Preview: Turnaj ATP Masters 1000 v Madridu

11. 5. 2009, 10:57
Previews 1
Turnaj v Madridu je pro většinu tenistů poslední prověrkou před French Open. Ve španělské metropoli se představí kompletní tenisová špička a sledovat se budou především výkony suverénního Nadala a Švýcara Federera, který letos stále čeká na první titul.

V minulých letech se turnaj hrál na podzim na rychlém povrchu v hale. Letos se však kalendář turnajů ATP dočkal výraznější reorganizace a tenisté se v Madridu budou připravovat na nadcházející French Open. Grandslam, který začíná o 14 dní později.

Fakta:
Madrid (Španělsko)
Mutua Madrilena Madrid Open
ATP Masters 1000
10. - 17. 05. 2009
povrch: antuka
dotace: 3.700.000 eur
draw: 56 hráčů
oficiální webová stránka
single draw

Turnaj ještě nikdy nevyhrál žádný hráč více jak jednou. Tuto metu se pokusí překonat hned pětice tenistů, ale nejreálnější možnost zapsat se do historie druhým triumfem má Rafael Nadal. Vítěz z roku 2005 vyhrál již tři turnaje v řadě a po týdnu odpočinku se ve své vlasti pokusí vylepšit sérii již 30 vítězných zápasů na antuce. Po devatenácti letech se může stát prvním tenistou, který vyhraje všechny antukové podniky Masters v jedné sezoně. Zároveň se může 16. titulem přiblížit Agassimu, který ve své kariéře vyhrál nejvíce těchto prestižních podniků. Američan triumfoval na kláních Masters celkem sedmnáctkrát. Nadal svou pouť zahájí proti Melzerovi nebo Montanesovi, jenž minulý týden ovládl turnaj v Estorilu.

O první titul v této sezoně bude bojovat Roger Federer. Na letošních antukových Masters nehrál ani ve finále a jeho druhé místo v žebříčku se otřásá v základech. Před French Open by si měl pozici ještě pohlídat, ale po Roland Garros už může být situace jiná. Proto si musí ve Španělsku udělat náskok. Na úvod ho čeká vítěz duelu Andrejev - Söderling. V případném čtvrtfinále by mohl potkat čerstvě ženatého Roddicka, kterého čeká první letošní turnaj na antuce.

Poslední vítězové (hard/hala):
2008 ... Andy Murray (Brit.)
2007 ... David Nalbandian (Arg.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)
2004 ... Marat Safin (Šp.)
2003 ... Juan Carlos Ferrero (Šp.)
2002 ... Andre Agassi (USA)

Poprvé jako světová trojka se na kurtech představí Andy Murray. Právě on může zaútočit na druhého Federera, musel by však výrazně zlepšit své antukové výsledky. V Monte Carlu hrál sice poprvé v semifinále, v Římě ale nezvládl už úvodní zápas s Monakem. Ve Španělsku odstartuje duelem proti lepšímu z dvojice Bolelli - Chela, ve třetím kole by mohl narazit na domácího Robreda.

Návrat zpět na třetí místo může být motivací pro Novaka Djokoviče. Jedenadvacetiletý Srb si na posledních třech turnajích Masters zahrál vždy ve finále a pokud to zopakuje i v Madridu, může být teoreticky na nadcházejícím grandslamu znovu světovou trojkou. Ve španělském hlavním městě má velmi přijatelný los a v cestě do semifinále, v němž by zřejmě narazil na Nadala, ho z nasazených hráčů může potrápit jen Simon nebo Tsonga. Navíc je posilněn čerstvým triufem z Bělehradu.

ATP Madrid (Masters 1000):
vítěz ... 1000 b. (585.000 dolarů)
finále ... 600 b. (270.000 dolarů)
semifinále ... 360 b. (131.500 dolarů)
čtvrtfinále ... 180 b. (66.000 dolarů)
3. kolo ... 90 b. (33.750 dolarů)
2. kolo ... 45 b. (17.500 dolarů)
1. kolo ... 10 b. (9.150 dolarů)

V hlavní soutěži jsou také dva čeští tenisté. Radek Štěpánek však už včera vypadl, když kvůli zranění vzdal Samu Querreymu z USA. Navázat na titul z Mnichova se pokusí Tomáš Berdych. Od pořadatelů dostal den volna a první zápas ho tak čeká až v úterý. Utkat se měl s Chorvatem Ančičem, ten se však nestihl uzdravit a nahradil ho domácí Guillermo Garcia-Lopez, jenž neuspěl v kvalifikaci.

Současně v Madridu hrají také ženy. Na lukrativním podniku dotovaném částkou 4,5 milionu dolarů chybí z první světové desítky jen zraněné Ivanovičová (koleno) a Zvonarevová (kotník). Prověrku před French Open ve Španělsku absolvují také tři Češky: Šafářová s Kvitovou už postoupily do druhého kola, Benešová kvůli nemoci vzdala Petrovové.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

1
Přidat komentář
smazaný uživatel
---------------------
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist