Preview: Semifinále turnaje Masters v Paříži

1. 11. 2008, 08:47
Previews 1
Po včerejší pohromě v Paříži, kdy se s podnikem Masters rozloučili velcí favorité Nadal, Federer i Murray, stále zůstává ve hře o účast na Turnaji mistrů trio Nalbandian, Blake, Tsonga. Podmínky jsou jasně dané - Nalbandian, který se dnes utká s Davyděnkem, pojede do Šanghaje jen v případě, že ve Francii vyhraje, Tsongovi by stačila dnešní výhra nad Blakem, pokud se ve finále neutká s Nalbandianem a nejlépe je na tom Blake, kterému stačí postup do finále.

Jo-Wilfried Tsonga - James Blake ... od 16:00 hodin
Podle papírových předpokladů měl včera Blake prohrát s Federerem, který by dnes vyřadil i Tsongu a o postupu dua Blake, Tsonga na Turnaj mistrů by nebyla řeč. Roger Federer ale včera odstoupil z pařížského turnaje kvůli bolestem zad a téma 'Šanghaj' je tak v dnešním semifinále velice aktuální.

Blíže k postupu na vrcholnou akci letošní sezony má 28letý Blake, přestože je podle bookmakerů proti domácímu Tsongovi outsiderem. Jen jemu totiž stačí k jistotě kvalifikace do Číny vyhrát dnešní zápas.

To se ale jeví jako nesplnitelná mise, protože při Tsongovi tento týden stojí snad všichni svatí. Ne, že by 23letý Francouz nehrál v Paříži dobře, ale v prvním zápase proti Štěpánkovi otáčel z 0-1 na sety, v osmifinále byl proti Djokovičovi v poslední sadě několikrát ošetřován a včera postoupil přes Roddicka jen díky vyhranému tie-breaku rozhodujícího setu, přičemž v průběhu zápasu nabídl Američanovi 17 breakballů.

"Mám osud ve svých rukou," řekl po včerejší výhře Tsonga, jenž se do Šanghaje podívá v případě dnešní výhry nad Blakem a Nalbandianovy prohry s Davyděnkem. Pokud Argentinec Davyděnka ve druhém semifinálovém zápase porazí, bude muset finalista letošního Australian Open zítra skolit i jeho.

Francouz postavil základ k eventuelnímu postupu na Turnaj mistrů v úvodu sezony. Vedle fantastického úspěchu na Australian Open, kde porazil i Murrayho s Nadalem, bojoval také o finále v Sydney. Pak šly jeho výkonu dolů a to ještě netušil, že ho čekají i problémy s kolenem, kvůli kterým koncem května nenastoupil do semifinále antukového turnaje v marocké Casablance.

Rodák z Le Mans, jemuž patří v žebříčku 14. příčka, musel více než tři měsíce odpočívat, než se opět objevil na kurtech při US Open. Tam ještě doplatil na nerozehranost, ale o měsíc později se v thajském Bangkoku radoval z premiérového titulu. Dařilo se mu i minulý týden v Lyonu, kde ho krajan Benneteau zastavil v semifinále.

Jeho dnešní soupeř James Blake si v Paříži zatím poradil s Italem Bolellim a Němcem Kohlschreiberem a byť na tomto turnaji nikdy nic většího neuhrál, proti Tsongovi dnes i kvůli šanci na Šanghaj pravděpodobně nechá na kurtu všechno.

Na Turnaj mistrů má Američan nejspíš skvělé vzpomínky - když se ho před dvěma lety zůčastnil, došel až do finále.

Pokud dnes 10násobný vítěz ATP vyhraje, otevře se mu možnost vybojovat první letošní titul a zároveň premiérovou trofej z podniku série Masters.

Finále hrál letos Blake už dvakrát - v Delray Beach ani v Houstonu ale uspět nedokázal. Dvakrát hrál v tomto roce i semifinále (Halle, OH Peking) a 7krát skončil ve čtvrtfinále, včetně Australian Open.

Bookmakeři bwin věří Tsongovi, na jehož výhru vypsali kurs 1,52. Vítězství Blaka sázkařům nabízejí s kursem 2,35.

David Nalbandian - Nikolaj Davyděnko ... od 14:00 hodin
Již jubilejní desátý vzájemný zápas dnes česká ruského tenistu Nikolaje Davyděnka s Argentincem Davidem Nalbandianem. O srovnání stavu na 5-5 se bude snažit Davyděnko, který vyhrál poslední dva duely, včetně letošní daviscupové bitvy na argentinské antuce. Dvakrát spolu hráli v hale, a vždy se radoval Nalbandian.

Dnešní střetnutí hodně napoví o zkompletování osmičky pro Turnaj mistrů. Pokud Nalbandian v Paříži obhájí titul, poletí do Šanghaje. Před několika dny ovšem pronesl, že se více sousředí na úspěch ve finále Davisova poháru, které se hraje o týden po Masters Cupu. Davyděnko si čtvrtou účast v řadě v Šanghaji vybojoval už s předstihem.

Pátý hráč světa Nikolaj Davyděnko se sice v posledních týdnech cítil být tenisem unavený a od červnového titulu z Varšavy si jen jednou zahrál čtvrtfinále, ale jako ruský tenista může svou psychikou překvapit a v závěru sezony ještě odehrát kvalitní zápasy. V Paříži udolal Ljubičiče, následně smetl svého oblíbeného soupeře Berdycha dvakrát 6-1 a včera vyřadil Nadala, který za stavu 1-6 ze svého podledu kvůli zranění kolena vzdal.

Rus může být pro Davida Nalbandiana tvrdým oříškem, nicméně šestadvacetiletý Argentinec na halových turnajích znovu potvrzuje vzestup formy. Ve Stockholmu získal titul, v Basileji podlehl až ve finále Federerovi. V Madridu sice vypadl už ve třetím kole s del Potrem, svému krajanovi však v Paříži porážku oplatil (porazil ho už podruhé během posledních dvou týdnů) a dnes může bojovat o postup do finále.

Nalbandian se sice soustředí na Davis Cup, ale kdyby nechtěl do Šanghaje, nehrál by v hale na všech možných turnajích. Pokud ve Francii porazí Davyděnka a zítra vítěze druhého semifinále mezi Blakem a Tsongou, zajistí si účast na Turnaji mistrů. Nejne proto je tak dnes s kursem 1.60 mírným favoritem.

TenisPortal.cz, Václav Navrátil, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Blake nehral v Parizi s Kieferom, Kiefer predsa prehral s Nalbandianom
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist