Preview: Djokovič - Tipsarevič

6. 5. 2009, 09:52
Previews 10
Bělehrad letos poprvé pořádá turnaj ATP. Postaral se o to třetí hráč světa Novak Djokovič s rodinou, kteří odkoupili práva od pořadatelů v Amersfoortu. Na domácí antuku přicestoval také sám Djokovič, který je hlavní hvězdou klání. Na úvod se dnes střetne s kamarádem a reprezentačním kolegou Tipsarevičem.
Novak DJokovič - Janko Tipsarevič

Když tehdy devatenáctiletý Novak Djokovič vyhrál v roce 2006 v holandském Amersfoortu svůj první titul na okruhu ATP, určitě netušil, že za dva roky si stejný turnaj koupí. Srbský tenista a jeho rodina získala práva na Dutch Open poté, co jeho organizátoři nedokázali získat sponzora. Novak, jeho otec Srdjan a strýc Goran dokázali turnaj přesunout do rodné země a v Bělhradu se tenisté připravují na blížící se French Open.

"Konečně jsme dokázali docílit toho, co si ve Sbrsku všichni přáli. Uspěli jsme ve velké konkurenci, turnaj ATP chtějí pořádat i na jiných místech. Když budu zdravý, do Bělehradu přijedu a pokusím se turnaj vyhrát," plánoval ještě v zimě Djokovič.

Jednadvacetiletý Srb slib slpnil a na domácí podnik přijel. Přestože hrál minulý týden turnaj Masters 1000 v Římě a za týden ho čeká další lukrativní podnik v Madridu.

Letos získal zatím jediný titul v Dubaji, poslední tři klání však pro něj skončila úspěšně. Na Masters 1000 v Miami nestačil až ve finále na Murrayho a na antuce v Monte Carlu a Římě podlehl v boji o titul suverénnímu Nadalovi. Djokovič je ve formě a před Roland Garros nebude chtít v žádném utkání zaváhat. Loni na oranžové drti prohrál jen s Federerem a Nadalem.

Bělehrad Open zahájí až ve druhém kole a utká se s krajanem Jankem Tipsarevičem. O čtyři roky starší kolega ze srbské reprezentace je nyní v žebříčku na 63. příčce. Nikdy neptřil mezi elitu a patřit nebude. Dokáže odehrát vyrovnané zápasy i s těmi nejlepšími tenisty, nicméně nevyrovnanost jeho výkonů je jeho největším soupeřem. Zcela odlišně dokáže odehrát i dva sety v jediném utkání.

Letos zatím dál než do třetího kola nepostoupil. Na antuce odehrál tři turnaje a pokaždé zvládl úvodní kolo, následně ale na protivníky (Bolelliho, Štěpánka, Gonzaleze) nestačil. Tipsarevič na pomalém povrchu ještě nikdy nehrál čtvrtfinále a dnes o něj bude bojovat zřejmě znovu marně. "Není příjemné hrát na domácí půdě hned ve druhém kole proti svému kamarádovi," řekl Tipsarevič po prvním zápase, v němž si po setech 7-5 6-2 poradil s Argentincem Roitmanem.

Resumé: Djokovič nebude chtít na vlastním turnaji zklamat a přenechat triumf některému ze soupeřů. Po náročném podniku v Římě měl dva dny na odpočinek a dnes se vydá na Tipsareviče. Kolegu, kterého loni v jediném vzájemném střetnutí na trávě porazil 2-1 na sety. Dnes se na kurtu nebude chtít příliš dlouho zdržovat a pokud Tipsarevič nepodá jeden ze svých nejlepších výkonů, nebude mít proti ještě stále světové trojce příliš šancí.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
smazaný uživatel
je milé, že mu Djokovic nechal aspoň jeden set, když sou kamarádi :))
Reagovat
smazaný uživatel
No... neviem, či nechal.. :) rozjazd trochu, no, nie priamo oslňujúci, ale spolu sme to zvládli :D :D On máva začiatky všelijaké, tak snáď nájde tú istotu skoro. A myslím si, že určite chcel zahrať lepšie. Keď už hraje doma.....
Reagovat
smazaný uživatel
a jak, že ASPOŇ? Ty by si mu dovolila aj viac??!!!??
Reagovat
smazaný uživatel
to nééé jeden set byl až až :-D tu větu sem jenom tak blbě napsala :-D
Reagovat
smazaný uživatel
...musí to celé vyhrať, to je jasné. Enomže aby potom nebol v Madride unavený...
Reagovat
smazaný uživatel
a, správne! Ešte je stále svetová trojka! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ahoj Tomášku :) Bodajby si to cítil dobre :) No, a čo Nadal?
Reagovat
smazaný uživatel
:)
Reagovat
smazaný uživatel
hele vědmy:-D:-D,nadal hrál doma už davis cup a jak to dopadlo asi víte:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Majkle Majkle... my tu iba dúfame :) Davis Cup dopadol strašne, ale od tej doby pretielko Dunajom veľa vody... :D A naviac vtedy si ešte Djoky s raketou vykal...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist