Přerušení zápasu mi pomohlo, přiznala Kvitová

30. 6. 2013, 10:25
Aktuality 45
Petra Kvitová hrála poprvé ve Wimbledonu zápas dva dny. Kvůli dešti se natahoval její duel 3. kola s Jekatěrinou Makarovovou z Ruska tak dlouho, až byl v pátek přerušen. Předloňské šampionce turnaje to pomohlo, protože v tu chvíli se jí nedařilo, ale včerejší dohrávku zvládla skvěle.
Petra Kvitová

"Byla jsem hodně ráda, že se to přerušilo," přitakala Kvitová. Páteční přerušení přišlo za stavu 6-3 2-6 a 1-2, přičemž česká tenistka z posledních devíti her osm prohrála. Přestože v noci špatně spala, dohrávku ovládla. "Věděla jsem, že se vrátím a můžu hrát dobře. To mě uklidňovalo a vyšlo to," usmála se. 

Zápas rozložený do dvou dnů zažila Kvitové ve Wimbledonu, kde to bývá kvůli dešti častější než jinde, poprvé. "Byla jsem na sebe zvědavá, jak to zvládnu. Noc nebyla jednoduchá, nespala jsem nejlíp, ale zjevně to tak moc nevadilo." 

Petra KvitováTřiadvacetiletá Kvitová v duchu letošní sezony ukázala obě své tváře. V pátek nejdříve soupeřku ničila, pak se zasekla a prohrála osm her v řadě. "Udělala jsem lehké chyby a najednou jsem na kurtu ta druhá. Jí tam spadlo úplně všechno. Podala jsem jí prst a ona si vzala celou ruku. Takhle jsem nemohla hrát," řekla. 

Svěřenkyně Davida Kotyzy má záblesky parádní agresivní hry, při které létají míče k lajnám, do rohů a soupeřky se po nich jen bezmocně ohlížejí. Hvězdné okamžiky ale střídá dvojchybami, horším pohybem a snadnými ztrátami. "Kdybych znala odpověď, tak moje zápasy nebudou nahoru dolů, ale je to něco, co musím zlepšit. Je to otázka hlavy, musím se soustředit na každý míč a nemyslet na minulost," řekla. 

Srovnání s rokem 2011, v kterém ve finále porazila Rusku Marii Šarapovovou a dosáhla životního úspěchu, se Kvitová brání. "Tenkrát mi každý úder spadl do kurtu. Letos mám ve hře dobré prvky jako tenkrát, ale je tam trochu víc výpadků. Ale je to tráva a věřím, že těch lepších věcí bude více a více." 

Noha je dobrá
Ve Wimbledonu Kvitová prožívá letos nejlepší grandslam. V Austrálii vypadla ve 2. kole, na pařížské antuce došla jen o kolo dál. V Londýně už je v osmifinále. "Poprvé jsem letos ve druhém týdnu grandslamu, to by mě mohlo uklidnit," řekla. 

Turnaj už přišel o Šarapovovou, světovou dvojku Bělorusku Viktorii Azarenkovou a Kvitová je ve spodním části pavouku nejvýše nasazená. "Koukám na další soupeřku, dál ne," opakuje, ale ví, že má naději na dobrý výsledek. "Svázaná tím nejsem, protože to moc neřeším. Na trávě tolik nezáleží na žebříčku. Jsou holky, kterým tráva sedí a dovedou na ní překvapit," řekla Kvitová. 

Volná neděle, kdy se ve Wimbledonu nehrají zápasy, bude pro Kvitovou běžným dnem a přípravou na pondělní osmifinále s Carlou Suárezovou ze Španělska. "Půjdeme si na hodinu zahrát," řekla s tím, že nechce moc trápit pravou nohu, kterou si poranila po pádu už v prvním kole. Hraje proto s tejpem na kotníku a pod kolenem. "Ale je to dobrý," uvedla.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

45
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
freeteepek
Tipuju, že Petra ve Wimbledonu ještě nějaký body přidá. Následně v USA ovšem dost bodů neobhájí. Bude se tak do US Open plácat pořád okolo osmého místa. A jelikož na TM postupuje prvních 8, bude to pro fanoušky PK až do poslední chvíle pořád napínavý.
V žebříčku "Závod do Istanbulu" je Petra momentálně až na 10. místě. Tento žebříček slouží k lepší představě, jak by to asi mělo dopadnout.
Reagovat
smazaný uživatel
V race žebříčku už teď Petra poskočila na osmé místo, jestli dobře počítám, a protože největší pronásledovatelky, např. Jelena, Makiri, Andělka nebo Caro jsou už dávno venku, může si na ně Petra nahrát solidní náskok. A protože v race žebříčku se žádné body neodepisují, obhajoba v USA nás v tomto kontextu vůbec nemusí trápit.
Reagovat
PetaM
Petra je sice na 10. místě, ale na 7. - 9. jí schází kolem 100 bodů. A vzhledem k tomu, že Jankovic, Kirilenko a Kerber vypadly dříve, než Petra, je pravděpodobné, že po Wimbledonu jí bude patřit už 7. místo :)
Reagovat
smazaný uživatel
čs kde najdu ten žebříček do istanbulu????pls odpověz
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba zde: http://www.wtatennis.com/race-singles-rankings
Reagovat
smazaný uživatel
diky
Reagovat
tommr
průběžnej stav žebříčku WTA po zkompletovaným třetím kole ve Wimbledonu. Čísla v závorce znamenají bodovej náskok nebo ztrátu na Petru, hvězdička znamená, že hráčka postoupila do čtvrtýho kola a ještě může ve Wimbledonu získat další body (k mání je ještě maximálně 1720 bodů za titul):

1. Williams, S. (+7680 bodů) *
2. Sharapova (+5020 bodů)
3. Azarenka (+4610 bodů)
4. Radwanska, A. (+1130 bodů) *
5. Li (+1120 bodů) *
6. Errani (+965 bodů)
------------------------------
7. Kvitová 4215 bodů *
------------------------------
8. Kerber (-245 bodů)
9. Wozniacki (-555 bodů)
10. Vinci (-1155 bodů) *
...
13. Bartoli (-1260 bodů) *
...
15. Stephens (-1565 bodů) *
...
18. Suarez Navarro (-1775 bodů) *
...
20. Flipkens (1929) *
...
25. Robson (2530) *
...
32. Kanepi (2654) *
33. Lisicki (2685) *
...
49. Puig (3052) *
...
57. Pironkova (3145) *
...
72. Knapp (3320) *
...
100. Pennetta (3565) *
...

Petra sice ještě neobhájila lonský čtvrtfinále, ale už ted je jistý, že se dostane před Kerberovou na sedmý místo, protože Kerberová neobhájila lonský semifinále ...

Z hráček co jsou zatím před ní může Petra ještě předstihnout Erraniovou (k tomu by jí stačilo dojít do finále) a Agu Radwanskou a Li Na (k tomu ale musí získat titul a zároven soupeřky nesmí dojít dál než do čtvrtfinále) ...

Z hráček co jsou za Petrou pro ní teoretickou hrozbu představujou už jen Vinciová, Bartoliová a Stephensová. Ty by mohly Petru předstihnout ale jen pokud by ve Wimbledonu získaly titul a Petra by zároven nedošla dál než do čtvrtfinále ( v případě Stephensový by Petra nesměla ani postoupit do čtvrtfinále) ...
Reagovat
misa
Petře by se hodilo alespoň finále, protože v srpnu obhajuje velké množství bodů. Jen za Montreal 900.

Vinciová je alespoň virtuálně poprvé v top 10.
Reagovat
smazaný uživatel
prohrát finále Wimbledonu? to ty jí přeješ :D
Reagovat
smazaný uživatel
Určitě, čím více bodů pro Petru, tím lépe.. V srpnu toho obhajuje dost, ale nemyslím si, že ztratí úplně všechno, navíc hned v následujícím období, tj. od konce US Open až do Dauhá neobhajuje prakticky nic.
Reagovat
PetaM
Já myslím, že Petře na žebříčku nezáleží, jde jí o GS titul a tady je jeden velice blízko ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Petře je žebříček asi šumák.. být v top 8 je hlavní kvůli nasazování do GS... ale přednější je vyhrát GS, než být 1.
Reagovat
smazaný uživatel
blízko je spíše finále než titul.. Serena je pořádný ořech :D
Reagovat
freeteepek
Petra má dvě tváře a netuší, co za tím je...Jak dlouho už spolupracuje s tím psychologem? Ví to aspoň on? Další kamarádíček, který umí prd:-( Nasadil bych hopnózu a hned bych se to dozvěděl. V hypnóze bych Petře nařídil, ať hraje jako ve Wimbledonu 2011. To by byl druhý krok:-)
Petra byla nevyrovnaná vždy, jenomže dneska už je z ní zralá žena, šampionka a opravdu by se nad tím měli vážně zamyslet. Podle mě psychiku málo trénují. Jestli vůbec...
Reagovat
smazaný uživatel
"Trenér pro duševní přípravu: Michal Šafář
Spolupráce od roku 2010. Michal je sportovní psycholog. Žije v Olomouci. Přednáší sportovní psychologii na Univerzitě Palackého a zároveň se podílí na psychologické přípravě a mentálním tréninku vybraných vrcholových sportovců a družstev. Úzce spolupracuje s Petrou a Davidem a společně se snaží najít cestu, jak pomoci Petře naplnit její potenciál být skutečnou šampionkou na kurtě i mimo něj." Zdroj: www.petrakvitova.net

Já k tomu dodám jenom to, že lidská psychika není počítačový program, který by šel snadno přepsat, jakákoliv práce s ní je běh na dlouhou trať a žádné zásadní změny v chování těžko očekávat.
Reagovat
smazaný uživatel
Já osobně psychologům nedávám až takový význam, vždycky je to hlavně o člověku samotném, co je a není schopen v sobě potlačit.. Nemyslím, že ve 23 letech je žena zralá :)))
Reagovat
freeteepek
Hmm. To, že učí na UP ještě neznamená, že je to schpný odborník, který si ví s Petrou rady. Po tak dlouhé době spolupráce přeci musí vědět, co za tím je! Tak jakto, že to Petra neví? Psychika se dá trénovat stejně jako svaly. Jenom to není tak jednoduché.
Petry psychika se letos zhoršila. Tohle je běh nadlouho trať, jenomže jesli Petra od r. 2011 neběží náhodou pozpátku:-)
Reagovat
freeteepek
No dobře, zralá bude až ve třiceti:-), ale čekat takle douho Petra ani její fanoušci nemohou! Já už jsem např. docela přezrálej:-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Psychika se nezlepší lusknutím prstu.. srovnejte si třeba Tomáše v Petřiným věku s Tomáše současným... člověk musí tak nějak dozrát.. hlavní je, že Petra ví, že má problémy v druhých setech..
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ani to není "další kamarádíček, který umí prd." Protože kdyby byl tak strašně neschopnej, asi by neučil a nespolupracoval s dalšími sportovci.

Psychika se rozhodně nedá trénovat stejně jako svaly, to je nesmysl. Nevím, s čím to porovnáváš, když tak sebejistě tvrdíš, že Petřina psychika se letos zhoršila. Holt to není (a už ani nebude) ta bezstarostná holka z let 2010 a 2011, kterou v té době nikdo neznal a nemusela nikomu nic dokazovat. Od té doby se spousta věcí zkrátka změnila, včetně nedávného zemětřesení v jejím partnerském životě. A to je ten běh na dlouhou trať, navíc přes překážky..
Reagovat
freeteepek
Zemětřesení v partnerském životě je důležitá věc.Jenomže když Petra vede 6:3 2:0, tak se nemůže kvůli tomu na 8 her sesypat. Pochybuju, že to vůbec bylo tím. A jestli má problém se ztrátou koncentrace, tak bych považoval za přijatelné, kdyby kvůli tomu prohrála dva nebo tři gemy. Ale tak dlouhý propad je neomluvitelný...
Reagovat
smazaný uživatel
Jasně, že se nesesypala, protože si vzpomněla na Adama nebo na Radka, ale všechno souvisí se vším - pokud nemá psychickou pohodu doma, nebude ji mít ani na pracovišti. A věci, které by ji jinak nerozhodily, nebo alespoň ne tolik, ji najednou rozhodí neskutečným způsobem.
Reagovat
freeteepek
Djokovičovi nedávno umřel dědeček a přesto, že ho to velmi vykolejilo, vzápětí svůj zápas vyhrál...
http://www.tenisportal.cz/zpravy/djokovice-ranilo-umrti-dedecka-v-monte-carlu-ale-po-obratu-postupuje-9982/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já jsem taky asi přezrálá :)))) Ale to s tím souvisí přece ne? Navíc ty jako chlap tu určuješ, co Petra má a nemá vyhrávat, chápu, ale na druhou stranu víš, jakej je rozdíl mezi ženskou a mužskou psychikou :)) Mně se taky nechce čekat do Petřiných třicátin, to se taky nemusím dožít, ale já Petře dávám ještě tak 2 roky čas. Ty jsi prostě netrpělivej :)))))))
Reagovat
smazaný uživatel
Tomu samému Djokovičovi nedávno před zápasem (a vlastně i chvíli po něm) tajili smrt jeho první trenérky. Proč asi..
Reagovat
VlS
víš co se říká? Kdo umí, ten umí, kdo neumí, učí.
Reagovat
smazaný uživatel
A kdo neumí učit, dělá ředitele..
Reagovat
smazaný uživatel
Chválím fotku. Vypadá jako na obraze od starých mistrů.
Reagovat
smazaný uživatel
Keby to neprerusili tak si v haji:DDDDDDDDDDDDD
Reagovat
PetaM
Na kdyby se nehraje.
Reagovat
seshitec
na kdyby se nehraje, ale moc pěkně si to přerušení s panem Kotyzou vybrečeli....klesla v mývh očích, přesto to chápu jde o moc
Reagovat
PetaM
Vybrečeli? Začalo se přerušovat všude. Tak nevím, kde je problém? ...
Reagovat
smazaný uživatel
Petřin zápas se pro tmu přerušoval jako jeden z posledních, nevím, na co si stěžuješ.
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky nevím, že by si zrovna Petra něco vybrečela.. navíc ve 3. setu snížila a zdálo se mi, že se může do zápasu opět dostat, ale to jsou samozřejmě jen dohady, protože to bylo přerušený.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Petře to přerušení pomohlo, to je jasný. A naopak zase uškodilo Petře Cetkovské a Evě Birnerové. Přerušení většinou pomůže těm, kteří jsou aktuálně dole, to je známá věc. Ale je to sport, na Wimbledonu, kde nemají světla!, se toto občas stává a k výhře je někdy potřeba i štěstí no.
Reagovat
smazaný uživatel
Že Petře to přerušení pomohlo tu snad ani nikdo nepopírá..
Reagovat
smazaný uživatel
objednávám jeden déšť pro Petru po prvním setu, prosím... :D
Reagovat
smazaný uživatel
Však nejsme v rozporu, nečerti se hned tak nad tou tvojí Peťulí.:) Jen jsem popsal situaci, že jedné to pomohlo a dalším dvěma uškodilo. A že je to ok, protože to je prostě sport a takové věci jsou jeho součástí, a štěstí je někdy součástí výher....Nic více, či méně, jsem nenapsal....
Reagovat
PetaM
Petra si to bude muset ubojovat sama. Carla není nejtěžší soupeřka na světě a už vůbec né na trávě. Pokud Petra bude hrát svůj tenis, tak do hoďky to bude 6:3, 6:2 a může jít. Musí se plně soustředit na každý míč a nenechat se rozhodit případnými chybami. Věřím, že tentokrát to bude na 2 SETY!!! :D :D :D
Reagovat
freeteepek
A rovnou bych si ho i předplatil na všechny další zápasy. Než jí šoupnou na centr a bude mít útrum:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No smula, v pondeli hlasi jasno, slunce...
...ale jeste porad muze skrecovat souperka;)

Uvidime, co Karlicka vymysli, mam ji obcihlou, je to moje "sverenkyne", na trave hraje jak na antuce, moc se to nelisi...pohodove mysleni, jednorucak v pohotovosti, kdyz vyhodi, neproziva to, uplne flegmaticka osoba, rada si uziva delsi vymeny...presny opak Petry;)

Takze ja tipuji dlouhy maraton, nebot Karlicce to na trave az tak, jak na antuce nejde...tim se jejich rozdily srovnaji, ale nastesti Karlicka neni mentalni typ treba Marie, ktera musi rvat a dopovat se, tohle Karlicka vuubec nema za potrebi...

Karlicka bude Petre sedet, sice to neda asi ve dvou, ale vyhrat by petra bez preruseni mela...
Reagovat
smazaný uživatel
pokud půjde na kurt Petra ze soboty, ta která si šla pouze pro výhru a nic jiného nepřipouštěla, vyhraje... já to říkám pořád.. musí bojovat o každý míč, nic nevypouštět... v sobotu dobíhala ztracený míče a vracela je i do pole.. podání se mi zdá taky lepší... ted ještě odstranit ty krize ze začátku druhého setu a ono to půjde :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já bych radši, kdyby Petra hrála bez přerušení, nikde není psáno, že jí to zase nakopne a navíc to může nakopnout i její soupeřku :)) Věřím, že chce dojít daleko a udělá pro to všechno, i když možná zase bude hodně dupat na nervy svým fandům :))
Reagovat
smazaný uživatel
já už se připravuju na ty nervy raději dnes.. ach jo to zase bude noc.. se mi budou zdát kraviny.. ale myslím, že Petru nakopl včerejší dohrávaný zápas a je hladová po úspěchu.. vždyť někde v rozhovoru říkala, že by ráda přidala letos druhý titul a já jí ho strašně přeju!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist