Preview: Fed Cup Kanada - Česko

7. 2. 2015, 13:30
Previews 76
Vítězství, vítězství, semifinále, vítězství. Tak vypadaly poslední ročníky Fed Cupu v podání českých tenistek, které budou letos usilovat o čtvrtý titul za posledních pět let. Aby měly šanci loňskou výhru obhájit, musí uspět v úvodním kole v Kanadě, kde dnes odehrají první dvě dvouhry.
Český tým (© fedcup.com)

V souboji kanadských a českých tenistek mohli diváci v Québeku vidět hned pět hráček nejlepší světové pětadvacítky, ale jeden z duelů prvního kola Světové skupiny se nakonec odehraje bez největších hvězd a z Top 25 bude ve hře jediná tenistka. Minulý týden oznámil český kapitán Petr Pála, že do Kanady pojede jeho tým bez Petry Kvitové a Lucie Šafářové, což výrazně zvýšilo šance domácích tenistek. Výrazně oslabené jsou ale i Kanaďanky: nad startem jejich zdaleka nejlepší hráčky Eugenie Bouchardové visel dlouho otazník a na začátku tohoto týdne domácí tým oznámil, že světové sedmička první kolo vynechá.

"Pokud to takhle zůstane, tak bude kanadský tým citelně oslaben o hráčku světové desítky a jsme favority. Nesmíme říkat, že nejsme. Musíme se toho zhostit, nepodcenit to a vzít to v sobotu za správný konec," reagoval Pála na oznámení kanadského celku.

Vzájemné zápasy Kanada - ČR:
2002 (Přerov): ČR-Kanada 5:0 (baráž)
1996 (Vancouver): Kanada-ČR 0:3 (čtvrtfinále 1. divize)
1988 (Melbourne): ČSSR-Kanada 3:0 (semifinále)
1987 (Vancouver): Kanada-ČSSR 1:2 (čtvrtfinále)
1982 (Santa Clara): ČSSR-Kanada 2:1 (1. kolo)

Největší hvězdou víkendového klání tak bude Karolína Plíšková, která za český tým souboj o semifinále rozehraje. Aktuálně 22. hráčce světa se letos daří - v přípravě na Australian Open došla v Sydney do finále a v Melbourne pak vypadla ve třetím kole se světovou devítkou Jekatěrinou Makarovovou. V Québeku si jednička českého týmu ještě v úterý postěžovala, že trénink nebyl ideální, ale o dva dny později už všechno bylo jinak. "Kája hrála ve čtvrtek dopoledne nejlíp, co hrála za týden, což je dobře. Je to velmi příslibné na víkend," pochvaloval si Pála.

Dnešní soupeřkou lounské rodačky bude až 230. hráčka světa Francoise Abandaová. Čerstvě osmnáctiletá tenistka je kanadskou nadějí, ale v minulé sezoně hrála především na turnajích ITF a na okruhu WTA stále čeká na své premiérové vítězství. "Vůbec ji neznám, nevím, co čekat, ale nebudu to teď nijak řešit," řekla s odkazem na o čtyři roky mladší Kanaďanku Plíšková.

Pokud favorizovaná Češka proti Abandaové uspěje, bude Tereza Smitková bojovat s Gabrielou Dabrowskou o tři mečboly českého týmu. Se svou dnešní soupeřkou se Smitková utká už potřetí: v předloňské sezoně jí Kanaďanka nadělila v Trnavě "kanára", což jí Smitková loni v Bad Gasteinu oplatila.

"Řekla bych, že by bylo špatně, kdybych nebyla nervózní," přiznala po včerejším losu 62. hráčka světa. "Nějaká ta nervozita je zdravá, asi bude vyšší než normálně, ale snad jsem připravená a zvládnu to," dodala Smitková, které už se zahojil puchýř na pravé ruce, který ji v týdnu při tréninku limitoval. "Už ani nebolel a nemusela jsem to v tréninku ani lepit," řekla.

Soupeřka české hráčky je sice o dva a půl roku starší, ale stejně jako Smitková je Dabrowská bez fedcupových zkušeností ve dvouhře. V týmové soutěži nastoupila Kanaďanka celkem pětkrát, pokaždé to ale bylo ve čtyřhře, v níž je 50. hráčkou světa.

Do čtyřhry, která by případně rozhodovala za stavu 2:2 na zápasy, Pála předběžné přihlásil dvojici Lucie Hradecká/Denisa Allertová. Kapitán Kanady Sylvain Bruneau vybral pár Dabrowská/Sharon Fichmanová.

Vizitka kanadského týmu:
Největší úspěchy: postup do semifinále (1988)
Odehraných ročníků: 51 (z toho 31 v elitní Světové skupině)
Celková bilance: 159 zápasů, 95 výher, 64 proher
Nejvíc zápasů: 48 - Aleksandra Wozniaková
Nejvíc výher: 39 - Aleksandra Wozniaková
Postavení na žebříčku ITF: 8. místo
Kapitán: Sylvain Bruneau
Aktuální nominace: Sharon Fichmanová (134. v pořadí WTA), Gabriela Dabrowská (185.), Francoise Abandaová (230.), Charlotte Robillardová-Milletteová (814.)
pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

76
Přidat komentář
VlS
Bylo mě Káji líto, byla nervózní jako psisko, chuděra , první zápas ve Fedcupu a hned s praktickou povinností přinést bod v pozici týmové jedničky, doufejme, že to setřepe.
Reagovat
lars
ona jenom chtela poskadlit nervy TP uzivatelum :))
Reagovat
Fredy
Gratulka k prvnímu bodu proti Kanadě. Tak a teď, Terko pojď ! ! ! :)
Reagovat
lars
:)
Reagovat
EllNino
tyjo to tu nikdo nesleduje Fed Cup ? :D
Reagovat
PetaM
Právě, že to lidi sledujou a konečně nikdo nic nepíše :D
Reagovat
slacker
nekomplikuj to
Reagovat
slacker
mrha a mrha
Reagovat
Frick
Až příliš vyhublá mi přijde. Trochu svalů by mohla nabrat. I když otázka, k čemu by to bylo, když dává eso za esem i s touhle vychrtlou figurou.
Reagovat
PetaM
Odpověděl sis sám, ale příspěvek jsi stejně napsat musel ... :D
Reagovat
Empe
Jdeme na to! :)
Reagovat
Frick
Dali jste dnes 3x ANO?

Já bych asi dal ANO ANO NE
Reagovat
Frick
tedy NIE
Reagovat
kada.tom
jak 3x Ano?
Reagovat
kada.tom
ááá, asi myslíš referendum, co?

tak za mě by to bylo ANO, NE, NE :-)
Reagovat
blixa
A otázky zněly ??
Reagovat
blixa
Aha, už jsem je našel. Hmmmm, poněkud sugestivně vedené otázky. Odopověď NE - NE - NE.
Reagovat
EllNino
Andrea právě přežila klinickou smrt :D
Reagovat
tommr
Tereza si v semifinále v Grenoble přesvědčivě poradila s německou kvalifikantkou a je po Kristýně Plíškový dneska už druhá naše hráčka, která postoupila do finále. Šanci k tomu budou mít ještě Nicole Vaidišová a Kateřina Vanková ... :)
Reagovat
Fandina
Tak tak a české finále by se mi moc líbilo!!!
Reagovat
EllNino
Jaruš super výkon, ten poslední volej byla lahudka, údery měly solidní dýlku a rychlost, Angelique byla občas tak bezmocná při těch returnech jako proti Petře ve finále :) ...je dobře, že i když nedopodávala napoprvý, tak jí to nevykolejilo a dneska jí taruleta fakt vyšla :) No pro Angie to není ideální stert do sezony ...uvidíme co Andrea, jestli sipřipíše dneska první výhru, ale Sam bude hodně nabuzená po tůtý výhře, zatímco Andrea bude muset vyhrát ...
Reagovat
blixa
Řekl bych že Sam to dá, Andrea hraje letos hodně neostrouhanou tužku. Australanky mají našlápnuto.
Reagovat
EllNino
no nevím nevím :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak dnes už 3 velká překvapení Kuzněcka porazila Radwaňskou, schmiedlová porazila Bertensovou a Gajdošová porazila Kerberovou. Tak doufám že už žádné překvapení nebude
Reagovat
lars
Ty nechces prohru Marfusi ?:)
Reagovat
smazaný uživatel
nevím, docela bych byla ráda kdyby marfuša vypadla, ale nevěřím že Uršula vyhraje
Reagovat
smazaný uživatel
vypadla :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
tak prohrála :DDDD
Reagovat
smazaný uživatel
Schmiedlová a Gajdošová pro mě teda moc velká překvapení nejsou.
Reagovat
smazaný uživatel
No promě jo, Holandsko a Německo hodně favorizuji
Reagovat
smazaný uživatel
Mě by zajímal jeden jediný důvod, proč by mělo vyhrát Holandsko (kromě toho, že hrajou doma - což osobně zas za nějakou extra výhodu, která by mohla zlomit zápas, nepovažuju).. když porovnám hráčky Bertens+Rus vs Rybáriková+Schmidlinka, tak není kam.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
ale jako neříkám, že nemáš pravdu, Holandsko bylo favoritem i podle sázkovek.. já akorát fakt nemlžu na nic přijít :D
Reagovat
smazaný uživatel
hrají doma a Rybáriková je z formy a hraje velké ho.vno Holanďanky mají o něco silnější tým i když né papírově ale herně ano
Reagovat
smazaný uživatel
Rus na tom naozaj nie je najlepšie, myslím si, že Rybáriková má aj s tým ho.vnom šancu, dokonca i na antuke. Výhra Schmiedlovej neprekvapila.
Reagovat
smazaný uživatel
já nevím zápas Rus-rybáriková bude vyrovaný i podle sázkovek nemá tento zápas favoritku i když žebříčkový rozdíl je docela velký. Stále favorituji Nizozemsko
Reagovat
smazaný uživatel
kurz 2,52 na Rus a 1,45 na Magdu.. tak jakýpak nemá favoritku? :D Přes Rus dojdou 2 body, tím jsem si jistý. A i kdyby přes ní došel jen jeden, tak to bude stačit na postup
Reagovat
smazaný uživatel
ale není to nijak extra favoritka. Je to tenis a stát se může vše
Reagovat
smazaný uživatel
a schmiedlová je mladá, nezkušená a nemá nijak dobrou formu
Reagovat
smazaný uživatel
Bertens je len o 3 roky staršia, len o čosi skúsenejšia (aj to v podstate len v FC) a formu 2-3 v aktuálnej sezóne by som ako dobrú neoznačoval.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, takže podle tebe prostě platí přesný opak - Bertens + Rus > Schmidlinka + Magda?

Jako sorry, ale víš vůbec, kdo to je Rus? Hráčka, co není schopná vyhrát 2 zápasy po sobě na challengeru.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
to jo ale je to FC a může se hecnout a ryba není v dobré formě. DUEL Nizozemsko vs slovensko nemá hráčku s dobrou formou :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kdyby dali šanci Hogenkamp místo Rus, tak by mi dávalo smysl, že někdo věří víc Nizozemsku (kor když ona někdy v Říjnu Schmidlinku docela drsně přejela ve dvou setech), ale s Rus šanci nemají. Magda sice "nemá formu", když se podíváš na její letošní bilanci, jenže ona prohrává s hráčkama top 40.. Bertens a především Rus prohrávají s hráčkami z třetí stovky, takže na základě tohohle bych moc neporovnával..
Reagovat
smazaný uživatel
Magda zatím nic moc..
Reagovat
smazaný uživatel
Úplně jsem zapomněl, že se to hraje.. a nechápu :D Hraje Rus dobře nebo spíš Magda tragicky?
Reagovat
smazaný uživatel
těžko říct.. já sleduju Rusko / Polsko :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ale když prohrává s Rus, tak to od ní asi nebude nic extra :-)
Reagovat
George_Renel
Gajdošová dala Kerberovou. Jsou to dnes v tom FC zvláštní výsledky. Tak pozor .....
Reagovat
EllNino
Tak Jarmila se solidně pokakla ...
Reagovat
Roger_Federer
Sleduje nekdo Berrtens-Smiedlova?..solidni tenis
Reagovat
Nola
uz je hotovo, Kaja to zvladla
Reagovat
smazaný uživatel
Příštími soupeřkami jestli postoupíme je bud Itálie nebo Francie , jak by to vypadalo hráli by jsme doma nebo v zahraničí?
Reagovat
EllNino
s Itálií venku a s Francií sme prohráli naposledy venku, takže bychom měli hrát doma :)
Reagovat
smazaný uživatel
No tak v tom případě přeji to Francii , myslím si , že Itálie by to hodila na antuku a to by bylo hodně těžký.
Reagovat
EllNino
tak to je 100% :) ale myslím, že letos je větší šance než byla před 2 lety :)
Reagovat
Roger_Federer
Francouzsky to taky hodi na antuku.
Reagovat
EllNino
s těma bychom ale hráli doma ...
Reagovat
lars
asi na Sicilii :)
Reagovat
George_Renel
to nezvládla....
Reagovat
lars
Polsko asi konci v FC uz po 1. zapasu
Reagovat
EllNino
pamatujeme na poslední zápas Máši ve fedcupu ....tehdy to měla Razzano až moc lehký :)
Reagovat
VlS
To bude vliv supertrenérky :-((
Reagovat
blixa
Taky myslím. Chudák Aga.
Reagovat
tommr
zatímco se její dvojče připravuje na úvodní zápas FC hraje Kristýna o postup do finále turnaje v Glasgow s britskou hráčkou Broadyovou. První set Kristýna úspěšně zvládla ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
1. set OK, ale u ní jsou bohužel klíčové ty 3. sety :-) Tak snad na něj nedojde... už by potřebovala nastartovat (nejlépe titulem - je to sice "jen" 25, ale v její situaci dobrý). Čím delší ta krize bude, tím hůř se z ní bude dostávat.
Reagovat
tommr
sleduju to jen přes čísla, ale vypadá to, že má Kristýna zatím zápas pod kontrolou - i ve druhým setu už má k dobru brejk. Snad to dotáhne ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Má někdo prosím stream na tento zápas?
Reagovat
tommr
stream není a ted se za stavu 6:4 5:2 40:40 (pro Kristýnu) dokonce zastavily i čísla. Bůhví co se tam děje ... :(
Reagovat
EllNino
asi bomba v hale :D
Reagovat
VlS
Tipnul bych si, že je po zápasu a kluka u skóre to přestalo bavit, když domácí prohrála :-((
Reagovat
VlS
Už je to v expreskách
Reagovat
tommr
spíš bych to tipoval na déšť - hraje se to přece na ostrovech. pro Kristýnu je to každopádně hodně nepříjemný - přerušení v okamžiku kdy jí scházely jen dva míčky k cenný výhře je k vzteku ... :(
Reagovat
VlS
Ale v hale by déšť vadit nemusel, nebo myslíš že ve Skotsku v únoru hrají venku?
Reagovat
smazaný uživatel
Třeba mají děravou střechu.
Reagovat
tommr
no to je pravda. Takže nakonec to byl asi jen výpadek techniky. Jsem rád, že to Kristýna zvládla - v poslední době měla tý smůly už víc než dost ... :)
Reagovat
EllNino
jj finále je pěkný :)
Reagovat
EllNino
jasně v hale na děšť ? :DD
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist