Preview: Kvitovou čeká boj o nejcennější titul

2. 7. 2011, 08:24
Previews 30
Dravé mládí v podání Petry Kvitové a zkušenosti Marie Šarapovové se postaví proti sobě ve finále ve Wimbledonu. Jednadvacetiletá Kvitová, která je českou nadějí na první titul ze dvouhry na trávě v All England Clubu po třinácti letech, nastoupí ke svému premiérovému grandslamovému finále, zatímco Ruska již k pátému. Šarapovová ve Wimbledonu slavila triumf jako sedmnáctiletá v roce 2004 a vyhrála také Australian Open a US Open.
Profily hráčů
Petra Kvitová (© wimbledon.org)

"Šance (vyhrát) tam je," řekla Kvitová po semifinálové výhře nad Běloruskou Viktorií Azarenkovou. "Určitě nepůjdu na kurt s tím, že prohraju. To ne. Půjdu se tam porvat. Šarapovová hraje dobře a má zkušenosti a sedí jí to, ale uvidíme," dodala nejlepší česká tenistka, podle níž jsou Rusky obecně bojové typy. "Já jsem také docela bojovnice, tak se o to taky porvu jako ona," zdůraznila.

Šance Kvitové vyhrát dávají české legendy Martina Navrátilová i Jana Novotná, poslední česká vítězka Wimbledonu z roku 1998. Důvodem je styl Kvitové, která hraje tvrdě, ale dokáže rovněž takticky změnit hru čopem, zkrácením, nebo si dojít na síť. Důležitým faktorem je, že se nebojí v důležitých momentech zahrát těžký míč.

"Finále je otevřené. Půjde o to, kdo bude mít lepší podání," uvažovala před finále Navrátilová, devítinásobná vítězka dvouhry ve Wimbledonu. Kvitová, která slavnou českou rodačku obdivuje, může být po Navrátilové první levou rukou hrající vítězkou turnaje.

Levá ruka bývá výhodou, ale Šarapovové to nedělá velký problém. Proti levačkám má bilanci 28 výher a jen šesti porážek, přičemž z posledních 22 zápasů prohrála jen loni s Lucií Šafářovou. Mimo jiné už porazila i Kvitovou, a to loni ve dvou setech na turnaji v Memphisu.

Bývalá světová jednička čísla a minulost nepřeceňuje. "Každý zápas začíná od nuly a je jedno, co všechno se už někdy odehrálo. Kvitová výborně využívá svůj servis. Bude to obtížné, protože tady hraje opravdu dobře," konstatovala Šarapovová. "Petra ví, jak na ni zahrát," uvedl kouč David Kotyza, který stojí za vzestupem Kvitové.

Pro Šarapovovou, vítězku 23 turnajů, mluví především zkušenosti. Letos je prokazuje a zatím v Londýně neztratila jediný set. "Léta praxe jsou v každé činnosti výhodou, protože člověk už spoustu situací zažil a může je zvládnout lépe," řekla Ruska žijící na Floridě. "Zkušenosti má bezpochyby velké, ale uvidíme," uvedla Kvitová.

Od poloviny turnaje se potýká se zraněním vnitřního pravého stehenního svalu a zápasy hraje za pomoci tišících prášků a s nezbytnou náplastí. "Noha se pomalu lepší a díky práškům to během zápasu necítím," řekla Kvitová.

Světová osmička, jež se v případě triumfu posune na sedmé místo žebříčku, měla před zápasem v jednom jasno. "Půjdu si to užít," tvrdí Kvitová, kterou budou v hledišti sledovat její rodiče. "Už měli letenky na semifinále, ale já jsem jim řekla, že na semifinále už byli, tak ať si počkají," řekla se smíchem finalistka.

Zápas o talíř pro vítězku a finanční prémii 1,1 milionu liber (30,2 milionu korun) bude v přímém přenosu vysílat televize Nova, která ženské finále operativně zařadila do programu.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
smazaný uživatel
Už jsem Ti to jednou psal ty krávo vylízaná! No a co? Při finále Federer - Berdych jsem taky fandil Rogerovi, protože je to můj oblíbený tenista. A že jsou to češi? No a? Mám se z toho hned po*rat? Tenis není hokej. Je to hra jednotlivců a když mi ta daná osoba není sympatická, tak jí nebudu fandit jen kvůli národnosti. Nechápu, proč mi tady cpeš svůj čecháčkismus. Řekl jsem, že je to skvělý úspěch, a že Petře gratuluji, tak se uklidni děvče a nech si svoje přitroublé kecy od cesty. Jsem sázkař, né fanoušek Kvitové. Tohle čecháčkovské vnucování, komu se má fandit mě neskutečně jebe
Reagovat
kejv2
A proc bys v principu nemohl fandit i cizimu hokejovemu tymu? Nebo snad proti nasim nikdy nevsazis?
Reagovat
smazaný uživatel
Kecy jsou podle mě to co říkáš ty. Něměli bysme dělat haury a měli bylsme být rádí za to co máme a fandit našim sportovcům. Od koko jiného mají mít silnou podporu než od nás. Naši hráči nevyhrávají tolik turnajů a nejsou na to narozdíl od Federera zviklí, takže zápasy hrají s určitou pokorou. Nemůže být na koni pořád jen Federer. To by ten tenis nebyl oprvadu o ničem, kdyby se řeklo - Vyhrál Federer nebo možná nadal Nadal¨a konec. Přál bych si aby ten šutr na ksichtu Federera jednou praskl. Já se mám kupříkladu za dost velkého patriota.
Reagovat
smazaný uživatel
No a co, že jsi patriot? Mě to absolutně nezajímá a ani ti to nijak neberu. Tak si tady nehraj na komunistu a necpi mi komu mám fandit laskavě.. Není mi ta hráčka nebo hráč sympatický, tak mu nebudu fandit jen proto, že je z České republiky ty patriote...
Pro kejv2: O tom tady mluvím. Uvedl jsem pouze příklad. Ale co se týká hokeje, tak proti nám nikdy nesázím :)
Reagovat
petrulinka
Martenson, já jsem ti pouze slušně řekla, že máš fandit českým sportovcům a myslím, že ty vulgarity si můžeš nechat pro sebe. Já za to opravdu nemůžu, že sis vsadil na ječící rusku,a teď se můžeš užírat vzteky, že ti nevyšla sázka. Měla jsem za to, že tady probíhají rušné diskuze, ale v rámci slušného chování. Ovšem soudím dle tvých příspěvků, že tvé iq je hodně omezené, protože používat vulgarity na lidi, které ani neznáš, je hodně nechutné a myslím, že by sis měl chodit se svými kecy na úplně jiné diskuze.
Reagovat
smazaný uživatel
Na výpad se nejlíp odpovídá výpadem. Nechci tě urážet, jen jsem ti chtěl trohcu kontrovat. K ničemu tě přímo nenutím, ale je dobře, že naši hráči mají alespoň od některých z nás podporu. A ještě něco: Polsední dobou je zvykem nazývat komunistou každého, kdo nemá ten nejpřevrátnější, nebo nejvíce zapadajcí názor. Já se za komunistu nepovažuju. To že napíšu obranu veprospěch našich hráčů není nec špatného
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže tenhle svůj hloupý názor už mi cpeš podruhé. Takže asi tak.
Reagovat
smazaný uživatel
Ano, já Ti to také neberu. Ale tohle vnucování mi vyloženě vadí. Ano ať mají. Myslím, že je tu sportovních fanoušků dost. Bohužel sázkaři na to pohlížejí jinak. A i když mám svoje favority, tak jsem prostě sázkař a nebudu sázet na Liverpool se zraněnými oporami proti Barceloně. Tak to prostě je.
Reagovat
kejv2
Marteson: Tak to jsi vlastne taky trochu Cechacek s tema hokejistama, ne? Ale kazdy ma jine preference. Ja bych treba proti nasim klidne vsadil, protoze mi o ten sport moc nejde. Ty to tak mas ocividne s tenisem, tak tady moc nenadavej.
Jinak nechapu proc je v CR tenis tak opomijenym sportem (oproti treba hokeji). Pritom tenis sleduje temer cely svet, zatimco hokej zajima tak max. 6 statu.
Reagovat
smazaný uživatel
No to je ta dnešní doba. Fandit jenom těm, z nichš můžu něco vyrazit. Peníze až na prvním místě co? No to ti taky nechci brát, ale podle mě je reprezentace víc než paníze. Z reprezentace biť várámci sportů s jednotlivci vidělá popularitu částečně celá ČR a ne jeden jediný člověk. Lidi by měli dát víc na hlouku než na hmotnost.
Reagovat
smazaný uživatel
Špatně jsem se vyjádřil. Myslel jsem to tak, že proti našim nesázím z toho důvodu, nýbrž nikdy nemají tak slabý tým aby se to vyplatilo proti nim sázet :) Tak to nevím jestli jen 6 států, ale dobře. Já sám jsem fanoušek basketbalu a fotbal a hokej zase tak nežeru. Naopak mě to věčné upředňostňování v téhle zemičce se*e. Tenis mám mnohem radši než celej podělanej fotbal, takže brzdi s hodnocením..
Reagovat
smazaný uživatel
S těmahle idealistickýma kecama na mě nechoď prosímtě :D To je víc než směšné. Ano jde mi o prachy, protože chci žít na nějaké úrovni a nepočítat každou korunu. Mimo to, koupím si teď 10 rohlíků za to, že Kvitová vyhrála? Asi ne že :D Taková je dnešní doba.. Prosimtě prober se. Vždycky šlo o peníze, protože bez peněz člověk nepřežije ty chytráku. Takže si svoje trapný idealistický názory strč za klobou :)
Reagovat
kejv2
No tak to se nakonec asi shodneme, ale ty vulgarity by sis priste mohl odpustit. Hodne stesti pri sazeni.
Reagovat
kejv2
No tak 10 rohliku si za jeji vitezstvi sice nekoupis, ale jiste uznas, ze kazda pozitivni reprezentace nasi zeme je v nasem zajmu.
Reagovat
smazaný uživatel
Vydělat se dá i jinak než hazardem. S tím na mě nechoď zase ty. To není zdaleka jediná cesta jak peníze získat. Obzvláště pokud člověk není líný. Znám spoustu lidí (i möji známí) co musí obracet každou korunu a nikdy by je nevyřešili sázením. Peníze byly důležité vždy to je pravda, ale lidi přichází na nové spůsoby jak je získávat. Nekteré měně poctivé některé více. A navíc to není jenom idealizmus. Jsme malá země ä potřebujeme se trochu připomenout i vesportu i mimo něj.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo bacha! Hazard! Jsem to ale lump co? Né do třech prací vážně chodit nechci. Radši si vsadím, děkuji :) Nadruhou stranu máš pravdu, že se musíme připomenout, když politika, kulturní a hudební scéna stojí za h*vno :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, jo, jo ... je to tam!!! :DDD
Reagovat
smazaný uživatel
Sázet na Sharapovou? Už nikdy více!!!!! Kráva zajebaná
Reagovat
petrulinka
Dobře ti tak, máš držet palce naší české tenistce, jak se sluší a patří!!!
Reagovat
a.magerova
Už kvůli té ruské siréně, která si už 2 x stěžovala na hluk v hledišti při výměnách, to Petra by měla kritizovat hluk na kurtu během celého utkání !!!
Reagovat
petrulinka
Lidi, to jsou nervy!!
Reagovat
smazaný uživatel
Drzime palce petra, das tu sice krajsiu, ale uhekanu Mariu :)
Reagovat
vendulkabendulka
Ted pisu jako holka, ne jako tenisova fanynka:
Koukam na Petiny fotky z Wimbledonu. Vim, ze to neni dulezite, ale ono vlastne trosku je. Petra by mela neco udelat s vlasy (ostrihat, mozna trochu pribarvit) a prestat nosit ty bejby nausnice. Pak nebude mit jako zenska chybu, protoze takove charisma a vnitrni klid jak z ni jde lze jenom zavidet.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že Petra unese tíhu finále..pokud ano, má velice reálnou šanci získat trofej. Každopádně držím palce:)
Reagovat
smazaný uživatel
Maňo Titul je tvůj ve dvou setech skončí to 7-6 a 6-2 pro Maňu
Reagovat
petrulinka
Trošku ti to nevyšlo, CO???
Reagovat
a.magerova
budu fandit tenistce/tenistovi, který doma ještě trofej z Wimbledonu nemá :-))
Reagovat
smazaný uživatel
59kg to podle mě bude starý číslo. Myslím že má víc.
Reagovat
a.magerova
http://www.wtatennis.com/player/maria-sharapova_2257889_9499
Reagovat
smazaný uživatel
to jo ale kdo ví kdy ji naposledy vážili.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist