Preview: French Open muži

26. 5. 2018, 13:55
Previews 26
Již zítra startuje hlavní soutěž druhého grandslamu sezony French Open. Herní pole vede desetinásobný šampion, loňský vítěz a světová jednička Rafael Nadal. Z českých tenistů se na pařížské antuce představí Tomáš Berdych, který se vešel mezi nasazené, Jiří Veselý a kvalifikant Adam Pavlásek.

Již zítra startuje hlavní soutěž antukového vrcholu sezony French Open. Největším favoritem bude desetinásobný šampion, loňský vítěz a první hráč světa Rafael Nadal, jenž k udržení se na tenisovém trůnu potřebuje loňský triumf obhájit, jinak ho vystřídá Roger Federer, který stejně jako loni kompletně vynechává antukové jaro.

Nasazenou dvojkou bude druhý nejúspěšnější muž letošní antukové sezony Alexander Zverev. Z velkých jmen budou v Paříži letos chybět pouze právě Federer a Andy Murray, jenž by se měl na kurty po téměř roční pauze vrátit na trávě.

České barvy budou na antukovém grandslamu hájit Tomáš Berdych, který se vešel mezi dvaatřicítku nasazených, Jiří Veselý a z kvalifikace do hlavní soutěže postoupil Adam Pavlásek.

Divokou kartu obdržela šestice domácích hráčů - Calvin Hemery, Nicolas Mahut, Corentin Moutet, Elliot Benchetrit, Maxime Janvier a Gregoire Barrere. Zbývající dvě volné vstupenky do hlavní soutěže pořadatelé udělili Australanovi Alexovi de Minaurovi a Američanovi Noahovi Rubinovi.

Celková dotace letošního ročníku French Open činí bezmála 39,2 milionů eur (kolem 1 miliardy korun). Vítěz dvouhry obdrží šek na 2,2 milionu eur (skoro 57 milionů korun) a připíše si do žebříčku rovných 2 000 bodů.

FRENCH OPEN 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Nadal (4-Šp.) - Wawrinka (3-Švýc.) 6-2 6-3 6-1
Nejvýše nasazení: Nadal (1. v ATP), A. Zverev (3.), Čilič (4.), Dimitrov (5.), Del Potro (6.), Anderson (7.), Thiem (8.), Goffin (9.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: Paříž, Francie
Povrch: antuka
Dotace: 39,197.000 eur
• Možná čtvrtfinále •
Nadal (1-Šp.) - Anderson (6-JAR) | H2H 5-0
Čilič (3-Chorv.) - Del Potro (5-Arg.) | H2H 2-10
Goffin (8-Belg.) - Dimitrov (4-Bulh.) | H2H 1-10
Thiem (7-Rak.) - A. Zverev (2-Něm.) | H2H 4-2
• Soupeři českých tenistů v 1. kole •
Berdych (17-ČR) - Chardy (Fr.) | H2H 4-0
Veselý (ČR) - Lajovič (Srb.) | H2H 2-0
Pavlásek (ČR) - Bašič (Bosna) | H2H 0-1
Kompletní los


Nejvýše nasazení

Rafael Nadal si ve čtvrtfinále Australian Open přivodil zranění kyčle a musel utkání s Marinem Čiličem skrečovat. Téměř tři měsíce mu trvalo se na kurty vrátit. Návrat uskutečnil ve španělské Valencii, kde v rámci daviscupového utkání snadno přehrál Philippa Kohlschreibera i Alexandera Zvereva.

A na antuce i nadále dominoval. V Monte Carlu ani v Barceloně neztratil jediný set a na obou podnicích kraloval pojedenácté. V Madridu naopak skončil překvapivě už ve čtvrtfinále na raketě Dominica Thiema. Rakušan tak ukončil Nadalovu antukovou sérii 50 vyhraných setů a 21 výher v řadě. Vše si Nadal vynahradil v Římě, kde triumfoval poosmé v kariéře a vrátil se na tenisový trůn.

Nadal je vůbec nejúspěšnějším hráčem druhého grandslamu sezony a letos bude útočit už na 11. triumf, ten poslední vybojoval bez ztráty setu loni. Na pařížské antuce bude startovat počtrnácté.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Řím,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz)
Největší úspěchy na antuce: Řím, Barcelona,  Monte Carlo (vítěz)
Bilance: 23-2
Bilance na antuce: 17-1
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

French Open
Kariérní bilance: 79-2
Nejlepší výsledek: vítěz (2005 - 2008, 2010 - 2014, 2017)
Loňský výsledek: vítěz
Generálka: Monte Carlo (vítěz), Barcelona (vítěz), Madrid (čtvrtfinále), Řím (vítěz)

Možná cesta turnajem
1K: Dolgopolov (H2H 7-2)
2K: J. Sousa (H2H 2-0), NEBO Pella (H2H 1-0)
3K: (27) Gasquet (H2H 15-1)
OF: (14) Sock (H2H 4-0)
ČF: (6) Anderson (H2H 5-0)
SF: (3) Čilič (H2H 5-2)
F: (2) A. Zverev (H2H 5-0)


Alexander Zverev se letos dlouho trápil, než začal sbírat úspěchy. Na Australian Open prohrál už ve třetím kole a stále čeká na grandslamový průlom. V Rotterdamu dokonce vypadl už ve druhém kole.

Prvního kvalitního výsledku se dočkal postupem do semifinále v Acapulku, vzápětí však v Indian Wells ztroskotal hned na prvním soupeři. Probudil se až v Miami, kde po zvládnuté bitvě s Daniilem Medveděvem došel do svého prvního letošního finále. V něm ve třech setech nestačil na domácího Johna Isnera.

V Davis Cupu jasně přehrál Davida Ferrera, ale stejně jednoznačně padl s Rafaelem Nadalem. Na Masters v Monte Carlu prohrál semifinálový souboj s Keiem Nišikorim. Na domácím podniku v Mnichově ovšem obhájil loňský triumf, dobyl i Masters v Madridu a v Římě došel do finále, v němž nestačil na Rafaela Nadala.

Od druhého nejlepšího hráče letošního antukového jara se očekává grandslamový průlom. Německý talent by rozhodně měl překonat své maximum na akcích velké čtyřky - osmifinále. V Paříži bude hrát v hlavní soutěži potřetí. Loni vypadl už v prvním kole, předloni skončil v kole třetím.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid,  Mnichov (vítěz);  Řím, Miami (finále);  Monte Carlo,  Acapulko (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid,  Mnichov (vítěz); Řím (finále); Monte Carlo (semifinále)
Bilance: 30-8
Bilance na antuce: 16-2
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

French Open
Kariérní bilance: 2-2
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2016)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Monte Carlo (semifinále), Mnichov (vítěz), Madrid (vítěz), Řím (finále)

Možná cesta turnajem
1K: Berankis (H2H 0-0)
2K: Veselý (H2H 0-0), NEBO Lajovič (H2H 0-0)
3K: (26) Džumhur (H2H 0-1)
OF: (15) Pouille (H2H 0-0)
ČF: (7) Thiem (H2H 2-4)
SF: (4) Dimitrov (H2H 2-1)
F: (1) Nadal (H2H 0-5)


Marin Čilič prožil velmi vydařený vstup do letošního roku. Na prvním turnaji v Puné uhrál semifinále a na Australian Open si zahrál své třetí kariérní grandslamové finále, v němž nestačil na Rogera Federera.

Od té doby se ovšem nejlepšímu chorvatskému tenistovi současnosti moc nedaří. Na antuce v Rio de Janeiru vypadl ve druhém kole, s bilancí jedné výhry a jedné porážky odjížděl po prohře s Philippem Kohlschreiberem také z Indian Wells a v Miami ho v osmifinále vyřadil pozdější šampion John Isner.

V Davis Cupu se ovšem ukázal ve velké formě, když deklasoval oba kazašské soupeře. Na tu ještě v Monte Carlu navázal a došel do čtvrtfinále. Jenže v Istanbulu, kde se v roli obhájce titulu představil naposledy, se začal trápit se zraněním a hned ve druhém kole podlehl Džazírímu. Na kurty se poté dostal už jen v Římě, kde prohrál až v semifinále s Alexanderem Zverevem.

Na French Open se probojoval nejdále loni, kdy ve čtvrtfinále nestačil na Stana Wawrinku. Na kontě má ještě další tři osmifinálové účasti. V Paříži čeká chorvatskou jedničku 12. start v hlavní soutěži.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (finále);  Řím,  Puné (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Řím (semifinále)
Bilance: 18-8
Bilance na antuce: 5-4
Grandslamy: Australian Open (finále)

French Open
Kariérní bilance: 20-11
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2017)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále), Istanbul (2. kolo), Řím (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: Duckworth (H2H 0-0)
2K: Hurkacz (H2H 0-0), NEBO Sandgren (H2H 1-0)
3K: (25) Mannarino (H2H 2-1)
OF: (16) Edmund (H2H 2-0)
ČF: (5) Del Potro (H2H 2-10)
SF: (1) Nadal (H2H 2-5)
F: (2) A. Zverev (H2H 1-5)


Grigor Dimitrov měl i přes nevyrovnané výkony velmi slušné výsledky. Na začátku sezony v roli obhájce titulu došel do semifinále v Brisbane, v němž padl s pozdějším šampionem Nickem Kyrgiosem. Na Australian Open ve čtvrtfinále překvapivě nestačil na Kylea Edmunda. Poté si zahrál své první letošní finále v hale v Rotterdamu, ve kterém neměl šanci proti Rogerovi Federerovi.

Od té doby se ale Bulhar neskutečně trápil. Úvodní zápas nezvládl v Dubaji, kde prohrál s Malekem Džazírím, ani v Indian Wells po prohře s Fernandem Verdascem. Sérii tří porážek přerušil v Miami, když porazil Maximiliana Marterera. Vzápětí ovšem prohrál s Jérémym Chardym.

Vstup do antukového jara mu celkem vyšel. V Monte Carlu prohrál až v semifinále s Rafaelem Nadalem a v Barceloně uhrál čtvrtfinále. Jeho antukové výsledky však mají letos sestupnout tendenci. V Madridu i v Římě prohrál hned úvodní zápas.

Na French Open se mu nikdy nedařilo. Letošní start je jeho osmým a jen třikrát dokázal přejít přes první kolo. Jeho maximem je třetí kolo z loňska a z roku 2013.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rotterdam (finále);  Monte Carlo,  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (semifinále)
Bilance: 16-10
Bilance na antuce: 5-4
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

French Open
Kariérní bilance: 5-7
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2013, 2017)
Loňský výsledek: 3. kolo
Generálka: Monte Carlo (semifinále), Barcelona (čtvrtfinále), Madrid (2. kolo), Řím (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Troicki (H2H 3-2)
2K: Jarry (H2H 0-0), NEBO Donaldson (H2H 0-0)
3K: (30) Verdasco (H2H 2-2)
OF: (13) Bautista (H2H 3-2)
ČF: (8) Goffin (H2H 10-1)
SF: (2) A. Zverev (H2H 1-2)
F: (1) Nadal (H2H 1-11)


Juan Martín Del Potro si hned na svém prvním letošním turnaji v Aucklandu zahrál finále, v němž ale prohrál s Robertem Bautistou. Na Australian Open dohrál ve třetím kole, když jasně nestačil na Tomáše Berdycha. Na svém oblíbeném podniku v Delray Beach skončil už ve druhém kole na raketě překvapivého vítěze Francese Tiafoea.

Od té doby Argentinec nějakou dobu dominoval. V Acapulku v pěti zápasech ztratil jediný set, porazil tři hráče Top 10 a vybojoval 21. titul. Svou vítěznou sérii prodloužil o dalších šest utkání v Indian Wells, kde po vítězství nad Rogerem Federerem ukořistil premiérový titul z turnajů Masters a utnul vítěznou šňůru Švýcara. V Miami hrál rovněž skvěle a uhrál semifinále. V něm podlehl pozdějšímu šampionovi Johnovi Isnerovi.

Poté se na turnajích dlouho neukázal a vrátil se až na právě probíhajícím Masters v Madridu, kde překvapivě skončil v osmifinále na raketě kvalifikanta Dušana Lajoviče. Stejného výsledku dosáhl i v Římě. V italské metropoli vzdal Davidovi Goffinovi a do poslední chvíle se nevědělo, zda se French Open zúčastní.

Nakonec ale do Paříže dorazil. Jeho maximem je semifinále z roku 2009. Před šesti lety si zahrál čtvrtfinále a loni vypadl ve třetím kole. French Open se zúčastní teprve poosmé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Indian Wells,  Acapulko (vítěz);  Auckland (finále);  Miami (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Řím, Madrid (osmifinále)
Bilance: 23-6
Bilance na antuce: 2-2
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

French Open
Kariérní bilance: 14-7
Nejlepší výsledek: semifinále (2009)
Loňský výsledek: 3. kolo
Generálka: Madrid (osmifinále), Řím (osmifinále)

Možná cesta turnajem
1K: Mahut (H2H 3-0)
2K: L. Mayer (H2H 4-0), NEBO Benneteau (H2H 2-0)
3K: (31) Ramos (H2H 1-0)
OF: (9) Isner (H2H 6-4)
ČF: (3) Čilič (H2H 10-2)
SF: (1) Nadal (H2H 5-9)
F: (2) A. Zverev (H2H 2-0)


Kevin Anderson má letos výbornou formu. Jihoafričanovi nevyšlo pouze Australian Open, kde hned v prvním kole prohrál pětisetový souboj s pozdějším semifinalistou Edmundem. Předtím ale vyhrál exhibici v Abú Dhabi a v Puné si zahrál finále.

Po skončení úvodního grandslamu sezony triumfoval v hale v New Yorku a další finálovou účast přidal v Acapulku. V mexické metropoli prohrál s Juanem Martínem Del Potrem. V Indian Wells i v Miami prošel do čtvrtfinále a vyhrál tak 14 z posledních 17 zápasů.

Vstup do antukového jara mu však nevyšel. V Estorilu prohrál hned úvodní zápas, v němž čelil rozjetému Stefanosovi Tsitsipasovi. Jenže v Madridu se už do formy dostal a poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje Masters. V něm nestačil na Dominica Thiema. V Římě skrečoval hned první utkání.

Na French Open byl v minulosti třikrát v osmifinále, naposledy loni, jinak vypadával v úvodních kolech. Letos si na pařížské antuce zahraje podeváté hlavní soutěž.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New York (vítěz);  Acapulko,  Puné (finále);  Madrid (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Madrid (semifinále)
Bilance: 20-8
Bilance na antuce: 3-3
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

French Open
Kariérní bilance: 14-8
Nejlepší výsledek: osmifinále (2013 - 2014, 2017)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Estoril (2. kolo), Madrid (semifinále), Řím (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Lorenzi (H2H 4-0)
2K: Bedene (H2H 2-1), NEBO Cuevas (H2H 2-0)
3K: (28) F. López (H2H 4-0)
OF: (11) Schwartzman (H2H 2-0)
ČF: (1) Nadal (H2H 0-5)
SF: (3) Čilič (H2H 1-6)
F: (2) A. Zverev (H2H 0-4)


Dominic Thiem letos pravidelně postupoval do závěrečných kol. V Dauhá útočil na finále, ale nakonec kvůli nemoci musel před semifinálovým utkáním odstoupit. Na Australian Open se dostal do osmifinále. Pro první letošní titul si došel na antuce v Buenos Aires, poté si ještě zahrál čtvrtfinále v Rio de Janeiru.

V Acapulku, kde se připravoval na americké březnové podniky Masters, uhrál čtvrtfinále. V Indian Wells si ve třetím kole proti Pablovi Cuevasovi poranil kotník a vzdal.

Na kurty se vrátil až na prvním antukovém Masters v Monte Carlu. V Monaku ve čtvrtfinále schytal výprask od Rafaela Nadala. Do čtvrtfinále se probojoval také v Barceloně, kde překvapivě nestačil na senzaci letošního ročníku Stefanose Tsitsipase. Na právě probíhající akci v Madridu ve čtvrtfinále zastavil antukovou nadvládu Rafaela Nadala a došel až do finále, v němž prohrál s Alexanderem Zverevem. V Římě naopak skončil hned na úvod. Momentálně bojuje ještě v Lyonu.

První dva starty Thiemovi nevyšly. Na French Open skončil vždy ve druhém kole. V posledních dvou letech se ovšem výrazně zlepšil a pokaždé uhrál semifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Buenos Aires (vítěz);  Madrid (finále);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Buenos Aires (vítěz); Madrid (finále)
Bilance: 26-8
Bilance na antuce: 15-5
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

French Open
Kariérní bilance: 12-4
Nejlepší výsledek: semifinále (2016 - 2017)
Loňský výsledek: semifinále
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále), Barcelona (čtvrtfinále), Madrid (finále), Řím (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Ivaška (H2H 1-0)
2K: Tsitsipas (H2H 2-1), NEBO Taberner (H2H 0-0)
3K: (29) Müller (H2H 1-1)
OF: (12) Querrey (H2H 2-1)
ČF: (2) A. Zverev (H2H 4-2)
SF: (4) Dimitrov (H2H 2-2)
F: (1) Nadal (H2H 3-6)


David Goffin se letos dlouho nemohl prosadit. V Hopman Cupu sice jednoznačně vyhrál všechny tři zápasy, nicméně na Australian Open se překvapivě loučil už ve druhém kole po porážce s Julienem Benneteauem.

Kvalitní výsledky přišly až v evropských halách. V Montpellier a Rotterdamu se Belgičan probojoval do semifinále. V nizozemské hale ovšem utrpěl nešťastné zranění oka a do akce se vrátil až v Miami, kde schytal debakl. V zápase s Joaem Sousou uhrál jen jeden game.

Mnohem lepší to bylo na antuce. V Monte Carlu si zahrál čtvrtfinále, v němž podlehl Grigorovi Dimitrovovi, a v Barceloně došel do semifinále, ve kterém jasně nestačil na Rafaela Nadala. V Madridu prohrál osmifinále s rozjetým Edmundem a v Římě ve čtvrtfinále potrápil Alexandera Zvereva.

Na loňské French Open rozhodně v dobrém nevzpomíná. V utkání třetího kola si totiž po ošklivém pádu zranil kotník a musel nějaký čas na tenis zapomenout. Jeho maximem je předloňské čtvrtfinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Barcelona,  Rotterdam,  Montpellier (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Barcelona (semifinále)
Bilance: 16-8
Bilance na antuce: 9-4
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

French Open
Kariérní bilance: 11-6
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2016)
Loňský výsledek: 3. kolo
Generálka: Monte Carlo (čtvrtfinále), Barcelona (semifinále), Madrid (osmifinále), Řím (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Haase (H2H 4-1)
2K: Karlovič (H2H 1-0), NEBO Moutet (H2H 0-0)
3K: (32) Monfils (H2H 2-2)
OF: (10) Carreño (H2H 0-1)
ČF: (4) Dimitrov (H2H 1-10)
SF: (2) A. Zverev (H2H 1-2)
F: (1) Nadal (H2H 1-3)


Černí koně

Novak Djokovič od loňského Wimbledonu nehrál kvůli zranění pravého lokte. Do akce se vrátil na letošním Australian Open, kde v osmifinále nestačil na Hyeon Chunga. Bolestí se ovšem nezbavil a podstoupil menší operační zákrok.

Ten třicetiletému Srbovi sice pomohl od bolestí, ale Djokovič se teď trápí a je momentálně na míle daleko od své nejlepší formy, což potvrzuje fakt, že v Indian Wells (Taro Daniel) i Miami (Benoit Paire) prohrál hned úvodní zápasy. Nyní se pod vedením svého bývalého kouče Mariána Vajdy, se kterým je prozatím domluvený do konce antukového jara, pokouší najet zpět na vítěznou vlnu.

Ani s Vajdou to dlouho nefungovalo. V Monte Carlu Djokovič porazil Dušana Lajoviče a Bornu Čoriče, ale poté neudržel vedení proti Dominicovi Thiemovi. V Barceloně se loučil hned po prvním zápase a překvapivé porážce s Martinem Kližanem. V Madridu udolal Keie Nišikoriho, následně však nestačil na Kylea Edmunda. Nejlepší výsledek přišel postupem do semifinále v Římě. V něm navíc Djokovič potrápil Rafaela Nadala.

Na French Open byl čtyřikrát ve finále a uspěl jen jednou, a to předloni. Druhého grandslamu sezony se zúčastní počtrnácté v kariéře a jen dvakrát vypadl dříve než ve čtvrtfinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Řím (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Řím (semifinále)
Bilance: 10-7
Bilance na antuce: 7-4
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

French Open
Kariérní bilance: 59-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2016)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Monte Carlo (osmifinále), Barcelona (2. kolo), Madrid (2. kolo), Řím (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: Dutra Silva (H2H 1-0)
2K: Munar (H2H 0-0), NEBO Ferrer (H2H 16-5)
3K: (13) Bautista (H2H 6-1)
OF: (4) Dimitrov (H2H 6-1)
ČF: (8) Goffin (H2H 5-1)
SF: (2) A. Zverev (H2H 0-1)
F: (1) Nadal (H2H 26-25)


Nick Kyrgios letos odehrál kvůli zranění lokte jen čtyři turnaje. V Brisbane si došel pro titul a na Australian Open prohrál osmifinálový souboj s Grigorem Dimitrovem. Po neúspěšném únorovém daviscupovém utkání nehrál téměř dva měsíce.

Na kurty se vrátil v Miami a došel do osmifinále, ve kterém prohrál s Alexanderem Zverevem. Pro další nucenou pauzu se rozhodl po výpadku ve čtvrtfinále na antuce v Houstonu.

S talentovaným Australanem, pokud je skutečně zdravotně v pořádku, se však musí na každém turnaji počítat. Na French Open je jeho maximem třetí kolo, které si zahrál dvakrát. Loni skončil už ve druhém kole.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Brisbane (vítěz)
Největší úspěchy na antuce: Houston (čtvrtfinále)
Bilance: 11-4
Bilance na antuce: 1-1
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

French Open
Kariérní bilance: 5-5
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2015 - 2016)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Houston (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Tomic (H2H 0-0)
2K: Cecchinato (H2H 1-0), NEBO Copil (H2H 0-0)
3K: (10) Carreño (H2H 2-0)
OF: (8) Goffin (H2H 3-1)
ČF: (4) Dimitrov (H2H 1-3)
SF: (2) A. Zverev (H2H 3-3)
F: (1) Nadal (H2H 2-3)


Kei Nišikori po operaci zápěstí naskočil do letošní sezony se zpožděním. První zápas sice prohrál, nicméně poté dobyl halový challenger v Dallasu a v hale v New Yorku došel do semifinále. V Americe se mu příliš nedařilo, na betonech v Acapulku skončil hned v prvním kole a v Miami v kole třetím.

Vstup do antukového jara mu vyšel na jedničku. V Monte Carlu prohrál až ve finále s Rafaelem Nadalem. Poté se znovu trápil s bolestmi zápěstí, v Barceloně úvodní utkání vzdal a v Madridu v prvním kole podlehl Novakovi Djokovičovi. Na Srba nestačil ještě ve čtvrtfinále v Římě.

Na French Open v posledních třech letech pravidelně postupoval do závěrečných kol. Jeho maximem je čtvrtfinále z let 2015 a 2017.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Monte Carlo (finále);  New York (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Monte Carlo (finále)
Bilance: 17-8
Bilance na antuce: 8-4
Grandslamy: Australian Open (nehrál)

French Open
Kariérní bilance: 15-7
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2015, 2017)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Monte Carlo (finále), Barcelona (2. kolo), Madrid (1. kolo), Řím (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Janvier (H2H 0-0)
2K: Paire (H2H 3-2), NEBO Carballés (H2H 0-0)
3K: (12) Querrey (H2H 5-4)
OF: (7) Thiem (H2H 2-0)
ČF: (2) A. Zverev (H2H 1-1)
SF: (4) Dimitrov (H2H 4-1)
F: (1) Nadal (H2H 2-10)


Češi v akci

Tomáš Berdych zahájil sezonu porážkou s Janem-Lennardem Struffem v Dauhá, kde obhajoval semifinále. Poté se však rozehrál do velmi slušné formy. Na Australian Open padl až ve čtvrtfinále s Rogerem Federerem.

V hale v Rotterdamu se dostal do čtvrtfinále, k němuž ovšem kvůli nemoci nenastoupil. V dalším týdnu uhrál v Marseille své jediné letošní semifinále. Na březnových Masters se českému tenistovi nedařilo. V Indian Wells ve třetím kole vypadl s Hyeon Chungem a stejného výsledku po prohře s domácím Francesem Tiafoem dosáhl také v Miami.

Své letošní působení na antuce odstartoval na Masters v Monte Carlu, kde prohrál hned v prvním kole s pozdějším finalistou Keiem Nišikorim. Rovněž v Madridu ztroskotal na prvním soupeři, tentokrát Richardovi Gasquetovi, a výhru si nepřipsal ani v Římě po prohře s Denisem Shapovalovem.

V Paříži byl nejdále v semifinále v roce 2010. Dvakrát si ještě zahrál čtvrtfinále. Loni vypadl už ve druhém kole. French Open se zúčastní popatnácté.

Berdych zahájí své letošní působení na pařížské antuce proti Jérémymu Chardymu. S domácím tenistou vyhrál všech pět soubojů. Zvládnout by mohl i další utkání proti domácímu Pierrovi-Huguesovi Herbertovi, nebo lucky loserovi Peterovi Polanskymu. Dále by ho zřejmě čekal John Isner a v osmifinále Juan Martín Del Potro.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Marseille (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Řím, Madrid, Monte Carlo (1. kolo)
Bilance: 10-8
Bilance na antuce: 0-3
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

French Open
Kariérní bilance: 25-14
Nejlepší výsledek: semifinále (2010)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Monte Carlo (1. kolo), Madrid (1. kolo), Řím (1. kolo)


Jiří Veselý rozhodně neprožívá úspěšnou sezonu. Kromě čtvrtfinále v Aucklandu neuhrál až do května žádný dobrý výsledek a prohrál sedm z deseti utkání.

Další slušný výsledek přišel až na antuce v Istanbuu, kde si zahrál další čtvrtfinále, v němž prohrál s Malekem Džazírím. Poté se vydal na challenger do Heilbronnu. V Německu prohrál souboj o titul s domácím hráčem čtvrté stovky. Další porážku zaznamenal v prvním kole v Ženevě, když nestačil na krajana Lukáše Rosola.

Veselý si své maximum na French Open vylepšil loni postupem do třetího kola. Jinak dvakrát skončil ve druhém kole a dvakrát hned na úvodním soupeři.

Čtyřiadvacetiletý český tenista by první kolo proti Dušanovi Lajovičovi ještě zvládnout mohl, i když favoritem rozhodně nebude, ale souboj druhého kola s Alexanderem Zverevem bude zřejmě pro Veselého konečnou.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Istanbul,  Auckland (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na antuce: Istanbul (čtvrtfinále)
Bilance: 11-11
Bilance na antuce: 6-6
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

French Open
Kariérní bilance: 4-5
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2017)
Loňský výsledek: 3. kolo
Generálka: Marrákeš (1. kolo), Istanbul (čtvrtfinále), Heilbronn challenger (finále), Ženeva (1. kolo)


Adam Pavlásek momentálně figuruje až ve druhé stovce žebříčku ATP, a proto se musí soustředit hlavně na challengery. Na těch se mu v úvodu sezonu nedařilo. Ze sedmi akcí byl jen dvakrát ve čtvrtfinále.

Momentálně má však na kontě osm výher v řadě. Před dvěma týdny ovládl antukový challenger v Římě a v tříkolové kvalifikaci v Paříži neztratil jediný set.

Podruhé v kariéře si tak zahraje hlavní soutěž antukového grandslamu. Předloni došel do druhého kola.

Pavlásek má rozhodně velkou šanci vyrovnat své grandslamové maximum, jelikož v prvním kole bude čelit nenasazenému Mirzovi Bašičovi. Na nasazenou jedenáctku Schwartzmana by to ve druhém kole zřejmě už nestačilo.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Řím challenger (vítěz)
Největší úspěchy na antuce: Řím challenger (vítěz)
Bilance: 17-9
Bilance na antuce: 12-4
Grandslamy: Australian Open (kvalifikace)

French Open
Kariérní bilance: 1-1
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2016)
Loňský výsledek: kvalifikace
Generálka: Barletta challenger (1. kolo), Ostrava challenger (2. kolo), Řím challenger (vítěz)


Tipujeme čtvrtfinalisty
Největší favorit Rafael Nadal je jasným tipem na čtvrtfinále. Desetinásobného šampiona a světovou jedničku by neměl v úvodních kolech nikdo zastavit. Španěl začne proti Aleksandrovi Dolgopolovovi, poté ho čeká Joao Sousa, nebo Guido Pella, dále nejspíše Richard Gasquet a v osmifinále možná Denis Shapovalov, jelikož Jack Sock je totálně z formy.
1. čtvrtfinalista: Rafael Nadal

Minimálně do osmifinále by měl postoupit Kevin Anderson. Jihoafričanovi se letos daří a Paolo Lorenzi, následně Aljaž Bedene, nebo Pablo Cuevas by pro něj neměli být větší problém a Feliciano López rozhodně nehraje svůj nejlepší tenis. V osmifinále nejspíše narazí na Diega Schwartzmana, nebo Philippa Kohlschreibera.
2. čtvrtfinalista: Kevin Anderson

Marin Čilič má velmi příznivý los. Nejprve se střetne s Jamesem Duckworthem, poté asi s Tennysem Sandgrenem a ve třetím kole nejspíše se Stevem Johnsonem. Největší hrozbu by měl představovat potenciální osmifinálový soupeř Kyle Edmund. Věříme, že chorvatská jednička mezi nejlepší osmičku projde.
3. čtvrtfinalista: Marin Čilič

Pokud je Juan Martín Del Potro zdravotně v pořádku, měl by si se svými soupeři poradit. Až do osmifinále má vcelku snadný los, protože Albert Ramos dobrou formou neoplývá. O čtvrtfinále by si to mohl rozdat s Johnem Isnerem, to už bude pro Argentince mnohem těžší zkouška, ale zvládne ji.
4. čtvrtfinalista: Juan Martín Del Potro

Dalším čtvrtfinalistou by měl být David Goffin. Belgičan má totiž v této sekci nejlepší formu. Gaël Monfils se po zranění trápí, Nick Kyrgios se vrací po zdravotních potížích a Pablo Carreño je pro Goffina rozhodně zvládnutelnou překážkou.
5. čtvrtfinalista: David Goffin

Novak Djokovič by neměl mít s postupem do čtvrtfinále větší potíže. Nejprve se utká s kvalifikantem, poté možná se španělským veteránem Davidem Ferrerem a nasazeným Robertem Bautistou. V osmifinále by měl narazit na trápícího se Grigora Dimitrova.
6. čtvrtfinalista: Novak Djokovič

V další sekci letošního losu tipujeme osmifinálový souboj mezi Dominicem Thiemem a Keiem Nišikorim. U Nišikoriho se mohou objevit další zdravotní potíže a Thiemovi se na French Open v posledních dvou letech náramně dařilo, proto více věříme Rakušanovi.
7. čtvrtfinalista: Dominic Thiem

Alexander Zverev má letos na antuce vynikající formu a hned po Rafaelovi Nadalovi vůbec nejlepší výsledky, tudíž je jasnou volbou na čtvrtfinále. Otázkou je, zda premiérově mezi nejlepší osmičku na grandslamu opravdu postoupí, jelikož na grandslamový průlom stále čeká. Zhatit šance by mu mohl například bývalý šampion Stan Wawrinka.
8. čtvrtfinalista: Alexander Zverev


Tipujeme semifinalisty
Pokud by Rafael Nadal ukončil své letošní působení na French Open proti Kevinovi Andersonovi, bylo by to obrovské překvapení. Desetinásobný vítěz je jasným favoritem. S Jihoafričanem v pěti soubojích ztratil jen jeden set.
1. semifinalista: Rafael Nadal

V utkání mezi Juanem Martínem Del Potrem a Marinem Čiličem favorizujeme Argentince, který na antuce vyhrál všechny tři vzájemné duely a s Chorvatem vyhrál 10 ze 12 střetnutí.
2. semifinalista: Juan Martín Del Potro

David Goffin dokázal Novaka Djokoviče porazit až na šestý pokus, a to loni v Monte Carlu. Historie se opakovat nebude. Goffin proti zlepšené formě Djokoviče neuspěje.
3. semifinalista: Novak Djokovič

Asi nejatraktivnějším čtvrtfinálovým soubojem z našich tipů by byl zápas mezi Alexanderem Zverevem a Dominicem Thiemem. Ten může dopadnout jakkoli, ale více se nám v průběhu antukového jara líbil německý tenista, jenž vyhrál i nedávné vzájemné měření sil ve finále v Madridu.
4. semifinalista: Alexander Zverev


Tipujeme finalisty
Rafael Nadal a Juan Martín Del Potro si to naposledy rozdali loni v semifinále US Open, kde po prohrané úvodní sadě na kurtu dominoval Nadal. Španěl bude mít navrch i na svém nejmilovanějším povrchu a turnaji.
1. finalista: Rafael Nadal

Novak Djokovič se v Římě hodně zlepšil, ovšem na rozjetého Alexandera Zvereva to s největší pravděpodobností ještě stačit nebude. Jediný dosavadní souboj vyhrál loni v římském finále jednadvacetiletý Němec.
2. finalista: Alexander Zverev


Tipujeme vítěze
Alexanderovi Zverevovi se premiérový grandslamový titul vybojovat nepodaří. Postará se o to Rafael Nadal, který vyhrál všech pět duelů s Němcem, naplní svou pověst antukového krále a pojedenácté v kariéře si z Paříže odveze trofej pro vítěze.
Vítěz: Rafael Nadal


Shrnutí našich tipů
1. čtvrtfinále: Nadal porazí Andersona
2. čtvrtfinále: Del Potro porazí Čiliče
3. čtvrtfinále: Djokovič porazí Goffina
4. čtvrtfinále: A. Zverev porazí Thiema
1. semifinále: Nadal porazí Del Potra
2. semifinále: A. Zverev porazí Djokoviče
Finále: Nadal porazí A. Zvereva

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

26
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nedalo se moc čekat, že by v tipech Jiráska mělo šanci nějaké překvapení :D
Reagovat
Mayo
Vamos Liverpool.
Reagovat
Kozoroh
Tak nakonec Realu pomohl vyhrát LM Karius.
Reagovat
svetova.dvojka
Márton Fucszovič bude možným černým koněm...
Reagovat
Tornes
Dom se očividně řídí mou "radou". Jdeme na třetí set, první TB máme taky za sebou, i vzhledem k soupeři neustálé dlouhé výměny. Prostě ukázkový příklad toho, jak se totálně zničit na "pouťáku" těsně před důleživým trunajem. Ah jej...
Reagovat
Tornes
No, aspoň že ten třetí set ukončil rychle. Má další titul, to je super. Tenis byl v posledním setu ze strany Simona slabší, ale celkově skvělý zápas. Dom krásně otočil, když byl set a brejk dole a Simon podával na vítězstí (poté, co v předchozích hrách toho setu odvrátil asi 7 BP) už to vypadalo zle, ale zvedl se.

Teď jen doufat, že se to příští týden na RG neprojeví nijak negativně... í setů za poslední tři dny, to je fakt dost.
Reagovat
smazaný uživatel
Ak prve tri zápasy zvladne 3:0, tak zregeneruje prvy tyzden popritom.
Reagovat
Tornes
Kdyby neměl ve druhém kole Tsitsipase a následně kombo Zverev-Djokovič, tak bych tomu i věřil. Tohle by bylo strašně těžký i pro plně odpočatýho Doma, natož takhle, když za poslední tři dny odehrál 9 setů (včetně 4 TB setů).
Reagovat
turista
Thiem si titulem spravil chuť za předchozí finálové porážky a za rychlý konec v Římě.
Reagovat
svetova.dvojka
Djokovič ten ještě hraje... ? No to byl kdysi vynikající hráč.
Reagovat
turista
Djokovič už zase hraje a už i dobře. Nadal ho v Římě těsně porazil ve vyrovnaném utkání.
Reagovat
paddy
pro zájemce

http://www.grandslamfantasytennis.com/league-profile/?league=624
Reagovat
Empe
Mně nefunguje přihlášení. :( Zkoušela jsem obnovit heslo, ale ten e-mail s novým mi vůbec nedorazil. Opakovaně. Tak RG asi nehraju...
Reagovat
janek_da
Ani jednou v článku nebyl zmíněn letošní vítěz FO
Reagovat
svetova.dvojka
J1rka ?
Reagovat
bIbec
Pav1as.
Reagovat
svetova.dvojka
Ten na to nemá..., vždyť i Kvitová ho nechala...
Reagovat
Tornes
To ale jen proto, že ho nedokázala porazit... :D
Reagovat
gigin
https://www.facebook.com/TheTennisMemes/posts/1845292502193729
Reagovat
steve79
Myslím si, že kdyby vyhrál French Open někdo jiný než Nadal, tak by to bylo překvapení sezony. Na antuce je Rafa minimálně o třídu lepší než všichni ostatní. Nevýhoda pro Rafu je, že do semifinále nemá žádného těžšího soupeře.
Reagovat
Marduch
Ten scénář moznych souperu u Rafy v clanku, to je snad vtip, at ho nasadej do finále rovnou.
Reagovat
svetova.dvojka
V 1.kole má Dolgopolova... a ten už ho porazil..., dokonce 2x , jednou to bylo na velkém turnaji v Indian Wells a po druhé na trávě v Qeensu, hodně těžký a ošidný los pro Rafu v 1.kole...
Reagovat
Marduch
Kámo z NGO, tohle je antuka na tri vitezne v Paříži.
Reagovat
svetova.dvojka
A vidíš nakonec bude hrát s Bolellim..., to si Rafa určitě oddychl...
Reagovat
turista
Nemusí se do finále ani dostat.
Reagovat
turista
Nesouhlasím. Djokovič s ním v Římě prohrál o pár míčů po vyrovnaném boji takže žádný rozdíl třídy tam není. Thiem ho v Madridu dokonce porazil.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist