Preview: Djokovič zaútočí na 40. trofej z Masters. V cestě stojí Dimitrov čekající šest let na titul

5. 11. 2023, 08:00
Previews 22
V rámci sedmého hracího dne Rolex Paris Masters se rozhodne o vítězi letošního ročníku posledního Masters sezony. Nejúspěšnější hráč turnaje Novak Djokovič bude útočit na svůj sedmý triumf v hale Bercy a také jubilejní 40. trofej z největších podniků ATP. Ve finále se utká s Grigorem Dimitrovem, který může na Masters triumfovat podruhé a také ukončit čekání na první titul od Turnaje mistrů 2017.
© ATP

Novak Djokovič (1.) - Grigor Dimitrov (17.) | Court Central (15:00 SEČ)
Novak Djokovič zase jednou ukázal, že má prostě proti většině kolegů na tour psychickou převahu. V semifinále se skvěle hrajícím členem TOP 5 světového pořadí Andrejem Rubljovem měl sice potíže, ale po prohraném úvodním dějství vytáhl v klíčových momentech svůj nejlepší tenis a nezastavil ho ani problém se zády, kvůli němuž se nechal mezi druhým a třetím setem ošetřovat.

Šestatřicetiletý Srb odehrál před cestou do Paříže jen jeden soutěžní zápas po triumfu na US Open a není ve francouzské metropoli v nejlepší kondici. Sám přiznal, že ho v posledních dnech trápí žaludeční potíže a strávil více času na toaletě než na tréninkových kurtech.

Není tak překvapením, že musel v posledních třech duelech do tří setů. Tallona Griekspoora a Rubljova zdolal až po obratu a mezitím vyhrál téměř tříhodinovou reprízu loňského finále s obhájcem titulu Holgerem Runem. Také proti Nizozemci a dánskému mladíkovi našel v klíčových momentech svůj nejlepší tenis.

Rodák z Bělehradu je bezpochyby nejúspěšnějším hráčem Rolex Paris Masters. V tomto dějišti dosáhl na největší počet triumfů (6), finálových účastí (9) a také vítězství (49), a navíc jako jediný v historii obhájil titul.

Jedním z jeho cílů pro zbytek roku je zakončit sezonu coby světová jednička. Pokud by v neděli triumfoval v Paříži a vylepšil svou bilanci ve finále turnajů Masters, na kterých je nejúspěšnějším tenistou v historii, na 40:18, tak by mu stačilo na Turnaji mistrů v Turíně vyhrát jen jeden zápas.

Ve finálových duelech má skvělou úspěšnost 95:40 a na kontě už 96 trofejí. V této fázi málokdy prohrává s někým figurujícím mimo TOP 10, zejména na těch největších podnicích. Konkrétně na Masters v Paříži však už dvakrát zaváhal a ve finále prohrál s nenasazenými Karenem Chačanovem (2018) a Runem (2022). Pro zajímavost, jeho nedělní soupeř se mezi nasazené letošního ročníku nevešel.

Novak Djokovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
US Open,  Cincinnati,  French Open,  Australian Open,  Adelaide 1 (T); Wimbledon (F);  Dubaj (SF)
Největší úspěchy v hale: první turnaj
Bilance: 50:5
Bilance z posledních 10 zápasů: 10:0
Bilance v hale: 4:0
Bilance proti hráčům TOP 20: 19:3 (kariérní 383:140)
Bilance ve finále Masters: 1:0 (kariérní 39:18)
Bilance ve finále: 5:1 (kariérní 95:40)
Grandslamy: Australian Open (T), French Open (T), Wimbledon (F), US Open (T)

Novak Djokovič - Rolex Paris Masters
Kariérní bilance:
49:9
Nejlepší výsledek: triumf (2009, 2013-15, 2019, 2021)
Loňský výsledek: finále
Bilance ve finále: 6:2
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Etcheverry (6:3, 6:2), Griekspoor (4:6, 7:6, 6:4), (6) Rune (7:5, 6:7, 6:4), (5) Rubljov (5:7, 7:6, 7:5)

 

Grigor Dimitrov neuhrál s Djokovičem ve třetím kole lednového Australian Open jediný set. Ovšem právě solidní výkon v tomto utkání mohl vést k tomu, že prožívá velmi povedenou a stabilní sezonu. Nyní ji může korunovat vítězstvím nad stejným soupeřem a ziskem svého prvního titulu od Turnaje mistrů 2017.

V posledních 11 měsících si vede nejstabilněji a nejlépe od životního roku 2017. V Paříži dokonce poprvé v kariéře porazil čtyři členy TOP 30 pořadí na jednom klasickém turnaji, dokonce se mu to povedlo už pětkrát a zahrnuje to skalpy hráčů TOP 10 Daniila Medveděva ve druhém kole a Stefanose Tsitsipase v semifinále.

Dvaatřicetiletý Bulhar by si bezpochyby zasloužil ukončit šestileté čekání na triumf. Letos se mu to nepovedlo hlavně kvůli častým soubojům s nejlepšími tenisty světa. Ve svém posledním letošním finále bohužel pro něj potkává světovou jedničku a pro mnohé nejlepšího hráče všech dob.

V aktuální sezoně dokázal posbírat sedm skalpů TOP 10, více jich zapsali pouze Djokovič, Medveděv, Carlos Alcaraz a Jannik Sinner. Je však potřeba zmínit, že většinu takto cenných výher zaznamenal proti soupeřům v neideální fyzické kondici, případně těm, kteří si své členství v elitní desítce žebříčku zajistili spíše loňskými výkony než těmi letošními.

I kdyby se rodákovi z Chaskova nepovedlo v neděli získat titul, tak si může vzít z tohoto roku spoustu pozitiv do toho následujícího. V probíhající sezoně pravidelně vzdoroval nejlepším hráčům světa, přerušil sérii 11 semifinálových nezdarů na nejvyšším okruhu táhnoucí se od roku 2018 a vrátil se do TOP 20 hodnocení.

"Nechci se za poslední roky litovat. Vím, že jsem promarnil příležitosti. Nebylo jich málo. Smířil jsem se s tím a jdu dál. Teď mám další šanci, tak se ji pokusím využít," řekl bývalý třetí hráč světa, který mohl slavit triumf už na jaře na antuce v Ženevě proti Nicolásovi Jarrymu.

Dva zástupce TOP 10 porazil v jednom týdnu poprvé od Cincinnati 2017, kde ve finále přemohl ve dvou setech Nicka Kyrgiose a dosáhl na svůj dosud jediný titul z Masters. Zároveň se jedná o jeho jediné předchozí finále na největších akcích ATP. Celkově to má ve finálových duelech na hlavní tour 8:8.

Grigor Dimitrov - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Ženeva (F);  Šanghaj,  Chengdu,  Washington, Rotterdam (SF)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam (SF)
Bilance: 43:20
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance v hale: 10:3
Bilance proti hráčům TOP 10: 7:10 (kariérní 37:83)
Bilance ve finále Masters: 0:0 (kariérní 1:0)
Bilance ve finále: 0:1 (kariérní 8:8)
Grandslamy: Australian Open (3K), French Open (OF), Wimbledon (OF), US Open (3K)

Grigor Dimitrov - Rolex Paris Masters
Kariérní bilance:
22:10
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Vídeň (2K)
Cesta turnajem: Musetti (6:2, 6:7, 6:3), (3) Medveděv (6:3, 6:7, 7:6), Bublik (6:2, 6:2), (11) Hurkacz (6:1, 4:6, 6:4), (7) Tsitsipas (6:3, 6:7, 7:6)

 

Vzájemná bilance: Djokovič vede včetně jednoho exhibičního zápasu 12:1. Dimitrov ve své kariéře sehrál napříč všemi povrchy nespočet napínavých bitev s hráči Big Three. Jenže s nimi dokázal vyhrát jen tři z 36 soubojů, což neodpovídá kvalitě jeho výkonů v těchto utkáních. Vzhledem k neideální kondici Djokoviče má Dimitrov jedinečnou příležitost si připsat cenný skalp a také titul z podniků Masters. Jeho historie v takto důležitých duelech však není dobrá. Oba aktéři strávili na kurtech už pořádnou porci času, takže úvodní set může být klíčový.

 

 

Program 7. hracího dne

• COURT CENTRAL • (od 12:30 SEČ)
1. Bopanna/Ebden (3-Indie/Austr.) - González/Roger-Vasselin (7-Mex./Fr.)
2. Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (Bulh.) / nejdříve v 15:00 SEČ

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

22
Přidat komentář
NovacekTP
smile
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
Mistic
Nole sa začína v tejto fáze kariéry dostávať do takej pohody, že ešte vytvorí také rekordy, ktoré budú neprekonateľné, alebo prekonateľné len v teoretickej rovine.
Reagovat
Ondra979
no neco na tom je...ono se mu v podstate nemuze nehrat dobre..dokazal uz temer vse, co se dalo, on uz v podstate nemusi, ale muze a chut a motivaci evidentne ma..a pokud podrzi zdravi, tak tezko rict, kde az to muze skoncit
Reagovat
Liverpool22
Určitě bude makat do OH 2024 - to je pro Noleho velká motivace - zlato z OH. Pokud ho získá, tak možná podvědomě trošku ubere
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
Mistic
Sám by som to lepšie nenapísal
Reagovat
Ondra979
ono ale fakt neni divu,sve dva nejvetsi rivaly uz prekonal a nezda se moc,ze by to mohl Rafa jeste zvratit...spis naopak vzhledem k jeho zatim nejistemu startu na AO.a nova rivalita s Alcarazem ho jeste muze posunout dal jak sam rekl..on si z toho vzdy neco vezme, navic Alcaraz je uz tenisove jina generace a zatim se nezda, ze by ho mohl nekdy do budoucna treba ohrozit v rekordech...takze zatim mu vse hraje do karet a tak si to evidentne uziva a proc ne
Reagovat
turista
Je otázka času kdy Nole bude tenisovým centurionem. Může dolepit i toho Connorse. Ten však má z těch 109 jen 29 velkých titulů. Novak z těch 97 má 70 velkých titulů. Takže je to dost nesrovnatelné. Federer a Nadal mají taky oba hodně velkých titulů.
Reagovat
elsky
Djoko oproti zápasu s Rublem ve formě, vrací neskutečné věci..
Reagovat
Liverpool22
smile smile smile
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
Nola
to bolo skor o nepohode Grishu, ako o nejakej forme, dnes nemusel vynalozit vela usilia si myslim
Reagovat
Fandina
Nemyslím si, že Gríšánek vyhraje, ale budu držet všechny palce, i ty, které nemám, aby se případná výhra stala.
V každém případě, podle toho jak Grigor v poslední době hraje, určitě to bude super zápas a to od obou. Těším se. Gríšánku pojď!!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Gríša nepřekročil svůj stín. Opět.
Reagovat
baba
takže finále podle mého přání a ať vyhraje lepší...
Reagovat
NovacekTP
už vyhrálsmile
Reagovat
Mistic
Djoko to už asi nepustí, ale ak ho má niekto poraziť, tak Grigor je dobrá voľba.
Reagovat
Krisboy
Pojď Grigore, dotáhni to do konce! smile
Reagovat
com
smilesmile
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Tam mělo být do vítězného No co už, překvapil by mě, ale nestalo se.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist