Preview: Češky bojují o semifinále Fed Cupu

6. 2. 2009, 16:20
Previews 0
České tenistky si poprvé od zavedení současného formátu soutěže zahrají Světovou skupinu I Fed Cupu. V domácím utkání proti oslabenému Španělsku mají reálnou šanci bojovat o postup do semifinále. Pokud zvítězí, utkají se na konci dubna buď s Američankami, nebo Argentinkami.

Českému týmu bude sice znovu chybět tápající Nicole Vaidišová, ale už loni dokázaly svěřenkyně kapitána Petra Pály, že bývalou hráčku světové desítky dokáží nahradit.

Pála má k dispozici stejný tým, který v loňské baráži v Izraeli vybojoval postup mezi elitu. Do dvouher mohl vybírat mezi trojicí tenistek hrajících levou rukou Petrou Kvitovou, Lucií Šafářovou a Ivetou Benešovou, do čtyřhry má k dispozici k Benešové Květu Peschkeovou, patřící mezi světovou deblovou elitu.

Sestavu pro dvouhry Pála určoval těsně před dnešním losem a nakonec dal přednost žebříčkově nejlépe postaveným Kvitové a Benešové. Ty se v lednu utkaly ve finále turnaje v Hobartu, kde vyhrála osmnáctiletá Kvitová. Důvody svého rozhodnutí Pála neprozradil. "Rozhodlo hodně aspektů a myslím, že není potřeba je zdůrazňovat na veřejnosti," řekl dnes.

Role náhradnice zatím připadla brněnské rodačce Šafářové. "Já už jsem jednou řekla, že jsme jeden tým a ne jednotlivci. Všechny jsme připraveny hrát. Kapitán rozhodl, takže já to beru a budu ráda fandit," komentovala svou roli dvaadvacetiletá tenistka, která se jako jediná Češka dostala do třetího kola Australian Open.

Hrát se bude na rychlém povrchu na kurtu v areálu BVV, který přinesl českým tenistkám úspěch v loňském zápase Světové skupiny II se Slovenskem. Také nyní budou Pálovy svěřenkyně spoléhat na výhodu domácího prostředí, i když Španělky nemají ve svém středu jen antukářky.

Stejně jako před rokem, kdy Slovenky přijely bez své zraněné jedničky Hantuchové, i letos narazí Pálovy svěřenkyně na oslabené soupeřky. Vzhledem k neúčasti španělské jedničky Anabel Medinaové je jedničkou týmu, který do Brna přivezl kapitán Miguel Margets, čtvrtfinalistka Australian Open Carla Suárezová. Ta v Melbourne porazila mimo jiné bývalou světovou jedničku Venus Williamsovou a až mezi posledními osmi ji zastavila olympijská šampionka Jelena Dementěvová z Ruska. Žádná z českých tenistek připravených pro zápas v Brně se zatím s dvacetiletou Španělkou na okruhu WTA nepotkala.

Absence Medinaové není jediné oslabení Margetsova týmu: fedcupovou kariéru navíc uzavřela deblová specialistka Virginia Ruanová-Pascualová.

Dosavadní bilance: 0:2
České tenistky mohou o víkendu soupeřkám oplatit dvě předchozí porážky: obě dosud uskutečněná měření sil totiž dopadla lépe pro hráčky z Pyrenejského poloostrova.

Týmy Španělska a Československa se v někdejším Poháru federace nikdy nepotkaly. K prvnímu vzájemnému duelu došlo až v roce 2000, kdy semifinále poháru, přejmenovaného na Fed Cup, tehdy hostilo Las Vegas. Úspěšnější byly po výhře 2:1 Španělky.

Daniela Bedáňová i Květa Peschkeová, v té době ještě hrající pod dívčím jménem Hrdličková, sehrály s favoritkami Arantxou Sanchezovou-Vicariovou a Conchitou Martinezovou vyrovnané třísetové zápasy, ale nakonec obě dvouhry prohrály. Společně alespoň vylepšily výsledek výhrou ve čtyřhře nad párem Magui Sernaová, Virginia Ruanová.

Druhé vzájemné utkání se uskutečnilo před dvěma lety na antukových kurtech v Palafrugellu, barážový souboj skončil výhrou Španělska 4:1. Na úvod si Anabel Medinaová ve třech setech poradila s Ivetou Benešovou. Bod pro český tým poté získala Lucie Šafářová, jež v souboji s Nurií Llagosteraovou ztratila jen tři hry.

Na Medinaovou ale poté nestačila a vítězství zajistila domácím Lourdes Domínguezová, opět ve třech setech proti Benešové. K závěrečné čtyřhře nastoupily náhradnice, španělské setrvání ve Světové skupině potvrdily Ruanová s Llagosteraovou, které porazily Barboru Záhlavovou-Strýcovou a Petru Kvitovou.

Po této prohře se české hráčky musely mezi elitu znovu prokousávat, přes Slovensko (3:2) a Izrael (3:2) se jim to přece jen podařilo. Španělky mezi nejlepšími zůstaly - a výhrami nad Itálií (3:2) a Čínou (4:1) postoupily do finále Fed Cupu 2008, kde je zastavily obhájkyně titulu Rusky (0:4).

Fed Cup, 1. kolo Světové skupiny I:

Česká republika:
Iveta Benešová
Petra Kvitová
Lucie Šafářová
Květa Peschkeová

Kapitán: Petr Pála

Nejlepší výsledky: vítězství 1975, 1983, 1984, 1985, 1988
První zápas: 1963
Odehraných zápasů (výhry-prohry): 117 (84-33)
Nejvíc výher: H. Suková (57-16)
Nejvíc výher ve dvouhrách: H. Suková (45-11)
Nejvíc výher ve čtyřhrách: Hana Mandlíková (15-6)
Nejlepší pár: Suková/Mandlíková (7-3)
Nejvíce odehraných ročníků: H. Suková (13)

Španělsko:
Carla Suarezová
Nuria Llagosteraová-Vivesová
Maria-Jose Martinezová
Lourdes Dominguezová

Kapitán: Miguel Margets Lobato

Nejlepší výsledky: vítězství 1991, 1993, 1994, 1995, 1998
První zápas: 1972
Odehraných zápasů (výhry-prohry): 112 (70-42)
Nejvíc výher: Arantxa Sanchezová-Vicariová (72-28)
Nejvíc výher ve dvouhrách: Sanchezová-Vicariová (50-22)
Nejvíc výher ve čtyřhrách: Sanchezová-Vicariová (22-6)
Nejlepší pár: Sanchezová-Vicariová/Martinezová (18-3)
Nejvíce odehraných ročníků: Sanchezová-Vicariová (16)

Vzájemné zápasy:

červenec 2007: Španělsko - ČR 4-1, play off Světové skupiny, 1. kolo, Španělsko
listopad 2000: Španělsko - ČR 2-1, Světová skupina, 1. kolo, Las Vegas

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist