Po stopách kauzy Kaderka: Novinář Artur Janoušek vypráví, jak rozkrýval podvody na ČTS

6. 3., 09:03
Aktuality 11
Českým tenisem otřásla největší kauza za poslední roky. Soud poslal do vazby svazového prezidenta Iva Kaderku a člena dozorčí rady svazu Vojtěcha Flégla, které policie stíhá za milionové podvody se státními sportovními dotacemi. Vyhověno tak bylo návrhu státního zástupce, podle nějž by oba muži mohli na svobodě ovlivňovat svědky. Kaderkovi i Fléglovi hrozí až desetileté vězení. Zákulisí kauzy popisuje v novém vydání podcastu Livesport Daily investigativní novinář Českého rozhlasu Artur Janoušek, který případ odhalil.
Ivo Kaderka (© Profimedia)

O co přesně jde? Český tenisový svaz poslal desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha-Balkán. Podle vyšetřovatelů ale část peněz určená na pořádání turnajů skončila na účtech firem Flégla a jeho příbuzných. Kvůli zneužívání státních sportovních dotací policie v úterý obvinila pět lidí z tenisového prostředí a stejný počet firem. Kaderku viní z dotačního podvodu a ze zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což mu nyní hrozí až desetileté vězení.

"Obecně ve sportu jsou obrovské peníze. A pokud někde velké peníze jsou, tak to mocné lidi láká, aby si na ně sáhli. Jsem přesvědčený o tom, že v téhle kauze mám pravdu. Během doby, co jsem kauzu rozplétal, se mě snažil Ivo Kaderka zastrašovat. Je pravda, že jsem byl v jednu chvíli opatrnější, jezdil jsem domů oklikou, pokaždé jinou cestou, kruhové objezdy jsem objížděl pro jistotu dvakrát, abych viděl, jestli mě někdo nesleduje," líčí investigativní novinář Artur Janoušek.

Ve středeční epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Osobní zkušenosti s jednáním Iva Kaderky a jemu blízkých osob.

Detaily dotačního podvodu.

Postavení a odvolatelnost svazového prezidenta.

Nový díl Livesport Daily najdete na oblíbených podcastových platformách – Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
ozzy
Vazeni, opatření proti takovym 'bafunarum' ala Pelta nebo Kadečka, bylo například v korporátní sfere řešeno tzv.sebekontrolou, za komancu se tomu říkalo rotace kádrů, prostě daná osoba (manazer) mohl vykonávat pozici max 36- 48 měsíců a pak výměna za předpokladu že následník, kontroloval výsledky svého předchůdce.. Pak se nemusel hledat , investigativní policajt, který to po čtvrt století vystoupil.
Reagovat
jindrulka
Též oceňuji tak odvážného novináře - klobouk dolů. Kaderka byl nepříjemný arogantní boss, který chladnokrevně urážel naše nejlepší hráče, třeba konflikt Radka Štěpánka s ním, Martina Navrátilová a další. Boží mlýny melou.
Reagovat
Krisboy
Mafiáni a svině.
Reagovat
vladka
Wou!!! Není Janoušek jako Janoušek .. Před tímhle klobouk dolů!
Reagovat
Kandinsky1
Žasnu, že se u nás ještě najdou investigativní novináři
Reagovat
Krisboy
Je jich u nás dost.
Reagovat
Pe3k
Novinář borec, Kaderka mafiánský boss.
Reagovat
Mony
Jo, tady je to pěkně poskládané od A do Z...Co je nejdůležitější, že to prasklo, je ochota 1 novináře se v tom stourat, aby získal podklady pro policii..takže se teď asi spousta příjemců dotací modlí, aby se takový aktivní novinář neobjevil u nich...ale budme optimisti
Obdivuji odvahu takových lidí, kteří nasazují pohodový život proti kolosu takovéto a jiných arogantních mocí ...zároveň se ale taky obávám, že to bude mít vliv na chod úspěšného českého tenisu..On ten úspěch jasně, že jde i za tímto vedením..akorát z toho taky chtěli mít něco navíc
..I to získání takových dodací vyžaduje nějaké schopnosti a dosadit tam nějakého troubu, který nekrade , může skončit krachem..
Reagovat
Mony
Tím neříkám, že produkce špičkových hráčů je jen díky vedení svazu. Možná v organizaci velkého množství Baby turnaju, kde se podchytí talenti.
Hlavně dik ale patří samozřejmě rodičům, které se pro děti obětují, naším dávným ikonám(Hrebec,Kodes, Mandliková, Novotná, Lendl, Navratilova. .ap), kteří jsou pro děcka vzory a motivací...ale nezapomínejme i na vedení vesnic, kteří už berou jako standard postavit i v Zapadákově tenisový kurt!
Reagovat
darek.vrana
Zajímavé, doporučuji.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist