Polsko se Šwiatekovou ovládlo skupinu v United Cupu, ve čtvrtfinále jsou i domácí Australané

1. 1., 16:22
Aktuality 0
Poláci si zásluhou Huberta Hurkacze (26) a světové jedničky Igy Šwiatekové (22) jako první zajistili postup do čtvrtfinále letošního ročníku United Cupu. Jedni z největších favoritů si po Brazílii poradili také se Španělskem, dokonce v mixu neztratili jediný game. Postup do čtvrtfinále slaví i Austrálie, domácí tým porazil díky bodům Alexe de Minaura (24) a deblových specialistů Storm Hunterové (29) a Matthewa Ebdena (36) poměrem 2:1 obhájce titulu ze Spojených států.
Hurkacz a Šwiateková jsou hlavními tahouny polského týmu (© AFP)

Polsko – Španělsko 2:1

Díky devátému hráči světa Hubertovi Hurkaczovi a světové jedničce Ize Šwiatekové jsou Poláci jedním z největších favoritů letošního United Cupu. Naši sousedé zatím tuto roli ve druhém ročníku soutěže smíšených družstev potvrzují. Po výhře 3:0 nad Brazílií si poradili i se Španělskem a jako první prošli do čtvrtfinálových bojů.

Hurkacz sice v pondělí v Perthu zaváhal, když neudržel náskok setu a podlehl 6:3, 3:6, 4:6 Alejandrovi Davidovichovi, nicméně Šwiateková po dalším dominantním výkonu smetla 6:2, 6:1 Saru Sorribesovou a stav velmi rychle srovnala. Úřadující šampionka Turnaje mistryň protáhla svou aktuální neporazitelnost na 13 duelů.

Do rozhodujícího mixu nastoupili všichni zmínění a Šwiateková s Hurkaczem zvítězili bez ztráty jediného gamu. Se španělskou dvojicí udělali krátký proces a prvenství ve Skupině A slavili za tři čtvrtě hodiny.

Soupeře pro čtvrtfinále se Polsko zřejmě dozví až po skončení všech skupinových bojů v Perthu. Jako vítěz Skupiny A totiž budou čelit nejlepšímu týmu z druhých míst v tomto dějišti.

 

USA – Austrálie 1:2

Dalším čtvrtfinalistou United Cupu je Austrálie. Domácí výběr v pondělí porazil poměrem 2:1 obhájce titulu Američany a díky nejlepší úspěšnosti vyhraných setů ve Skupině C jde do vyřazovacích bojů.

O první bod se postaral Alex de Minaur po hladké výhře 6:4, 6:2 nad Taylorem Fritzem. Následně srovnala Jessica Pegulaová po setech 7:6, 6:3 a třech odvrácených setbolech Ajly Tomljanovicové. V souboji elitních deblistů deklasovali Storm Hunterová s Matthewem Ebdenem 6:3, 6:1 Pegulaovou a Rajeeva Rama.

Australané budou ve čtvrtfinále v Perthu čelit Srbsku, nebo Číně. Američané, kteří suverénně ovládli loňský premiérový ročník, budou fandit českému výběru, aby v úterý porazil Srbsko v čele s Novakem Djokovičem. Stále se totiž mohou dostat do čtvrtfinále jako nejlepší tým z druhého místa, ovšem Čína má momentálně lepší poměr vyhraných a prohraných zápasů.

 

Francie – Německo 2:1

Francouzští tenisté zvládli svůj úvodní zápas v rámci letošního United Cupu. Ve Skupině D začali vydřenou výhrou 2:1 nad Německem, které si mohlo v Sydney zajistit postup do čtvrtfinále.

Adrian Mannarino ani na devátý pokus nenašel recept na Alexandera Zvereva a favoritovi, který vyhrál i druhou dvouhru na turnaji po obratu, podlehl 6:4, 4:6, 3:6. Bývalá šampionka Turnaje mistryň Caroline Garciaová ovšem přehrála 1:6, 6:2, 6:2 vracející se bývalou světovou jedničku a trojnásobnou grandslamovou vítězku Angelique Kerberovou.

Garciaová pak v mixu po boku deblového specialisty Édouarda Rogera-Vasselina přetlačila po odvráceném mečbolu Kerberovou a Zvereva 7:6, 2:6, 12:10. V dramatickém super tie-breaku byly k vidění čtyři mečboly, tři z nich měla země galského kohouta.

Francouzi se ve skupinové fázi střetnou ještě s loňskými finalisty z Itálie. Ve hře o první místo ve skupině a čtvrtfinálovou účast jsou stále všechny tři týmy.

 

Chorvatsko – Norsko 1:2

Casper Ruud je už několik let hlavní oporou Norska v týmových kláních, ale nemá k sobě rovnocenného parťáku ani parťačku. O to překvapivější je pondělní vítězství skandinávské země v United Cupu.

Norsko po porážce 1:2 s Nizozemskem přehrálo ve Skupině F stejným poměrem favorizované Chorvatsko. V úvodní dvouhře se radovala Donna Vekičová, která zdolala 7:5, 3:6, 6:3 zástupkyni až šesté stovky pořadí Malene Helgovou. Trojnásobný grandslamový finalista Ruud ovšem po hladké výhře 6:4, 6:1 nad Bornou Čoričem srovnal skóre a poté s Ulrikke Eikeriovou v mixu přetlačil 6:2, 3:6, 10:7 Vekičovou a deblového specialistu a světovou dvojku Ivana Dodiga.

Pokud by Chorvatsko v posledním utkání skupiny porazilo 2:1 Nizozemce, pak budou mít všechny tři týmy ve skupině shodnou zápasovou bilanci 3:3. Rozhodovala by tak procentuální úspěšnost vyhraných setů a případně gamů.


Pořadí skupin

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist