Preview: Finále Fed Cupu Česko - Rusko

14. 11. 2015, 12:38
Previews 106
České tenistky dnes v pražské O2 areně zahájí útok na čtvrtý triumf ve Fed Cupu během pěti let. Ve finále se jim postaví Rusky v čele se světovou trojkou Marií Šarapovovou a pokusí se proti nim zopakovat čtyři roky staré vítězství z Moskvy.
finále Fed Cupu Česko - Rusko

Souboj českých tenistek s Ruskem je reprízou finále z Moskvy 2011. Češky před čtyřmi lety vyhrály a získaly první titul v historii samostatné České republiky. Zahájily tím úspěšnou éru, kterou korunovaly dalšími triumfy v letech 2012 a 2014. Do třetice se nyní pokusí triumfovat doma. Před rokem ve finále zdolaly Němky, o dva roky dříve porazily Srbky. Celkově si mohou Češky připsat na konto už devátý vavřín.

Proti Ruskám nastoupí v první sobotní dvouhře dvojnásobná wimbledonská vítězka Petra Kvitová proti Anastasii Pavljučenkovové. Zápas v pražské O2 areně začne ve 14:00.

Kvitová sice prožívá sezonu jako na houpačce, naposledy si však zahrála finále na Turnaji mistryň a ve Fed Cupu je tradiční oporou. Finále bude hrát už počtvrté. V domácím prostředí neprohrála osm zápasů v řadě, k čemuž přispívá i rychlost povrchu 'ušitá' na míru českým tenistkám. Navíc vyhrála všech sedm zahajovacích zápasů. 

"Budu muset být přesná, agresivní a nedat jí prostor, aby tvořila hru. Nasťa umí zahrát velké zápasy, má to ráda asi tak jako já," řekla Kvitová. 

Pavljučenkovová v závěru sezony našla skvělou formu, když v hale vyhrála devět zápasů z deseti. V týmové soutěži ale nemá příliš dobrou bilanci. z devíti duelů vyhrála jen čtyři. Ve vzájemné bilanci vede Kvitová 6-3.

"Kvitová je top hráčka a levačka, ale Fed Cup je jiný, je v něm více nervů a jiná atmosféra. Budu hrát na dvě stě procent a ať vyhraje ta lepší," řekla Pavljučenkovová, která se těší na bouřlivé prostředí. "Mám ráda, když je publikum rušné. Dodává mi to energii, nebudu s tím mít problém," dodala.

K druhé dvouhře pak nastoupí Karolína Plíšková, kterou kapitán Petr Pála nominoval místo ne zcela zdravé Lucie Šafářové, a ruská hvězda Maria Šarapovová. Půjde o jejich první vzájemné střetnutí. 

Plíšková má za sebou životní sezonu, kterou zakončí jako světová jedenáctka. V létě sice ztratila formu, ale minulý týden ji znovu našla na novém turnaji WTA Elite Trophy a i proto dnes dostává šanci proti ruské favoritce.

"Hrát jsem ji viděla a ještě to trošku s holkama probereme. Musím hrát dobře a využít každou malou šanci, kterou dostanu. Budu hrát aktivně, protože nebude prostor čekat na chybu, ta nepřijde," tuší Plíšková. "Budu vědět, že je to Šarapovová, ale respekt na kurt nepatří. Věřím, že se s atmosférou poperu a bude to dobrý zápas," dodala.

Od kolegyň v týmu uslyší, že musí hrát agresivně. "Je třeba to na ní spustit a bojovat až do konce, protože Maruška se nevzdává do posledního míče. Je to o pár šancích," řekla Kvitová, která letos Šarapovovou porazila v semifinále Turnaje mistryň.

"Má podání nahoru dolů, dá i nějaké debly a v takovém gamu přichází šance na brejk. To je klíč, jak se dostat nahoru a snažit se udržet servis. A vadí jí, když někdo hraje rychle," dodala Kvitová. "S Šarapovovou jsou zápasy velmi náročné. Ona je velká bojovnice," doplnila Šafářová.


V nedělních dvouhrách je možné, že kapitán Petr Pála pošle na dvorec Lucii Šafářovou, která má drobné potíže se zápěstím. "Rozhodneme se podle soboty," řekl při oznámení nominace. Pokud nedojde ke změně, dojde na úvod nedělního programu k očekávanému souboji Kvitové s Šarapovovou.

Stejně tak není definitivní dvojice pro čtyřhru, kterou zatím tvoří Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou. Na ruské straně jsou nahlášeny zkušené a sehrané tenistky Jekatěrina Makarovová a Jelena Vesninová.

Program fedcupového finále Česko - Rusko
(Praha, O2 arena, tvrdý povrch)
Sobota (14:00):
Kvitová (6. v pořadí WTA) - Pavljučenkovová (28.)
Kar. Plíšková (11.) - Šarapovová (4.)
Neděle (12:00):
Kvitová - Šarapovová
Kar. Plíšková - Pavljučenkovová
Strýcová/Šafářová - Makarovová/Vesninová
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

106
Přidat komentář
tommr
a je to tam! Pavlyuchenkova Petře od druhýho setu pomáhala seč jí síly stačily a zápas zakončila stylově dvěma dvojchybama za sebou. Petra hrála v prvním setu šíleně, ale od druhýho setu už předváděla svůj obvyklej FC výkon ... :)
Reagovat
d@ve
A to je, myslím, víc než 1 bod. Je to velká psychická výhoda i pro Karolínu. ;)
Reagovat
tommr
tak tohle už vypadá docela nadějně. Doufám, že diváci už Petru k tomu vítězství nějak dotlačí ... :)
Reagovat
Jabadu
Nějak jsem si nevšiml 1%?
:-)
Reagovat
tommr
hra Petry ve druhým setu byla o dost lepší než v tom prvním. Rozhodující byla druhá hra ve který Petra "utrpěla" brejk a po jeho potvrzení soupeřka v podstatě rezignovala. Ve třetím setu ale bude Pavlyuchenkova určitě zase zlobit ... :)
Reagovat
mrafe
A kde je největší fanoušek Petry, ten fandí přímo v O2 aréně?
Reagovat
tommr
to nevím, ale je fakt, že je tu nějakej podezřelej klid ... :)
Reagovat
brixner
Čtu příspěvky dole, ta/ten KvitovaJeLabilka - tohle jako fakt?? Admin je asi opravdu úplně mimo, jestli tohle čte i Jimbo...Ještě, že namám potřebu sem pořád něco psát, děláte z toho žumpu a víte přesně, kdo! Jimba odsud vyšoupli kvůli čemu? Kvůli jeho dedovy? Škoda, že se nedá vzít bejsbolka a přetáhnout někoho po tlamě!!
Reagovat
FulnekUltras
nech ho/ju vyblit, Staňo... ;)
Reagovat
brixner
No jo, máš pravdu, Luďo ;-)
Reagovat
d@ve
S trollem se holt těžko bojuje.
Reagovat
smazaný uživatel
Řekl bych, že je to pořád stejný nick - schvarz,nebo něco podobnýho.
Ale nechápu admina, že projde takový nick...
Reagovat
smazaný uživatel
Ukažme českému národu, jak to děláme my na WTA!
Reagovat
pockerface
To je neuvěřitelné, jak se holky během pár minut dokážou proměnit. Petra 1.set hrůza, 2.set mód robocop. Nasťa 1.set téměř vše jí padalo do kurtu, 2.set téměř nic netrefí a kupí DF. No jo, to je ten ženský tenis. Doufám, že Petra bude ve 3.setu pokračovat v jízdě jakou předvádí nyní.
Reagovat
FulnekUltras
Tam se bude lámat chleb... ;)
Reagovat
Jabadu
No ty kokso! Česká národ je prosíravý. :-)
Reagovat
sosna
No, raději dotahovat, než mít soupeřku na lopatě a nakonec to projet (jako Petra na FO s Timeou).
Reagovat
FulnekUltras
souhlas
Reagovat
brixner
Sakra, co nasadit Jimba? Tohle je peklo, vo to strah nemam...
Reagovat
pockerface
No a i kdyby to holkám nevyšlo, tak je to jenom sport. Tohle jsou krásný starosti. Co hnusoty se kolem nás děje, tohle je pro nás i pro holky zábava a zvítězit může jen jeden. Věřím, že to Petra otočí, a když ne, tak prostě ne. Stejně můžeme holkám děkovat, že máme možnost se dívat na finále FC, co by jiné země za to daly.
Reagovat
petrulinka
Moc hezky napsáno. :-)
Reagovat
d@ve
Pravdu díš.. Je to jenom sport. Jsou zásadnější věci..
Reagovat
FulnekUltras
absolutní souhlas...
Reagovat
Nancy_z
Zrovna si říkám, že lidi v pařížském divadle se taky skvěle bavili než přišli ty kreténi... Nedovedu si ten horor ani představit :-(
Reagovat
VlS
To se asi představit nedá ( a prožít bych to teda nechtěl )
Reagovat
pockerface
Přesně, ta Francie je pro ty cvoky jako med pro vosy. Můj sen byl podívat se někdy do Paříže, můžu Vám říct, že v současné době bych tam nejel ani zadarmo.
Reagovat
petrulinka
No já bych upřímně řečeno nejela v současné době asi nikam, protože ti blbci jsou rozlezlí všude a člověk nikdy neví, kde a kdy zase udeří
Reagovat
pockerface
Lákalo mně jet na Vánoční trhy do Drážďan, ale netuším jak to v tom Německu vlastně vypadá. Když chtěli zrušit Octoberfest, tak proč nezrušit křesťanské Vánoce. V Paříži stačilo na divadlo 8 cvoků a Vánoční trhy jsou pro teroristy snadný cíl. Tak raději budu doma.
Reagovat
d@ve
Měl jsem v Paříži dnes být, ale naštěstí to nevyšlo. :)
Reagovat
tommr
tomu se říká štěstí v neštěstí ... :)
Reagovat
d@ve
Doslova a do písmene..
Reagovat
d@ve
To "naštěstí" ale jen pro mne. Paříž prožívá hroznou tragédii. :( Jsem prostě rád, že jsem to nemusel zažít na vlastní kůži..
Reagovat
tommr
no ještě nejásej - ono tohle svinstvo brzo může dorazit i k nám - naši politici pro to dělají všechno možný i nemožný ... :(
Reagovat
Jabadu
Co to kurv ... to je nějaký humor, ne?
:-)
Reagovat
pockerface
Ono to půjde. Sice to trošku dře, ale Petra to otočí. Je to bojovnice a ve FC to platí na 100%
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mého odborného názoru se Petře zatím nedaří, sleduji zápas zkušeným okem a po zralé uváze dospívám k závěru, že bez vítězení v jednotlivých výměnách dnes neuspěje. Příčina je jasná, uprchlíci.
Reagovat
MorusRubra
Tak co, nakopne ji to? Petro, pojď.
Reagovat
EllNino
No hurá :D a teď bude prohra čistou hrou :D
Reagovat
d@ve
Prohra čistou hrou a čí? :D
Reagovat
BooOoo
Seš v hale?
Reagovat
George_Renel
Ten švih tam prostě není.
Reagovat
FulnekUltras
bude ;)
Reagovat
mahycek
To jsem čekal, že Petra to pokazí. Ještě není konec, ale mám obavy, aby to nebylo po 1 dnu 0-2. Ach jo.
Reagovat
EllNino
je to tenis, kvalitní soupeřky, Nasťa zatím jasně lepší
Reagovat
d@ve
Nebo spíš Petra horší..
Reagovat
d@ve
Další 3BB pryč.. Ach jo :(
Reagovat
d@ve
a další..
Reagovat
d@ve
a další.. :(
Reagovat
d@ve
a další - 9.BB! :O
Reagovat
d@ve
No konečně!! Snad toho Petra využije a potvrdí to. :)
Reagovat
FulnekUltras
Nasťa je momentálně na dlouhodobé vlně podobně jako před čtyřmi lety Petra - a naše Lvice ji zatím nijak moc neznejistila. Pořád ale zůstává šance na obrat.

Poooooooooooooooooooooojď do ní !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
misa
mi zatím udělal jen rozhovor s Lucinkou :)
Reagovat
tommr
tak zatím je to bohužel hodně špatný. S touhle hrou Petra proti Sharapce ani memusí nastupovat - to tam Pála klidně může místo ní postavit nějakou figurínu ... :(
Reagovat
EllNino
muže postavil Lucku i Báru místo ní
Reagovat
misa
Petra může za minutu začít hrát 5x lépe.
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak
Reagovat
d@ve
No kéž by.. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jako bys nesledoval WTA :-). Do zítřka se může probudit úplně jiná Petra.
Věřím, že se chytne ještě dneska. Jinak bychom tady zase četli od jednoho nejmenovaného odborníka, že "jasně lepší hráčka nespravedlivě prohrála" :-)
Reagovat
Jabadu
Mno ... tak to bychom měli, protože na 3 sety není trénovaná. Ty wole, za půl hodiny je po Fed Cupu. :-)
Reagovat
FulnekUltras
ale guwno...teď právě přichází chvíle na patnáctky jednoručky... ;)
Reagovat
FulnekUltras
to ještě zkusili otočit???
Reagovat
Dobry-den
Petra v suchym votoci neco ve stylu 7:5 6:2, vo to strah nemam...
Reagovat
Dobry-den
a jeje...
Reagovat
smazaný uživatel
to jsem se bála
Reagovat
Dobry-den
tady vidim velký špatný
Reagovat
FulnekUltras
potvrzují současné vysoké sebevědomí Nasti - a Petra zatím bohužel kopíruje nepovedené první sety s Angii a Agou na TM...
Reagovat
EllNino
s rozdílem, že Aga a Angie hrály dobře, Nasťa nahraje zatim nic extra...
Reagovat
FulnekUltras
začátek zvládla psychicky dobře - a to se teď počítá...
Reagovat
d@ve
jj, Petra vede boj především sama se sebou.
Reagovat
Roger_Federer
Ufff jeden dlouhy za druhym..takhlevto Peti nepude.
Reagovat
FulnekUltras
zatím leží na Bumbrlíčkovi, ale není ještě zdaleka všem fiftýnům konec...
Reagovat
tommr
co to jako má bejt? Takhle strašně jsem Petru při FC ještě hrát neviděl ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
Říkám si jestli to není tím, že nebude hrát Lucka a Karolíně prostě proti Marii nvěří a ví, že musí vyhrat, jinak je konec
Reagovat
tommr
je to docela možný. Z Petry ta nervozita přímo sálá ... :(
Reagovat
blixa
Jo, takže za to že Petra prohrává vlastně může Kája ! IQtykve má koukám další bratry v triku ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Další slabomyslnej, který převrací smysl toho co bylo napsáno
Reagovat
ludolf
Stává se z něj iqe pro Plíškovou.
Reagovat
blixa
Hmmm, já napíšu 1 post o Káje za měsíc (v průměru) a jsem IQ pro Plíšče. Tvl. kde se tihle volové líhnou ....
Reagovat
ludolf
To bys měl vědět ty, kde ses vylíh. Tohle nebyl první ústřel.
Reagovat
blixa
To máš pravdu. Reagovat na deb.ily je vždycky ústřel. Občas tu chybu udělám ;-)
Reagovat
ludolf
Omezuje tě to, že nemusíš reagovat na sebe.
Reagovat
misa
poradila kamarádce, jak na Petru :)
Reagovat
miledus
asi jo
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli to nedá je hotovo. Karolína nemůže porazit Marii
Reagovat
FulnekUltras
nemyslím - možné je všechno
Reagovat
smazaný uživatel
teoreticky jo, ale prakticky moc ne...Marii nesedí levačky, Karolínu sfoukne
Reagovat
Jabadu
Mno ... tak to bude asi velká ostuda. Ale i takový je tenis. :-(
Reagovat
tommr
zatím je to ze strany Petry úplná katastrofa - hůř už snad ani hrát nemůže ... :(
Reagovat
d@ve
Celkem tragickej začátek.. : /
Reagovat
Jabadu
No ty wole! Ta je úplně mimo. Koordinace strašná. Ajajajajáj!
Reagovat
FulnekUltras
a Svačina blekotá a blekotá...vypínám zvuk... ;)
Reagovat
d@ve
No jestli spíš problém nebude s obrazem.. Nech si radši zvuk a vypni obraz. ;)
Reagovat
FulnekUltras
obraz se už zlepšuje... ;)
Reagovat
Frick
Hezky u sebe...
Reagovat
FulnekUltras
Hned v úvodu zpražila jestřábím okem pražské lajnové...ale podstatné je, že Peťa nakonec i přes UE důležitý první gem vyhrála - podobně jako loni s Andreou. I dál to bude velký souboj psychik a já věřím Petině morálu.

Pooooooooooooooooooojď !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Frick
Musim teda říct, že O2 má teda asi "drobet" jinačí úroveň než ta montovaná konstrukce, co ztropili Taliáni na Sardínii. Mohli hrát třeba v Miláně, kde je velká aréna.
Reagovat
VlS
No ještě, že je aspoň něco dobře.
Reagovat
Roger_Federer
Ted povidal, ze Petra je silna uvnitr.
Reagovat
Jan
Když se jí daří, tak i vně :)
Reagovat
Roger_Federer
No ja prave nevim, jestly ten Honza ví, ocem mluvi.Jedine, ze by mu kluci (Stepula a Adam), neco rekly...;)
Reagovat
Fandina
Výborně. Háječek je moje láska. Také tvrdí, že je Petra silná. Je nás už moc. A hlavně je to pravda.
Reagovat
FulnekUltras
Jsou nás už milióny... ;)
Reagovat
PetaM
Vysvětlí mi někdo prosím, proč Libor Bouček říká Anastasia Pavlyuchenko? :D
Reagovat
blixa
Protože jouda ? ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Možná já: ubožák primitivní,
co připadá si světový,
když patlaninou přeubohou zv. "angličtina"
dokáže zabrblat jméno Nasti.
Reagovat
VlS
dej s tím pokoj. Poznáš o koho jde?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist