Preview: Grandslam French Open (muži)

23. 5. 2010, 13:49
Previews 11
Velký návrat Rafaela Nadala na trůn grandslamového Roland Garros se očekává na letošním pařížském turnaji. French Open začíná již dnes a španělský tenista je po skvělé antukové sezoně největším favoritem dvouhry.

Třiadvacetiletý Rafael Nadal už má doma čtyři pařížské tituly. K tomu pátému loni nedošel, když vypadl i kvůli bolesti kolen už v osmifinále a přišel o místní neporazitelnost. 

Letos je ale Nadal opět hlavním kandidátem na triumf. Španěl vyhrál jako první hráč na světě v jednom roce všechny tři antukové turnaje Masters - Monte Carlo, Řím i Madrid, přesto se za jediného favorita nepovažuje. "To si pište do svých článků, každý má právo na svůj názor, ale já to tak nevidím. Nechci tak myslet," řekl Nadal.

"Formu má dobrou. Je favoritem číslo jedna, nicméně o překvapení není nikdy nouze a antukových chrtů je poměrně hodně," řekl ČTK Jan Kodeš, jenž letos slaví čtyřicet let od svého prvního titulu na French Open v roce 1970, který dokázal o rok později obhájit.

Pro Nadala je po loňských problémech s koleny důležité, že je opět fit. A ve formě. "Jsem zpátky na své nejvyšší úrovni, ale uvidíme, co se během těch dvou týdnů všechno stane," řekl rodák z Mallorky.

Před týdnem porazil ve finále Rogera Federera, který předtím na antuce příliš nezářil. V Madridu ale první hráč světa naznačil, že na tom není tak špatně, jak se mohlo mnohým zdát. "Jsem se svou hrou dost spokojený, i když jsem nevyhrál," tvrdil po prohře s Nadalem. "Rafa je zase Rafou, je na antuce silný," konstatoval Federer který zkompletoval svoji grandslamovou sbírku.

Fakta:
French Open (Francie)
Roland Garros 2010
Grandslam 2000
23. 05. - 06. 05. 2009
povrch: antuka
draw: 126 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Federer zahájí proti Australanu Luczakovi , na prvního vážnějšího soupeře by mohl narazit až ve čtvrtfinále: utkat se může s loňským finalistou Soderlingem, a nebo s Gulbisem a Montaňesem. S těmi už letos na antuce prohrál.

Nadal by měl v prvním kole zamést s domácím Minou, o osmifinále by si mohl zahrát s Hewittem. Ve čtvrtfinále se pravděpodobně utká s Verdaskem, Almagrem nebo Gonzalezem.

Všichni by nejraději viděli Federera a Nadala i v pařížském finále, aby se ukázalo, kdo je skutečným pánem antuky. "Je před námi čtrnáct hracích dnů, pro každého šest zápasů, aby se dostal do finále. Mojí prioritou ale není zahrát si bezpodmínečně s Rafou," řekl Federer, byť přiznal, že mu finálové bitvy s Nadalem chybí.

Triumf jiného hráče by byl senzací. Těžšího soupeře na úvod snad ani nemohl dostat Andy Murray, neboť ho čeká domácí Richard Gasquet. Bývalá světová sedmička, jež se vrací do skvělé formy a před Frnech Open vyhrála challenger v Bordeaux i podnik ATP v Nice. "Je to jednoznačně nejlepší nenasazený hráč," povzdychl si britský tenista. "Musím hrát opravdu dobře, abych ho porazil."

Poslední vítězové:
2009 ... Roger Federer (Švýc.)
2008 ... Rafael Nadal (Šp.)
2007 ... Rafael Nadal (Šp.)
2006 ... Rafael Nadal (Šp.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Gaston Gaudio (Arg.)
2003 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2002 ... Albert Costa (Šp.)
2001 ... Gustavo Kuerten (Braz.)
2000 ... Gustavo Kuerten (Braz.)

Novak Djokovič se pomalu začal probírat z jarní únavy, před třemi týdny ale kvůli pylové alergii nedohrál turnaj v Bělehradu. Minimem by pro Srba mělo být osmifinále, ve kterém může narazit na někdejšího vítěze French Open Juana Carlose Ferrera. Španěl letos na antuce získal dva tituly, poslední dva turaje se mu ale vůbec nepovedly.

K nebezpečným soupeřům budou patřit i další členové španělské daviscupové armády. Výborně hráli David Ferrer a Fernando Verdasco, kteří by mohli pomýšlet na Pohár mušketýrů, určený pro vítěze.

Ferrer letos na antuce vyhrál 27 zápasů, tedy nejvíce ze všech. Poslední dva turnaje pro něj skončili až na raketách Federera a Nadala. Ve čtvrtém kole se může utkat s Andym Roddickem, který od březnového triumfu v Miami dva měsíce nehrál. Na antuce se představil teprve před pár dny na pařížské exhibici Masters Guinot Mary Cohr, kde ve dvou setech porazil Rusa Južného. Naopak Ferrer na stejné soutěži podlehl Llodrovi.

Grandslam French Open:
vítěz ... 2000 b. (1.060.000 dolarů)
finále ... 1200 b. (530.000 dolarů)
semifinále ... 720 b. (265.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 360 b. (132.500 dolarů)
osmifinále ... 180 b. (68.400 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (40.600 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (24.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (15.000 dolarů)

Skvělou formu má i devátý hráč světa Verdasco, poslední dny ale laboroval s drobnými zraněními kotníku a levého předloktí. Aby dokráčel alespoň do čtvrtfinále proti Nadalovi, musí přejít přes Kunicyna, Almagra, nebo Gonzaleze.

České naděje se nejvíce upínají k Tomáši Berdychovi. Ten minulý týden vyhrál všechny tři dvouhry na Světovém poháru družstev v Düsseldorfu a slušnou formu může prodat i v Paříži. Hratelný los mu na úvod přidělil kvalifikanta Aguilara z Chile, dále Rogera Vassellina , nebo Andersona, a ve třetím kole Isnera, kterého v pátek zdolal ve třech setech. O čtvrtfinále by se mohl utkat s Gasquetem, nebo Murrayem. A když se bude čtyřiadvacetiletému rodákovi z Valašského Meziříčí dařit, nebude vzhledem k losu nereálné ani semifinále.

Jan Hájek se v Düsseldorfu prezentoval sympatickými výkony, proti Wawrinkovi však v prvním kole může jen překvapit. Více českých hráčů v soutěži letos není.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Škoda dnes Gulbise, viděla jsem ho až od chvíle kdy se vracel s hlavním rozhodčím, ale zřejmě nějaký problém? Kdo viděl celé?
Reagovat
Vojtiik
nevim taky by me to zajimalo :)
Reagovat
smazaný uživatel
Od duveryhodneho zdroje vim, ze si natahl steheni sval :-), byt jsem to sama nevidela..
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som jeho xicht a jak sa tvaril ked sa klzal na antuke a vyzeralo to ze ho ho to fakt boli neviem ale skoda ho mal sancu ist dalej urcite skoda velka skoda ze vyletel v prvom kole.
Reagovat
smazaný uživatel
Vale: díky, potvrdilo se mi to, na konci přenosu v sestřihu ukazovali jak se při dobíhání míče sklouznul a podle toho jak, se nataženýmu svalu vůbec nedivim
Reagovat
Mercury
drobný amatérský předkrm před wimbledonským básníkem, o kterém se tu nedávno psalo :)

Federer a Nadal,
tenisoví vládci,
na Paříž se chystají,
odvést dobrou práci.

Vítěz zatím ve hvězdách,
fanoušci však tuší,
že pro aplaus ve stoje,
vypustí i duši.

Nepozvals mě na svatbu!
křičí zlostně Wawrinka,
Federer - ten arogant,
radši ať se rozpinká.

Když vydrží kolena,
Rafaelův osud,
bude nejspíš antuce,
vládnout jako dosud.

Jedno ovšem jisté je,
načpak s tím čas ztrácet,
když elegán zvítězí,
bude Barney zvracet.
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný :D Ale nejvíc se mi stejně líbí ty podlední verše :D:)
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně dobré verše.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle je teda hodně stará zpráva, protože zápasy mužské dvouhry se už dávno začaly hrát a hráči jako ptakopysk Soderling nebo Južnyj, co vypadá jako voják z ruské armády, už dávno vyhráli.

Právě Južnyj může být černým koněm turnaje, protože ačkoliv vypadá příšerně, tenis mu jde výborně. Ty jeho bekhendy jsou ukázkové, ale co z toho, když vypadá jako ruskej voják a žádná žena o něj nebude mít zájem. Ale na druhou stranu je bohatý, čímž si najde přízeň u žen, zejména u prostitutek. Názorným příkladem je koleno(Davyděnko), toho si ta nějaká Irina vzala jenom za prachy.
Reagovat
smazaný uživatel
Vidím že jsi velký znalec žen, ale dá se to pochopit, ve 13 letech se získávají zkušenosti těžce..;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Že by nový nick třináctiletého rasistického tlučhuby Petra? Maped je ale prý Čech žijící v cizině. Bych rád věděl, který stát ho živí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist