Preview: Grandslam French Open (ženy)

24. 5. 2009, 09:38
Previews 20
A máme tu tenisový svátek. Antukový grandslam French Open. Na pařížských dvorcích Rolanda Garrose bude o první grandslamový titul usilovat Dinara Safinová, jež se zdá být z tenistek v nejlepší formě. V konkurenci obhájkyně titulu Ivanovičové a spol. to však bude mít nesmírně těžké. Překvapit fanoušky ale i samy sebe se pokusí osm Češek.

Loni měla útočit na čtvrtý v řadě a pátý titul celkově Belgičanka Justine Heninová. Těsně před startem pařížského turnaje však ukončila kariéru a soupeřkám se naskytla šance. Nejlépe se jí chopila Srbka Ana Ivanovičová. Se ztrátou jediného setu si dokráčela pro první grandslamový titul a poprvé se stala světovou jedničkou. Pak ji ale brzdila různá zranění a dvaadvacetiletá Srbka si za poslední rok připsala jediný titul. Letos do Paříže odcestovala s bolavým kolenem a jeho stav si otestuje již v neděli duelem s Italkou Sarou Erraniovou. V přípravě stihla odehrát jediný turnaj a v Římě vypadla už ve třetím kole s Polkou Agnieszkou Radwaňskou.

Obhajovat loňské finále bude Dinara Safinová. Ruská tenistka však myslí na úplný vrchol. Grandslamové finále si zopakovala letos v Melbourne a již rok vládne tenisovým kurtům. Alespoň bodů nasbírala ze všech tenistek nejvíce a je světovou jedničkou. To by ráda potvrdila ziskem prvního titulu z turnaje "velké čtyřky". Před Roland Garros se představila v nejlepší formě. Ze tří turnajů nevyhrála jen ve Stuttgartu, kde prohrála ve finále s Kuzněcovovou. Nyní se bude navazovat na šňůru již 10 vyhraných zápasů v řadě. Do turnaje vstoupí v pondělí proti Brtitce Keothavongové. Na první těžkou soupeřku může narazit ve čtvrtfinále. Utkat by se mohla s Ivanovičovou nebo Azarenkovou.

Fakta:
French Open (Francie)
Roland Garros 2009
Grandslam 2000
24. 05. - 07. 05. 2009
povrch: antuka
draw: 126 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Sestry Williamsovy o sobě neustále prohlašují, že jsou nejlepší. Ovšem ani jedna se o fakta v podobě aktuálních úspěchů opřít nemůže. Serenu v poslední době sužují zdravotní problémy a v antukové přípravě prohrála všechny tři zápasy. Jednou ze soupeřek byla v Marbelle Klára Zakopalová, se kterou letošní French Open zahájí. "Myslím, že to bude úplně něco jiného než v Marbelle. Tohle je grandslam a určitě přijde na kurt nabuzenější. Bude to hrozně těžké," uvědomuje si Zakopalová. Zakopalová minulý týden na turnaji ve Varšavě vypadla ve čtvrtfinále, když předtím porazila světovou patnáctku Čeng Ťie z Číny. "Před Paříží je to povzbuzení, ale ohledně losu jsem čekala lepší zprávy," uvedla. Pokud se Sereně bude dařit lépe než v minulých týdnech, mohla by ve čtvrtfinále narazit na Kuzněcovovou.

Venus čeká v prvním kole krajanka Bethanie Matteková-Sandsová. Cestu do čtvrtfinále má otevřenou, protože na ní nepotká žádnou hráčku z první světové desítky. Věra Zvonarevová totiž nestihla doléčit zraněný kotník a na poslední chvíli se odhlásila. V Soutěži ji nahradila Britka O'Brienová. Sestry Williamsovy si často stěžují, že na sebe nenarazí až ve finále. Teď mají možnost se potkat až ve finále, stejně jako před šesti lety. Venus French Open ještě nikdy nevyhrála.

Poslední vítězky:
2008 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2007 ... Justine Heninová (Belg.)
2006 ... Justine Heninová (Belg.)
2005 ... Justine Heninová (Belg.)
2004 ... Anastasia Myškinová (Rus.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Serena Williamsová (USA)
2001 ... Jennifer Capriatiová (USA)
2000 ... Mary Pierceová (Fr.)

Čtyřiadvacetiletá Srbka Jelena Jankovičová hrála v Paříži dvakrát semifinále. Loni na US Open byla poprvé ve finále, ale na první triumf z grandslamů čeká. Během přípravných turnajů na Roland Garros nestačila na Pennettaovou, Kuzněcovovou a naposledy Schnyderovou. S takovou formou by jen těžko obhajovala postup mezi nejlepší čtyři. Už v osmifinále by se mohla střetnout s Wozniackou a ve čtvrtfinále s Dementěvovou. Do turnaje vstoupí proti Češce Petře Cetkovské.

Mimo Zakopalovou a Cetkovskou, které čekají hned na úvod těžké duely, se v soutěži představí ještě šest českých tenistek. Petra Kvitová osmifinále neobhájí, jelikož se jí vrátilo zranění kotníku. Jako jediná z kvalifikace postoupila devětadvacetiletá Zuzana Ondrášková, jež se v 1. kole utká s Viktorií Kutuzovovou z Ukrajiny.

Jedinou nasazenou Češkou je Iveta Benešová. Turnajová pětadvacítka se pokusí zapomenout na špatné výsledky z posledních týdnů v duelu s Němkou Görgesovou. Pokud zvládne dvě úvodní kola proti papírově slabším soupeřkám, mohla by si o osmifinále zahrát proti loňské šampionce Aně Ivanovičové.

Ve snaze stoupat žebříčkem vzhůru bude pokračovat Nicole Vaidišová, která se střetne se Španělkou Ruanovou-Pascualovou. Pokud uspěje, vyzve vítězku utkání Williamsová - Zakopalová. Vaidišová letos odehrála na antuce tři turnaje: na dvou vypadla ve druhém kole a v Římě dokonce nezvládla kvalifikaci. Před týdnem navíc bojovala s virózou.

Nic snadného nečeká ani na Lucii Šafářovou. Dvaadvacetiletá rodačka z Brna sice před 14 dny potrápila Safinovou, její první soupeřka Sabine Lisická z Německa však před měsícem vyhrála turnaj v Charlestonu. Navíc Češku porazila v únoru na halovém podniku v Memphisu.

Papírové hratelné sokyně se utkají s Hradeckou a Zahlavovou-Strýcovou. Lucie Hradecká, čerstvá finalistka ze Štrasburku, si zahraje s kvalifikantkou Meusburgerovou z Rakouska. Na Barboru Zahlavovou-Strýcovou čeká Španělka Dominguezová-Linová.

Minulý týden ve Varšavě se po více než devíti měsících objevila v zápase dvouhry bývalá světová jednička Maria Šarapovová. Ve čtvrtfinále podlehla Aljoně Bondarenkové. "Byla to dobrá příprava. Nic od sebe nečekám. V téhle fázi kariéry žádná očekávání mít nemůžu," prohlásila trojnásobná grandslamová šampionka, které titul z Paříže jako jediný chybí.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

20
Přidat komentář
smazaný uživatel
enem aby vás Šarapa neprekvapila ;))
Reagovat
smazaný uživatel
Ta Anča je ale brutální kost.
Reagovat
smazaný uživatel
horká kandidátka na titul je Nicole Vaidišová, která chystá útok na tenisový trůn
Reagovat
skott
se prihlasila i do mixu?:)
Reagovat
smazaný uživatel
do mixu né, ale mluvil sem s Nicole a má nejvyšší cíl.
Reagovat
smazaný uživatel
Hahahaha??!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Alessi pozeras live? Ivanovicuuuu s Eraniuuuu? Auuahhh, eeeech, Auuuuaaaaaah, eeeeeechchch!!!!!!
Reagovat
smazaný uživatel
bože! kde to sleduješ? mě nechtěl naskočit live streaming na betu...
Reagovat
smazaný uživatel
Eurosport! Nemas?
Reagovat
smazaný uživatel
ne ne, já jsem chudý...
Reagovat
smazaný uživatel
mne ide aj ten live streaming!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak este skusaj ten streaming, mne to ide. Aj ked tam sa na to nediva dobre.
Reagovat
smazaný uživatel
Keby si býval blizsie, pozicam Ti kabel na svetky jej zapasy.
Reagovat
smazaný uživatel
:-) díky si zlatý
Reagovat
skott
Jsem trochu prekvapeny, ze jako favoritka neni v clanku zminena Sveta, ktera mela po Dinare nejlepsi vysledky na antuce pred FO.Jinak jsou krome ni asi jen dalsi tri vazne kandidatky na vitezstvi: Dinara, Lena a Serena (pokud je 100% fit).
Reagovat
smazaný uživatel
já jen doufam ze to nebude jedna ze sester:-)mohla by to být Dementieva nebo Dinara:-)těm bych to přála
Reagovat
smazaný uživatel
Máte tam malou chybku. Safinová prohrála sice ve finále s Kuznětsovou, ale ve Stuttgartu, ne v Madridu.
Reagovat
LubosZabloudil
Díky
Reagovat
smazaný uživatel
Vyhraje to Safina:D
Reagovat
smazaný uživatel
Stejně to asi vyhraje Serén.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist