Preview: Nalbandian - Nieminen

16. 1. 2009, 14:00
Previews 0
Už pojedenácté na sebe narazí David Nalbandian a Jarkko Nieminen. Nenasazený finský tenista se do finále podniku v Sydney dostal na úkor Novaka Djokoviče, Argentinec neztratil ani set s rovněž kvalitními soupeři.
David Nalbandian - Jarkko Nieminen

Loni se David Nalbandian chytil až na antukových turnajích v Jižní Americe. Během roku však žádného výrazného výsledku nedosáhl. Až v závěru sezony dokázal obhájit úspěchy z předešlé sezony, když hrál třikrát ve finále, a udržel se tak na dosah první světové desítky. Do té se díky finálové účasti v Sydney za pár dní vrátí.

Sedmadvacetiletý Argentinec nikdy přípravu na úvodní grandslam sezony nepřeháněl. A když už nějaký turnaj (vyjma exhibice v Kooyongu) absolvoval, nedopadlo to dobře. Přesto za posledních šest let hrál následně v Melbourně třikrát ve čtvrtfinále a jednou dokonce bojoval o finále.

Letos svůj program pozměnil a těsně před Australian Open zavítal na slušně obsazený podnik do Sydney. Z pozice turnajové čtyřky neztratil set s Llodrou, dvojnásobným vítězem Hewittem ani Francouzem Gasquetem, kterého porazil i v sedmém vzájemném střetnutí.

"Zlepšuju se zápas od zápasu. V semifinále jsem hrál mnohem lépe než první den," pochvaloval si David Nalbandian.

Jeho finský soupeř se dostal do finále poprvé od začátku loňského roku, kdy o titul bojoval v Adelaide. Jarkko Nieminen, který na přelomu let 2007 a 2008 absolvoval na vlastní žádost vojenský výcvik, pak následně dosáhl svého největšího úspěchu, když na Australian Open vypadl až ve čtvrtfinále s Nadalem.

Jen málokdo asi pak čekal, že prohraje šest zápasů v řadě a za celý zbytek sezony postoupí pouze jednou do semifinále. V něm podlehl na podzim ve stockholmské hale právě Nalbandianovi 2-6 1-6. V 10 vzájemných soubojích Fin uspěl čtyřikrát.

Do nové sezony však aktuálně 40. hráč světa vlétl podobně jako loni. Nejdříve v Brisbane porazil finalistu Australian Open z roku 2005 Baghdatise a v dalším kole nadělil kanára finalistovi z loňska. Tsonga však v následných setech dokázal vyhrát zkrácené hry a postoupit. Zklamání si však vynahrazuje v Sydney. Postupně vyřadil Feliciana Lopeze, Guccioneho, Tsongu (nenastoupil kvůli zranění zad) a v semifinále vyřadil posledního vítěze Australian Open Novaka Djokoviče.

"Bylo vidět, že si zrovna nevěří tak, jako na konci loňského roku," řekl Nieminen o Djokovičovi. "Já prostě jen chtěl hrát agresivně. Z forhendu dělal nevynucené chyby, tak jsem chtěl se snažil zůstat agresivní a hrát míč do jeho forhendové strany."

Sedmadvacetiletého Fina čeká v sobotu deváté finále ATP jeho kariéry a pokud zvítězí, bude to jeho teprve druhý titul. Nalbandian, postoupil do finále turnaje podvacáté v kariéře a bude útočit na desátý titul.

Resumé: Oba tenisté v cestě do finále zdolali tři soupeře a neztratili ani set. Wimbledonský finalista z roku 2002 Nalbandian bude v boji o titul favoritem. Možná i proto, že před několika týdny soupeře jasně přehrál. Finovi se však v Austrálii vyjma roku 2007 daří a v posledním zápase získal sebevědomí výhrou nad Djokovičem. Získá svůj druhý titul? Vsaďte si s kursem 3.40

.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist