Praha: Zahlavová-Strýcová i Hradecká si zahrají o finále

16. 7. 2010, 16:07
Aktuality 33
WTA PRAHA - Českým finále by se mohl loučit s existencí závěrečný šestý ročník ECM Prague Open. Do semifinále totiž dnes postoupily dvě domácí tenistky. Nejprve to po boji dokázala Barbora Zahlavová-Strýcová a po ní uspěla ve čtvrtfinále rovněž Lucie Hradecká.
Barbora Zahlavová-Strýcová

Barbora Zahlavová-Strýcová si ve čtvrtfinále nezahrála téměř rok, za posledních 14 dní však této mety dosáhla již podruhé. A v Praze jako turnajová osmička dokonce dokráčela do svého třetího semifinále, v němž bude hrát proti Schnyderové o premiérový start ve finále podniku WTA.

Čtyřiadvacetiletá Češka však v dnešním zápase snadnou práci neměla. Narazila sice na o tři roky mladší Johannu Larssonovou, jež má minimum zkušeností z turnajů WTA, postup všem vydřela až v dramatickém závěru rozhodující sady.

Bývalá vítězka juniorky Australian Open přitom začala výborně. První brejkbol proměnila ve čtvrtém gamu fantastickým obouručným bekhendem, a i když pak svůj servis neudržela, dál diktovala tempo hry. Soupeřce se snažila hrát do slabšího bekhendu, úspěšně zkracovala hru, na což švédská tenistka prakticky nereagovala.

Poté, co plzeňská rodačka získala první set, trochu polevila a naopak Larssonová ožila. Zahlavová-Strýcová se zbytečně rozhazovala svými tradičními slovními výlevy a ztrácela koncentraci. Druhé dějství nakonec rozhodl jediný brejk v deváté hře, kdy domácí hráčka zaváhala a rozhodnout se muselo v třetím setu.

V něm Zahlavová-Strýcová vedla už 4-2 a 40-15, jenže dvakrát po sobě si servis neudržela a Švédka rázem servírovala ne překvapivý postup. Českou hráčku přišel na lavičku povzbudit trenér a manžel v jedné osobě Jakub. 52. tenistka světového žebříčku nakonec taktickou hrou získala závěrečné tři gamy a zvítězila 6-2 4-6 7-5.

"Základem k úspěchu byla bojovanost," komentovala Zahlavová-Strýcová. "Mohla jsem vyhrát klidně ve dvou setech, ale sama jsem si to zdramatizovala," uvědomovala si. "Být v semifinále je hezký pocit, navic v doma v Čechách."

Díky postupu se v pondělí v žebříčku WTA poprve objeví v top 50.

Ve svém třetím semifinále na okruhu WTA bojovat o premiérové finále proti Patty Schnyderové. Bývalé světové sedmičce, jež je nyní o čtyři příčky za českou hráčkou.

Jednatřicetiletá Švýcarka minulý týden obhájila finále na antuce v Budapešti, za poslední rok to ovšem byl jediný turnaj, na kterém se dostala dál než do čtvrtfinále.

V Praze nejprve musela otočit duel s Kazaškou Dijasovou, aby ve čtvrtek mohla zamést s Francouzkou Cornetovou. Dnes na ni čekala dvacetiletá Gruzínka Anna Tatišviliová, jež se do čtvrtfinále dostala vůbec poprvé.

Schnyderová ale roli favoritky dlouho nepotvrzovala. V úvodní sadě na returnu uhrála pouze sedm fiftýnů a prohrála 2-6. Jenže ve druhém dějství Tatišviliové totálně 'odešel' servis, nedokázala z něj vyhrát ani každou třetí výměnu a po hodině hry byl stav už 1-1 na sety.

Hráčky si v úmorném vedru vyžádaly speciální přestávku, během které se mohly dojít občerstvit do šaten. Pokropení se dočkal také vyprahlý kurt, na který se vrátila na první pohled čerstvější Gruzínka. Moc platné jí to ale nebylo, Schnyderová méně chybovala a za stavu 5-3 podávala na postup. Nebyl by to ale ženský tenis, aby si zkušená Švýcarka zápas nezkomplikovala. Soupeřku nechala dotáhnout, nicméně poslední dva gamy znovu získala a vyhrála 2-6 6-2 7-5.

Schnyderová měla z Tatišviliovou víc práce než čekala. "Hrála míče brzy po odskoku a tvrdě a já měla pomalý start, ale dostala jsem se do hry a na konci byla šťastnější," řekla.

Lucie Hradecká vyrukovala na španělskou antukářku Anabel Medinaovou razantní hrou a set a půl zápasu dominovala. Na chvilku se "zasekla" až ve druhé sadě při vedení 4-1. "Trošičku jsem spadla v koncentraci dolů a dělala hodně chyb," komentovala fázi utkání, v které ztratila čtyři hry za sebou a odvrátila čtyři setboly soupeřky. Krizi zvládla a v závěru trpělivou hrou donutila hrstku věrných fandů k potlesku. 

"Radost mám velkou, po posledním balonu jsem byla hodně šťastná, ale dojmy asi ještě přijdou," zářila cestou z dvorce svěřenkyně trenéra Jiřího Fencla, který musí v hledišti z pověrčivosti sedět na stále stejném, vítězném místě, i když je na slunci. "Konečně po dlouhé době cítím, že mi míče lítají, kam bych chtěla," byla Hradecká ráda.

Hradecká se v utkání o finále utká se sedmou nasazenou Agnes Szavayovou z Maďarska. Vítězka turnaje v Budapešti z minulého týdne porazila Polonu Hercogovou ze Slovinska 6-1 6-4 a vyhrála už osmé utkání v řadě.

- WTA INTERNATIONAL PRAGUE (Česko, antuka, 220.000 dolarů) -
páteční výsledky (16. 07. 2010)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Zahlavová-Strýcová (8-ČR) - Larssonová (Švéd.) 6-2 4-6 7-5
Hradecká (ČR) - Medinaová (5-Šp.) 6-4 7-5
Szavayová (7-Maď.) - Hercogová (Slovin.) 6-1 6-4 
Schnyderová (Švýc.) - Tatišviliová (Gruz.) 2-6 6-2 7-5

Semifinálové dvojice: Zahlavová-Strýcová - Schnyderová, Hradecká - Szavayová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

33
Přidat komentář
steve79
Já taky nemůžu pochopit proč čt nezačala vysílat přímé přenosy hned od pondělí. Jinak co mě zaráží je návštěva, ta je žalostná, jestli tam denně příjde tak 800 diváků tak je to možná hodně. Doufám, že aspon na finále bude stadion aspon z poloviny zaplnen.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak Blekotův ubohý kanál ČT4 (který všichni povinně platíme bez možnosti výběru) zase ukázal svoje kvality, tím jak přenos utnuli v nejnapínavější chvíli. Celý rok tam tenis není (na šaškárnu DC nekoukám) a teď tohle.
Pro porovnání, italský program Super Tennis dával od pondělí každý den večer vždy poslední dvě utkání z turnaje v Palermu. Zadarmo na satelitu. Narozdíl od Práglu tam mají osvětlení, takže utkání začínají mnohem později.
Reagovat
smazaný uživatel
S tímhle musím souhlasit. Kdy vypnuli přenos? Já koukal taky na zahraniční TV během včerejška. Nepochopím, proč největší tenisovej turnaj v ČR nedostane víc prostoru.
Reagovat
smazaný uživatel
Když se nedíváš na šaškárnu DC, tak na ten kanál vůbec nelez, nikdo tě nenutí :P
Reagovat
smazaný uživatel
Ano milánku, nikdo mě nenutí (taky se nedívám, proč taky, když během roku se hraje tolik zajímavých a důležitých turnajů), ale něco ti uniká.
Jako koncesionář musím platit čtyři programy ČT. Je logické, že ČT pouze se dvěma programy (úplně dostačující) by měla nižší náklady.
Další specializované programy mají být komerční (placené buď z reklam nebo za kabel nebo placený satelit).
Reagovat
smazaný uživatel
Hradeckou za stavu 5-5, kvůli hokeji. Faktem je, že nemohli vědět, jestli se nepůjde do 3. setu.
Reagovat
skott
A proc s tim uz 2 roky otravujes na tenisportalu, Brozi?Tady s tim niceho nedosahnes, Ota si to tu neprecte.Musis to napsat na prislusne instituce, kdyz se ti to nelibi.Jenze ty radsi budes jenom hloupe kecat, nez abys neco udelal.
mimochodem ten italsky program se jmenuje Super TENNIS a ten cesky CT 4 SPORT...v cem to asi bude, ze na italskem davaji vic tenisu, ze?
Reagovat
smazaný uživatel
Blázne, co to zase meleš za hlouposti? Co je vlastně název? A je vždy jen jeden ten správný? Jako logo v pravém rohu obrazovky mají Super Tennis.
A vymyslet slovo SPORT s velkými písmeny jako by šlo o zkratku, můžou jen hlupáci, kterých je v tomto státě víc než dost (viz nesmyslné oficiální názvy firem psaných velkými písmeny).
Vzpomínám si na jedno tvoje prohlášení o tom, že na mě už nebudeš reagovat. Tak co se stalo?
Reagovat
smazaný uživatel
Přivítejme na Tenisportálu dalšího vyšinutýho vlastence Michaela devět devět. Nejsi tady náhodou omylem? Takoví zfanatizovaní čecháčkové co vždy fandí sportovcům čecháčkům (co z toho osobně máš?) jsou obvykle k vidění na velkých všeobecných webech, kde jen blejou zbytečnosti nebo rovnou nesmysly. Cechrep do toho! Cechrep do toho! Spokojený?
Takovouhle sprostou a ubohou nánu, která se neustále rozčiluje a nadává jak dlaždič, vidět nemusím. Vůbec nikdy. Škoda toho konce.
Reagovat
smazaný uživatel
di nastavit satelit na BBC :) Rozhodně nefandím všem našim sportovcům, ale Lucka Hradecká i Bára Strýcová mi prostě jsou sympatický tak nevidim důvod proč bych jim nemoch fandit, tvuj názor ti neberu, každej je jinej a každej má taky hodně odlišný názory. Fandil jsem i Patty Schynder a ta pokud se nepletu není Češka. To že Bára není tobě nesympatická není důvod pro to, že někdo na ní může mít odlišnej názor a podporu publika měla dneska velkou. Muj první příspěvek byl hlavně narážka na chování tý ženský, tak si přečti i ty další komentáře.
Reagovat
smazaný uživatel
Byli jste dneska někdo na tenise? Při Báře jsem seděl nahoře v rohu pod tim komentátorský stanovištěm. Nad nás si sedla nějaká blbá češka okolo 45 let a začala fandit Larsson :D Tak jsme tam nachvál na ní pořád hlásili a ještě roztleskávali stadion :D Na začátku druhýho setu začala nadávat, zvedla se a odešla :D Tak sme se jí tam všichni vytlemili :D Asi 20 lidí se nás tam hodně dobře bavilo, když sme jí sledovali :D Pak bohužel odešla sednout si pod kamery a bylo po srandě :D
Reagovat
skott
sorry, ale proc mela byt blba?Nejak mi asi unika pointa vtipu...
Reagovat
smazaný uživatel
jj,taky jsem jí tam slyšel :D
Reagovat
smazaný uživatel
tak to by si jí musel slyšet jak se projevovala a jak vypadala :D a už to že někdo fandí proti domácí neni moc normální
Reagovat
skott
Nechci polemizovat o tom co je normalni, ale ja sam jsem napriklad loni fandil a povzbuzoval Bondarenky v deblu.A to dokonce i ve finale, kdy cely ECM kurt pral nasim Ivete se Strycovou a krome me tam bylo snad jen nejakych dalsich pet lidi z Ukrajiny, kteri jim aspon zatleskali.Nic proti tobe, ale prijde mi to vic ubohe nez vtipne si z nekoho delat srandu kvuli tomu, ze pral Johanne Larsson a ne nasi hracce.Nemluve o tom, ze ani sama Strycova si zrovna moc povzbuzovani nezaslouzi svym chovanim.
Reagovat
smazaný uživatel
tak tak, kdybych šel na zápas strýcové tak bych fandil jakokoliv její soupeřce! Strýcová se chová na kurtu jak největší spratek nevychovanej!
Reagovat
smazaný uživatel
Za normálních okolností bych plně souhlasil s názorem, že vzhledem k tomu, že Bára je naše tenistka a navíc se turnaj hrál u nás, tak by mělo publikum fandit naší tenistce, ale v případě Báry bohužel musím souhlasit s názorem Skotta...Bára si za své vystupování a chování rozhodně nějakou větší podporu nezaslouží..V Praze jsem byl přímo na jejím utkání a v úvodu zápasu jsem ji fandil, ale kdykoliv když se ji nedařilo, tak nadávala (občas i vulgárně) nejen sama sobě, ale nebyla dvakrát příjemná ani na sběrače míčků, malého kluka, který ji nosil ručník a už vůbec ne na rozhodčího. Celkově na mě působíla jako "nevychovaný rozmazlený spratek".
Ale je to jen můj názor, každý na to může mít pohled jiný. Ale třeba taková Lucka Hradecká, přestože ji neznám osobně, na mě působí velmi sympaticky a slušně.
Reagovat
smazaný uživatel
Víš co je jasný, že každej má jinej názor. Ale podle atmosféry bylo vidět, že rozhodně víc lidí přálo Báře. Podle mě byla atmosféra lepší než pak na Lucce. Já přál oběma holkám. Obě jsem ráno viděl na tréninku a s oběma jsem se fotil, no a Bára i Lucka byly moc příjemný, ochotný a usměvavý. Ona se podle mě takhle chová na kurtu, ale hlavně protože chce uspět. Dneska to bylo vidět, že byla hodně nervózní a naštvaná hlavně sama na sebe. No a chvoání k rozhodčím tam sem fakt neviděl nic co by bylo mimo běžný meze. To že si občas zanadávala chápu je to domácí turnaj a motivace uspět je obrovská. Lucka Hradecká je takovej klidnější typ. Rozhodně bych je rád obě viděl ve finále :)
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem co se týče toho nadávání rozhodčímu a poměrně hrubému chování na kurtě myslel spíše její čtvrfinálový zápas proti Pervak.
Samozřejmě je možné, že mimo kurt může být sympatická, ale prostě jak se chovala zejména v tom čtvrfinále, to bylo otřesné. Vždyt už má nějaké roky a zejména několikaleté tenisové zkušenosti, tak by se měla umět ovládat. Navíc mi rozhodně nepřijde normální,aby před stovkami diváků házela nepříjemné grimasy a posunky na svého manžela, třeba je jejím trenérem(opět mluvím o zápase čtvrfinále).
Každopádně na druhou stranu musím přiznat, že asi větší bojovnici než je ona jsem na kurtě neviděl.
Reagovat
smazaný uživatel
Oprava: zápase osmifinále samozřejmě:-)
Reagovat
skott
Tak Strycovou jsem videl napriklad loni proti Suarez Navarro a muzu rict, ze lidi ji samozrejme tleskali, ale co si o ni povidaji a mysli je vec druha.Jde o to, ze vetsina z tech lidi, co tam prijdou nema proste jenom vztah k te druhe hracce, proto nejak ze setrvacnosti se prida k lidem, kteri Strycovou povzbuzujou.Nikdo tam nechce sedet jen tak a koukat.A ze by jeji chovani bylo v norme s tim muzu take s upsechem polemizovat.Minuly rok castovala rozhodci vyrazy jako k***a a jedine stesti bylo, ze umpire byla cizinka a nerozumela ji.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo tak minulej rok jsem bohužel na jejích zápasech nebyl, tak mluvím o tom dnešním a 1. kole, ty jsem totiž viděl naživo. OF proti Pervak jsem viděl jenom na netu. Jo já to chápu je naprosto v poho, že každej na to máme jinej názor :) Jo jasný, že některý lidi se přidaj jenom, protože je to naše holka, ale proč ne takhle je to všude. Jo manžel jí trénuje. Nevím no já sem radši, že je na ní vidět, že chce vyhrát než aby ten zápas jenom odchodila, jsou přece typy lidí co se potřebujou nějak dostat do varu. Jinak třeba Medina taky moc příjemná nebyla, taky pořád něco nadávala, ale nerozuměl jsem co....
Reagovat
smazaný uživatel
Tak jsme jenom lidi že jo :) Každej jsme jinej a na každýho máme taky odlišný názory :) Nás spíš ta ženská překvapila, protože se nám to zdálo jako velká provokace v místě, kde všichni přáli naší bejt takhle hlasitá. Navíc tam hodně lidí proti sobě poštvala v moment kdy při výměně stran si šli lidi jenom sednout, potřebovali aby ona uhnula tak slušně poprosili a ona jim začala naprosto bezdůvodně nadávat...
Reagovat
skott
Ze se vzteka nebo nadava na tom neni nic vyslovene spatneho, to dela kazda druha tenistka, jen by to melo mit nejake mantinely.Chovat se jak dite po kazdem zkazenem mici, to je moc.Podle me to navic dela vyslovene, aby rohodila souperky a tlak na rozhodci.Kdyz ji poslouchas, tak to zni teatralne, predstirane, zvlast kdyz zacne anglicky.Neverim, ze by to tak prozivala.Napriklad v deblu loni byla v pohode, drzela hubu, i kdyz prohraly s Ivetou finale.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak občas to třeba může zkoušet, aby je rozhodila. Jo je možný, že toho debla tolik neprožívá. Víš co jako tlak na rozhodčí by to šlo spíš na hardu, tady na antuce kde je stopa si moc nepomůže. Ale tvuj názor ti neberu, u někoho jinýho bysme ho zase třeba měli opačnej :) Mě osobně byl třeba nesympatickej celkovej projev Vaidišky v Praze.... Nebo Hlaváčková v tom 1. kole na mě nepůsobila moc dobře.
Reagovat
skott
tak jasne, nevim jak to bylo, jestli se chovala nevhodne nebo sproste ta zenska.Mne prislo obohy se navazet do nekoho, kdo prijde povzbudit oblibenou hracku bezduvodne.Si dovedu predstavit, jak bych se citil ja v takove situaci.Nic prijemnyho.Tohle prece neni Fed Cup, aby tam lidi sli fandit vyhradne nasim holkam.
Reagovat
skott
*byla reakce na prispevek ve 23:15;)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo jasný v pohodě. No hele taky by tě asi naštvalo, kdyby chtěl někdo jenom projít poprosil a hnedka by byla plná huba keců. A my sme nic špatnýho nedělali, jenom jsme se vyhecovali a začali jsme ještě o to víc fandit naší. Nikdo jí tam nic špatnýho neudělal. Já osobně bych proti domácí hráčce nikde takhle silně nefandil, přece jenom mi to přijde jako taková provokace. Naopak ona pak odcházela a křičela tam o kre**nech, smraďoších...
Reagovat
smazaný uživatel
Vy co pisete tipy na hlavnu stranku strasnaaa vdaka za dnesne odborne rady ako su vsetci zraneny a neviete ci vobec nastupia a ak tak jasne prehraju. Prehral som vdaka vasim super radam 200 euro. Szavay uzasne zranena, Monfilsa som pozeral ten bol uplne v poriadku. Radsej to zabelte a nemotajte tu ludom hlavy !!! Nebyt vas a vasich uzasnych poznamok tak tie 2 zapasy ani nehram.. Chodte do pip, amateri !
Reagovat
smazaný uživatel
Doplnim moje tipy k vasim. 1tiket: Gimeno, Kanepi, Georges - ok + vas mega tip na Mayera. 6,83@ za 100. 2tiket: Schnyder, Strycova, Ferrero + vas dalsi mega tip Hercog. 4,13@ za 100. Takze opakujem dakuuuujem odbornici LOL - zabalte to !
Reagovat
smazaný uživatel
přesně,taky mi to posrala Hercog
Reagovat
skott
Prvni dva sety Tatishvili/Schnyder jsem sice nevidel, ale ten treti stal za to.Tak vysoke tempo a asi vubec poprve, co me Anna zaujala.Myslel jsem, ze to bude zas jen dalsi utrapena vyhra starnouci Patty nad mladou dravou holkou, ciste diky jeji zlate ruce, ale Tatishvili ji donutila sahnout na dno.Dokonce se sem tam i poradne rozbehnout, coz je v takovych podminkach unikatni jev u Schnyder, aspon tedy posledni dva roky:-) ale nic jineho ji nezbyvalo, Anna vyborne zrychlovala hru, specialne kdyz svihla forehendem a vyhnala Patty mimo kurt, tak mohla lehce zakoncovat, ale vitezne mice sypala i z backhandu do ktereho se nebala agresivne naskocit...docela bych chtel videt konecna cisla, protoze Anna musela mit dobrych 20 winneru jen ve tretim setu a zaslouzila si to dotahnout aspon k tie-breaku.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom první setu tam Tatashvili spadla na co šáhla těsně k čárám. V tom druhým už pak dělala víc chyb a Patty ho vyhrála zaslouženě. Ten třetí už jsi popsal dobře.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist