Pokud se bude hrát US Open bez diváků, pak nebude mít triumf takovou hodnotu, myslí si Čilič

21. 5. 2020, 11:53
Aktuality 56
Marin Čilič v roce 2014 na kurtu Arthura Ashe před plnými tribunami ovládl závěrečný grandslam sezony. Chorvatský tenista si myslí, že pokud se letošní ročník US Open uskuteční bez diváků, pak nebude mít triumf takovou hodnotu jako v předchozích letech.
Profily hráčů
Marin Čilič

Tenisová sezona byla kvůli pandemii koronaviru přerušena na začátku března a hrát se nebude minimálně do 3. srpna. US Open si i tak stále drží svůj termín, přestože nad konáním letošního ročníku kvůli situaci ve světě a hlavně Spojených státech, které jsou nejhůře postiženou zemí, visí otazník. Kvalifikace má začít v týdnu od 24. srpna.

Jednou z variant, jak letošní ročník uskutečnit, je hrát bez diváků. To podle Čiliče není nejlepší scénář. "Asi bych si připadal jako během tréninkového zápasu. Lidé si budou několik let pamatovat a ukazovat: 'Hele, to je ten co vyhrál US Open 2020 bez diváků.' Nemyslím si, že triumf by měl takovou hodnotu..."

Rovněž bývalá světová trojka vidí problém v globálnosti tenisu, nicméně poukazuje na to, že na rozdíl od jiných sportů nemusí být letošní sezona dohrána. "Tenis je trochu jiný než fotbal či basketbal. Tam je potřeba sezonu dohrát, protože výsledky probíhající sezony jsou důležité pro tu následující. V tenise je jedno, jestli začneme v prosinci nebo lednu, moc se tím nezmění."

"Osobně věřím tomu, že bez diváků žádný turnaj neproběhne. Sponzoři totiž investují peníze, protože lidé turnaje navštěvují, aby viděli hráče v akci."

Pořadatelé US Open a americká tenisová asociace chtějí letošní ročník uskutečnit v plánovaném termínu v New Yorku, který je nejhůře zasaženým městem světa. Původně konání za zavřenými dveřmi odmítali, teď už jsou smířeni s tím, že se možná bude muset opravdu hrát bez diváků. Nabízí se také přesun termínu na listopad a rovněž jiné dějiště, hovoří se o kalifornském Indian Wells.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

56
Přidat komentář
panzer.dragon
https://pbs.twimg.com/media/EYleuWPWAAEmEF3?format=jpg&name=4096x4096
Reagovat
sojka1
no vida, slo to i bez sturmu ve dvaceti.... ;-) vecna skoda toho generacniho posunu....
Reagovat
Vlk-v-trave
A nebo to bude mit tu nejvetsi hodnotu za poslednich par dekad,,,jak si budou hraci sbirat sami micky behem celeho turnaje,...ono furt to hledat na kurtu, ohybat se, vystouravat to z kdejakeho rohu...nebo spod sedacky, vsechno jeste stihat v limitu...no uz by meli hraci pomalu zaradit do pripravy ostry gymnasticky trening.
A to nemluvim jeste o narocnosti cestovat v obdobi pandemie, zmena navyku, nejen stravovacich behem vyjezdu, turnaje...
Hrat bez divaku, takze ticho jak na hrbitove, ...to Medved s Kyrgiosem neprejdou ani prvni kolo, ikdyby jim ty micky nekdo podaval.:)
Reagovat
Nola
lopticky im budu zbierat nizsie postaveni hraci, aby si odpracovali podporu, ktoru od nich dostali, Dom si ich bude zbierat sam.....
Reagovat
Ereinion
Spíš by se mělo říct, za jakých okolností zase diváci budou...až nebude koronavirus? To by už nemuseli být nikdy... Nebo až budou mít všichni průkazy o očkování? Nebo se budou dělat nějaké instantní testy před vstupem na stadion? Tu "end game" tady upřímně moc nevidím...
Reagovat
Nola
ak sa das zaockovat ty, dam sa aj ja, vraj maju vakcinu, ktora tvori protilatky.... za pol roka, za pol roka maju vakcinu, dodnes neexistuje ziadna vakcina na rakovinu, svet je naruby....
Reagovat
FulnekUltras
a ještě vám k tomu dáme nějaké prášky... ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=tESv62TlnC8
Reagovat
Ereinion
já se očkovat určitě nedám, pokud to nebude povinný, souhlasím v tomhle s Nolem :) otázkou je účinnost vakcíny, možné vedlejší účinky, plus by se očkování asi muselo často obnovovat kvůli mutacím...pro mou věkovou skupinu navíc koronavirus není velkým rizikem.
Reagovat
sojka1
ze je mozne v ramci jedne zeme stanovit nejaka cisla, postup a prislusna opatreni chapu, ale nevim si rady s divaky z ruznych zemi a kontinentu... ;-)
Reagovat
brixner
Nacpat roboty do sedadel - proč ne!
Nacpat figuríny do sedadel - proč ne!
Nacpat tam papírový ksichty - proč ne!
Pouštět řev z ampliónů - proč ne!
Brát si sami ručníky - proč ne!
Ale jak tydle fans rozdělit? Ve Wimblu publikum způsobně zatleská esu, na USO způsobně zatleská dvojchybě, takže jak ti hráči poznaj, která figurína jim fandí? Nejspíš to bude fungovat jako v nějakym sitcomu - potlesk a smích vždy po každé scéně...Z toho by se jeden posral...
Takže...no, tenis přece nikomu nechybí, takže...
...roboti, už tady sou :-))
Reagovat
Patik
Bez podpory publika by to bol úplne iný zápas..úplne iný výkon..iný turnaj hráč sa potrebuje podeliť s nejakou emóciou počas zápasu potrebuje cítiť odozvu nasmerovanie impulz z publika..či čo sa bude zakaždým otáčať do kamery ?
Reagovat
Marduch
Do kamery asi těžko, odtud k němu těch impulzů moc plynout nebude:) Jako já myslim, že by to byla nejen pro Goata dobrá výzva a právě proto by mě hlavně ty poslední kola fakt zajímala..
Reagovat
smazaný uživatel
Paitik to kritizuje, ale ak sa nahodou začne hrat, bude na televizii nalepený ako komár, hned prvy
Reagovat
Patik
Aj Marin to kritizuje a bude stáť na kurte..
Reagovat
Nola
Marin by si mal hlavne najat psychologa a nie iba dnes, uz par rokov nazad, prehra s Fedexom na W v roku 2016, kedy ho mal na lopate, dalsia s Pellom v roku 2018, skoda pokracovat, prehlasenie, ze bude NO1.... jeho snad nemoze brat nikto vazne....
ale za mna ma neskutocny zarez - rok 2014, Novak prehral s Nishim v semi na USO a vsetko bolo na rakete Fedexa a ten Marin sa snad zblaznil v tom semi, pritom hral tuzku skoro cely turnaj, ani set mu nedovolil.....
Reagovat
Patik
Ľudia nezvládajú aj lahšie situácie v živote..nám o nič nejde a často to zvládame horšie pri televízori ako oni na kurte..a potom im píšeme že nič nevydržia..zvláštne..
Reagovat
Nola
+ 1
Reagovat
smazaný uživatel
Marin sa nezblaznil, to su len alibi.

Proste Federer zlyhal. To je celé.

Uz tolko dobre hrajucich "outsiderov" nakoniec prehralo hned po tom, co favorit bol schopny zareagovat na vyvoj zápasu, napr. čosi zmenit.
Reagovat
Nola
ja mam strasnu smolu na USO, vacsinou som mimo republiku, v roku 2014 to bolo podobne, ale nejakym zazrakom som tie semifinalove zapasy videla, pamatam si, ze Marin hral v tom semi ako maly Boh, aj motyka raz za cas vystreli, vsetko mu tam padalo, neskutocna forma, vtedy ho nebrzdila este hlava, ako v dalsich zapasoch na GS s Fedexom, aj outsider moze mat svoj strop velmi vysoko, ved aj Rafu dokazal prehravat, len to nedokazal udrzat ten strop cele zapasy, celu karieru.....
Reagovat
sojka1
myslim, ze ta absence divaku znat bude (sama se s nimi zacnu podvedome okamzite vic snazit i pri obyc pinkani - dokonce i kdyby nekdo za plotem jen vencil psa) :-)) ale soustredeni hraci to podle me budou umet vytesnit, zvyknou si, "trpet" budou jen soumeni, kteri jsou zavisli na estradach... :-)
Reagovat
Marduch
No, aby právě nejvíc netrpěl šoumen z daňového ráje ve Wollerau;-) poněvadž pro žádného jiného hráče by to nebyl takový nezvyk..
Reagovat
smazaný uživatel
Mozem sa mylit, ale ak by mi niekto prilozil pistol k hlave s tym, ze si musim spravne tipnut kto z big3 sa vysporiada najlepsie s prazdnymi tribunami, tak by som dal Rafu..

To jeho pekelné sustredenie za kazdeho stavu, flasticky, rituály, dalsie rituály pred servisom. Čo ja viem, mam pocit, ze on je do toho zapasu ponorený.

Djokovic, hoci su divaci proti nemu, mam pocit, ze tu energiu potrebuje praveze najviac z big3. Proste si vytýčiť nejakého vnutorneho nepriatela, aj to ho ženie vpred.

Federer to tiez moze zobrat pozitivne, nemam pocit, ze by mu diváci niekedy vyhrali zápas. Ale ak bude stracat tenisovo, tak to pred prazdnymi tribunami zabali skor.
Reagovat
Marduch
asi ano, teda co se týče zápasů Big3 s ostatními. Vzájemné zápasy jsou příliš specifické.. ale i tak si myslím, že tam by nejvíc ztrácel Fedex.
Jinak Rafův zápasový mindset je totálně pověstný..

"Hlavní a poslední fáze přípravy na zápas začíná 45 minut před začátkem utkání. A tou je ledová sprcha. Je to bod zlomu, stav, z něhož už není návrat. Pod studenou vodou probouzím svou sílu a nabuzení.
Přesně od tohoto momentu jsem jiný člověk, všechny smysly se mi zbystří. Psychologové o takovém stavu mluví v tom významu, že tělo ovládají čiré instinkty. Má mysl je zcela soustředěná na bitvu. K tomu poslouchám hudbu, která mě úplně oddělí od vnějších podnětů.
Následně mi můj fyzioterapeut zabandážuje levou nohu, já si mezitím připravuji šest raket na zápas. Na každou dám černý obvaz, pak bílý. To vše dělám jakoby v transu. Pak se obleču, jdu do koupelny, namočím si vlasy, dám si čelenku. Přesně v tomto pořadí. Vše dělám pečlivě, pomalu. Čelenku využívám nejen proto, aby mi vlasy nepadaly do očí, ale i jako gesto před bojem, který mě čeká.
Pak mi fyzioterapeut bandážuje prsty na levé ruce, kterou hraji. Následuje cvičení, musím aktivovat výbušnost. Takže skáču, dělám krátké sprinty, kroutím krkem, zápěstími, koleny. Většinou už v té době bývám často velmi nervózní, což se projevuje tím, že hodinu před zápasem jdu klidně šestkrát na záchod.
Moje ponožky musí být vytaženy tak, aby byly úplně stejně vysoko nad úrovní tenisek. Na kurtu to ještě zkontroluju, pak si sundám bundu, otevřu jednu láhev vody, pak druhou. Z každé se musím napít. Pak je dám pod nohy do určených pozic. Není to z pověrčivosti, láhve řadím na stejná místa, ať vyhrávám či prohrávám.

https://www.sport.cz/tenis/clanek/1336072-bod-z-ktereho-neni-navratu-nadal-promluvil-o-svych-ritualech.html
Reagovat
smazaný uživatel
:-)

Neuveritelná diagnóza, ale zároveň klobúk dolu, že je taký extrémny detailista. Z mojej pripravy na zápas mám s Rafom spoločný len ten záchod, hoci v jemnejšom intervale :)
Reagovat
paddy
Špatná úvaha, nejlíp by to vyhovovalo Djokovičovi. Sami říkáte, že všichni fandí proti němu a ve prospěch zbylých dvou.
Djokovič by proto už nehrál proti nepřejícímu publiku a zbylí dva by ztratili fanouškovskou podporu = Djok win :)

https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/svedsky-sen-o-kolektivni-imunite-se-rozplyva-ve-stockholmu-ma-protilatky-jen-sedm-procent-lidi-40324978#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=311801&dop_req_id=BFj8bMVmHk5-202005212044&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku&utm_campaign=
Reagovat
smazaný uživatel
A to si ešte nepočul, že diváci fandiaci superovi dokážu hráca/hrácov vyburcovat k nadpriemernému výkonu??..Paddy paddy. Dnes to mas za nedostatočnú. Opat raz. Pozor na koncoročné vysvedčenie :)

Koniec koncov Djokovic o tom sám hovoril, ako vo finále Winbledonu velmi dobre zaregistroval, ze vsetci fandili súperovi. Pomohlo mu to k ešte vacsiemu sustredeniu, ponoril sa este hlbsie do seba a zapas nakoniec vyhral. Pred prázdnymi tribúnami by mu mozno ta vnutorna sila chybala.
Reagovat
Patik
Predpokladám že to bude trémou..roztrasú sa ti kolená začneš sa viac snažiť no zároveň viac chybovať..toto sa snáď tophráčom nemôže stať..sú zvyknutí nato že ich niekto detailne sleduje..a taký Federer má rád štadióny kde sú diváci čo najbližšie kurtu..teraz ma napadlo..keď sa stretnú Djokovič s Federerom tak Nole nebude musieť konečne čeliť publiku..
Reagovat
sojka1
prdlacky tremou.... myslela jsem to uplne jinak, jako ze s nimi je lepsi atmosfera, vetsi motivace.... a na tak velkych akcich zase nehraju, aby me to povalilo... :-)) Ale nejak bych proste profesionalum verila, ze se pres tu mimoradnou a predem danou situaci profesionalne preklenou.
Reagovat
Patik
Myslel som že v tom je tréma mne sa to tak väčšinou stávalo že všetko to najlepšie čo sa mi podarilo bolo práve keď sa nikto nepozeral..a potom mi to nikdy neveril..ale rozumiem ti..a myslím si že aj keby to ktokoľvek na kurte zvládol bez publika..to publikum tam proste musí byť..aj keď si povedia a myslia že ho nepotrebujú..potrebujú ho..
Reagovat
Ondra979
Djokovic prave tu energii z publika cerpa, i kdyz mu nefandi, takze pro nej to, je bonus navic...takze by to pro nej mohlo byt spis minus
Reagovat
paddy
atmosféra hráčům samozřejmě bude chybět, ale nesmí se zapomínat na neukázněné diváky - selektivní paměť

ne nadarmo jsem loni publiku z Bronxu věnoval ocenění "žumpa turnaje"

přehled cen si můžete připomenout v této diskuzi :)
https://www.tenisportal.cz/zpravy/nadal-v-petisetove-bitve-premohl-medvedeva-poctvrte-ovladl-us-open-a-ma-19-grandslamovy-titul-26897/#comments
Reagovat
Kozoroh
Historie si pamatuje jen vítěze. Absence publika bude kuriozita, ale nic, co by snižovalo váhu triumfu. Jiná věc je, kdyby se část tenistů nemohla turnaje zúčastnit kvůli cestovním omezením, pak by se na takto ovlivněné USO či RG pohlíželo podobně jako na AO ze 70. let.
Reagovat
dappe
Pro statistiky možná, ale pro samotného hráče to určitě takovou hodnotu mít nebude. Grandslam bez diváků bude propadák. Po pár dnech si to podle mě uvědomí i ti, co si to momentálně nemyslí.
Reagovat
Kozoroh
Diváci na stadionech tvoří jen zlomek tenisových fanoušků, drtivá většina sleduje zápasy na TV nebo přes internet. Nevěřím tomu, že sledovanost drasticky poklesne kvůli prázdnému hledišti, které vlastně prázdné být nemusí, organizátoři se mohou inspirovat jedním bundesligovým týmem či baseballovým mužstvem z Tchajwanu, na sedačky umístit kartonové podobizny nebo figuríny a jásot fanoušků pouštět z reproduktoru. Bude to zpočátku působit hodně divně, ale po pár dnech si na to hráči a diváci u TV/streamu zvyknou, protože to bude přijatelnější možnost než naprosté ticho.
Reagovat
Kozoroh
A pokud by mi někdo ohledně figurín či podobizen diváků NEVĚŘIL, tak tady jsou důkazy:

https://www.irozhlas.cz/sport/ostatni-sporty/baseball-tchaj-wan-robot-figuriny-fanousci-liga-homerun_2004130851_mov
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/navrat-bundesligy-doma-zustane-zoubkovy-trener-i-kozel-chybet-nebudou-falesni-divaci-106053
Reagovat
Marduch
ne neee :D
Reagovat
dappe
Poklesne kvalita zápasů, výrazně. Plné hlediště je předpoklad pro kvalitní sport. Na druhou stranu by to asi přineslo celou řadu zajímavých výsledků. Bude to totálně bez atmosféry, zápas připomínající trénink bude vyhovovat mnoha hráčům, kteří nejsou schopni přenést věci z tréninku do zápasů. Takových je ve všech sportech hodně. Celé to ale bude nuda, stejně jako se to ukazuje u fotbalu.

Umělé figuríny v hledišti radši nehodnotím.
Reagovat
misa
Rozhodně lepší než čekat rok až bude lepší situace a pak zjistit, že ten sport už skoro nikomu nechybí.
Reagovat
HolyMotors
Hele, pár měsíců se nehrálo, všichni fandové už se určitě nemůžou dočkat, až se začne hrát, takže podle mě budou nadšení i z nudy nebo i z ne úplně kvalitních výkonů, hlavně že se hraje. Ze dvou špatných variant, nehrát vůbec nebo bez diváků, vyhraje ta lepší.
Reagovat
smazaný uživatel
Ti ktori nevedia prenist veci z treningu do zapasu to nebudu vediet ani teraz.

Tam predsa nejde o stres z divákov.
Reagovat
sojka1
je to tak, krec jim nastoupi v okamziku, kdy se zacne pocitat, s divaky i bez nich...
Reagovat
smazaný uživatel
Marin tym chce povedat, ze jeho vyhra mala vacsiu hodnotu :)
Reagovat
Mantra
a co tokoví ultramaratoni, trať 300km+ bez diváků a fanoušků, to se nedá
Reagovat
Mantra
jen do té doby než ho náhodou vyhraju
Reagovat
acc
Hrat bez divaku by byla fakt nouze..totalne bez atmosfery.
Reagovat
gigin
Souhlasím. Je to jako svadba bez muziky.
Reagovat
Marduch
Jak kdyby Marinovi hrozilo, že to letos vyhraje:) Samozřejmě, že by takové USO mělo standardní hodnotu. Ve sportovní soutěži přece jde o prokázání schopnosti vyrovnat se aktuálním podmínkám, pokud jsou regulérní pro hru samotnou a pro každého stejné..
Reagovat
Marduch
Ale atmosféra nula to je jas. A co jako. Pro jednou. Změna je život:)
Reagovat
gigin
Však já neříkám, ať nehrajú. Hrajte ogaři aj cérky. Jen jsem si posteskl. To snad můžu ještě tady. Nebo už to tady ovládli komanči s FU v čele?
Reagovat
Marduch
zatím ne:) Popravdě, ten příspěvek jsem pod tebe umístil omylem, měl být samostatně.
Reagovat
gigin
Na to jeb :D
Reagovat
acc
Jako sukani bez mrdu :)
Reagovat
gigin
Spaní bez mrdu. Šukání bez mrdu jsem ještě nezkúšal.
Reagovat
acc
Je to mysleno tak, ze je to marnej pokus bez finalniho produktu. Odtud slovo m*dka...ehm.
Reagovat
gigin
Tož to potom ja.
Reagovat
Krisboy
Tak US Open nemá hodnotu ostatních GS už dávno.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist