Prague Open čeká česko-slovenský souboj

8. 7. 2009, 12:35
Aktuality 2
Sedm z devíti nejlepších českých tenistek se divákům představí v turnaji žen ECM Prague Open, který v pondělí začíná na antukových dvorcích na Štvanici. Jedničkou akce nově dotované částkou 220.000 dolarů bude Slovenka Dominika Cibulková, dvanáctá hráčka světa a semifinalistka French Open.
Dominika Cibulková

"Pátý ročník ženského vydání bude velmi dobře obsazen. Sedm českých hráček přímo v hlavní soutěži je premiérou. Moc mě to těší a rád bych věřil tomu, že se jedna z nich objeví minimálně ve finále," řekl dnes ředitel turnaje Vladislav Šavrda.

Hlavní tváří turnaje, která zve diváky, se stala bývalá světová sedmička Nicole Vaidišová. Ta ovšem prochází herní krizí a po vyřazení v prvním kole Wimbledonu klesla až na 143. místo. "Není to příjemné, ale věděli jsme, že kdyby uspěla ve Wimbledonu, tak by vůbec nepřijela. Přesto je stále atrakcí pro diváky, snaží se dostat zpátky a třeba v Praze svoji formu najde," konstatoval Šavrda.

Větší naději uspět by měla mít současná česká jednička Iveta Benešová. Dále se objeví Petra Kvitová, Lucie Hradecká, Barbora Zahlavová-Strýcová, Petra Cetkovská a do hlavní soutěže se dostala těsně i Klára Zakopalová, dvojnásobná semifinalistka pražského turnaje.

Cibulkovou ze slovenských tenistek doplňuje Magdalena Rybáriková, letošní vítězka turnaje z Birminghamu. "Češky a Slovenky patří k favoritkám a může to být jejich souboj, ale jsou tam další možné favoritky," řekl Šavrda. Na mysli měl Italku Francesku Schiavoneovou, Rakušanku Sybille Bammerovou, vítězku turnaje z roku 2006 Shahar Peerovou z Izraele a Španělu Carlu Suarezovou-Navarrovou.

Divoké karty stejně jako loni dostanou sestry Karolína a Kristýna Plíškovy, přičemž Karolína loni postoupila do čtvrtfinále.

Letos se neuskuteční již tradiční challenger mužů. "Má to dva důvody," podotkl Šavrda. Jedním z nich je finanční krize a nucené snížení objemu prostředků. "Tím druhým byl fakt, že by se nůžky mezi mužským a ženským turnajem rozevřely až příliš," doplnil.

Konec turnaji žen kvůli špatné ekonomické situaci podle Šavrdy nehrozil. "Celkově to bylo moc těžký, protože jsme museli vymýšlet, kde a jak ušetřit a investovat nejefektivněji, ale o zrušení jsme vůbec nemluvili," řekl Šavrda. Navíc mají pořadatelé uzavřenou pětiletou smlouvu s WTA Tour i s titulárním sponzorem akce.

Před nedělním finále naladí diváky od 11:00 exhibice bývalého wimbledonského vítěze Pata Cashe a finalisty Roland Garros Henriho Leconta. "Oba působí na veteránském okruhu a mělo by to být velmi zajímavé," věřil Šavrda. Na čtyřhru se je pak na kurtu doplní tenisový kouzelník Mansúr Bahramí a český hráč Bohdan Ulihrach.

pva, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ono to letos není spojený s mužským challengrem????
Reagovat
smazaný uživatel
Nevím, jestli má Nicol šnaci něco předvést. Na Wimbledonu se jí vždy dařilo a letos to tam úplně pohnojila. Podobně by mohl dopadnout její první turnaj hraný v domácím prostředí tento rok.

Jo a hlavně ať už nereprezentuje ve Fed Cupu, myslím, že už si udělala dostatečnou ostudu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist