Preview: Safinová - Kuzněcovová

6. 6. 2009, 10:18
Previews 25
Obě už ve finále French Open byly. Zatímco Kuzněcovová v minulosti vyhrála US Open, ale nikdy nebyla světovou jedničkou, současná první hráčka světového žebříčku Safinová na první grandslamový titul čeká. Která z hráček se stane druhou ruskou vítězkou Roland Garros?
Dinara Safinová - Světlana Kuzněcovová

Z Dinary Safinové se stává šampionka, která by v Paříži mohla získat svůj první grandslamový titul. Loni padla ve finále s Ivanovičovou, letos v Melbourne zase nezvládla boj o triumf se Serenou Williamsovou. V této sezoně odehrála na antuce odehrála 21 utkání a prohrála právě jen s dnešní soupeřkou Kuzněcovovou. To je také její bilance od chvíle, kdy je světovou jedničkou. Před Roland Garros vyhrála turnaje v Římě a Madridu.

Dinara Safinová:
"Od chvíle, co jsem světovou jedničkou, hraji finále nebo turnaje vyhrávám. Tak kolik důkazů ještě potřebuju, že jsem na prvním místě právem? Jistě, bylo by lepší, kdybych konečně získala grandslamový titul. Neřekla bych, že jsem byla před rokem nervózní, ale teď se cítím mnohem lépe a doufám, že to na třetí pokus vyjde."

V úvodních čtyřech zápasech French Open předvedla Safinová druhý nejlepší výkon v historii turnaje, když celkem ztratila jen pět gamů. Lepší byla ve stejné fázi Roland Garros pouze Mary Piercová, která před patnácti lety ztratila během čtyř zápasů o game méně.

První krizový moment prožila ve čtvrtfinále, když jasně prohrála první set s Azarenkovou. Poté však navázala na své předchozí výkony a vyhrála 1-6 6-4 a 6-2. "Na začátku to šlo nějak moc rychle. Nic jsem s tím nemohla dělat. Bylo klíčové, že jsem ve druhé sadě odskočila. Victoria byla pro mě dobrým testem. Hrála ve skvělé formě. Kdyby nezačala chybovat, bylo by to hodně těžké," uvedla třiadvacetiletá Safinová.

O zopakování loňského finále usilovala proti překvapivé semifinalistce Dominice Cibulkové. V utkání plném nepřesností udělala Safinová sedm dvojchyb a 24 nevynucených chyb, o tři více než Slovenka. Měla ale také 24 vítězných úderů a vyhrála dvakrát 6-3. Potřetí si tak zahraje v grandslamovém finále. "Bylo by skvělé, kdyby se mi to konečně povedlo vyhrát. Moje hra mi říká, že bych si to zasloužila," říká Safinová. "Věřím, že trojka bude šťastné číslo."

Světlana Kuzněcovová:
"Každý zápas se musí hrát stejně. Ať je to finále, nebo první kolo. Proti Dinaře musím ovládnout emoce a snažit se jí rozhýbat. Ale ukáže až zápas, co nám nabídne."

V něm ji čeká její jediná letošní přemožitelka na antuce Světlana Kuzněcovová. Také čtyřiadvacetiletá Ruska má drobou formu. Se Safinovou se před French Open potkala dvakrát ve finále. Pouze v generálce nezvládla zápas s Aljonou Bondarenkovou. V Paříži proklouzla snadno mezi nejlepších šestnáct. Pak už začala mít drobné problémy, když po ztrátě koncentrace nechala set Agnieszce Radwaňské. Následně ve třech sadách udolala Serenu Williamsovou a v semifinále porazil rovněž 2-1 na sety Australanku Stosurovou.

Kuzněcovová, jež vyhrála v roce 2004 US Open a o rok později hrála finále na Roland Garros, loni se Safinovou prohrála všechny čtyři vzájemné souboje. Černou sérii přerušila až ve Stuttgartu, kde zároveň uťala rok a půl dlouhé čekání na titul. Poslední setkání se Safinovou ale prohrála.

Finále ženské dvouhry začíná v 15:00 hodin na centrálním dvorci Philippa Chatriera. Teprve potřetí v historii grandslamový turnajů proti sobě nastoupí dvě Rusky. Poprvé se tak stalo před pěti lety právě v Paříži, kdy Anastasie Myškinová porazila krajanku Dementěvovou, ta následně neuspěla ani v New Yorku, kde podlehla Kuzněcovové. Myškinová je jedinou tenistkou z Ruska, jež vyhrála French Open.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jméno Myškinová je odvozeno od slova myš?
Reagovat
no1
michail518 jj vidim :)
Reagovat
smazaný uživatel
tO CO HRALA sAFINA BYLO OTRESNE:( jemi to líto protože jsem jí držel od začátku palce.
Reagovat
zde73
JA MYSLIM ZE VYHRAJE NASTENKA!
Reagovat
smazaný uživatel
Já myslím,že vyhraje Ruska XD__:D:D taky máte ten dojem?
Reagovat
smazaný uživatel
jedině
DINARA DINARA DINARA DINARA DINARA DINARA DINARA DINARA
Reagovat
no1
svetlana vyhraje ;)
Reagovat
smazaný uživatel
DINARA PIČO
Reagovat
smazaný uživatel
nechte vse byt dnes vyhraje Svetlanka 2-1 na sety a Dinarka pujde smutna domu.Bude mi ji lito ale nic naplat jneste ma dost casu.
Reagovat
smazaný uživatel
blabla bla honza de nese pytel máku, ve džbáně
Reagovat
smazaný uživatel
*Dina )
Reagovat
smazaný uživatel
Aladina
Reagovat
smazaný uživatel
Podle mého vyhraje Dinara ve dvou setech a to: 6:4,6:3
Reagovat
skott
Doufam, ze finale bude mit po delsi dobe konecne potrebnou kvalitu a drama.Obe hracky by toho mely byt zarukou, nikdo lepsi letos na antuce nehral.Tipuji jeden tie-break a tri sety:-)

btw. dve Rusky hraji GS finale potreti v historii, opet zapominate finale USO04 (Kuznetsova/Demnetieva 63 75)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně toho jsem se bál. Tradiční ženské GS finále, kdy to jedna z nich psychicky nezvládne. Nejenže se Dinara ve finále nikdy k tajbrejku nebo třetímu setu nedostala, ale ona není schopna uhrát nic víc než těch 4-6.
Reagovat
smazaný uživatel
Dinara to vyhraje.....
Reagovat
smazaný uživatel
pokud bude hrat svetlana jak v semifinale, tak dinara vyhraje bez vetsich problemu
Reagovat
smazaný uživatel
Dinara se sesype jako domeček z karet.
Reagovat
smazaný uživatel
Dinara musí vyhrát, názory nějakého Alessiho asi moc ldí nezajímají!!!
Reagovat
smazaný uživatel
přesně tak Alessi kecá kraviny
Reagovat
smazaný uživatel
no vyzera to tak ze ani nie:)
Reagovat
smazaný uživatel
přijímám písemné gratulace :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ok nejsem takovej sráč že nedokážu připustit chybu.Takže jí připouštim a omlouvám se ti
Reagovat
smazaný uživatel
Ty si to trafil presne. Mas prehlad.
Reagovat
smazaný uživatel
hm hm děkuju Mutademusi. No Abudabi byla to jen taková předtucha, která se rovněž mohla rozplynout jako pára nad hrncem, ale nestalo se tak :-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist