Preview: Dočkáme se čistě srbského finále?

23. 1. 2008, 16:08
Previews 0
Jednou jsme tu už podobnou situaci měli, a není to tak dlouho. Do semifinále grandslamu French Open 2007 se dostaly dvě srbské tenistky. Tehdy devatenáctiletá Ana Ivanovičová a o dva roky starší Jelena Jankovičová. Ana se sice do svého prvního grandslamového finále podívala, v něm ale podlehla Heninové, která zároveň v semifinále zastavila Jankovičovou.
Srbky Ivanovičová a Jankovičová byly středem pozornosti na French Open 2007
Pro světovou jedničku Justine Heninovou z Belgie však už letošní pouť v Melbourne skončila. Ale jsou tu i jiné výborné hráčky, které touží po úspěchu. Přemožitelka Heninové, Ruska Maria Šarapovová a do svého prvního grandslamového semifinále se dostala Slovenka Daniela Hantuchová.

Kdo má tedy větší šance na postup do finále Australian Open 2008? Semifinálové zápasy se hrají již dnes v noci!

Maria Šarapovová (5-Rus) vs Jelena Jankovičová (3-Srb)
K prvnímu semifinále nastoupí do Areny Roda Lavera Ruska Maria Šarapovová se Srbkou Jelenou Jankovičovou. Přesto, že výše nasazenou je srbská "lvice", favoritkou je určitě ruská kráska.

Šarapovová měla v loňském roce časté zdravotní potíže, přesto se dostala na Turnaj mistryň, kde prohrála až ve finále s Heninovou. Právě této Belgičance porážku oplatila ve čtvrtfinále v Melbourne, když vyhrála hladce 6-4 6-0. Navázala tak na předchozí snadné výhry a skvělou formu potvrdila i se světovou jedničkou. "Hrála prvotřídně. Začala mnohem lépe než já. Vrátila jsem se do zápasu, ale nestačilo to. Prostě byla ve všem lepší. Podávala bez výkyvů, hrála agresivněji. Byl to její zápas a možná to bude i její turnaj. Před sezonou hodně dřela. Evidentně už má v pořádku rameno, takže si začala víc věřit. Podává skvěle, všechno se jí dařilo. V posledních týdnech se hodně zlepšila, teď je na tom mnohem lépe než loni," vysekla Rusce poklonu nejlepší současná hráčka.

Jankovičová si zahraje třetí grandslamové semifinále. Dvakrát byla neúspěšná a na první pohled to s jejími šancemi na první finále nevypadá růžově. Už v prvním zápase byla jeden míček od vyřazení. V dalším zápase si stěžovala na bolest ramene. "Jsem unavená a asi se všechna ta únava soustředí na jediný sval", postěžovala si. Přesto pokračovala dál a i díky příznivému losu dokráčela až do čtvrtfinále. Před zápasem ji tenisoví odborníci předem odepisovali. Narazila na obhájkyni titulu Serenu Williamsovou.

Jenže Američanka nezačala dobře a kazila spoustu jednoduchých úderů. Když Jankovičová vedla 6-4 3-2 a podávala, zdálo se, že to má Serena "zpočítané". Jenže Jelena si vyžádala zdravotní pauzu a nechávala si ošetřit levý stehenní sval. Obnovené zranění z Hopman Cupu. "Najednou jsem ucítila ostrou bolest, jako by mi nohou projel nůž," popisovala po zápase nepříjemné chvilky zápasu. Ale srbská tenistka se jen tak nevzdává. Nevypustila žádný míček, donutila soupeřku chybovat a sama tak zápas dotáhla do vítězného konce. "Cítila jsem se jak postřelené zvíře, které se nikdy nevzdá," vyprávěla s úlevou na pozápasové tiskové konferenci.

Ale bude stačit její bojovnost na asi současně nejlépe hrající hráčku, Marii Šarapovovou? Neozve se jí znovu nějaké zranění? Stehno, rameno nebo jiná část unaveného těla? Vzájemná bilance je 3-1 ve prospěch Šarapovové, i to ji řadí do role favoritky.

Ana Ivanovičová (3-Srb) vs Daniela Hantuchová (9-SR)
Hned po skončení prvního semifinále ženské dvouhry bude následovat boj o druhé finálové místo. Ivanovičová už ví, jak grandslamové finále chutná. Slovenka Hantuchová si naopak poprvé zahraje v semifinále.

V tomto duelu je Ivanovičová favoritkou. Na Australian Open pro ni dosud bylo maximem 3. kolo, ale na jiných grandslamech už dosáhla skvělých úspěchů. French Open finále, Wimbledon semifinále. Letos je mezi nejlepšími čtyřmi i v Melbourne. Ovšem na hráčku světové třídy narazila až v minulém zápase. Ale ani starší ze sester Williamsových, Venus, nebyla nad její síly a Ana opět neztratila ani set.

Jenže Daniela Hantuchová narazí na elitní hráčku až v semifinále. V Melborune vyřadila postupně Kingovou, Cornetovou, Ruano Pascualovou, Kirilenkovou a ve čtvtfinále po bezchybném výkonu Radwaňskou. Ruska i Polka sice už patří do třetí světové desítky, ale kvalitu Ivanovičové nemají. A právě zápas se silnější soupeřkou by v semifinále Daniele mohl chybět. Bilance: 2-1.

Ženy - semifinále (Rod Laver Arena):

Maria Šarapovová (5-Rus) vs Jelena Jankovičová (3-Srb) ... čtvrtek cca 4:30h
Ana Ivanovičová (4-Špa) vs Daniela Hantuchová (9-SR) ... čtvrtek cca 6:00h

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist