Preview: Sampras - Meligeni

19. 6. 2008, 09:37
Previews 0
Dnes se poprvé na "Black Rock Tour Of Champions" - Turnaji veteránů, představí i bývalá světová jednička Pete Sampras. Šestatřicetiletý Američan si na rychlém povrchu v brazilském Sao Paulu zahraje s domácím, o půl roku starším, Fernandem Meligenim.
Profily hráčů
Pete Sampras (USA) - Fernando Meligeni (Bra)

Pete Sampras ve své kariéře nasbíral celkem 14 grandslamových titulů. Sedm z nich získal na trávě ve Wimbledonu. O šestatřicetiletém Američanovi se hovoří jako o nejlepším tenistovi všech dob. I on měl, asi jako každý hráč, svůj méně oblíbený povrch - na antuce na French Open si pouze jednou zahrál semifinále. A na cihlovém povrchu získal pouze 3 ze svých 64 titulů.

Turnaj veteránů v brazilském Sao Paulu, který je v pořadí čtvrtým podnikem této Tour, se hraje na rychlém povrchu. I proto se Sampras rozhodl hrát až zde, jelikož předchozí turnaje se hrály na evropské antuce. "Pistol Pete" na hardu může využít účelněji svých největších zbraní - skvělého servisu, přechodu na síť a nezaměnitelných smečí ve výskoku. Na brazilské půdě si rodák z Washingtonu zahraje vůbec poprvé.

O půl roku starší Brazilec Fernando Meligeni sice nikdy nepatřil mezi deset nejlepších hráčů světa, ale na antuce se mezi elitu rozhodně řadit mohl. Právě na pomalém oranžovém povrchu získal všechny tři své tituly. Toho posledního dosáhl v roce 1998 v Praze. Připsal si i tři finálové prohry. Jak jinak, pokaždé na antuce.

Bývalý 25. hráč světového žebříčku svou kariéru ukončil o půl roku později než Američan, tedy v roce 2003. Narozdíl od Samprase, který se loučil triumfem na domácím grandslamu US Open, se Meligeni s profesionální kariérou rozloučil prohrou v kvalifikaci na French Open.

Resumé: Jasným favoritem zápasu je tak Pete Sampras. V jeho prospěch hovoří rychlý povrch, na kterém se v Sao Paulu bude hrát, výrazně úspěšnější kariéra a dá se říct, že i současná forma. Vždyť před půl rokem dokázal porazit v exhibičním zápase i současnou světovou jedničku Rogera Federera. Meligeni tyto turnaje nehraje, v Sao Paulu, kde žije, se představí jako host. A vzájemná bilace? Jak jinak - na hardu vyhrál Sampras 3-0, na antuce naopak Meligeni 2-0. Utkání se hraje v noci ze čtvrtka na pátek.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist