Preview - finále RG: Ivanovičová vs. Safinová

7. 6. 2008, 10:46
Previews 0
Tenisový svět se dnes doví jméno nové grandslamové vítězky. Finále French Open totiž proti sobě svede dvacetiletou Srbku Anu Ivanovičovou s o dva roky starší Dinarou Safinovou z Ruska. Ani jedna dosud titul z turnajů "velké čtyřky" nezískala.
Ana Ivanovičová (#2-Srbsko) - Dinara Safinová (#14-Rusko):

Ana Ivanovičová byla blízko premiérovému triumfu před rokem - to však v boji o titul dostala tvrdou lekci od tehdejší tenisové královny Justine Heninové. Do grandslamového finále se probojovala i letos na Australian Open. V Melbourne pro změnu podlehla současné světové jedničce Marii Šarapovové.

Letos je ovšem favoritkou mladá Srbka. Právě ona si postupem do dnešního finále zajistila, že se poprvé v kariéře stane světovou jedničkou. V Paříži se v úvodních kolech sice neprezentovala bezchybnými výkony, ale až do semifinále neztratila ani set.

Když nastupovala k boji o postup do finále proti své krajance Jeleně Jankovičové, už věděla, že vítězka bude mít nejen šanci bojovat o titul proti Safinové, ale také se za pár dnů stane novou světovou jedničkou.

Ivanovičová začala semifinálovou bitvu lépe, když úvodní sadu vyhrála za 41 minut 6-4. V druhém setu se však více dařilo Jankovičové, a tak o druhé finalistce muselo rozhodnout třetí dějství.

V něm začala lépe Jankovičová, když se dostala do vedení 3-1. Jenže dvacetiletá Ivanovičová se nehodlala vzdát a povedlo se jí vyrovnat. O tři roky starší soupeřka však vzápětí znovu prolomila soupeřčino podání a za stavu 4-3 šla servírovat. V tu chvíli se mladší z tenistek vlily slzy do očí a nevypadalo to s ní vůbec dobře. Ovšem Ivanovičová několika skvělými údery znovu vyrovnala, a aby toho nebylo málo, skvělou dramatickou bitvu ukončila třemi vyhranými gamy v řadě a po 2 hodinách a 15ti minutách po roce znovu postoupila do finále French Open.

První finalistkou se stala dvaadvacetiletá Dinara Safinová. Mladší sestra bývalé světové jedničky Marata Safina v posledních týdnech doslova šokuje. V Berlíně triumfovala po té, co si poradila s Heninovou, Serenou Williamsovou nebo Jelenou Dementěvovou.

A v Paříži se Safinové povedly už dva těžké obraty - v osmifinále proti Šarapovové a ve čtvrtfinále proti Dementěvové dokázala odvrátit mečboly a postoupit mezi nejlepší čtyři hráčky turnaje. To se jí na grandslamu podařilo vůbec poprvé v životě. A Safinová neměla dost - v semifinále si vyšlápla i na třetí krajanku v řadě, když z kurtu smetla Světlanu Kuzněcovovou po setech 6-3 6-2.

A právě Kuzněcovová své krajance ve finále věří. "Myslím, že má slušnou šanci vyhrát. Hraje teď lépe, lépe se pohybuje. A do čtvrtfinále a semifinále se člověk nedostane náhodou."

Resumé: Z žebříčkového postavení a dosud získaných úspěchů je na tom lépe Srbka Ivanovičová, která tak do finále nastoupí jako favoritka. Svou dnešní soupeřku ve třech vzájemných duelech dokázala porazit, ovšem jediné utkání na antuce vyhrála Safinová. Ta má výbornou aktuální formu, a tak můžeme očekávat skvělé a dramatické tenisové představení. Zápas začíná v 15:00 hodin a vysílá ho Eurosport.

Ana Ivanovičová (#2-Srbsko) - Dinara Safinová (#14-Rusko):

Detail zápasu
Bwin.com: 1.40 - 2.52

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist