dd4775/c9791ae0
Reagovat
Mantra
paráda, už se to musím naučit hledat
Reagovat
Riesling
Vsechno spatne, ten Italsky model je Michal Franek z Akademie.
Reagovat
Krisboy
Koukej to tam vyhrát celý!
Reagovat
com
a pak vyhraj i Dauha
Reagovat
Krisboy
Zas aby jí na poličce zbylo místo na ten zpropadenej talíř!
Reagovat
tommr
Velice cenná výhra po dobrým výkonu. A kanárek pro Errani byla ta příslovečná třešnička na dortu ...
Karolína si dneska taky konečně připsala první plusový body do žebříčku a zahájila tak doufejme cestu pro návrat na pozice kam patří ...
Reagovat
turista
Reagovat
com
V zebricku pro letosni rok je uz v prvni padesatce.. S titulem by atakovala na top 20

SF bude snad pohodicka

V pripadnym finale bude stat proti domaci hracce tak jako tak.. Ale Bogdan uz 3x porazila, naposled loni, tak snad by byla lepsi volbou, nez pro ni neznama Cristian
Reagovat
tommr
Bogdan je ale větší bojovnice než Cristian a Karolíně by nedala ani míček zadarmo ...
Nejdřív je ale třeba porazit Dart která na tomhle turnaji evidentně chytla vlnu a takový hráčky jsou velice nebezpečný ...
Reagovat
frenkie57
Je to tak, ani tu Britku nelze podcenit. Avšak myslím si, že je Karolína natolik zkušená, že si to pohlídá.

Apropo, kdo teď trénuje Káju? V jejím boxu jsem viděl akorát nějakého plešivce a modela italského typu.
Reagovat
sojka1
plesivec bude Michal Franek z jeji akademie, italsky model je z Kolumbie :-)) Carlos Martinez, manzel Nicole Melichar (kterou trenuje a jeste i Tauson), byli ale domluveni jen do konce roku, zrejme pokracuji..... jinak je u ni stabilne uz asi 4 roky Olga Savchuk. (V tymu jsou jeste Salvador + Ganancia = fyzio, kondice Lledo)
Reagovat
frenkie57
Děkuju za vyčerpávající info.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist