Preview: Djokovič - Verdasco

9. 9. 2009, 11:46
Previews 34
První semifinalista US Open vzejde ze souboje dvou idolů fanynek Srba Djokoviče se Španělem Verdaskem. Narazí na sebe pošesté v kariéře a okolnosti nasvědčují faktu, že se můžeme od 21:00 hodin těšit na velkou tenisovou bitvu.
Novak Djokovič - Fernando Verdasco

Málokdo si teď vzpomene na Djokovičovo trápení v úvodu sezony, kdy si těžko zvykal na nové rakety. A vůbec, co by jiní za jeho výsledky dali. Odehrát sedmnáct turnajů a na patnácti se dostat minimálně do čtvrtfinále, to je prostě vizitka jednoho z nejlepších tenistů světa. K dokonalosti mu ale v této sezoně chybí tituly. Vyhrál jen 'nehvězdně' obsazené turnaje v Dubaji a Bělehradu.

Pětkrát prohrál ve finále, když až na jednu výjimku nestačil na aktuálně nejlepší trio světa. I proto je nyní 'až' na čtvrtém místě žebříčku.

A také proto, že letos na grandslamech nehrál ještě ani jednou v semifinále. Stejně jako v Melbourne a Londýně je mu blízko i v New Yorku, kde byl předloni ve finále a loni v semifinále. Vždy prohrál až s již pět let neporaženým Federerem.

Vzájemné zápasy (3-2):
2009 - Masters 1000 Monte Carlo (čtvrtfinále)
antuka Djokovic 6-2 4-6 6-3
2007 - Masters Series Madrid (3. kolo)
hala Djokovic 6-7(7) 6-3 6-3
2007 - Roland Garros (osmifinále)
antuka Djokovic 6-3 6-3 7-6(1)
2006 - Masters Series Hamburg (3. kolo)
antuka Verdasco 6-4 6-3
2005 - US Open (3. kolo)
tv. povrch Verdasco 6-1 4-6 6-7(2) 6-4 6-4

I letos proti 'zbytku světa' dominuje. Největší problémy měl s neznámým Američanem Wittenem. "Soupeř mě trochu zaskočil. Dosud jsem ho neznal, ani jsem ho nikdy neviděl," řekl Djokovič o 276. hráči světa Wittenovi. "Fyzicky se cítím dobře, věřím, že to v dalších kolech bude dobré," dodal Srb.

A nemýlil se. V osmifinále nedal šanci Štěpánkovi, kterého porazil hladce ve třech setech a v nadšení z postupu napodoboval na kurtu Johna McEnroea. "Když je správný moment, tak to přijde spontánně," culil se Srb, imitátor tenistů, který má v repertoáru třeba Rafaela Nadala nebo Rusku Marii Šarapovovou. Američan pak na Srbovu výzvu sestoupil z komentátorské kabiny a v košili a kalhotách si s ním zapinkal. "Zahrát si s Johnem byla legrace, což fanoušci chtějí. A zvláště v tuto dobu," řekl Djokovič.

Fernando Verdasco loni zařídil rozhodující bod ve finále Davisova poháru a prý mu to neuvěřitelně zvedlo sebevědomí. To dokazoval prakticky celou první polovinu této sezony. Především na Australian Open, kde dokonce proti Nadalovi marně bojoval o postup do finále.

Na dalších turnajích končil pravidelně ve čtvrtfinále na raketách silných soupeřů, zpravidla hráčů Top 10. Sám se do první světové desítky dostal, dva týdny byl dokonce na sedmém místě. V létě se ale začal trápit. Prohrával zápasy, v nichž byl papírovým favoritem.

Ztracené sebevědomí našel až na generálce na US Open v New Havenu, kde získal první titul v roce. Vůbec první na tvrdém povrchu. Byť vyhrával nad žebříčkově hůře postavenými protivníky, vítězství to bylo pro sebedůvěru a zápasové tempo velice důležité.

Na kurtech ve Flushing Meadows zvládl kritické 3. kolo, v němž udolal v pěti setech Haase. Pak si poradil s domácím 'bombarďákem' Isnerem, kterému došly síly po maratonu s Roddickem. Španělský tenista si tak v New Yorku poprvé zahraje ve čtvrtfinále. Loni vypadl ve třetím kole.

Semifinalista letošního Australian Open s Djokovičem vyhrál dva z pěti soubojů. Jediné střetnutí na tvrdém povrchu pod širým nebem odehráli před čtyřmi lety právě na US Open a po pětisetové bitvě se tehdy z postupu do 4. kola radoval Verdasco. Nyní může v případě úspěchu vyrovnat své grandslamové maximum.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
smazaný uživatel
Vrcholem večera je všem ten traged, který to moderuje, vždy, když ten jeho uspávací a otrávený hlas slyším, mám dost. Ještě neumí skloňovat a používá slova jako "odfláknutý" a pod. Gratuluju :(
Reagovat
smazaný uživatel
Fernando je aáááale fakt agresívny, čoho sa dotkne, to ide... ako dobre, fajn, super ale prečo práve teraz??
Reagovat
smazaný uživatel
Verdasco hraje poměrně útočnou hru a chodí na síť a Djokovič se defenzivně brání od zadní lajny ... už ničemu nerozumím.
Reagovat
smazaný uživatel
No tak to nejsi sám..
Reagovat
smazaný uživatel
Jedina zvlastni vec na tom je Verdasco u site;)..
Reagovat
smazaný uživatel
Haha. Veľmi vtipné. Šak to je doslova vražda v priamom prenose :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zapas tragicky, to jo. Ale stejne hraci plni svoje role. Verdasco je posledni rok jeden z tech hodne utocnych hracu hrajicich od zakladni cary - kazdy jeho treti uder je vitezny (pokud nehraje s hracem svy urovne, tam nema motivaci a casto ztraci, viz Cincinnati). A Djoker proste je obranar, radsi jeste 3x trefit ruzek, nez razantne zakoncit vymenu.. nemam rad jeho zapasy, fakt ne :)
Reagovat
smazaný uživatel
To "svy" urovne myslim samozrejme v nadsazce, vzhledem k dnesnimu vykonu. Dneska ale holt dela chyb jak kdyby hral WTA nebo na urovni top 100..
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to že je obranár teraz čítam prvý krát. Fernando je borec. Dnes obzvlášť. Ja ich zbožňujem oboch.
Reagovat
smazaný uživatel
No, v porovnani s ostatnima v top 10. Kdyz nekdo tvrdi, ze je obranar Murray, zakonite musi to same uznat i o Djokovicovi.
Reagovat
smazaný uživatel
Teraz vytiahnem môjho ďalšieho koňa. Aj v porovnaní so Simonom? :) Ink neviem, či sa tomu rozumieš zrovna najlepšie, ale je to tvoj názor, to ok :)
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme rozumim, stejne jako chapu, kdyz nekomu sympatie prekreji objektivni nazor. Simon, paradni volba, ten v top 10 take prekazi :))
Reagovat
smazaný uživatel
Nech si tým myslel čokoľvek, môžeš si byť istý, že ja som naprosto objektívna :)) a Simona som ti dala zapríklad naschvál, ak by si si nevšimol. Tak dobrú noc..
Reagovat
smazaný uživatel
Samozrejme, ze ano. Ale Simon je taky kvalitativne na daleko nizsi urovni, nez Djokovic. S tim, jaky ma Djokovic kvality a uderovou jistotu, by mohl hrat uplne jiny tenis, nez jaky hraje. Ze umi hrat utocne, kdyz hraje s hracem top 50, to z nej nedela utocnyho hrace. Dneska hral jako obranar, proti Federerovi bude obranar, kdyz postoupi, tak ve finale take. Absolutne me irituje, kolik hracu tohodle druhu ted v tenise je. Slava hracum jako Tommy Haas... vsechen svuj talent vklada do utoceni a atraktivniho tenisu. Sleduju a hraju tenis dost dlouho na to, abych si byl svym nazorem jistej. Djokovic hraje utocne jen kdyz musi, jeho nejvetsi sila je ale v obrane. Dnesni mice, kteryma ten zapas otocil a rozlomil psychicku Verdasca, v nich byl v totalni defenzive a Verdasco to jen nedokazal dotahnout do konce. Snad nikdy jsem nevidel, ze by Djokovic soupere polozil utocnyma uderama, jako to delaji ti hraci, co si skutecny respekt zaslouzi.
Reagovat
smazaný uživatel
Bože Fernando, co to stváráš, toto sme si nedomnuvili!!
A ty, Nole, sa zobuď - za co ťa platím??
Reagovat
a.magerova
Moc mi nesedí (nééé zas tolik), že mají Ti kluci tenisoví podobné outfity. U Novaka už to vidím asi podruhé, když minule měl úplně stejné hadry jak Tsonga. No a Safin měl taky na USO stejné tričko jako Melzer. Znám je podle obličejů, ale méně zasvěceným to přece musí dělat problémy :-))
Reagovat
Mercury
souhlasim...zbytečně to mate...melo by se zavest něco jako v hokeji či fotbale, aby byli soupeři dostatečně barevně rozlišení...v tomto případě ne kvuli nim samotnym a orientaci v prostoru, což je pro kolektivní sport nutnosté, ale hlavně pro oko diváka...každopádně zde hraje roli i reklamni lobby sponzorskych firem a často i prostá náhoda..
Reagovat
smazaný uživatel
Fandím Verdascovi, myslím, že pokud bude hrát tak dobře, jako do teď, VYHRAJE!
Reagovat
smazaný uživatel
Olééé Noléé... a do semi. Veď ty predsa musíš vyhrať ! A nicy díky za tie videá hlavne to free lesson with Nole je fakt úžasné. Také rady ! A už konečne viem, prečo hraje backhand s dvoma ručičkami.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemáš zač Demi :) A teda mi to prelož nejak (ten backhand) ja som mu rozumela niečo, ale trištvrte som len tak hádala :D moja angličtina sa má ešte čo učiť :P Ale na Srba rozpráva fakt dobre, to ako klobúk dolu, aj tie veci, že lakeť, zápästie... taká Ana sa mi nepočúva až tak dobre. A to nehovorím o portugalcoch, španieloch abo taliánoch :) Ale zase Rafanovi rozumím skoro všetko.
Reagovat
smazaný uživatel
Počkaj idem si to ešte raz pozrieť podrobnejšie.
Reagovat
smazaný uživatel
Keď začínal s tenisom dva roky hrával jednoručný backhand, ale rozhodol sa to zmeniť, bol pomalý tento úder nemal žiadnu silu. Bol z toho dosť frustrovaný,údery boli hrateľné, ale ako povedal, zmena prospela. Teraz svoj obojručný backhand považuje za svoj najlepší úder.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano ano niečo v tom zmysle som si aj myslela, zachytila som len tie základné body :)) Dík :)
Reagovat
smazaný uživatel
doufam, ze novak vyhraje!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tento si netrúfam vyveštiť. Len odhadujem, šance vyrovnané.
Reagovat
smazaný uživatel
Novak ho da
Reagovat
smazaný uživatel
Já to přeju Fernandovi. Už jen proto, že fandí stejně jako já Realu Madrid. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Realu Madrid fandím aj ja! :)
Reagovat
a.magerova
Nicy: Sofiina volba, co?!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo. Ale Nole je Nole, Ferni už obhájil, tak nech sa nehnevá.... ale určite ho potrápi, to je jasné. Ty chceš aby vyhral kto?
Reagovat
a.magerova
No je to těžká volba, ale Novak se mi líbil dřív, tak jemu. Verdasco měl toho kohouta, tak se mi dřív moc nelíbil.
No jo i takové maličkosti rozhodují :-))
Reagovat
smazaný uživatel
A keď to vezmeš z tej nekrásnej stránky - myslíš si, že Fernando niekedy vyhraje nejaký grandslam?
Reagovat
a.magerova
Si myslím, že dokud tam budou Roger a ti mladí: Rafa, Novak i Andy M., přece jen už má i nějaký ten rok (26 bude mít), dle mého soudu asi né :-(( samozřejmě se můžu i mýlit :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Bodaj by si sa mýlila aj keď, priznám sa, ja si myslím to isté :( Ale fakt niekedy až nemôžem uveriť, že taký výborný hráč s takým dobrým forehandom ešte nič významnejšie nevyhral. Ale obdivujem ho za to, že aj keď už hrá tak dlho a prakticky - skoro nič, tak že ho to stále baví a stále má taký krásny úsmev :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist