Preview: Turnaj mistrů i s Čechem Berdychem

20. 11. 2010, 11:15
Previews 13
Ve městě na řece Temži se sešlo osm nejlepších tenistů uplynulé sezony, aby se utkali o titul z Turnaje mistrů. Prestižní soutěž na závěr sezony začíná již zítra odpoledne a poprvé se mezi elitu dostal také český tenista Tomáš Berdych.

Favoritem je světová dvojka Roger Federer ze Švýcarska, který případně vyrovná pátým titulem maxima Ivana Lendla a Peta Samprase. Rafael Nadal ze Španělska ale chce korunovat báječný rok, už teď vyšperkovaný ziskem tří grandslamových vavřínů.

"Dávám větší šanci Federerovi, protože mu vyhovuje rychlejší povrch, ale věřím, že Rafa (Nadal) i Andy Murray mu budou šlapat na záda," řekl bývalý hráč Greg Rusedski. "Turnaj bude zajímavý, protože Federer a Nadal nejsou suverénní jako loni nebo předloni a myslím, že velkou šanci má taky Murray," řekl ČTK Jan Kodeš.

Federer však v posledních týdnech získal na jistotě a od Wimbledonu byl na pěti ze sedmi turnajů ve finále, navíc pokaždé se dostal minimálně do semifinále. I proto je považován za hlavního favorita letošního ročníku.

"Myslím, že mám dobré šance, možná můžu v Londýně vyhrát," věřil si devětadvacetiletý Federer, který má na Turnaji mistrů od roku 2002 bilanci 29 výher a sedmi porážek. "Fyzicky jsem v pohodě a psychicky si věřím," doplnil.

Podle statistik by neměl mít problém s postupem ze skupiny: Ferrer ani Söderling na Švýcara zahrát neumí, pouze s Andym Murraym má nepříznivou bilanci vzájemných zápasů. Nicméně Brit na podzim laboroval se zdravotními problémy a nebyl v nejlepší pohodě.

Vzájemné zápasy:
Skupina A:
Nadal - Djokovič 15-7
Nadal - Roddick 5-3
Nadal - Berdych 8-3
Djokovič - Roddick 2-5
Djokovič - Berdych 3-1
Roddick - Berdych 6-2

Skupina B:
Federer - Murray 5-9
Federer - Söderling 14-2
Federer - Ferrer 11-0
Murray - Söderling 2-2
Murray - Ferrer 1-3
Söderling - Ferrer 8-4

"Letošní rok se mi povedl. Ale nedokážu si udržet konstatní formu. Když se mi bude dařit, mám šanci va titul velkou, jenže může přijít týden, kdy nebudu psychicky silný a bude to moc těžké," přiznal třiadvacetiletý Brit. "Poslední týdny nebyly nejlepší, ale Masters má skvělou atmosféru a věřím, že ze sebe dostanu něco navíc. Vyhrát tenhle turnaj, to by byla obrovská vzpruha do příštího roku, do další kariéry," uvažoval Murray.

Být na pozoru by favorité skupiny A Federer a Muray měli být před Robinem Söderlingem. Švéd si zvedl sebevědomí triumfem na Masters v Paříži a na ostrovy bez šancí neodletěl.

"Kvalifikoval jsem se podruhé v řadě, takže si věřím. Cítím, že můžu porazit kohokoliv z první osmičky. Proč ne? Už jsem je porazil všechny. Tenhle rok jsem se hodně zlepšil, jsem mnohem konzistentnější," říká aktuálně čtvrtý hráč světa.

Naopak tím, s kým se na postup do semifinále nepočítá, je David Ferrer. Nicméně Španěla cesta k úspěchu by mohla vést přes domácí naději Murrayho, se kterým vyhrál tři ze čtyř vzájemných soubojů. Z toho dva letos, jenže vítězství si připsoval jen na antuce.

Nadal vyhlíží první titul, Berdych outsiderem
"Kdyby se hrálo Australian Open, tak věřím Nadalovi, ale v kratších zápasech na rychlejším povrchu má větší šance Roger," mínil Američan John McEnroe na webu ATP Champions Tour. "Já bych vsadil na Rafu, když je tenhle kluk zdravý, tak je skoro neporazitelný, protože je mentálně silný," mínil Francouz Yannick Noah.

Poslední vítězové:
2009 ... Nikolaj Davyděnko
2008 ... Novak Djokovič
2007 ... Roger Federer
2006 ... Roger Federer
2005 ... David Nalbandian
2004 ... Roger Federer
2003 ... Roger Federer
2002 ... Lleyton Hewitt
2001 ... Lleyton Hewitt
2000 ... Gustavoi Kuerten
1999 ... Pete Sampras

Čtyřiadvacetiletý Rafael Nadal je na Turnaji mistrů počtvrté, dosud však nehrál finále. Důvod byl vždy jednoduchý: atleticky vyspělému Nadalovi na závěr náročné sezony vždy došly síly. Loni ve skupině dokonce neuhrál ani set, jenže letos si před odletem do Londýna dal více než měsíc pauzu. Údajně laboroval se zraněním přetíženého ramena, pauza by mu však měla tentokrát prospět. Mezitím co nehrál, odehrál například Federer 16 zápasů.

"Je to pro mě náročný turnaj. Je to poslední soutěž v sezoně, nepříliš oblíbený povrch, nejlepší soupeři světa... Loni jsem se tu v dobrém světle nepředvedl, letos se budu snažit vylepšit svou reputaci," řekl letošní vítěz Roland Garros, Wimbledonu a US Open.

S Tomášem Berdychem se mezi favority nepočítá. Po semifinále na French Open a prohře s Nadalem ve finále Wimbledonu neudržel vysoký průměr a druhá půlka sezony se mu nepovedla. V městě nad Temží si ale zkusí vzpomenout na červencovou formu.

Ve skupině má pětadvacetiletý Berdych Nadala, Američana Andyho Roddicka a Srba Novaka Djokoviče, proti kterému do turnaje vstoupí v pondělí. "Cesta k postupu vede přes všechny tři. Nelze vůbec kalkulovat. Nejdůležitější je soustředit se na start. Až zvládnu první zápas, tak si mohu říci, pojďme na další," uvedl Berdych. 

"Bylo by skvělé začít výhrou, ale v tomhle zápase rozhodně nejsou favorité," řekl třetí hráč světa Djokovič, jenž už Turnaj mistrů předloni vyhrál. Kromě Federera se to z letošních účastníků již nikomu nepodařilo.

Pro Srba v Londýně sezona nekončí, začátkem prosince ho v Bělehradu čeká finále Davisova poháru proti Francii. "Mým cílem je vyhrát Davis Cup. Bude se hrát v mém rodném městě a to dostatečně velká motivace," přiznal třiadvacetiletý Djokovič. 

Hráči se ve skupinách střetnou systémem každý s každým a první dva vždy postoupí do semifinále. Neporažený vítěz turnaje získá 1500 bodů do žebříčku a odměnu 1,63 milionu dolarů (v přepočtu 29,523 milionu korun). Fanoušci mohou zápasy sledovat v přímých přenosech na televizní stanici Nova Sport.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
Panove tento turnaj vyhraje Berdych :)
Reagovat
steve79
No zítřejší zápas mezi Federerem a Fererem živě neuvidíme na Nova sport. Vysílaj ho Relive.
Reagovat
smazaný uživatel
Berdych tam bude dělat jen křoví ten si ani neškrtne ta guma
Reagovat
smazaný uživatel
Už se moc těším, já osobně favorizuju Federera s Murraym, ale záleží, kdo půjde na Nadala v semifinále(podle mých prognóz). Tak nějak nevím, co od Rafy čekat, dlouho nehrál. Snad ale bude k vidění parádní tenis se zakončením turnaje v podobě Murrayho s pohárem nad hlavou.
Reagovat
smazaný uživatel
Vsadím cokoliv, že vyhraje Fedex, Soderlinga a Ferrera porazí aj levou rukou a prokletí Murray už také bude muset zlomit, tentokrát mu to vyjde, v semifinále se střetne s Roddickem a to bude boj ale postoupí a ve finále historická bitva s Rafou, kterého po dlouhé době porazí :D ;)
Reagovat
Ananas
Nesouhlasím. Podle mě když by došlo na finále RF vs RN tak už v šatně bude Roger prohrávat 0:2. Jestli bude Rafa zdravý tak na něj nikdo nemá,tedy až někdy na pár výjimek,nemůže vyhrávat pořád.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Zase jeden tenisovy odbornik,ktery ma ve vsem jasno. Chci videt hlavne super tenis, ale pro takove jednoznacne typy mohu rici jedno, kez Vam to nevyjde, aby si clovek uvedomil, jak je v tomto tenis uzasny, ze tolik veci muze ovlivnit vysledek,hraje se vzdy od prvniho fiftinku a az do posledniho casto neni jasne, jak zapas dopadne.At se hraje co nejvice zapasu na tri sety, kdyz uz nam to tak zkratili a ani finale neni na tri vitezne.Pro prave tenisove fanousky:preji krasny tenisovy tyden.
Reagovat
Ananas
Co tím chceš říct? Já se za žádného extra tenisového odborníka nepovažuji ale jen jsem podotknul že v případném finále Nadal vs Federer by měl Nadal oproti Federerovi psychickou výhodu.:)
Reagovat
smazaný uživatel
Finale hrane na tri vitezne sety by bylo paradni, zvlast uz jenom proto, kdyby se v nem potkali Roger a Nadal. Ja vzpominam na finale z roku 2005, kdy Roger vedl nad Nalbandianem uz 2:0 na sety, v patem mel MB, ale presto zapas nevyhral. Tim nechci naznacovat, ze se mi utkani libilo proto, ze ho Roger prohral, byla to velka skoda, ale byl to mimoradne kvalitni tenisovy zazitek a dustojna tecka za sezonou 2005. Posledni roky uz finalove zapasy tak kvalitni nebyly. Roky 06, 07 suverenne kraloval Roger a 08, 09 me finale moc nenadchly, snad kdyby minuly rok postoupil do finale misto Davydenka Roger a postavil se proti Delpovi, zapas by byl delsi a kvalitnejsi. Pokud pujdeme hloubeji do historie, napadaji me zapasy jako Corretja - Moya z roku 1998 nebo finale mezi Samprasem a Beckerem o dva roky driv. Samozrejme techto zapasu je vice, vsechny je vyjmenovat je na dlouhe povidani.
Reagovat
smazaný uživatel
Spatne se mi to otisklo, mela to byt reakce na prispevek pred Tebou, tak sorry.
Reagovat
Matti
Ano to finále Nalba-Federer bylo parádní. Nalba otočil z 0*2 na sety, na 4/0 v patém setu, pak otočil Roger a podával na vítězství, myslím, že vedl*5/4 a 30/0 a znovu otočka a Nalba vyhrál. Krásný zápas to byl tehdy.
Reagovat
Ananas
V pohodě beru:) Vždyt onic nejde:))
Reagovat
smazaný uživatel
Tak do detailu si to nepamatuji, ale vim, ze to bylo uzasne, hralo se hodne dlouho, vubec jsem nechystala obed, tentkrat u nas po zapase byla studena kuchyne a az na svacinu. Byl to jeden z tech zapasu, na ktery se nezapomina. Skoda, ze David nezopakoval konec sezony jako v roce 2007,kdy dal dvakrat na masters v Madridu a Parizi na prdel Rogerovi i Nadalovi, toho vypraskal jako maleho kluka, tenkrat se tesne do turnaje mistru nedostal, myslim, ze si vsichni zucastneni oddechli. Zaviselo na Rodickovi, jestli nastoupi, mel zdravotni problemy. Pokud by se na to vykaslal, tak by tam byl misto neho David.Tak to je me male pripomenuti z doby nedavne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist