Pohltí čínský drak klokana?

16. 2. 2010, 13:39
Téma 5
Od US Open 2008 se stále častěji objevují spekulace, že by úvodní grandslamový podnik sezóny mohli Australané prodat movitějším zájemcům. Třeba Číňanům. Ti by rádi přemístili turnaj do Šanghaje, dřívějšího místa Turnaje mistrů. Dalším z adeptů o grandslam, který se v Austrálii hraje už víc než sto let, jsou prý Španělé, národ plný tenisových talentů, antukových dvorců i tenisových center.
Má to Australian Open spočítané?

Austrálie už podle tenistů dávno není zelený světadíl. Zeleně zářil léta i tenisový Australian Open. Už to neplatí! Pořadatelé úvodního grandslamu roku vyměnili před třemi lety zelený podklad Rebound Ace za modrý povrch Plexicushion. Lindsay Davenportová to komentuje: „Žár spaluje, začíná Australian Open, které se obarvilo namodro a všichni si stěžují, že se cítí neuvěřitelně stísněně a na omdlení."

Přebarvené tradice
Připadáme si teď jak na US Open, stěžují si některé tenisové hvězdy na stejnou „modrou“ atmosféru v Melbourne, jako má grandslamový New York. Rozdíl je ale značný. U protinožců vrcholí v lednu letní prázdniny. V Melbourne je snad každý sloup opentlený vlajkou siluety tenisty na pozadí zářícího slunce.

A právě slunce úřaduje nezdravě. Předpovědi slibují doslova sluneční teror. Brit Andy Murray, který letos vypadl hned v prvním kole, se s pořadateli nemazlil: „Hrajeme v sauně. Ještěže brzy Australian Open dost pravděpodobně skončí! Takový turnaj by neměl patřit mezi grandslamové…Zastánci tradic jsou opačného názoru. Asi jich ale ubývá.

Vedro sužuje
Boj proti vedru byl jednou z inovací letošního Australian Open. Maria Šarapovová dostala před pár lety na Austalian Open téměř úpal, když byla nucena končit první kolo až ve zdraví nebezpečných podmínkách. To už ostatní tenisty na kurtnepouštěli.Letos Šarapovovou úpal rozhodně neohrozil, když ji hned v prvním kole - a zejména pro sázkaře překvapivě - vyřadila krajanka Kirilenková.

 

Nové číslo Tennis Areny dále obsahuje:

rozhovor s Hanou Mandlíkovou
• přehled největších tenisových arén světa
Rozvoj psychiky - jak může trenér pomoci
příběh Amelie Mauresmové

a další zajímavosti.

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok a získejte 2 sady míčů zdarma!

 

Dle nového herního řádu už takový duel může být přerušen po dohrání setu a nemusí se nutně dokončit nebo se na dvou hlavních stadionech Roda Lavera a Vodafone Areně zatáhne během utkání střecha. To také dříve nebylo. I ta všakvzbuzuje emoce. „Netrénuji tvrdě na to, abych tady hrál v klimatizované hale,“ kritizoval zastřešení Andy Roddick.

Ani záměna povrchu za modrý Plexicushion moc nenadchla. „Každý grandslamový turnaj by měl být unikátní. Zde se vždy hrálo na zelené, ale teď si připadám jako na US Open,“ postěžoval si Skot Andy Murray. Stejně jako ostatní ani příliš neřeší, že nové kurty jsou rychlejší, drsnější a také je slunce hůř rozžhaví.

Policejní manévry
Melbourne Park byl vždy pro fanoušky přátelským místem. Letos se však hemžil policisty. Po loňských incidentech Chorvatů se Srby a s pedofilním deviantem na záchodcích se vše zpřísňuje. Byl instalován nový kamerový systém, policejní přítomnost byla výraznější. „Špatné chování nebudeme tolerovat,“ tvrdí australští policisté. Pořadatelé si dokonce vyhradili právo zakázat problémovým fanouškům po dobu čtyřiadvaceti hodin vstup do areálu. Kdo ho poruší, bude zatčen.Ani policisté sami se nevyhnuli incidentu, když nastříkali pepřový sprej do očí "jen" hlučných řeckých fanoušků.

Ředitel turnaje Craig Tiley přiznává, že to asi s policejními akcemi přehání. Že bychtěl organizační výbor pořadatelská práva prodat, o tom ale nechce ani slyšet. „Loni znevážilo Australian Open sexuální obtěžování, rasistické pokřiky a pokusy o krádeže. I proto jsme do areálu Melbourne Parku nasadili mnoho tajných policistů. Nyní nás za to kritizují“ hájí se šéf australského grandslamového klání a připomíná: „Navíc nám od loňské sezóny přibyldalší vážný problém. Sázky na údajně zmanipulované zápasy! Musely se nějakým způsobem řešit. Požádali jsme o pomoc speciální protikorupční týmy, aby diváci v areálu nemohli sázet na zápasy. Pochopitelně, sklidili jsme od vášnivých sázkařů i vlivných a bohatých sázkových kanceláří tvrdou kritiku. Letos se to řešilo tím, že vedení Australian Open spolupracuje s renomovanou internetovou sázkařskou společností. Ta slibuje, že „fixlovat“ není možné. Navíc má v hledištích na dvě stovky svých agentů.

Nebyla to ale pouze nemožnost vsadit si na svého oblíbence či atraktivní zápas, proč Australané už tolik nelpí na své tenisové chloubě – Australian Open. Přeci jen Australané už nedominují tenisu tak, jako kdysi. Přitom právě Australian Open býval všeobecně nejoblíbenějším grandslamem roku. Austrálie je velmi pohostinnou zemí a také velmi svéráznou, například funkcí ministra životního prostředí, jíž tam vykonává bývalá rocková hvězda Peter Garrett z kapely Midnight Oil. A co teprve pořadatelský tým? Je prý určitě dočista nejpříjemnější ze všech grandslamů.

Roztáčíte miliony?
V Melbourne Parku vás všichni s úsměvem zdraví, sálá z nich pohoda. Tenisté milují Australian Open. Prostorný areál, kde se nemusí urputně prodírat davem, jako třeba v Paříži či Londýně. Ještě větší plus je, že se turnaj hraje téměř v centru města. Zdvorce vidíte na hotel Hyatt, kdy bydlí většina hráčů. Sotva pět minut je to do hotelu Crown, vyhlášeného svým kasinem, asi největším na jižní polokouli. V něm je průhledná roura s milionem australských dolarů v jednodolarových mincích. Celý komplex vlastní nejbohatší muž Austrálie James Packer. V jeho hotelu bydlí zase významní reklamní klienti jako Maria Šarapovová či Kim Clijstersová.
Peníze jsou vždy „až“ v první řadě! Rozpočet Australian Open je v přepočtu „jen“ 480 miliónů australských dolarů a šampióni mužské a ženské dvouhry dostanou stejně, v přepočtu zhruba po jednadvaceti miliónech českých korun.

Jen pro srovnání, na French Open obdrží vítězi o šest miliónů víc. A pak, do Austrálie míří řada tenistů ještě se šrámy z minulého roku. Na US Open na ně sice nečeká tak přátelská atmosféra, ale zato jsou neustále v zájmu kamer a tím i sponzorů. Ve Wimbledonu je často dojímá legendární atmosféra.. Naopak v Austrálii na ně čeká pořádné vedro a peněz na ně nezvykle málo. To je asi rozhodující faktor, proč uvažují o změně.. Za všechny to nejlépe vyjádřil Američan Andy Roddick: „Čínský tygr brzy asi australského klokana pohltí.“

pva, Tennis Arena

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Skoťák Máry je snad barvoslepý. A US Open se snad dřív nehrálo na kompletně zelených kurtech? Ti tenisti mají paměť jak houpací kůň. Mají být rádi, že se zbavili toho zoufalého za horka měknoucího povrchu.
Australian Open bylo až do roku 1987 na trávě. Přechod na hard byla mnohem významnější změna. Vědí vůbec, že se až do roku 1974 hrály na trávě tři grandslamy ze čtyř? To musel být vopruz, tolik let hrát tři nejdůležitější turnaje na drnovišti. Kdo chtěl v tenise něco dokázat, musel být výborný travař. Narozdíl od současnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
Až ta čínská bublina co nevidět praskne, tak budou ještě hodně rádi za klokany. Jináč mezi námi devčaty - za 21 mega bych si klidně v sauně zahrál - a rád. A primadonám se nezavděčíte nikdy - jednou je to slunce, podruhé vítr, povykující a fotící diváci atd. V Číně se zase nedá dýchat.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak by chceli novy GS tak myslim ze tam. Nikde inde by som to nechcel. Madrid alebo Spanielsko nie- uz jeden antukovy turnaj je a dalsi hardovy ked ma byt tak nie V Europe. Latinska Amerika je antukova cize to nie Afrika vobec nic tam nie su sponzoryt tak ostaava obrovska Azia a Cina kde daju peniaze a Sanghaj bude urcite zaujimave mesto a maju tam priestory kde sa hral zaverecny turnaj majstrov. Aj ked osobne som za Australiu ale v inom case mozno
Reagovat
smazaný uživatel
Nechci aby se tento grandslam přesunul do Číny, taky nemusí mít Čína všechno... Ten novej povrch je velice dobrý a jediný co by mohli by bylo třeba přesunout Australian open na jiné datum třeba o měsíc déle. Tento návrh už byl i navrhovanej.
Reagovat
smazaný uživatel
Súhlasím.. a ele ešte tie časy sú nejak zlé oproti Európe.. :-(( ale na to sme si už zvykli.. inak máš fakt pravdu - povrch je podľa mňa super ape prechú málo :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist