Preview: Turnaj mistrů do 21 let bude mít opět neporaženého šampiona. Finále obstarají Fils a Medjedovič

2. 12. 2023, 12:00
Previews 0
V rámci pátého hracího dne letošního ročníku Next Gen ATP Finals v saúdskoarabské Džiddě bude předána trofej pro šampiona. Turnaj mistrů do 21 let pořádá šestý ročník a popáté bude mít neporaženého vítěze. Finálový souboj obstarají nasazená jednička a největší favorit Arthur Fils a Hamad Medjedovič, který nastoupí ke svému prvnímu finále na akcích větších než na challengerech.
© Next Gen ATP Finals

Arthur Fils (36.) - Hamad Medjedovič (110.) | Centre Court (18:00 SEČ)
Do finále letošního Next Gen ATP Finals se zaslouženě probojovali dosud neporažení účastníci. Jedná se o šestý ročník Turnaje mistrů do 21 let a popáté zvedne nad hlavu trofej hráč, který po cestě do finále nezaznamenal jedinou porážku.

Arthur Fils v semifinále narazil na Lucu Van Asscheho, s nímž ke svému zklamání prohrál finále juniorského French Open 2021. Přes dva roky starý nezdar si však vynahradil. Podobně jako v zápasech základní skupiny měl potíže, ovšem i tentokrát našel recept na vítězství. Proti krajanovi zlikvidoval manko setu a třetí a čtvrtou sadu získal v tie-breaku.

Na semifinálové derby na Next Gen ATP Finals došlo teprve podruhé. Sebastian Korda předloni v pětisetové bitvě potvrdil roli favorita proti Brandonovi Nakashimovi a pak ve finále neuhrál set s Carlosem Alcarazem.

Devatenáctiletý Francouz byl před startem turnaje mírným favoritem na titul, ačkoli měl letošní ročník Next Gen ATP Finals nejspíše vůbec nejvyrovnanější pole v historii. Rodák z Bondoufle totiž dorazil jako jediný člen TOP 50 pořadí a žádný z jeho konkurentů si nikdy předtím nezahrál finále na nejvyšším okruhu. Této zkušenosti může v sobotu každopádně využít.

Poprvé postoupil do finále na konci letošního antukového jara, na domácí půdě v Lyonu v něm porazil Francisca Cerúndola. Další finále absolvoval nedávno v hale v Antverpách, kde si v semifinále připsal cenný skalp Stefanose Tsitsipase, ale ve finále jasně nestačil na Alexandera Bublika.

Arthur Fils - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Lyon (T);  Antverpy (F);  Hamburk,  Marseille,  Montpellier (SF)
Největší úspěchy v hale: Antverpy (F); Marseille, Montpellier (SF)
Bilance: 43:23
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance v hale: 21:8
Bilance proti hráčům mimo TOP 100: 20:4 (kariérní 81:52)
Bilance ve finále: 1:1 (kariérní 1:1)
Grandslamy: Australian Open (-), French Open (1K), Wimbledon (1K), US Open (2K)

Arthur Fils - Next Gen ATP Finals
Kariérní bilance:
4:0
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: nehrál
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Vídeň (1K), Paříž (1K)
Odehrané zápasy: Nardi (2:4, 4:3, 4:2, 1:4, 4:2), Cobolli (4:1, 4:2, 4:2), Stricker (4:2, 3:4, 4:2, 4:3), Van Assche (2:4, 4:1, 4:3, 4:3)

 

Hamad Medjedovič se celou kariéru trápí se zraněními a zdravotními komplikacemi. Tentokrát to byl ale jeho protivník, kdo nezvládl utkání fyzicky. Dominic Stricker musel za stavu 3:4, 1:2 ze svého pohledu, kdy prohrával o set a brejk, vzdát kvůli zranění zad.

Na rozdíl od Filse se před startem Turnaje mistrů pro mladíky neřadil k favoritům. Dvacetiletý Srb je sice obrovským talentem se značným potenciálem, nicméně jeho fyzická kondice je velmi nestabilní a před cestou do saúdskoarabské Džiddy zaznamenal značný pokles formy. Po dva měsíce starém postupu do semifinále v hale v Astaně nezvládl pět ze šesti následujících duelů, ačkoli ve většině z nich čelil outsiderům, třeba Benjaminovi Hassanovi či Alexanderovi Blockxovi.

Navíc nemá moc zkušeností s halovými betony, před začátkem Next Gen ATP Finals měl v těchto podmínkách kariérní bilanci 11:15. Negativní úspěšnost je celkem překvapivá, protože má rychlejší podmínky v oblibě. Letos například triumfoval na challengeru v Mauthausenu a před pár měsíci se podíval do semifinále ve vysokohorském Gstaadu.

Talentu rodáka z Nového Pazaru si všimli i jeho kolegové, například krajan Novak Djokovič jeho kariéru podporuje nejen finančně. Jeho velký potenciál potvrzuje i pozitivní bilance s hráči TOP 50. Ačkoli sám ještě nedebutoval v elitní stovce světového hodnocení, vyhrál tři z pěti dosavadních soubojů se členy nejlepší padesátky. V těch dvou prohraných statečně vzdoroval, loni v Bělehradu sebral devět gamů Laslovi Djeremu a nedávno v Astaně sehrál třísetovou tie-breakovou bitvu se Sebastianem Kordou.

Hamad Medjedovič - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Astana, Gstaad (SF)
Největší úspěchy v hale: Astana (SF)
Bilance: 47:23
Bilance z posledních 10 zápasů: 5:5
Bilance v hale: 9:7
Bilance proti hráčům TOP 50: 3:1 (kariérní 3:2)
Bilance ve finále: 0:0 (kariérní 0:0)
Grandslamy: Australian Open (), French Open (), Wimbledon (), US Open ()

Hamad Medjedovič - Next Gen ATP Finals
Kariérní bilance:
4:0
Nejlepší výsledek: finále (2023)
Loňský výsledek: nehrál
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Basilej (Q), Sofie (1K), Danderyd challenger (2K)
Odehrané zápasy: Michelsen (4:2, 4:3, 3:4, 3:4, 4:3), Van Assche (4:2, 2:4, 4:3, 4:1), Shelbayh (3:4, 4:2, 4:3, 4:2), Stricker (4:3, 2:1 skreč)

 

Vzájemná bilance: 0:0. Fils může prvenstvím navázat na nedávné triumfy krajanů Adriana Mannarina a Uga Humberta. Medjedovič by naopak mohl pro svou zemi vybojovat historický double, na klasickém Turnaji mistrů totiž kraloval Novak Djokovič.

Outsiderům se ve finále Next Gen ATP Finals vůbec nedaří, papírovým předpokladům se zatím vzepřel pouze Jannik Sinner proti Alexovi de Minaurovi v roce 2019. Favoritem je Fils a pro Medjedoviče, který rozhodně není bez šance, bude velmi důležité, jak dlouho udrží stoprocentní fyzickou kondici.


Previews: 1. den | 2. den | 3. den | 4. den

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist