Postup do finále k 20. narozeninám. Alcaraze dělí od nejcennější obhajoby už jen lucky loser Struff

5. 5. 2023, 17:58
Aktuality 29
ATP MADRID - Carlos Alcaraz na domácí antuce v Madridu porazil v den svých 20. narozenin Chorvata Bornu Čoriče a už jen jedna výhra ho dělí od premiérového obhájení titulu na podniku Masters 1000. V neděli španělského mladíka vyzve Němec Jan-Lennard Struff, který oplatil Aslanu Karacevovi porážku z kvalifikace a jako první lucky loser v historii se dostal do finále turnaje této kategorie.
Carlos Alcaraz (© Profimedia)

Carlos Alcaraz loni v Madridu porazil Rafaela Nadala, Novaka Djokoviče či Alexandera Zvereva, jako nejmladší v historii ATP Tour (od roku 1990) porazil tři hráče Top 5 během jednoho turnaje, stal se nejmladším šampionem a došel si pro svůj tehdy druhý titul z turnajů Masters 1000.

Letos do španělské metropole dorazil jako čerstvý šampion z Barcelony, kde poprvé v kariéře obhájil titul, a nyní může loňský scénář před domácími fanoušky zopakovat a poprvé obhájit titul i na turnaji Masters 1000.

V Madridu sice poprvé v sezoně prohrál úvodní set, ale dalších deset setů už vyhrál. V semifinále si v den 20. narozenin poradil v prvním vzájemném střetnutí se světovou dvacítkou Bornou Čoričem. Ve druhém setu sice nepotvrdil brejk na 2-1, ale hned vzápětí Chorvatovi znovu sebral servis a závěr měl již plně pod kontrolou. Po 99 minutách hry zvítězil 6-4 6-3. když nastřílel 24 winnerů a udělal 18 nevynucených chyb.

"Madrid je pro mě výjimečné místo. Mám na tyhle kurty nádherné vzpomínky, už když jsem tu hrál turnaj pro hráče do 12 let. A samozřejmě loňský ročník byl úžasný a moc pro mě znamená, že jsem se znovu dostal až do finále. Udělám maximum, abych titul obhájil a udělal radost všem Španělům," usmíval se krátce po postupu Alcaraz, jenž na domácí půdě neprohrál už 20 zápasů v řadě.

"Tenis tady v Madridu mě baví. Vždy se snažím udělat radost fanouškům i sám sobě. O tlaku vůbec nepřemýšlím, soustředím se jen na skvělou hru a dobrý výsledek. Užívám si tu každou vteřinu," dodal rodák z Murcii.

Druhý hráč světa Alcaraz, který kvůli různým zdravotním potížím přišel o začátek sezony včetně Australian Open a odhlásil se z dvou dalších původně naplánovaných turnajů, vylepšil svou skvělou letošní bilanci na 28-2, z toho 18-1 na antuce.

V případě úspěšné obhajoby se ve světovém žebříčku dotáhne pouhých 5 bodů za vedoucího Novaka Djokoviče a na dalším podniku v Římě by mu pak stačilo nastoupit k jednomu zápasu, aby se vrátil na post světové jedničky.

V celkově 13. finále bude usilovat o jubilejní 10. titul a už čtvrtý z podniků Masters, na kterých ve finále ještě neprohrál. V neděli bude favoritem proti vítězi večerního semifinále Janu-Lennardu Struffovi (h2h 1-1), s nímž prohrál na předloňském French Open a loni ve Wimbledonu ho udolal až v pěti setech.

Struff ve večerním semifinále zdolal 4-6 6-3 6-4 Aslana Karaceva, oplatil mu deset dní starou porážku z kvalifikace, navázal na skalp Stefanose Tsitsipase, vyhrál pátý třísetový zápas po sobě a stal se historicky prvním lucky loserem ve finále turnaje Masters 1000.

Karacev sice ve svém prvním semifinále na podniku Masters vyhrál první set, ale postupně ho začaly limitovat bolesti levého stehna a Struff toho využil. V závěru za stavu 5-3 ve 14minutovém gamu nevyužil čtyři mečboly, ale následně při svém podání už zápas ukončil.

33letý Němec hrál semifinále podesáté v kariéře a poprvé na turnaji vyšší kategorie než ATP 250. Dosud jediné finále absolvoval předloni na domácí antuce v Mnichově, kde podlehl Nikolozi Basilašvilimu. V Madridu tak zaútočí na senzační premiérový titul.

"Tohle je vážně senzační. Dosud jsem hrál jediné finále v Mnichově kvůli covidu bez diváků, teď si tu užívám úžasné publikum. V neděli tu bude skvělá atmosféra, a i když nečekám velkou podporu, bude to super," řekl Struff, který si ve světovém žebříčku zajistil posun na 28. místo, čímž o jednu pozici překoná své maximum.

• ATP MASTERS 1000 MADRID •
Španělsko, antuka, 7.705.780 eur
páteční výsledky (05. 05. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Alcaraz (1-Šp.) - Čorič (17-Chorv.) 6-4 6-3
Struff (Něm.) - Karacev (-) 4-6 6-3 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

29
Přidat komentář
steve79
Alcaraz z poslednich 21 zapasu prohral jen ctyri sety.
Reagovat
steve79
Ted si clovek jeste vice uvedomuje, jak Roger, Rafa a Novak byli fenomenalni. Jejich konzistence byla uzasna. Krome Alcaraze z tech mladych nehraje konzistentne.
Reagovat
Nola
ak bude vyzerat pansky tenis ako dnes, koncim so sledovanim, ak hrac, ktory bol fackovacim panakom B4,a vo veku 33 rokov, hra finale M1000 , dokonca hral kvaldu a postupil ako LL, tak nepotrebujem sledovat Alcaraza, ako tam mlati celu tour, dnes si odfajknem jeho vitazstvo v turnaji, je skvely... stalo sa to vobec niekedy v ere B3, resp. B4? ak startovali na turnaji?
Reagovat
Blondie
To je pravda. Panebože, to by tak hrálo, aby ve sportu byly nějaké mimořádné sportovní výkony, které otřesou stereotypem, hranicemi, překonají očekávání.

Já třeba skončila se sledováním lyžování, když Ester vyhrála zlato na OH. Jako... snowboardistka, ve sjezdovém lyžování fackovací panák, jede až ve třetí desítce a ona si vyhraje? Jakou cenu má na takový sport koukat?
Reagovat
frenkie57
Krásný sarkasmus...smile
Reagovat
Nola
iste, akurat ten sarkazmus je mimo misu.... jednak Struff nevyhral zatial turnaj a OH su pre lyziarov vrcholom kariery, pre tenistov GS.... sama je zamilovana do Carlita, takze jej falosne vyjadrenie nestoji za komentar /je to totozne s jej komentovanim Kaji Pliskovej/ smile
Reagovat
frenkie57
Tady jde o to, že ty občasná překvapení s postupem loosera do závěrečných kol turnaje nebo že ho dokonce vyhraje(Raducanu) nebo i samotné utkání, které skončí proti očekávání vytváří ten aspekt nečekaného, překvapivého a dělá s toho sportu napínavou a zábavnou podívanou. Protože, kdyby existovalo několik tenistů, kteří by vyhrávali všechno a všude, byla by to pro mně nuda ukrutná a byl by to důvod, proč se přestat na tenis koukat. Nebo na jakýkoliv jiný sport. Takže ta ironie v příspěvku Blondie byla zcela na místě, určitě ne off topic.
Reagovat
Blondie
smilesmile

Pochopil smile
Reagovat
annah
smile
Reagovat
Marduch
Kdyby takto dál dominoval, tak chci věřit, že se některy z mladych hrácu hecne, pověsí se na něj a bude ho stíhat, tak jako svého času Novak Fedala..
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
There is only one Novak!

Těžko říct, jak na tom bude Carlitos zdravotně. Ale hraje parádně.

Škoda, že to nikdy nebude prime Novak vs prime Alcaraz. To by konečně měl Nole pořádného rivala a ne jednodimenzionálního hochštaplera, který je mimo antuku roztomile groteskní. :))
Reagovat
Amputace
Přál bych si Alcaraze proti Federerovi v primu. To by byl nádherný útočný tenis z obou stran. S Djokovičem by to byla tradiční pinkaná.
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
Já preferuji odlišné styly a kontrast. Djokovič vs Federer, Federer vs Nadal atd. ...
Reagovat
soloo
ne nehecne nema to cenu smile
Reagovat
Pe3k
Ovšem to by musel být další Big 3 material a nikoho takového na okruhu nevidím, možná Rune.
Reagovat
Nola
a co Jannik? ten ho dokazal tiez porazit
Reagovat
Pe3k
Nejpřeceňovanější hráč od dob Tomice.
Reagovat
Amputace
:O
Reagovat
Tenisovy.nadsenec
smile
Reagovat
Nola
mne ale prisiel na mysel Fedex, ktory nemal supera, kym nedorazil Rafa, antukar, ktory sa zdokonalil na vsetkych povrchoch a svojim pohybom po kurte Fedexa doslova deptal, samozrejme Novak rozbil ich dualitu, preto je dodnes povazovany za tenisoveho chuligana, ktoremu sa pripisuju tie najhorsie vlastnosti a pritom mi pride z nich najiteligentnejsi a najviac rozhladeny
Reagovat
soloo
a teraz si predstav že pride hrač ktory poberie to najlepšie z Fedexa Rafu a Djoka mne tak pride Alcaraz proste evolucia
Reagovat
Nola
jj, moze byt, je dokonaly, ale tenis potrebuje rivalitu, aby nestratil na atraktivite, bolo to tak odjakziva, a plati to snad v kazdom sporte, alebo sa mylim?
Reagovat
Amputace
Inteligence a chuligánství se vůbec nevylučují. Tolik k té plačkovině o Djokovičovi.

Alcaraz teď hraje fenomenálně, válcuje okruh a už se mluví o absenci konkurence či rivality? Jak si v tom případě museli připadat tenisoví diváci v letech 03, 04, kdy to celé válcoval Federer a na okruhu nebyl absolutně nikdo, kdo mu v tom mohl zabránit? Alcarazova rivalita se Sinnerem bude skvělá, o tom vůbec nepochybuji; stejně jako do toho začne promlouvat Rune, čas od času se ještě ozve někdo z next gen. Takhle by to přece mělo koneckonců vypadat. Jedna generace odchází a přichází druhá. Akorát teda ta odcházející generace jednu celou generaci přežila a vyrušila :D (Tsitsipas, Zverev apod.). Očekávat, že už u 20ti letých kluků budu nějaká superatraktivní rivalita, je naivní. To si všechno časem sedne. Další věcí je, že něco jako big3 jen tak nebude. Tři totálně výjimeční tenisté, zřejmě nejlepší v historii, kteří se sejdou v jedné generaci, to není něčím, co lze očekávat, že se bude jen tak opakovat. Možná už nikdy nebude, kdoví. Alcaraz je teď v plné formě, ale až nebude a nějaké to Masters vyhraje Sinner s Runem, budeš mluvit zase jinak..
Reagovat
jackiec
Big 3 nejenže moc na GS nedala čuchnout generaci medvěd, Cipísek, thiem, zverev ale minimálně generaci předtím (raonic, nišikori, Dimitrov) která si nevrzla na GS vůbec.Trochu se to opakuje, místo aby GS tituly převzala next gen výše zmíněných 4 hráčů tak se tu najednou během jednoho roku objevili Carlitos, Rune, Sinner a možná už jim nedají ke GS čuchnout.
Reagovat
Amputace
Tak. Zkrátka big3 je mimo jiné výjimečná tím, že nezdominovala pouze svoji generaci, ale ještě tu následující, což už samo o sobě poukazuje na obrovskou konzistentnost. Hráči jako Tsitsipas jsou sice stále mladí, ale teď, když odejde big3, je zase bude válcovat Alcaraz, Rune aspol.
Reagovat
Nola
akej plackovine? :D sam si uznal, ze je najiteligentejsi, ja neplacem, nemam k tomu dovod...

malokedy sa sportove umenie stretne s vynimocnou inteligenciou, aj ked na kurte moze prostrednictom medii vyzerat ako posledny hulvat, ale presne takto vyzeral tenis pred Federerom, emocie, rozbijanie rakiet, hadky s rozhodcami, to iba z Fedexa urobil jeho agent nejakeho tenisoveho boha, ktory ma emocie pod kontrolou , a mozno prave kvoli tomu prehraval dolezite zapasy svojej kariery.... nemozes prerobit emotivneho hraca - ktorym bol ako mladik na dokonaleho gentlemana smile
Reagovat
Amputace
Plačkovina je to v tom, že ty dvě vlastnosti spolu nesouvisejí, tudíž si neodporují. Snažíš se obhájit jeho "chuligánství" tím, že je z big3 nejinteligentnější a má nevětší rozhled. Což je nesmysl, protože může mít klidně IQ 180 a pořád být chuligán a zm.rd. Nesouvisí to spolu.

Výjimečně inteligentní podle mě Djokovič určitě není (nebo mně to tak rozhodně nepřipadá - určitě ne ve srovnání s lidmi, které za výjimečně inteligentní považuji). Pokud jde o obecné vystupování sportovců, patří určitě k těm inteligentnějším a zajímavějším. Umí také dobře mluvit.

Nelíbí se mi, že to zase všechno svádíš na média. Tohle není o médiích. To je o tom, že se nezřídka kdy chová na kurtu jako šílenec. Vůbec to není o tom, kdo z koho co dělá, ale o reálném vystupování na kurtu. Emoce jsou jedna věc, ale vybíjení si jich na lidech, kteří mu vůbec nic neudělali, to je zase věc druhá. Nemluvím o jedné dvou situacích, mluvím o tom, že velice dlouhodobě si všímám, že se (zvláště) k podavačům chová jako hova.do. A to jsou většinou ještě děcka. Obecně se mi zdá jeho vystupování na kurtu být naprostým opakem té inteligence, vtipu a nadhledu, které lze u něj vidět na tiskovkách. V té emocionalitě, po které voláš, se mi líbí třeba Kyrgios. Plno emocí, pokaždé velká show, ale v životě jsem neviděl, že by křičel po podavačích. Něco takového přece nejde omlouvat emocemi. To je čistočisté hulvátství. Ano, Djokovič je inteligentní, a přitom se na kurtu chová jako hulvát. To jsou paradoxy, co?
Reagovat
annah
Na kurtu, uprostřed boje a emocí, se projeví skutečná povaha a charakter. Na tiskovce už je to o něčem jiném, tam už není těžké se ovládat, působit jako gentleman, hýřit vtipem a nadhledem...
Reagovat
turista
Alcaraz ve finále to se čekalo. Struff je překvapení. Nicméně aby se dostal do finále velkého antukového turnaje tak musel předvést kvalitní tenis od základní čáry. S podáním a hrou na síti by se na antuce tak daleko nedostal. Takže klobouk dolů před ním resp. před oběma finalisty.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist