Preview: Oslabené Italky mohou v Rusku pouze překvapit

15. 4. 2011, 11:57
Previews 3
Sedm let Fed Cupu vládnou dvě země. Čtyři tituly si od roku 2004 připsaly Rusky, zbylé tři ročníky vyhrály Italky. Letos se tyto ženské tenisové velmoci utkají v Moskvě o finále. Favoritkami budou domácí hráčky, neboť výběr Corrada Barazzutiiho se musí obejít bez svých opor Pennettaové i Schiavoneové.
Vera Zvonarevová a Sara Erraniová

Fed Cup v letech 2004, 2005, 2007 a 2008 ovládly Rusky, jejichž velkou silou je široký kádr. Kapitána Šamila Tarpiščeva zranění hráček, či jejich jiné omluvenky nerozhodí. V první světové stovce je aktuálně hned 16 tenistek z Ruska a více než polovina z nich má s týmovou soutěží zkušenosti.

Pro semifinálový duel se z elitních hráček omluvila pouze devátá hráčka světa Maria Šarapovová, které se navíc v únoru nepovedlo čtvrtfinále proti Francii. Naopak se do týmu po třech letech vrací světová trojka Vera Zvonarevová. Finalistka loňského Wimbledonu a US Open bude o víkendu jasnou jedničkou.

Nominace týmů:
Rusko:
Vera Zvonarevová (#3)
Světlana Kuzněcovová (#14)
Anastasia Pavljučenkovová (#21)
Jekatěrina Makarovová (#39)
Kapitán Šamil Tarpiščev

Itálie:
Sara Erraniová (#37)
Roberta Vinciová (#43)
Alberta Briantiová (#95)
Maria-Elena Camerinová (#123)
Kapitán Corrado Barazzutti

Čest začít semifinálový souboj jako ruská dvojka má zkušenější Světlana Kuzněcovová. Dvojnásobná grandslamová vítězka dostala přednost před devatenáctiletou Anastasií Pavljučenkovovou, jež ve čtvrtfinále výrazně pomohla k obratu proti Francii.

Italky po premiérovém triumfu v roce 2006 vyhrály poslední dva ročníky, cestu za hattrickem však mají pořádně skomplikovanou. Po devíti letech se totiž v nominaci neobjevila ani jedna z tandemu hvězd a dlouholetých opor Flavia Pennettaová a Francesca Schiavoneová. Pennettaová má problémy s ramenem, Schiavoneová se zase soustředí na antukové turnaje.

Tíha odpovědnosti tak leží na 37. hráčce světa Saře Erraniová a 43. tenistce žebříčku Robertě Vinciové, které spolu hrají většinou až v závěrečné čtyřhře. Ve výběru je doplňují Maria Elena Camerinová a Alberta Briantiová, kterou v 31 letech čeká fedcupový debut.

Souboj zahájí týmové jedničky
Páteční los rozhodl o tom, že o první bod budou v sobotu od 12:00 hodin SELČ bojovat týmové jedničky Zvonarevová proti Erraniové. Italka proti ruské favoritce ve třech zápasech dosud neuhrála ani set. Vzpomenout si na loňské vítězství v Pekingu si bude chtít Vinciová, jež se ve druhém utkání postaví Kuzněcovové.

Nedělní program odstartuje znovu Zvonarevová, kterou bude čekat Vinciová. Jejich zápas už teoreticky může rozhodnout o prvních finalistkách a do čtvrté dvouhry tak už můžou kapitáni poslat náhradnice. 

"Bez Francesky i Flavie to pro nás bude strašně těžké," připouští nehrající capitán Corrado Barazzutti. "Ale myslím, že tým je na tento duel správně namotivovaný a bude bojovat do posledního míčku."

Rusky na domácí půdě už devět zápasů v řadě neprohrály a proti Italkám vyhrály čtyři z pěti vzájemných soubojů. Přesto Zvonarevová nechce usnout na vavřínech. "Bude to tvrdý oříšek. Itálie je jedním z nejsilnějších týmů posledních let. A i když bude bez Francesky a Flavie, budeme muset tvrdě bojovat. Nedarují nám jediný bod," uvědomuje si třetí hráčka světa, jež ve Fed Cupu odehrála šest utkání ve dvouhře s bilancí čtyř výher a dvou porážek.

"Máme silnější výběr, ale je otázkou, jak to bude vypadat na dvorci," uzavřel ruský stratég Šamil Tarpiščev.

Vítězný tým se ve finále utká s lepším z dua Belgie - Česko.

FED CUP : los semifinále Rusko - Itálie
Moskva, tv. povrch / hala (16. - 17. 04. 2011)

sobota 16. dubna:
12:00 Zvonarevová - Erraniová (h2h 3-0)
14:00 Kuzněcovová - Vinciová (h2h 1-1)

neděle 17. dubna:
12:00 Zvonarevová - Vinciová (h2h 4-1)
14:00 Kuzněcovová - Erraniová (h2h 2-0)
16:00 Makarovová/Pavljučenkovová - Briantiová/Camerinová

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
:-D
Reagovat
smazaný uživatel
Belgie - Rusko to bude zajímavý finale
Reagovat
smazaný uživatel
škoda že nebude...:D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist