Preview: Sinner a Medveděv se utkají v repríze loňského finále, Dimitrov se může vrátit do TOP 10

29. 3., 12:30
Previews 30
V rámci pátečního programu letošního ročníku Miami Open se rozhodne o finalistech mužské dvouhry. Jannik Sinner (22) a obhájce titulu Daniil Medveděv (28) se utkají v repríze loňského finále. Grigor Dimitrov (32) se pokusí proti Alexanderovi Zverevovi (26) navázat na cenný skalp Carlose Alcaraze a v případě postupu do finále si zajistí návrat do elitní desítky světového hodnocení.
Sinner a Medveděv se utkají v repríze loňského finále (© Profimedia)

Přehled toho nejzajímavějšího, pátek 29. 3.

Semifinále mužů
Medveděv (3-) - Sinner (2-It.) | Stadium (20:00 SEČ)
Dimitrov (11-Bulh.) - Zverev (4-Něm.) | Stadium (23:59 SEČ)

 

Medveděv – Sinner | 20:00 SEČ

Jannik Sinner a Daniil Medveděv se v posledních měsících často potkávají v závěrečných kolech těch největších turnajů. Od začátku loňské sezony se střetnou již posedmé a pokaždé došlo na jejich souboj v semifinále či finále.

Oba aktéři se loni v listopadu probojovali do semifinále Turnaje mistrů a letos nechyběli v předposledním kole na ani jedné velké akci (Australian Open a podniky Masters v Indian Wells a Miami). Tak vysoká výkonnostní a výsledková stabilita na přelomu sezon byla k vidění pouze dvakrát v open éře, a to v podání Rogera Federera a Novaka Djokoviče (2010/11) a Peta Samprase a Andreho Agassiho (1994/95).

Časté vzájemné duely v posledních měsících rozhodně více prospěly Sinnerovi, který hraje po skončení loňského US Open v životní formě. Italskému mladíkovi se díky tomu podařilo nejen Medveděva poprvé porazit, ale také vyhrát všechna čtyři poslední měření sil a stáhnout manko ve vzájemné bilanci na 4:6 ze svého pohledu.

Daniil Medveděv si hned na svém prvním turnaji v letošní sezoně prožil jedno ze svých největších zklamání v kariéře, když ve finále Australian Open nedokázal dotáhnout náskok dvou setů právě proti Sinnerovi. Stejný osud ho potkal v Melbourne o dva roky dříve proti Rafaelovi Nadalovi a po porážce se Španělem spadl do roční krize. To se tentokrát neděje, nicméně bývalý lídr žebříčku bude i tak toužit po sladké odvetě.

Vítězství nad Sinnerem by ovšem neznamenalo pouze odvetu, ale je zároveň velmi důležité pro sebevědomí 28letého Rusa. Navíc by byl ve finále probíhajícího Masters v Miami favoritem a mohl by poprvé v kariéře obhájit titul. Na kontě má 20 trofejí a ještě nikdy netriumfoval dvakrát v jednom dějišti.

Bývalý šampion US Open proti Sinnerovi zpočátku dominoval a vyhrál s ním všech šest úvodních soubojů. Všechny čtyři následující však prohrál a kromě Novaka Djokoviče a Carlose Alcaraze se před něj ve světovém pořadí dostal už i Ital, dokonce je v tuto chvíli v živém žebříčku dělí zhruba tisíc bodů.

Na papíře není v letošním roce mezi aktéry tak velký rozdíl, rovněž Medveděv se dostal na každém turnaji v aktuální sezoně alespoň do semifinále a v počtu výher (18) zaostává jen o dva kousky. Na rozdíl od Sinnera však čeká na triumf od květnového Masters v Římě, měl potíže ve všech třech semifinálových utkáních v tomto roce a prohrál posledních šest duelů s kolegy z TOP 4 žebříčku.

Vizitka Daniila Medveděva.Vizitka Daniila Medveděva. (@ Livesport)

Medveděv – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Indian Wells, Australian Open (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Indian Wells, Australian Open (finále)
Bilance: 18:3
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na venkovních betonech: 18:3
Bilance proti hráčům TOP 10: 3:2 (kariérní 44:43)
Bilance v semifinále Masters: 1:0 (kariérní 10:3)
Bilance v semifinále: 2:1 (kariérní 38:15)
Grandslamy: Australian Open (finále)

Medveděv – Miami Open

Kariérní bilance: 18:4
Nejlepší výsledek: triumf (2023)
Loňský výsledek: triumf
Bilance v semifinále: 1:0
Generálka: Dubaj (semifinále), Indian Wells (finále)
Cesta turnajem: volný los, Fucsovics (6:4, 6:2), (30) Norrie (7:5, 6:1), Köpfer (7:6, 6:0), (22) Jarry (6:2, 7:6)

 

Jannik Sinner se probojoval do semifinále na Masters v Miami, přestože se na Floridě neprezentuje svou nejlepší formou. Po cestě mezi nejlepší kvarteto využil selhání favoritů a příznivého losu (Andrea Vavassori, Tallon Griekspoor, Christopher O'Connell a Tomáš Macháč). Teď ho ovšem čeká soupeř úplně jiného kalibru, takže potřebuje předvést lepší výkon a být ve stoprocentní kondici.

Dvaadvacetiletý Ital sice nemá v Miami svou nejlepší možnou formu, nicméně i tak je zaslouženě největším favoritem na titul, obzvláště po překvapivém vypadnutí Carlose Alcaraze. Po skončení loňského US Open je totiž bezpochyby nejlepším hráčem na tour. V tomto životním období posbíral nespočet skalpů TOP 3, TOP 5 či TOP 10 a na Australian Open slavil první grandslamový triumf, a to po obratu z 0:2 na sety právě proti Medveděvovi.

V poslední době se mu v semifinálové fázi velmi daří. Z posledních sedmi semifinálových duelů jich šest vyhrál, ačkoli narazil na Novaka Djokoviče, Alcaraze či Medveděva. Jediný nezdar zaznamenal před dvěma týdny v semifinále na Masters v Indian Wells proti Alcarazovi, ačkoli v úvodním setu dominoval a získal ho 6:1. Aktuálně třetí muž pořadí navíc zvládl 33 z posledních 35 zápasů, obě prohry zapsal proti žebříčkově výše postavenému protivníkovi (Djokovič ve finále Turnaje mistrů 2023 a Alcaraz v Indian Wells 2024).

Na Miami Open startuje počtvrté, i letos se probojoval alespoň do čtvrtfinále a v tomto dějišti nikdy neprohrál dohrané utkání před finálovým kláním. I přes tuto obrovskou stabilitu však na floridské tisícovce ještě netriumfoval. Obě finále prohrál ve dvou těsných setech, v roce 2021 s outsiderem Hubertem Hurkaczem a loni i kvůli nestoprocentní fyzické kondici s Medveděvem.

Vizitka Jannika Sinnera.Vizitka Jannika Sinnera. (@ Livesport)

Sinner – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Rotterdam, Australian Open (triumf)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Australian Open (triumf)
Bilance: 20:1
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na venkovních betonech: 15:1
Bilance proti hráčům TOP 10: 3:1 (kariérní 25:28)
Bilance v semifinále Masters: 0:1 (kariérní 3:3)
Bilance v semifinále: 2:1 (kariérní 16:9)
Grandslamy: Australian Open (triumf)

Sinner – Miami Open

Kariérní bilance: 17:3
Nejlepší výsledek: finále (2021, 2023)
Loňský výsledek: finále
Bilance v semifinále: 2:0
Generálka: Indian Wells (semifinále)
Cesta turnajem: volný los, Vavassori (6:3, 6:4), (25) Griekspoor (5:7, 7:5, 6:1), O'Connell (6:4, 6:3), Macháč (6:4, 6:2)

 

Vzájemná bilance: Medveděv vede 6:4. Sinner vyhrál poslední čtyři souboje a v posledních měsících na tour dominuje. Medveděva však nelze podcenit, Itala už šestkrát porazil a může se mu to kdykoli podařit znovu, zejména na tvrdém povrchu. Navíc měl ke skalpu Sinnera velmi blízko na lednovém Australian Open, kde doplatil hlavně na náročnou cestu do finále a z toho plynoucí nedostatek sil. Sinner do utkání vstoupí jako favorit a Medveděv se musí vyhnout jakémukoli výpadku koncentrace, pokud chce pokračovat v obhajobě titulu.

 

Dimitrov – Zverev | 23:59 SEČ

Grigor Dimitrov potvrzuje na Masters v Miami zlepšenou formu i sebevědomí z posledních zhruba 12 měsíců a ve čtvrtfinále předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů v kariéře. Bývalý šampion Turnaje mistrů prožívá v posledních měsících nejpovedenější období od životní sezony 2017 a do semifinále na Floridě postoupil po suverénním vítězství 6:2, 6:4 nad světovou dvojkou Carlosem Alcarazem. "Cítil jsem se na kurtu jak 13letý kluk," řekl na tiskové konferenci španělský favorit.

Pro většinu hráčů by byl jeden titul z Masters, triumf na Turnaji mistrů a třetí místo v žebříčku dostatečným důvodem k tomu, aby svou kariéru hodnotili jako velmi úspěšnou. Pro 32letého Bulhara to však neplatí a kvůli obrovskému talentu a potenciálu se od něj očekávalo mnohem více. Celou kariéru však selhává v těch nejdůležitějších zápasech a často prohrává s nejlepšími hráči světa. I to je důvodem pro absenci grandslamového vavřínu.

Během loňské sezony ukončil několikaleté trápení, znovu nastartoval svou kariéru a vrátil se do TOP 15 žebříčku. Pokud by v Miami porazil i Zvereva a teprve potřetí prošel do finále podniků Masters, zajistil by si návrat do elitní desítky pořadí, v níž naposledy figuroval v roce 2018. Ve dvou po sobě jdoucích zápasech však porazil hráče TOP 5 pouze jednou v kariéře, a to na začátku roku 2017 v Brisbane (Milos Raonic a Kei Nišikori).

Pokud by na skalp Alcaraze nenavázal, určitě by to považoval za velké zklamání. I přes případnou porážku však může vystoupení na probíhajícím turnaji hodnotit velmi pozitivně. Před pár dny totiž v tomto dějišti zkompletoval čtvrtfinálové účasti na všech devíti podnicích Masters a do kompletní sbírky postupů do semifinále na těchto akcích mu chybí už jen antukový Madrid.

V posledním roce se výrazně zlepšil v soubojích s nejlepšími hráči světa, ale stále s nimi pravidelně prohrává v posledních kolech na těch největších podnicích. Vítězství nad Alcarazem bylo jeho prvním skalpem TOP 5 ve čtvrtfinálové či pozdější fázi od US Open 2019, kde ve čtvrtfinále zaskočil Rogera Federera a v semifinále neuhrál set s Daniilem Medveděvem.

Vizitka Grigora Dimitrova.Vizitka Grigora Dimitrova. (@ Livesport)

Dimitrov – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Brisbane (triumf); Marseille (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Brisbane (triumf)
Bilance: 19:4
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 13:2
Bilance proti hráčům TOP 10: 2:1 (kariérní 39:85)
Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 2:8)
Bilance v semifinále: 2:1 (kariérní 18:33)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Dimitrov – Miami Open

Kariérní bilance: 15:12
Nejlepší výsledek: semifinále (2024)
Loňský výsledek: 3. kolo
Bilance v semifinále: 0:0
Generálka: Indian Wells (osmifinále)
Cesta turnajem: volný los, Tabilo (6:7, 7:6, 6:2), Hanfmann (6:1, 6:0), (8) Hurkacz (3:6, 6:3, 7:6), (1) Alcaraz (6:2, 6:4)

 

Alexander Zverev suverénně zvládl čtvrtfinálové utkání s nebezpečně rozjetým Fábiánem Marozsánem, který se mezi nejlepší osmičku dostal po dvou skalpech TOP 10. Šestadvacetiletý Němec zvítězil 6:3, 7:5 a stále na turnaji neztratil set, v šesti z osmi odehraných setů neprohrál více než čtyři gamy.

Pro bývalého druhého a nyní pátého hráče světa jsou akce Masters od průlomu na hlavní tour velmi úrodnou půdou. Na prestižních tisícovkách debutoval před necelými 10 lety, odehrál 16 semifinále s bilancí 10:6 a pětkrát triumfoval. Naposledy ale kraloval v Cincinnati 2021 a vzhledem k absenci Novaka Djokoviče, vypadnutí Carlose Alcaraze a nepřesvědčivé formě Jannika Sinnera by mohl v Miami dlouhé čekání na titul z podniků této kategorie ukončit.

Na kontě má sice 16 odehraných semifinále na Masters, nicméně v Miami bojoval o finále pouze jednou. A to před pěti lety, kdy v této fázi vyřadil ve dvou setech outsidera Pabla Carreňa figurujícího mimo TOP 20 žebříčku. Tehdy měl jedinečnou šanci na Miami Open triumfovat, ve finále však podlehl 7:6, 4:6, 4:6 domácímu Johnovi Isnerovi.

Na začátku loňské sezony se vrátil po půlroční zdravotní pauze a od té doby má potíže s překročením semifinálové fáze. To platí i v letošním roce, v semifinále neuspěl proti Daniilovi Medveděvovi na Australian Open, ačkoli vedl 2:0 na sety, ani v Los Cabos proti outsiderovi a pozdějšímu šampionovi Jordanovi Thompsonovi, s nímž padl ve třech setech.

Vizitka Alexandera Zvereva.Vizitka Alexandera Zvereva. (@ Livesport)

Zverev – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Los Cabos, Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Los Cabos, Australian Open (semifinále)
Bilance: 18:5
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance na venkovních betonech: 18:5
Bilance proti hráčům TOP 20: 5:3 (kariérní 91:90)
Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 10:6)
Bilance v semifinále: 0:2 (kariérní 32:30)
Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Zverev – Miami Open

Kariérní bilance: 17:8
Nejlepší výsledek: finále (2018)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 1:0
Generálka: Acapulco (1. kolo), Indian Wells (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: volný los, Auger-Aliassime (6:2, 6:4), (31) Eubanks (7:6, 6:3), (15) Chačanov (6:1, 6:4), Marozsán (6:3, 7:5)

 

Vzájemná bilance: Zverev dominuje 7:1, na Masters vyhrál všechny čtyři souboje. Dimitrov je možná o něco lepším hráčem, pokud by oba předvedli svůj nejlepší možný tenis, nicméně Zverev má pod sebou solidnější a stabilnější půdu. I proto je vzájemná bilance tak jednoznačná a Němec do tohoto střetnutí vstoupí jako mírný favorit.

Dimitrov však vzájemnou bilanci neřeší a do utkání půjde s pozitivním myšlením. "Je to jen číslo. Beru ho prostě jako dalšího soupeře. Musím se nejdříve podívat, jak jsem hrál dnes, a připravit se na další zápas. To je můj momentální cíl. Nechci nad tím moc přemýšlet. Nechci myslet na to, že už jsem s ním tolikrát hrál."

 

Páteční program

STADIUM (od 18:00 SEČ)
1. Muhammadová/Parksová (USA) - Dabrowská/Routliffeová (2-Kan./N. Zél.)
2. Medveděv (3-) - Sinner (2-It.) / nejdříve ve 20:00 SEČ
3. Dimitrov (11-Bulh.) - Zverev (4-Něm.) / nejdříve ve 23:59 SEČ
4. Keninová/Matteková-Sandsová (USA) - Erraniová/Paoliniová (It.)

Kompletní programPřehled mužského turnaje

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

30
Přidat komentář
Tomas_Smid_fan
Nuda v Miami... Jenom ten pták udělal trochu vzrůšo.
Reagovat
elsky
Kratičké semi, bravo Sinner.
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Dovodo6
Nuda, nuda, nuda. Vrátit vstupný, a to i těm u televizních obrazovek
Reagovat
annah
Výborně, Špagetko! Krásně jsi ho rozebral! Tak ještě jeden zápas. Zverdu nebo Dimu bys měl taky zvládnout.
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Patik
Reagovat
enfee
Danek velký špatný
Reagovat
elsky
Sinner podává neskutečně.
Reagovat
vavrinec
Jojo, je to démon !
Reagovat
Pergolek
Medvedev dorazil na svůj strop. Proto těmto mladým nemá nárok. Nemá zbraně, nemá mentálně na ně.
Reagovat
Patik
Hej to bolo hlavne vidieť mesiac dozadu keď mohol vyhrať 3 0 vo finále s prstom v nose.
Reagovat
Pergolek
Nemohl.
Reagovat
vavrinec
A že nevyhrál? Třeba i bez prstu?
Reagovat
annah
Sledovat, jak dostává Meďour na zadel, je skvělé. Jen aby to vydrželo!
Reagovat
Patik
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Patik
Dúfam že sa Danil vzchopi a pošle domou hentu špagetu.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
vavrinec
Reagovat
Krisboy
Kdepak, špageta špagetu nezlomí
Reagovat
vavrinec
On Jannik zrovna moc "špageta" není, je to horal, Tyrolák, otázkou je do jaké míry ho vůbec považovat za Itala. Jasně, státní příslušnost je Italská, ale zároveň Tyrolsko má svůj Euroregion Tyrolsko-Jižní Tyrolsko-Trentino, který se rozkládá v části západního Rakouska a severní Itálie, takže takový "dvojzemec"
Reagovat
Pergolek
Medvedev slušně mimo. Ten Alcatraze a Sinnera snad nikdy už neporazí. Nemá na ně ani jednu zbraň.
Reagovat
ladinec
Je zápas někde online?
Reagovat
Krisboy
Vítěze před zápasem nikdy nepíšou.
Reagovat
vavrinec
Kdyby psali, a pravdivě, zničily by sázkovky
Reagovat
alcaraz.dva
Reagovat
Tomas_Smid_fan
vidíte pánové, a až doteď to nikomu nepřišlo divnésmile smile
Reagovat
Pe3k
6:4 s tím, že Ital vyhrál poslední 4 to je zajímavá bilance, snad to bude po dnešku 6:5.
Reagovat
smooke1
Koukám že vítěze už tu radši nepíšou ,protože to nemělo cenu????.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist