Preview: Turnaj ATP a WTA v Sydney

11. 1. 2009, 00:11
Previews 2
Již za týden odstartuje první grandslam sezony. Řada tenistů si jako generálku na Australian Open vybrala společný podnik mužů a žen v Sydney. Mezi nimi jsou i dva čeští tenisté Tomáš Berdych a Radek Štěpánek. Nasazenými jedničkami budou Novak Djokovič a Serena Williamsová.
Serena Williamsová a Novak Djokovič

Turnaj na rychlém povrchu v Sydney má již dlouholetou tradici. Schází se na něm širší tenisová elita a dolaďuje zde formu před Australian Open.

Z českých tenistů bude roli turnajové šestky plnit Tomáš Berdych, který si Sydney oblíbil a letos na Medibank International bude hrát již popáté. Poslední dva ročníky pro něj skončily ve čtvrtfinále. Generálku před Melbourne zahájí hned na úvod se soupeřem, který ho loni vyřadil. Chris Guccione si loni mimo Berdycha poradil i se Štěpánkem nebo Hewittem a zahrál si finále. Třiadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí, který v minulém týdnu zůstal na podniku v Brisbane už ve druhém kole na raketě Nišikoriho, tak bude prahnout po odvetě. Ryšavý Australan Guccione však loni už nic výrazného nepředvedl a tak i letos musel spolehat na divokou kartu od pořadatelů. Také on hrál v Brisbane, ovšem už v 1. kole kvalifikace nestačil na Deliče.

Fakta:
Sydney (Austrálie)
Medibank International Sydney
ATP World Tour 250 + WTA Premier
11. - 17.01.2009
povrch: tvrdý povrch - Plexicushion
dotace: 484.750 dolarů (ATP),
600.000 dolarů (WTA)
draw: 28 hráčů (ATP), 32 hráček (WTA)
centr kurt: 6.800 sedících diváků
oficiální webová stránka
single draw ATP
single draw WTA

Druhým českým zástupcem bude Radek Štěpánek, kterého naopak v Brisbane ještě dnes čeká finále. Třicetiletý rodák z Karviné se hned na úvod sezony dostal do dobré formy a připsal si skalpy Söderlinga nebo Gasqueta. Třetí titul kariéry může vybojovat v boji se Španělem Verdascem. V Sydney si ze tří účastí připsal dvě semifinále, letos by však mohl po náročném týdnu šetřit síly na Melbourne. Odpočinek v hlavě jistě mít bude. V prvním kole se každopádně utká s jedním z úspěšných kvalifikantů. Tím může být i Ivo Minář.

Nasazenou jedničkou bude Novak Djokovič. Srbský tenista v minulém týdnu prohrál v Brisbane hned úvodní duel sezony, když nestačil na Gulbise. Postěžoval si na fakt, že do nové sezony vstoupil s novou značkou raket - od firmy Wilson přešel k Head - a ještě si na ně nezvykl. Příliš času mu však před obhajobou triumfu na Australian Open nezbývá. Poslední možnost, kde se může připravit, má v Sydney. Na tomto turnaji debutuje a v prvním kole má volný los. O čtvrtfinále bude hrát s lepším ze zápasu Seppi - Mathieu.

Poslední vítězové:
ATP:
2008 ... Dmitrij Tursunov (Rus.)
2007 ... James Blake (USA)
2006 ... James Blake (USA)
2005 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
2004 ... Lleyton Hewitt (Austr.)
WTA:
2008 ... Justine Heninová (Belg.)
2007 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2006 ... Justine Heninová (Belg.)
2005 ... Alicia Moliková (Austr.)
2004 ...Justine Heninová (Belg.)

Gilles Simon se po povedené sezoně začal rozehrávat na Hopman Cupu, kde ve dvouhrách porazil Safina a Lu Yen-hsuna, ale podlehl Bolellimu. Společně s krajankou Cornetovou do finále nepostoupili. Šestý hráč světa se po roce znovu představí v Sydney a bude chtít vylepšit loňské druhé kolo. V něm ho však po volném postupu může čekat krajan Gasquet nebo obhájce loňského titulu Tursunov.

Překvapivý loňský finalista Australian Open Jo-Wilfried Tsonga si v úvodním týdnu připsal výhry nad Callerim a Nieminenem, na Gasqueta však nestačil. O čtvrtfinále v Sydney si zahraje s Bolellim, nebo zřejmě s jedním z poražených kvalifikantů, který pravděpodobně nahradí zraněného Schüttlera. Loni v generálce na Melbourne vypadl tenista tmavé pleti už v prvním kole se Seppim.

Po operaci kyčle se se vstupem do nové sezony na kurty vrací bývalá světová jednička Lleyton Hewitt. Sedmadvacetiletý Australan se představil už na Hopmanově poháru, kde po bojích zdolal Hrbatého a Kiefera. Spokojen nemohl být s fyzičkou, ve třetím nic neřešícím zápase totiž hladce podlehl Blakeovi. V Sydney, kde před čtyřmi lety triumfoval, ho ale čeká poměrně příznivý los. V prvním kole Francouz Julien Bennetteau, v případném dalším zápase buď osmý nasazený Fish nebo Srb Tipsarevič.

Pokud by úvodní dva zápasy vyhrál, asi by ve čtvrtfinále narazil na Argentince Davida Nalbandiana. Ten na závěr loňské sezony v halách znovu ožil, ale na vysněný triumf v Davis Cupu nedosáhl, když na domácí půde tým Argentiny podlehl Španělům. Po téměř dvou měsících ho tak čeká první soutěžní zápas buď s Llodrou, nebo s úspěšným kvalifikantem.

ATP & WTA SYDNEY:
ATP WORLD TOUR 250:
vítěz ... 250 b. (78.500 dolarů)
finále ... 150 b. (42.500 dolarů)
semifinále ... 90 b. (22.100 dolarů)
čtvrtfinále ... 45 b. (12.700 dolarů)
2. kolo ... 20 b. (7.600 dolarů)
1. kolo ... 0 b. (4.550 dolarů)

WTA PREMIER:
vítězka ... 470 b.
finále ... 320 b.
semifinále ... 200 b.
čtvrtfinále ... 120 b.
2. kolo ... 60 b.
1. kolo ... 1 b.

Štědřeji dotovaná je v Sydney soutěž žen. Ty čeká první turnaj kategorie Premier a o část z dotace ve výši 600.000 dolarů bude jako největší favoritka usilovat Serena Williamsová. Američanku, která zakončila loňský rok odstoupením z Turnaje mistryň a minulý týden chyběla kvůli zranění ruky na Hopman Cupu, čeká v prvním kole domácí Samantha Stosurová.

Mezi největší rivalky Williamsové bude patřít pětice Rusek: světová trojka Safinová, vítězka prvního turnaje sezony a zlatá z olympiády Dementěvová, finalistka loňského turnaje mistryň Zvonarevová nebo někdejší vítězka US Open Kuzněcovová. Ta jediná není z nasazených Rusek ještě vůbec rozehraná.

Safinová si na Hopman Cupu zahrála s bratrem Maratem finále, Dementěvová triumfovala v Aucklandu a Zvonarevová bojovala na exhibici týmů v Hong Kongu.

Z českých tenistek se do hlavní soutěže může dostat pouze Klára Zakopalová, v případě, že ve finálovém utkání kvalifikace porazí Rusku Jakimovou. Naopak Slovensko se může těšit na to, co předvede hrdinka Hopmanova poháru Dominika Cibulková. V Perthu vyhrála všechny své dvouhry a výrazně pomohla k triumfu. Už v prvním kole však narazí na osmou nasazenou Carolinu Wozniackou a po náročném týdnu by jí proti dvanácté hráčce světa mohly chybět síly.

Generálka na Australian Open se hraje na rychlém povrchu, soutěž mužů ATP World Tour 250 je dotovaná částkou 484.750 dolarů, ženy hrají o podíly z částky 600.000 dolarů.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
WTA: 32 hráček
http://www.sonyericssonwtatour.com/2/global/pdfs/events/2009/TourCalendar.pdf
Reagovat
LubosZabloudil
Diky, vim o tom, ale podal jsem spatnou informaci ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist