Preview: Del Potro - Nalbandian

25. 10. 2008, 08:37
Previews 3
Pikantní argentinský souboj má dnes na programu turnaj v Basileji. O postup do finále si to rozdají reprezentační kolegové, kteří budou za měsíc válčit o daviscupovou trofej proti Španělsku. Místní vítěz z roku 2002 David Nalbandian se pokusí vrátit týden starou porážku z Madridu Juanu-Martinovi del Potrovi. Oba tenisté zároveň bojují o postup na Turnaj mistrů.
Nalbandian David

Ještě minulý týden na turnaji Série Masters v Madridu považovali bookmakeři za favorita tohoto duelu Nalbandiana. Zápas ale vyhrál překvapivě hladce 6:4, 6:2 del Potro, který se druhou půlkou letošní sezony valí jako lavina a dnes je to s kurzy naopak. U bwin je na výhru Nalbandiana kurs 2,4, na del Potra 1,5.

Je taková změna během několika dnů oprávněná? Všichni tenisoví fanoušci si pravděpodobně pamatují, čeho je Nalbandian v této fázi sezony na halových turnajích schopen. Před rokem ho nedokázal na turnajích Série Masters v Madridu a Paříži zastavit Djokovič, Nadal ani Federer.

Formu přitom 26letý Nalbandian potvrdil i letos - před 14 dny suverénně prošel halovým turnajem ve Stockholmu a byť jeho výsledky v Basileji nejsou tak jednoznačné, poradil si se všemi soupeři - Španělem Montanesem, Belgičanem Vliegenem a Němcem Beckerem. "Dnes jsem hrál dobře, podařil se mi tie-break a využil jsem svoje šance," řekl po včerejším zápase Nalbandian. Dnes navíc bude prahnout po odvetě: "Pokusím se mu to vrátit. (Del Potrovi - pozn. redakce)" 

8. hráč světa by neměl být v Basileji podceňovaný. Ve Švýcarsku startuje pravidelně, v roce 2002 místní turnaj vyhrál a v následujících dvou ročnících skončil jako poražený finalista. 

Letos se majiteli devíti titulů dařilo i v úvodu sezony na oblíbených jihoamerických antukových turnajích. V únoru triumfoval na domácím podniku v Buenos Aires, o týden později nestačil v boji o titul na Španěla Almagra v mexickém Akapulku. Než přišel Stockholm, zaznamenal nicméně 'jen' čtvrtfinále v Indian Wells a semifinále v londýnském Queen's Clubu.

Proti del Potrovi to má dnes ale těžké každý. 20letý talent je jednou z hvězd letošní sezony, byť by tomuto tvrzení ještě koncem června nikdo nevěřil. Počínaje 7. červencem nastartoval 198cm vysoký tenista fantastickou vítěznou sérii, kterou bychom věřili spíš Rafaelu Nadalovi.

23 vyhraných zápasů v řadě znamenalo tituly ze Stuttgartu, Kitzbühelu, Los Angeles a Washingtonu. Do té doby přitom nikdy nehrál ani ve finále. Na následujícím US Open už na něm byla znát určitá únava, přesto ho horko těžko zastavil pozdější finalista Andy Murray až ve čtvrtfinále.

Po krátkém odpočinku přišel Davis Cup. Přechod na antuku ale del Potrovi nezpůsobil žádné komplikace a v bouřlivém prostředí stadionu v Buenos Aires vyhrál nad velmi kvalitní opozicí v podání Rusů Davyděnka s Andrejevem 6:0 na sety, přičemž ztratil pouhých 14 her. Nakonec to tedy byl on, kdo po zaváhání Nalbandiana dovedl Argentinu do finále Davisova poháru.

Jeho forma a fyzická připravenost ale neuvadaly. Hned na další akci bojoval s Tomášem Berdychem o titul v Tokiu a minulý týden ho v Madridu dokázal zastavit jen Roger Federer, čímž mu způsobil teprve 3. prohru během posledních 38 zápasů.

Del Potro ale nezahořkl a v Basileji dál drtí své soupeře. Tento týden nedaroval ani set domácím Bastlovi a Bohlimu, včera mu podlehl 4:6 a 5:7 Rus Andrejev.

Dnes bude mimořádně zajímavé sledovat, zda se Nalbandian o 18cm vyššímu kolegovi zmůže na odpor a dokáže mu vrátit čerstvou porážku.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil

Komentáře

3
Přidat komentář
skott
Povrch v Basileji se zda rychlejsi nez v Madridu, takze by to melo vyhovovat spise Nalbymu.Zapas s Vliegenem vyhral i presto, ze temer nebehal a tak doufam, ze ve trech zvladne i Del Potra.
Reagovat
smazaný uživatel
ač si myslím,že vyhraje Chuan,pro diváky by bylo atraktivnější finále Roger-David,ti spolu vždy svádí velké bitvy.
Reagovat
smazaný uživatel
myslím,že Potro vyhraje,ale ve dvou setech to asi nebude.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist