Preview: Španělsko - Srbsko

6. 3. 2009, 00:05
Previews 1
Na dvě hvězdy současného tenisu se mohou o tomto víkendu těšit fanoušci ve španělském Benidormu. Domácí tenisté, obhájci titulu, v čele se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem přivítají v duelu 1. kola Davisova poháru tým Srbska, který bude spolehat na třetího hráče světa Novaka Djokoviče. První zápasy začnou kvůli větru až v sobotu.
Rafael Nadal - Novak Djokovič

Utkání španělských a srbských tenistů je největším tahákem prvního kola Davisova poháru, oproti ostatním duelům se však uskuteční od soboty do neděle. Páteční program byl kvůli větru zrušen. Domácí obhájci titulu se budou opírat o světovou jedničku Rafaela Nadala, ze Srbska dorazí aktuálně třetí hráč světa Novak Djokovič.

Vítěz Australian Open kvůli zranění kolena nemohl nastoupit v prosincovém finále s Argentinou, které hráči z Pyrenejského poloostrova vyhráli i bez něj. Rodák z Mallorky laboroval se zraněným kolenem i v minulých dnech, ale na týmovou soutěž se podle všeho stihl připravit. Vedle Nadala má nehrající kapitán Albert Costa k dispozici dvanáctého hráče světa Davida Ferrera, světovou patnáctku Tommyho Robreda a 27. tenistu pořadí ATP Feliciana Lopeze.

Kvůli zranění sice chybí hrdina finálového zápasu a semifinalista Australian Open Fernando Verdasco, ale i bez něj jsou Španělé favority. Na domácí půdě vyhráli čtrnáctkrát za sebou a očekává se, že tentokrát po triumfu nevypadnou hned v prvním kole, jako se jim to stalo po výhrách v Davis Cupu v letech 2000 a 2004.

Program Španělsko - Srbsko:
Sobota 7. března, 10:00:
Ferrer - Djokovič, Nadal - Tipsarevič.
F. Lopez/Robredo - Djokovič/Zimonjič.
Neděle 8. března, 13:00:
Nadal - Djokovič, Ferrer - Tipsarevič.

Samostatné Srbsko hraje ve Světové skupině podruhé a po loňském neúspěchu na ruské půdě, kam Djokovič přijel s chřipkou a byl schopen dohrát do konce jen čtyřhru, se pokusí překvapit na španělské antuce. Djokoviče doplňují Janko Tipsarevič, Viktor Troicki a deblový specialista Nenad Zimonjič.

Na očekávaný souboj Nadala s Djokovičem však teoreticky ani nemusí dojít. Čtvrteční los rozhodl o tom, že se jejich duel bude hrát jako čtvrtý v pořadí, tedy první nedělní dvouhra. Po třech odehraných zápasech by mohlo být o postupujícím rozhodnuto a kapitáni Albert Costa a Bogdan Obradovič by mohli dát šanci náhradníkům.

O první bod se v sobotu utkají David Ferrer s Novakem Djokovičem. Naposledy se spolu střetli před šesti dny ve finále turnaje v Dubaji a Djokovič si v sedmém vzájemném duelu připsal čtvrtou výhru a první letošní titul. V domácím prostředí a na antuce má však španělský tenista mnohem více šancí, pokaždé totiž Srba na oranžové hlíně zdolal.

V druhém zápase čeká Nadala dvojka Srbů Janko Tipsarevič. Španělský favorit nemá na antuce konkurenci, ze 171 zápasů jich prohrál jen čtrnáct. V jediném vzájemném střetnutí nedal Tipsarevičovi šanci.

Zřejmě tak bude hodně zálěžet, zda Djokovič dokáže poprvé porazit Ferrera na pomalém povrchu. Pokud ne, bude mít španělská dvojice F. Lopez/Robredo s největší pravděpodobností v neděli mečbol. Srbové budou v deblu spolehat na specialistu Zimonjiče a Djokoviče.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
Ve Španělsku mají menší problémy s počasím, takže dnešní zápasy byly odloženy na zítřek ;)

http://www.daviscup.com/news/matchreport.asp?articleid=15745
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist