Preview: Turnaj ATP Masters v Madridu

12. 10. 2008, 15:27
Previews 1
Už dnes začíná dvěma zápasy předposlední podnik série Masters této sezony. Ve španělském Madridu se v hale bude bojovat hlavně o body potřebné k cestě na Turnaj mistrů do Šanghaje. Představí se dva čeští tenisté - Štěpánek a Berdych. Poprvé od US Open se fanoušci mohou těšit také na Nadala s Federerem. Zapomenout však nesmíme ani na obhájce Nalbandiana.

Ve španělském Madridu se již tradičně hraje v hale na rychlých dvorcích. Představí se na nich kompletní světová špička: z první světové třicítky nechybí jediný tenista.

Na pro Madrid typickém fialovém povrchu už dnes do bojů zasáhne první z Čechů Radek Štěpánek. Určitě bude chtít vylepšit loňské první kolo, v němž vypadl s Andym Murraym. Letos do turnaje vstoupí duelem s Argentincem Juanem Monacem, který pro hru v hale nemá předpoklady. Dá se tak předpokládat Radkův postup do druhého kola, v něm by však narazil na Švýcara Rogera Federera.

Světová dvojka sice začátkem října ohlásila, že si dá od tenisu pauzu. Nicméně z původního plánu Švýcar vynechal pouze podnik ve Stockholmu. Poprvé od letošního triumfu na US Open se tak představí až v Madridu. Během uplynulých 6 týdnů odehrál pouze zápas v Davis Cupu, ve kterém pomohl Švýcarsku výhrou nad Vliegenem postupu mezi světovou elitu. V roce 2006 ve Španělsku triumfoval, loni ho však ve finále zastavil David Nalbandian.

Fakta:
Madrid (Španělsko)
Mutua Madrilena Masters Madrid
povrch: tvrdý povrch - greenset
dotace: 2.270.000 Eur

A na něj může narazit letos už ve čtvrtfinále. A Federer se má čeho obávat. Nejen že s ním prohrál i o 14 dní později v Paříži, ale ve vzájemné bilanci s ním má jako s jedním z mála tenisů vzácně vyrovnanou bilanci. Do jednozápasového "vedení se Švýcar dostal letošní výhrou na antuce v Monte Carlu. Nalbandian loni halovým turnajům dominoval. Kromě dvou výher nad v té době světovou jedničkou vyhrál dvakrát i nad Nadalem a porazil i Djokoviče. Turnaj mistrů mu unikl jen o vlásek. Ani letošní sezona se mu nepovedla, ale v hale znovu ožil. V uplynulém týdnu dominoval turnaji ve švédském Stockholmu, kde získal titul.

Poslední vítězové:
2007 ... David Nalbandian (Arg.)
2006 ... Roger Federer (Švýc.)
2005 ... Rafael Nadal (Šp.)

Šestadvacetiletý Argentinec má v prvním kole, stejně jako dalších patnáct nasazených hráčů, volný los. Ve druhém kole může narazit na druhého z českých zástupců Tomáše Berdycha, se kterým prohrál ze čtyř zápasů jen jednou na antuce. Rodák z Valašského Meziříčí však v posledních týdnech ožil. V hale v Bangkoku prohrál až ve čtvrtfinále s Djokovičem a před 14 dny v Tokiu slavil po téměř roce a půl první titul. I proto je v úvodním zápase s Rainerem Schüttlerem z Německa favoritem. Jediné vzájemné střetnutí vyhrál Berdych.

Chybět samozřejmě nebude ani světová jednička Rafael Nadal. V Madridu už v roce 2005 vyhrál. Poslední dvě účasti pro něj skončili už ve čtvrtfinále. Nicméně na to určitě nemyslí. Po letošní životní sezoně se poprvé v kariéře stal světovou jedničkou a již má téměř jisté, že v čele žebříčku i přezimuje. V hlavním městě své rodné země se od něj musí očekávat minimálně postup do semifinále. Cestou do něj totiž narazí maximálně na světovou šestku Davida Ferrera, který je bez formy.

Madrid (2.270.000 Eur):
vítěz ... 500 b. (360.000 dolarů)
finále ... 350 b. (180.000 dolarů)
semifinále ... 225 b. (90.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 125 b. (46.000 dolarů)
3. kolo ... 75 b. (24.200 dolarů)
2. kolo ... 35 b. (15.000 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (7.000 dolarů)

V boji o finále by teoreticky mohl narazit na Novaka Djokoviče, kterého naposledy porazil v semifinále olympijských her v pekingu. Celkově vyhrál 10 ze čtrnácti vzájemných konfrontací. Světová trojka Djokovič si od semifinále na US Open zahrál už v hale v Bangkoku, kde v repríze letošního boje o titul na Australian Open podlehl Tsongovi. Djokovič vstoupí do turnaje v Madridu v druhém kole, v němž narazí buď na Tursunova nebo jednoho z kvalifikantů.

Fanoušci budou určitě zvědaví také na devatenáctiletého Argentince Juana Martina Del Potra. Talentovaného tenistu, který od léta získal už čtyři tituly a dostal se na deváté místo světového žebříčku. Minulý týden sice z turnaje ve Vídni odstoupil kvůli zlomenému nehtu na palci, ale ve Španělsku by už měl být připraven v plné síle. Ve druhém kole se o tom bude moct přesvědčit Južnyj nebo Nieminen. Případné třetí kolo by mohl nabídnout souboj s kolegou z argentinského reprezentačního týmu Nalbandianem.

Poprvé od finálové účasti na US Open svou formu otestuje také světová čtyřka Andy Murray. Jednadvacetiletý Brit se ve druhém kole utká zřejmě s domácím Nicolasem Almagrem, který se v posledních týdnech kvůli bídným výsledkům propadá v žebříčku ATP.

O posun mezi nejlepších osm hráčů této sezony, a tím pádem zajištění letenky do Šanghaje, usiluje zhruba 20 tenistů. Reálně však spíše jen polovina. Tu teoretickou šanci mají i čeští tenisté Štěpánek s Berdychem. Museli by však na turnajích v Madridu a Paříži dosáhnout výraznějších úspěchů.

Odkazy:

oficiální stránka
rozlosování (draw)

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

1
Přidat komentář
skott
hm, Roger chytl extremne tezky los..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist