Pravidlům navzdory. Američanka Gauffová dostala divokou kartu na US Open

13. 8. 2019, 21:27
Aktuality 48
Americká naděje Cori Gauffová, jež na sebe upozornila postupem do osmifinále Wimbledonu, dostala divokou kartu do hlavní soutěže US Open. Teprve patnáctiletá hráčka se zúčastní druhého grandslamu v kariéře, i když startem v New Yorku poruší pravidla WTA.
Profily hráčů
Cori Gauffová (© AFP)

Regule ženské tenisové asociace totiž umožňují hráčkám mladším šestnácti let zúčastnit se maximálně 10 turnajů a přijmout nejvýše tři divoké karty za rok. Gauffová tento limit naplnila pozvánkami do kvalifikací na Roland Garros, ve Wimbledonu a do hlavní soutěže v Miami. Grandslamy se nicméně pravidly WTA řídit nemusí, proto dnes podle očekávání pořadatelé US Open mladé hvězdičce divokou kartu udělili.

Patnáctiletá Gauffová se kvalifikovala do hlavní soutěže Wimbledonu jako nejmladší tenistka v historii a v prvním kole šokovala vítězstvím nad pětinásobnou šampionkou Venus Williamsovou. Tehdy 313. hráčku světa zastavila až v osmifinále pozdější vítězka Simona Halepová z Rumunska.

Aktuálně Gauffové patří 140. místo v žebříčku, začátkem srpna ve Washingtonu získala první titul na WTA Tour ve čtyřhře.

Divokou kartu do kvalifikace US Open dnes dostal mimo jiné také devatenáctiletý Američan Sebastian Korda, syn českého grandslamového šampiona Petra Kordy.

Divoké karty na US Open 2019:
dvouhra mužů dvouhra žen
Ernesto Escobedo (USA) Kristie Ahnová (USA)
Bjorn Fratangelo (USA) Francesca Di Lorenzová (USA)
Marcos Giron (USA) Cori Gauffová (USA)
Antoine Hoang (Fr.) Caty McNallyová (USA)
Denis Kudla (USA) Whitney Osuigweová (USA)
Jack Sock (USA) Diane Parryová (Fr.)
Zachary Svajda (USA) Samantha Stosurová (Austr.)
Thanasi Kokkinakis (Austr.) Katie Volynetsová  (USA)

 

 

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

48
Přidat komentář
tommr
American CiCi Bellis has withdrawn from the US Open due to a continuing right elbow injury. Lin Zhu (CHN) moves into the Main Draw. Marie Bouzkova (CZE) is now the first player out ...
Reagovat
EllNino
Tak to jsem zvědav, ale kvalda už se bude losovat za par dní ...
Reagovat
tommr
ona by Marii myslím ani ta kvalda neuškodila ...
Reagovat
EllNino
No jit do kvaldy z 53. místa, to by byl snad nejakej rekord
Reagovat
tommr
nevím jestli rekord, ale velká smůla určitě. Ale zase by se v kvaldě Marie pěkně rozehrála a získala by i nějakej ten bod navíc ...
Reagovat
smazaný uživatel
Má smůlu, že ve Wimbledonu postoupila od 4. kola. Kdyby dostala divokou kartu jako hráčka mimo první tisícovku (v r. 2014 tehdy patnáctiletá C. C. Bellis), nebyl by takový poprask...
Reagovat
slacker
ma "smulu" ze chce byt dalsi otravna Serena
Reagovat
blixa
Zanechal bych zatím spekulací. Až se právníci WTA a ITF dohodnou, zda to bylo podle pravidel nebo ne, pak si vzájemně nafackujme :D
Reagovat
rybicka
Spekulace, nespekulace, je to fakt, který můžeme jen jediné. Vzít na vědomí.

Jestli jí to pomůže, nebo ublíží, holt není naše starost. U mne tím má nějaké body v "kanadském bodování" mínus, ale to je pro kohokoliv nepodstatné, natož pro ni.

Hlavně bude to kšeft. Hned v prvním kole tahák... Možná to je důvod všeho?
Reagovat
double10
Pro me je toto rozhodnuti naprosto pochopitelne. Vse by se melo delat primarne pro sport a pro to, aby byli divaci spokojeni. At na stadionu nebo u televiznich obrazovek. Jasne, ze to asi neni fer k zebricku a postaveni ostatnich tenistek, ale toto rozhodnuti je primarne spravne. Jde jednak o pomoc mlade tenistce, domaci tenistce, ktera muze byt budoucnosti sportu, takze vsichni domaci fandove ji budou chtit (zvlast po obrovskem uspechu na Wimbledonu) videt i v New Yorku. Toto vzdy byl a bude smysl divokych karet a jedna se tak podle toho na kazdej turnaji, a je jedno jestli je to ATP / WTA, challenger, ITF, apod. Mladi domaci hraci proste primarne dostanou prilezitost a tak by to melo byt. A jestli se kvuli tomu chce nekdo citit ublizene, tak muze, ale je to jeho boj. Proste treba Cesko je mala zeme, tudiz zadne Grand Slamy neporada, stejne jako nema more. USA je svetovy velikan, porada US Open a muze si tedy zvolit sve WC na turnaj. A co jako?
Reagovat
Blondie
Dívám se na to spíše z pohledu té dívenky.
Jistě, zahrát si v 15 letech GS, navíc domácí, musí být strašná pecka a vlastně bych jí to přála.

Jen se obávám, že:
a) to na ni (i po USO) upře až moc pozornosti a dostane ji to pod neskutečný tlak,
b) vytvoří jí to početnou skupinu haterů, u kterých se už nikdy nezbaví nálepky protežované,
c) zvykne si, že se kvůli ní ohýbají pravidla.

Myslím, že to není nic, co patnáctileté dítě (protože dítě rozhodně je) potřebuje. Podívejte, jak to nezvládla Eugenie Bouchard, a ta byla o míle dál.

Tak snad se s tím Cori porve.
Reagovat
rybicka
+1
Reagovat
Hook2424
..jak už je psáno níže! US-open spadá pod ITF! Nikoliv pod WTA, takže žádné pravidlo porušeno "NEBYLO" tečka.
Reagovat
smazaný uživatel
+1
Reagovat
Vlk-v-trave
Zato ty to budes Machr prez Machry.
GS nespada ani pod ITF...(((cesky wiki fejk, na ktery se chytne gde jaky kobzol:)))
Reagovat
Stan_Borowitz
Zato tvůj výklad je tendenční jak z bakalomédií nebo veřejnoprávní televiza...

Celkem by mne zajímalo, odkdy se hráč/hráčka nemusí na nějakém turnaji, ať spadá pod koho chce, řídit pravidly ATP/WTA... pokud nastoupí a bude hrát, poruší Gauffová naprosto jasně pravidla WTA, jak se v článku píše. A organizátoři US Open ji k tomu porušení pravidel udělením WC evidentně úmyslně navádějí.

Čili nadpis je naprosto v pořádku.
Reagovat
johana
Pamatujete si na patnáctiletý ukrajinský zázrak jménem Kostjuková? Vloni zazářila na Australian Open. Od té doby prochází kvalifikacemi, žádné divoké karty, asi proto, že reprezentuje špatnou zemi. Co třeba dát divokou kartu Marii Bouzkové? V žebříčku je momentálně 53. a musí hrát kvalifikaci.
Reagovat
d@ve
Pokud to má být tenisová naděje jak se patří, tak ať sama ukáže, co v ní je.. A ne, že jí (oproti jiným talentům) někdo bude umetat cestičku..
Myslím, že tímto škodí i jí samotné..
Reagovat
tommr
jj když uspěje bude mít vždycky na talíři, že toho dosáhla jen porušením pravidel. A když neuspěje tak se jí lidi ještě vysmějou ...
Reagovat
svetova.dvojka
Lidi ? spíše nechutní hejtři...
Reagovat
rybicka
A co když lidi? Pouze skutečně podráždění protekcí? Kdyby byla bílá a nelíbilo se, byli by ti kritizujicí - lidé, nebo hejtři?
Reagovat
rybicka
Nebo, kdyby to byla Ruska?
Reagovat
Torresek
Dost nečekané :D
Já v tom vidím dvě strany
Čekal jsem že to američané udělají, jejich národní hrdost a jak se ke všemu od nich staví strašně národně tak toto byl očekávaný krok.
Jenže co Cori? Samozdřejmě skvělý talent ale jen ať není veliký tlak na ní...může to unést a stát se mega hvězdou a nebo se rozsypat, herně na to má a teď hlava.
Reagovat
blixa
Jestli má být někdo budoucnost tenisu, tak ať je to Cori a ne ten rumunskej bubrlíček ...
Reagovat
slacker
at to neni ani rumunsky bumbrlicek ani nejaka Cori ale at je to nejradeji Ceska
Reagovat
Stan_Borowitz
Takže nějakou jinou holku sprostě obrali minimálně o 58 tisíc amerických doláčů, body. To je tedy dobro věci přesně v duchu tzv. "liberální" demokracie...
Reagovat
svetova.dvojka
Samozřejmě, pamatujte si, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.
A mimochodem pořád nesrovnatelně lepší liberální demokracie než lidová...
Reagovat
smazaný uživatel
liberalna demokracia je ako pomazankove maslo,to tiez nie je maslo...
Reagovat
blixa
No to bych zrovna neřekl.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Liber%C3%A1ln%C3%AD_demokracie

Samotný termín demokracie je relativně nicneříkající, protože ho zneužívají i ryze diktátorské režimy.
Reagovat
smazaný uživatel
diky,definiciu som nemal nastudovanu,zaujala ma pasaz o "loajalnej opozicii",pise sa tam,ze je to jeden z klucovych bodov,tym padom to potvrdzuje moje tvrdenie o "pomazankovom masle",raz davno som cital,ze vrcholom demokracie je diktatura,je to jej prirodzeny vyvoj,dlho som tomu nerozumel,dnes to uz chapem,nech je ten prechod akokolvek dlhy,starovekym rimanom to trvalo cca 500rokov
Reagovat
Stan_Borowitz
"Loajální opozice" je boží termín, to jsem ještě neslyšel. Oni vůbec neomarxisti, nebo jak oni si říkají "liberální demokraté" mají zajímavé představy o základních demokratických hodnotách, třeba takové svobodě slova.
Reagovat
Stan_Borowitz
Já dávám přednost demokracii bez přívlastků. Každý přívlastek ji totiž nějak omezuje a každé omezení demokracie vede dříve nebo později k jejímu konci. Problém "lidové" demokracie nebyl v názvu, ale v tom, že to žádná demokracie nebyla. "Liberální" demokracie mílovými kroky směřuje k témuž.
Reagovat
smazaný uživatel
Kazdý GS nejakú holku oberú o 58K..

Divoké karty sú bohuzial bezná vec a usporiadatel si vyhradzuje právo udelit to komukolvek. Vo finále isli podla pravidiek, kedze pravidlá medzičasom novelizovali do takej podoby, aby porušenel neboli...

Udelit WC 15r super talentovanej hrácke je pre mna legitimne, hoci o miesto v hlavnej sutazi pride niekto iný. Ale ten iný, resp. iná mala mozno 10r kariéry na to, aby sa dostala do prvej stovky v rebricku a nemusela hrat na GS kvalifikáciu.

Ludia plačú, ze nie su talenty, tak toto je jeden z nastrojov, ako ich napriklad podporit. U mne dobrý.
Reagovat
Roger_Federer
Souhlas
Reagovat
annah
Taky souhlas. Pravidla se nemusí vždycky dodržovat do puntíku, občas ve výjimečných případech není na škodu je vynechat. A Cori je navíc domácí hráčka, tak i z toho pohledu není divné, že zrovna jí dali divokou kartu.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas.
Komu jinému by měli dát na "domácím" turnaji divokou kartu?
Pro Cori rozhodně lepší než hrát kvalifikaci. Její zápas bude tahákem 1. kola, ať už dopadne jakkoli.
Reagovat
Stan_Borowitz
No to je jednoduché, přece tomu, kdo na ni má nárok podle pravidel...
Reagovat
Stan_Borowitz
Pokud je to v souladu s pravidly, tak s tím nemám problém. Pokud není, tak s tím problém mám a překvapuje mne, že někdo ne.

Jenže jestli je to v souladu s pravidly nebo ne je krajně nejasné, je kolem toho spousta protichůdných informací.
Reagovat
smazaný uživatel
Suhlasim, je to mlžené a zmätočné..

Faktom vsak je, ze USO nema nic s WTA.

A divoké karty udeluje vyslovene USTA, americká tenisová federácia, takze nerozumiem tomu poprasku. V Amerike sa dost riesi, preco nedostal WC aj talentovaný T. Paul, ktory siel s Thiemom v prvom kole RG skoro do stavu 2:0 na sety. V TB druhého viedol 4:0.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jak píšu výše, hráčka má smlouvu s WTA a dost bych se divil, kdyby v ní stálo, že se pravidly podle této smlouvy nemusí na některých turnajích řídit. Takže pravidla poruší ona, USO se na tom pouze podílí. WTA by ji logicky za ten start měla potrestat odebráním prize money a bodů...
Reagovat
blixa
Zase logické je, že smlouva se týká pouze WTA turnajů. Těžko může WTA vyžadovat plnění smlouvy na jiných turnajích. Myslím, že tento problém bude zapeklitý i pro právníky WTA a ITF. Ohledně GS jsou mezi ITF a WTA nějaké smlouvy, těžko říct čeho všeho se týkají.
Reagovat
Stan_Borowitz
Jj, je to určitě zapeklitá právní otázka, ale morálně mi připadá poměrně jasná. Už s ohledem na smysl toho pravidla, jak byl v médiích prezentován...
Reagovat
Kozoroh
Před dvěma lety na USO prohrál Tommy Paul deblový zápas 1. kola 0:6, 0:6. Podle toho, co jsem četl na MTF, pro pořadatele to bylo tankování zápasu. Od té doby mají na něj pifku.
Reagovat
svetova.dvojka
Někdy je potřeba udělat výjimku v zákonech a pravidlech, když je to pro dobro věci nebo pro dobro demokracie.
Palec nahoru za tohle rozhodnutí.
Reagovat
blixa
Já za tím žádné "dobro věci" nevidím, jen business.
Reagovat
smazaný uživatel
tak musia z nej vytazit maximum kym sa da, pretoze je to len nafuknuta bublina.
Reagovat
Marduch
Presne v duchu "Refugees" welcome, vid Neziskovko.
Reagovat
smazaný uživatel
Nakoniec vynimku potrebné urobit vraj ani nebolo.

Grandslamy sú pod záštitou ITF, takze oni sa naozaj nemusia riadit pravidlami WTA. Obavam sa, ze tento spor sa umelo nafúkol.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist