Preview: Turnaj WTA v Indian Wells

11. 3. 2009, 11:20
Aktuality 5
V Indian Wells dnes začíná jeden ze čtyř nejlépe dotovaných turnajů kategorie WTA Premier. České fanoušky bude jistě zajímat, jak si povede Nicole Vaidišová, která znovu začala spolupracovat s Alešem Kodatem. Sledovaný bude také návrat Marie Šarapovové, jež se představí zatím jen ve čtyřhře.

V Kalifornii se v hlavní soutěži představí 96 tenistek, dvaatřicet nasazených má volný los. O prémie z celkové dotace 4,5 milionu dolarů bude usilovat sedm tenistek z první světové desítky. Chybět bude totiž jak první hráčka žebříčku Serena Williamsová, tak její starší sestra Venus. Obě do pouště nejezdí od roku 2001, kdy Venus nenastoupila k zápasu se svou sestrou. Na Serenu v následném finále diváci bučeli a jejímu otci prý jeden z nich vyhrožoval, že ho svlékne z kůže zaživa. Richard Williams označil publikum v Indian Wells za rasisty a od té doby tento velký turnaj pro jeho dcery jako by neexistoval. Letos jim však za neúčast hrozí pokuta i další sankce.

Pozice nejvýše nasazených hráček tak zaujme hned osm tenistek z východní Evropy. Turnajovou jedničkou bude světová dvojka Dinara Safinová, která se díky nasazení vyhne své Nemesis Jeleně Dementěvové, s níž prohrála poslední tři zápasy, naposledy letos v Sydney. Safinová může turnajovou trojku potkat až ve finále. Cestou do něj jí může první vážná soupeřka čekat až ve čtvrtfinále, v němž by mohla potkat osmou nasazenou Bělorusku Victorii Azarenkovou.

Fakta:
Indian Wells (USA - Kalifornie)
BNP Paribas Open
WTA Premier Mandatory
11. - 22.03.2009
povrch: tvrdý povrch
dotace: 4.500.000 dolarů
draw: 96 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Druhou nasazenou bude Srbka Jelena Jankovičová, jež si svou špatnou bilanci na turnaji vylepšila až loni, kdy vypadla v semifinále. Letos čeká na svou vůbec první finálovou účast a v Indian Wells se může těšit ze snadného losu. Až ve čtvrtfinále by teoreticky potkala Polku Agnieszku Radwaňskou, která se však trápí: prohrála už tři utkání v řadě a v prvním zápase ji v Kalifornii čeká nepříjemná Schiavoneová nebo Stosurová.

Věra Zvonarevová má životní formu. V Melbourne si poprvé v kariéře zahrála grandslamové semifinále a v Pattayi získala titul. V Indian Wells hrála dosud čtyřikrát a jen jednou se nedostala mezi nejlepších osm. Letos by jí v boji o semifinále mohla čekat krajanka Světlana Kuzněcovová, která poslední dva ročníky zakončila až prohrou ve finále. Souboje o titul jsou pro Rusku vůbec zakleté - už šestkrát v řadě poslední zápas v cestě za svým jubilejním 10. titulem nezvládla. Mezi favoritky letošního BNP Paribas Open však patřit nebude. V této sezoně totiž nic oslnivého nepředvedla.

Teprve druhou hráčkou v jednadvacetileté historii turnaje, která obhájí titul, se po Martině Navrátilové může stát Srbka Ana Ivanovičová. Loni zářila, dostala se do finále Australian Open a na French Open získala první grandslamový titul. Stala se světovou jedničkou, pak ji však zbrzdilo zranění zápěstí a dodnes se trápí. Je tomu pár týdnů, co se rozešla se španělským tenistou Verdaskem a forma jednadvacetileté rodačky z Bělehradu stoupá. Pomalu, ale jistě. Pokud zvládne střetnutí s relativně slabšími soupeřkami, může ve čtvrtfinále potkat Dementěvovou.

Poslední vítězky:
2008 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2007 ... Daniela Hantuchová (SR)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2004 ... Justine Heninová (Belg.)

A nebo také Slovenku Danielu Hantuchovou, která je jedinou hráčkou v hlavní soutěže, která v Indian Wells dokázala už dvakrát triumfovat. Vítězství z let 2002 a 2007 však letos jen ztěží vyrovná.

Mnoho fanoušků se těší na šampionku z roku 2006 Marii Šarapovovou. Tu zranění a následná rekonvalescence po operaci ramene na kurt nepustila od loňského léta a v Indian Wells se představí alespoň po boku krajanky Vesninové ve čtyřhře, ve které však příliš zkušeností nemá. "Nechci nic uspěchat. Musím se vrátit postupně," uvažovala Šarapovová.

Strašidelný rok má za sebou Nicole Vaidišová. Devatenáctiletá Češka se v úvodu loňské sezony začala věnovat více než tenisu osobnímu životu. Rozešla se trenérem Alešem Kodatem a zahájila spolupráci s Felgatem. Vaidišová prohrávala jeden zápas za druhým, ale jen ona a její trenér v tom žádnou krizi neviděli. Až letos Nicole pochopila, že to takto dál nejde a bez fyzičky se vrátila k nevlastnímu otci Kodatovi. Ten se jí už čtyři týdny snaží pomoci v Bolletieriho akademii především s chutí do tenisu a nabrat fyzickou kondici, která Češku ničila víc, než soupeřky. Sérii čtyř porážek v řadě se Vaidišová pokusí přerušit v duelu proti talentované Holanďance Krajičekové. S tou má po dvou zápasech vyrovnanou vzájemnou bilanci. Pokud by se česká tenistka chytla, nečekal by jí ani v dalších kolech přetěžký los.

WTA Indian Wells (Premier Mandatory):
vítězka ... 1000 b. (700.000 dolarů)
finále ... 700 b. (350.000 dolarů)
semifinále ... 450 b. (15.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 250 b. (64.700 dolarů)
osmifinále ... 140 b. (32.000 dolarů)
3. kolo ... 80 b. (18.740 dolarů)
2. kolo ... 50 b. (11.150 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (7.050 dolarů)

Nejlepší Češkou je v současné době 28. hráčka světa Iveta Benešová, která v tomto týdnu vylepšila své maximum a dostala se do světové třicítky. V Indian Wells je šestadvacátá nasazená a díky tomu má v úvodním kole volno.

Ve druhém ji pak může čekat Petra Kvitová. Ta se o postup musí poprat s francouzskou tenistkou Pauline Parmentierovou a když zvítězí, utkají se obě české reprezentantky v odvetě za letošní turnaj v Hobartu, kde Kvitová svou zkušenější krajanku porazila 7-5 6-1.

Lucii Šafářovou čeká domácí Melanie Oudinová, teprve sedmnáctiletá tenistka, která už letos nastoupila za Spojené státy ve Fed Cupu. Do hlavní souteže BNP Paribas Open se dostala na divokou kartu. Brňanka Šafářová má slušnou formu a los turnaje v Indian Wells k ní byl přívětivý i v dalších kolech. V cestě do čtvrtfinále by ji z těžších soupeřek čekala jen trápící se Radwaňská nebo Francouzka Cornetová, jež preferuje spíše antuku.

S úspěšnou kvalifikantkou Barroisovou z Německa se v prvním kole střetne Klára Zakopalová. Sítem kvalifikace prošla také Petra Cetkovská, která v prvním kole narazí na Francouzku Foretzovou. Barboru Zahlavovou-Strýcovou čeká Španělka Llagosteraová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
Nicole, ty pudeš:))
Reagovat
smazaný uživatel
kam?:-)
Reagovat
smazaný uživatel
No, nechci být sprostý, tak radši ani neříkám, kam půjde:)) Ale dablosobol si myslí opak, v tomhle se jaksi neshodujeme, no...
Reagovat
smazaný uživatel
aha jo takhle já sem právě nevěděl co tím myslíš jestli treba postoupí nebo vypadne...
no každopádně jsem zvědavý jak to dopadne ale u nicole si myslím že to bude chtít ještě trochu čas
Reagovat
smazaný uživatel
Lepší bude, když půjdeš ty!!!!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist