Pospíšil přerušil kariéru. Teď je sparring partnerem Wozniacké

3. 7. 2015, 16:08
Aktuality 11
Tenisová kariéra Jaroslava Pospíšila nabrala ze dne na den jiný směr. Z aktivního hráče se během čtyřiadvaceti hodin stal sparring partner světové pětky Caroline Wozniacké, kterou v tréninku i před zápasy rozehrává. Ve Wimbledonu se nyní dánské hráčce snaží imitovat styl soupeřek.
Jaroslav Pospíšil (zdroj: wikipedia.org)

Pospíšil, před čtyřmi lety nejlépe 103. hráč na světě, je aktuálně na žebříčku na 232. místě a v sezoně objížděl převážně malé turnaje kategorie Futures. Po Roland Garros mu přišla textová zpráva od Wozniackých s nabídkou spolupráce.

"Hodně jsem přemýšlel, protože to není jen tak ukončit vlastní kariéru, ale přišla nabídka, která se možná ani neodmítá," řekl čtyřiatřicetiletý prostějovský rodák. "Neříkám, že jsem kariéru ukončil, ale zatím jsem ji přerušil, protože jsme domluveni na zkušební dobu do konce Wimbledonu a poté uvidíme, jak budou spokojeni."

Nabídku dostal i díky Petře Kvitové a jejímu trenérovi Davidu Kotyzovi. "Oni se kamarádí a doporučili mě," řekl. S Wozniackou začal trénovat v Monaku, s bývalou světovou jedničkou byl na turnaji v Eastbourne a nyní je v Londýně.

Úkoly: Nekazit a hrát tak akorát
Při jeho aktuální tenisové výkonnosti je práce u Wozniacké výhodnější. Letos za výhru na malém turnaji v Kataru vydělal 1.440 dolarů. O platu u Dánky nemluvil, ale minimálně má garanci jistého výdělku. "Je to finančně dost zajímavé. Určitě si tím vydělám víc, než kdybych hrál okolo 230. místa," řekl.

Jeho úkolem je při tréninku a rozehrávce moc nekazit a hrát "tak akorát" razantně, což mu zatím dělá problémy. "Ještě nejsem s tím ženským tenisem sžitý, ale myslím, že je jedině dobře, že jí přijde těžší balon než od ženský," řekl. Při tréninku v Aorangi na něm bylo vidět, že si občas říkal, že úder přehnal, nebo si vyčítal chybu.

Před zápasy je jeho úkolem i zkusit hrát jako příští soupeřka. Tou bude v sobotu Italka Camila Giorgiová. Inspiruje se i na internetu a studuje, co daná hráčka předvádí. "Je to moje osobní iniciativa, aby to bylo co nejlepší," řekl Pospíšil.

Vedle tréninku má na starosti třeba vyzvedávání míčů a zajišťování tréninkových časů. "Starat se o komfort," shrnul Pospíšil. Domníval se, že bude s Wozniackou vzhledem k jejímu původu komunikovat polsky, ale to neplatí. "Moc se nechytám, tak mluvíme anglicky," řekl.

Dánka je pověstná tvrdým tréninkem a Pospíšila překvapilo, jak hodně se připravuje. "Já jsem byl dříč, ale to, co dělá ona, to se trošku stydím," prozradil o hráčce, která loni uběhla maraton v solidním čase pod tři a půl hodiny. "Maká dost. Na tom ale má stavěnou hru, hodně toho vyběhá a je silná na nohách," doplnil.

Usměvavá tenistka je podle jeho slov hodná zaměstnavatelka. "Je to příjemná holka," řekl. V Londýně bydlí s rodinou Wozniackých v pronajatém domě. "Občas pokecáme, ale většinou se snažím být stranou, aby měli klid," dodal.

pva, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
Fandina
hrál vloni na Štvanici na challengeru, kde i došel dost daleko. Bylajsem tam a moc mu fandila. Tak jsem zvědavá, jestli se tam letos zase ukáže, nebo bude pořád k dispozici Caro. Tak uvidíme.
Reagovat
smazaný uživatel
Zajímavé. Tak třeba tady bude Caro fandit víc lidí, když má v týmu Čecha... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Takže jí po každém tréninku naklepe a ještě dostane zaplaceno.. lepší práce neexistuje.

Možná dělat sparring partnera Aničce :)
Reagovat
ArcusII
No upřimně, po tom co si takhle zvolnis udery a nebudeme si namlouvat, ze se to nestane. Tak podle me staci mozna mesic a budes diky tomuhle sparingu na hodne dlouho pinkat jako ženská, doporucuju se k muzskemu tenisu radeji nevracet, propad by byl katastrofalni...
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš by měl do ní prát, aby si zvykla i na velké rány, třeba jako od Sereny ;)
Reagovat
ArcusII
Jenze problem je, ze by si spolu nepinkli. Serenu by bez problemu porazil hrac 300-600 v muzskem zebricku... Ale zase serena treba podava rychleji, nez kde jaky chlap na okruhu...
Reagovat
ArcusII
Tim jsem chtel rict ze i kdyby jako sparing imitoval udery sereny, musel by zvolnit a nehrat jako Pospisil ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Kolik si myslíte, že může taková tenistka dávat peněz za sparing? Asi víc, než když vyhrává FUTURES turnaje, co? :-)
Reagovat
EllNino
vždy´t to tam píše, že to je finančně výhodnější :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, přečetl jsem si to až teĎ
Reagovat
spaniel
Svatá prostoto
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist