Preview: Čtvrtfinále turnaje Masters v Paříži. Boj o Šanghaj vrcholí

31. 10. 2008, 08:02
Previews 0
Poslední podnik série Masters má dnes na programu čtvrtfinálové duely. Pomalu tak vrcholí boj o poslední volná místa na Turnaji mistrů. Nejblíže k němu má Simon a del Potro, ti však v Paříži vypadli v osmifinále a musí doufat v zaváhání soupeřů: Blaka, Tsongy a Nalbandiana.

Kompletní osmička pařížských čtvrtfinalistů si zahraje na Turnaji mistrů nebo o něj ještě stále bojuje. I to vypovídá o kvalitním obsazení dnešních duelů. Nadal, Federer, Murray, Davyděnko a Roddick. Ti všichni mají účast v Šanghaji jistou, ale v Paříži nic nevypouští. Jen světová trojka Djokovič vypadla v osmifinále.

Ve Francii už dohrál del Potro, o cestu do Číny ho však může připravit už jen finálová výhra Nalbandiana nad Blakem. Francouz Simon už tak pevnou pozici nemá, i tak jsou ale jeho šance na Šanghaj poměrně reálné: musí doufat, že Nalbandian nezíská titul nebo se Blake a Tsonga nedostanou do finále. Pomoct jim k tomu mají už dnes jistí účastníci Turnaje mistrů.

Čtvrtfinálové dvojice:
Nadal (1-Šp.) - Davyděnko (5-Rus.)
Murray (4-Brit.) - Nalbandian (8-Arg.)
Roddick (7-USA) - Tsonga (14-Fr.)
Federer (2-Švýc.) - Blake (11-USA)

Murray (4-Brit.) - Nalbandian (8-Arg.) ... od 14:00 hodin
Nejdál od Šanghaje má Argentinec David Nalbandian. A to nejen vzdáleností od své rodné země, ale také co se posunu v žebříčký týká. Nic jiného, než obhájení loňského titulu ho v Paříži zajímat nemůže. Tedy pokud na Turnaj mistrů chce. "O Šanghaj mi nejde, mým cílem je uspět ve finále Davisova poháru," prohlásil před pár dny Nalbandian.

Když by dokázal obhájit, z elitní osmičky vypadne Simon a nad propastí se ocitne Nalbandianův reprezentační parťák del Potro. Tomu však jakékoliv zaváhání krajana ve Francii zajistí letenku do Šanghaje.

Už dnes Nalbandiana čeká těžký soupeř. Brit Andy Murray, který od finálové porážky na US Open vyhrál už 14 zápasů v řadě. V Paříži ve dvou setech porzil Querreyho a Verdasca. Argentinec nejdřív po více jak dvouhodinovém boji udolal Kiefera a včera smetl 6-4 6-0 del Potra.

Poprvé se střetli před třemi lety ve Wimbledonu a šestadvaetiletý Argentinec svého o pět let maldšího soupeře zdolal v pěti sadách, přestože domácí tenista vedl 2-0 na sety.

Bookmakeři bwin vidí favorita v Andym. Věříte-li, že Nalbandian o Turnaj mistrů stojí a bude o něj bojovat i zítra, vsaďte si na jeho postup přes Brita s kursem 2.65.

Nadal (1-Šp.) - Davyděnko (5-Rus.) ... od 16:00 hodin
Duel dvou již jistých účastníků Masters Cupu. Rafael Nadal vyhrál tři ze čtyř vzájemných střetnutí. Pokaždé se spolu utkali na podniku Masters. Letos dvakrát - ve finále na hardu v Miami uspěl Davyděnko, na antuce už ale španělský tenista nezaváhal.

Nadal se během úspěšného roku stal světovou jedničkou. Zatím v této pozici získal "jen" olympijské zlato, další dva turnaje pro něj skončili v semifinále: na US Open podlehl Murraymu a v Madridu Simonovi. Španěl hrál v Paříži poprvé loni a prohrál až ve finále s Nalbandianem. Letos si bez problémů poradil s domácími hráči Serrou a Monfilsem.

Až dnes ho čeká první těžká zkouška. Nikolaj Davyděnko se sice v posledních týdnech cítil být tenisem unavený a od červnového titulu z Varšavy si jen jednou zahrál čtvrtfinále, ale jako ruský tenista může svou psychikou překvapit a v závěru sezony ještě odehrát kvalitní zápasy. V Paříži udolal Ljubičiče a včera smetl svého oblíbeného soupeře Berdycha dvakrát 6-1.

Přesto by bylo dnešní vyřazení prvního hráče žebříčku Nadala překvapením.

Aktuální žebříček ATP Race
(po osmifinále v Paříži):
1. Nadal, Rafael (Šp.) 1335 b.
2. Federer, Roger (Švýc.) 1041 b.
3. Djokovic, Novak (Srb.) 929 b.
4. Murray, Andy (Brit.) 684 b.
5. Davydenko, Nikolay (Rus) 443 b.
6. Roddick, Andy (USA) 384 b.
7. Del Potro, Juan Martin (Arg.) 369 b.
8. Simon, Gilles (Fr.) 356 b.
-----------------------------
9. Ferrer, David (Šp.) 345 b.
10. Blake, James (USA) 335 b.
11. Tsonga, Jo-Wilfried (Fr..) 315 b.
12. Wawrinka, Stanislas (Švýc.) 308 b.
13. Nalbandian, David (Arg.) 300 b.
14. Gonzalez, Fernando (Chile.) 284 b.
15. Verdasco, Fernando (Šp.) 283 b.
... v pořadí jsou již započteny dosud dosažené body (max. 25) za Paříž
... tučně vyznačení si mohou ještě polepšit až o 75 bodů

Federer (2-Švýc.) - Blake (11-USA) ... od 19:45 hodin
Až na devátý pokus dokázal James Blake porazit Federera. Stalo se tak v posledním vzájemném měření sil na olympiádě v Pekingu. Švýcar tak v Paříži prahne po odvetě, jelikož ho první prohra s Blakem připravila o zlatý olympijský sen (Federer vyhrál alespoň v deblu).

Osmadvacetiletý Američan James Blake je jedním z hráčů, kteří ještě žijí v naději na Šanghaj. Musí však v Paříži, kde letos poprvé postoupil dál než do 3. kola, hrát alespoň ve finále a v něm neprohrát s Nalbandianem. Po prohrách s Fishem, Simonem a Lopezem na posledních třech turnajích se to ale zdá být jako utopie.

Tím spíše, když už dnes narazí na světovou dvojku Federera, který do Francie přicestoval rovnou z rodné Basileje, kde získal už třetí titul v řadě. A Švýcar má na BNP Paribas Masters o motivaci postaráno. Nikdy na tomto podniku nepřešel přes čtvrtfinále, loni vypadl dokonce už ve 3. kole. Má tak možnost v případě úspěchu stáhnout Nadalův náskok v čele žebříčku.

Federer zatím porazil Ciliče a Söderlinga. Blake si poradil s Kohlschreiberem a ve třech setech s Bolellim. Favorit dnešního zápasu je poměrně jasný - postup Američana by byl překvapením.

Pokud tedy po polovině čtvrtfinálových duelů budou ze hry venku Nalbandian i Blake, o poslední vstupenku do Šanghaje, kterou má rezervovanou Francouz Simon, bude usilovat jeho krajan Jo-Wilfried Tsonga.

Body za Šanghaj:
vítěz ... 100 bodů
finalista ... 70 bodů
semifinalista ... 45 bodů
čtvrtfinalista ... 25 bodů

Roddick (7-USA) - Tsonga (14-Fr.) ... od 21:45 hodin
V případě, že Nalbandian do finále nepostoupí, stačilo by Tsongovi se v Paříži dostat do boje o titul. Rázem by si finalista letošního Australian Open zajistil letenku do Šanghaje.

Nejprve však musí uspět dnes proti Roddickovi. Šestadvacetiletý Američan si definitivní jistotu, že pro něj v Paříži sezona neskončí, zajistil včerejší výhrou nad Simonem. Po třech ne zcela úspěšných turnajích tak může sezonu zakončit na prestižním klání v Číně.

Dnes může rozhodnout o osudu dvou Francouzů. Pokud v hale Bercy Tsongu porazí může za určitých okolností osmičku na Turnaj mistrů zkompletovat Gilles Simon. Pokud by prohrál, Tsongu bude od Šanghaje dělit jedno nebo dvě vítězství.

"Nemyslím na to, jdu od zápasu k zápasu. Pokud porazím Andyho, možná to na mě v semifinále padne. To se uvidí," předvídal Tsonga po včerejší výhře nad světovou trojkou Djokovičem. V prvním kole zdolal českého tenistu Radka Štěpánka.

Roddick se s o tři roky mladším Tsongou utkal dvakrát. Na grandslamech French Open i Australian Open vyhrál Američan. Ten v Paříži své poslední dvě účasti - v letech 2004 a 2005 - zakončil až v semifinále. Změnit se to dnes pokusí Tsonga, který v duelu dvou "servismanů" rozhodně není bez šancí. Pokud mu bude vycházet agresivní hra jako proti Djokovičovi, bude mít Roddick velké problémy. Ví to i bookmakeři: postup Roddicka ohodnotili kursem 1.70, oživení Tsongových nadějí na Šanghaj násobkem 2.02.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist