Preview: US Open ženy

26. 8. 2018, 01:45
Previews 31
Již v pondělí startuje hlavní soutěž závěrečného grandslamu sezony US Open. Herní pole vede světová jednička Simona Halepová. Z českých tenistek se mezi nasazené vešly Petra Kvitová, Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. V hlavní soutěži budou český tenis reprezentovat ještě Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková, Markéta Vondroušová a kvalifikantky Marie Bouzková s Karolínou Muchovou. Titul bude obhajovat Sloane Stephensová.

Již v pondělí startuje hlavní soutěž závěrečného grandslamu sezony US Open. Mezi největší favoritky se řadí šestinásobná šampionka Serena Williamsová, světová jednička Simona Halepová, předloňská vítězka Angelique Kerberová a obhájkyně titulu Sloane Stephensová. Mezi černé koně řadíme českou zástupkyni Petru Kvitovou a ve výborné formě hrající Kiki Bertensovou.

České barvy budou ve Flushing Meadows kromě Kvitové hájit ještě nasazené Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. V hlavní soutěži se objeví šest dalších českých zástupkyň - Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková, Markéta Vondroušová a kvalifikantky Marie Bouzková s Karolínou Muchovou, které čeká grandslamový debut v hlavní soutěži.

Divoké karty obdržely z domácích tenistek Whitney Osuigweová, Asia Muhammadová, Claire Liuová a Amanda Anisimovová. Zbylé volné vstupenky do hlavní soutěže pořadatelé udělili bývalé šampionce Světlaně Kuzněcovové z Ruska, dvojnásobné finalistce Viktorii Azarenkové z Běloruska, Francouzce Harmony Tanové a Australance Lizette Cabreraové.

Světová jednička Halepová se bez ohledu na letošní výsledek udrží v čele žebříčku WTA. Vítězka letošního French Open loni vypadla hned v prvním kole a na druhou Caroline Wozniackou má náskok 2 086 bodů. Poprvé od Wimbledonu 2016 se tak nebude bojovat o tenisový trůn.

Celková dotace letošního ročníku US Open činí 53 milionů dolarů (téměř 1,2 miliardy korun). Vítězka dvouhry obdrží šek na 3,8 milionu dolarů (skoro 85 milionů korun) a připíše si do žebříčku rovných 2 000 bodů.

US OPEN 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Stephensová (USA) - Keysová (15-USA) 6-3 6-0
Nejvýše nasazené: Halepová (1. v WTA), Wozniacká (2.), Stephensová (3.), Kerberová (4.), Kvitová (5.), Garciaová (6.), Svitolinová (7.), Kar. Plíšková (8.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: New York, USA
Povrch: tvrdý
Dotace: 53,000.000 dolarů
• Možná čtvrtfinále •
Halepová (1-Rum.) - Kar. Plíšková (8-ČR) | H2H 6-2
Stephensová (3-USA) - Svitolinová (7-Ukr.) | H2H 2-1
Garciaová (6-Fr.) - Kerberová (4-Něm.) | H2H 2-5
Kvitová (5-ČR) - Wozniacká (2-Dán.) | H2H 8-5
• Možná osmifinále •
Halepová (1-Rum.) - V. Williamsová (16-USA) | H2H 2-3
Muguruzaová (12-Šp.) - Kar. Plíšková (8-ČR) | H2H 2-7
Stephensová (3-USA) - Mertensová (15-Belg.) | H2H 0-1
Görgesová (9-Něm.) - Svitolinová (7-Ukr.) | H2H 2-0
Garciaová (6-Fr.) - Ostapenková (10-Lot.) | H2H 0-0
Keysová (14-USA) - Kerberová (4-Něm.) | H2H 2-7
Kvitová (5-ČR) - Kasatkinová (11-Rus.) | H2H 1-0
Bertensová (13-Niz.) - Wozniacká (2-Dán.) | H2H 2-3
• Soupeřky českých tenistek v 1. kole •
Kvitová (5-ČR) - Wickmayerová (Belg.) | H2H 5-4
Kar. Plíšková (8-ČR) - Dijasová (Kaz.) | H2H 2-0
Strýcová (23-ČR) - Laová (USA) | H2H 0-0
Šafářová (ČR) - Martičová (Chorv.) | H2H 2-1
Kr. Plíšková (ČR) - Bertensová (13-Niz.) | H2H 0-2
Vondroušová (ČR) - Buzarnescuová (21-Rum.) | H2H 0-0
Siniaková (ČR) - Kontaveitová (28-Est.) | H2H 0-1
Bouzková (ČR) - A. Bogdanová | H2H 0-0
Muchová (ČR) - Jastremská (Ukr.) | H2H 1-0
Kompletní los


Největší favoritky

Serena Williamsová se po porodu dcery na kurty vrátila letos v březnu a zatím odehrála celkem šest turnajů. Zpočátku se 23násobné grandslamové šampionce nedařilo. Na svém prvním grandslamu od loňského triumfu na Australian Open ovšem došla do osmifinále. Po French Open odehrála také slavný Wimbledon, kde padla až ve finále s Kerberovou.

Nejlepší výsledky: Wimbledon (finále)
Největší úspěchy na betonech: Indian Wells (3. kolo)
Bilance: 12-5
Bilance na betonech: 3-4
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (osmifinále), Wimbledon (finále)

Na amerických betonech se nejprve představila v San José, kde schytala nejdrtivější porážku své kariéry, když s Kontaovou uhrála jediný game. Naopak ve výborné formě se představila v Cincinnati. V Ohiu smetla Gavrilovovou a sehrála vynikající vyrovnaný zápas s Kvitovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: San José (1. kolo), Cincinnati (2. kolo)

Na domácím grandslamu, kterého se zúčastní poosmnácté, nenašla přemožitelku šestkrát. Poprvé triumfovala už v roce 1999, naposledy před čtyřmi lety, kdy se jí povedl hattrick. Loni ve Flushing Meadows kvůli těhotenství nestartovala. Při dvou posledních účastech vypadla v semifinále. Šestatřicetiletá Američanka bude útočit na vyrovnání rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových trofejí.

Kariérní bilance: 89-11
Nejlepší výsledek: vítězka (1999, 2002, 2008, 2012 - 2014)
Loňský výsledek: nehrála

Možná cesta turnajem
1K: Linetteová (H2H 0-0)
2K: Dolehideová (H2H 0-0), NEBO Witthöftová (H2H 0-0)
3K: (16) V. Williamsová (H2H 17-12)
OF: (1) Halepová (H2H 8-1)
ČF: (8) Kar. Plíšková (H2H 1-1)
SF: (3) Stephensová (H2H 5-1)
F: (2) Wozniacká (H2H 10-1)


Simona Halepová letos až na dvě výjimky na všech turnajích postoupila do závěrečných kol. Hned na první akci v Shenzhenu si připsala první letošní titul, poté došla do finále Australian Open a souboj o titul prohrála také v Římě. Na French Open se konečně dočkala kýženého grandslamového titulu, když ve finále po obratu zdolala Stephensovou. Ve Wimbledonu naopak překvapivě skončila už ve třetím kole na raketě Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu.

Nejlepší výsledky: Montréal,  French Open,  Shenzhen (vítězka);  Cincinnati,  Australian Open,  Řím (finále);  Indian Wells,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Montréal, Shenzhen (vítězka); Cincinnati, Australian Open (finále); Indian Wells, Dauhá (semifinále)
Bilance: 46-8
Bilance na betonech: 28-4
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (vítězka), Wimbledon (3. kolo)

Na amerických betonech zatím Halepová válí. V Montréalu se ve finále potkala opět se Stephensovou a znovu Američanku ve třech setech přetlačila. Po dalším triumfu sahala v Cincinnati, ale nakonec finále s Bertensovou prohrála, přestože disponovala mečbolem.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: Montréal (vítězka), Cincinnati (finále)

Na US Open se světové jedničce příliš nedaří. Ve Flushing Meadows bude letos startovat podeváté a celkem pětkrát se loučila v úvodních kolech, naposledy loni, kdy v prvním kole prohrála se Šarapovovou. Jejím maximem je tři roky staré semifinále. Předloni byla ve čtvrtfinále a v roce 2013 uhrála osmifinále.

Kariérní bilance: 16-8
Nejlepší výsledek: semifinále (2015)
Loňský výsledek: 1. kolo

Možná cesta turnajem
1K: Kanepiová (H2H 1-0)
2K: Teichmannová (H2H 0-0), NEBO Jakupovičová (H2H 0-0)
3K: (27) Pavljučenkovová (H2H 8-0)
OF: (16) V. Williamsová (H2H 2-3)
ČF: (8) Kar. Plíšková (H2H 6-2)
SF: (3) Stephensová (H2H 7-2)
F: (2) Wozniacká (H2H 2-5)


Angelique Kerberová měla výborný vstup do sezony. Německá tenistka triumfovala v Sydney a došla do semifinále na Australian Open. Ani na dalších turnajích až na pár výjimek nechyběla v závěrečných kolech. Největší životní úspěch přišel ve Wimbledonu, kde ve finále přemohla Serenu Williamsovou a rozšířila svou sbírku grandslamových trofejí o třetí kousek. Ke zkompletování už Kerberové chybí jen triumf na French Open.

Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Sydney (vítězka);  Eastbourne,  Dubaj,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Sydney (vítězka); Dubaj, Australian Open (semifinále)
Bilance: 40-14
Bilance na betonech: 22-7
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (vítězka)

Po triumfu ve Wimbledonu se ovšem Kerberová spíše hledá. V Montréalu utrpěla překvapivou porážku hned v úvodním zápase proti Cornetové. O moc lepší to nebylo ani v Cincinnati, kde po vydřeném vítězství nad Pavljučenkovovou nestačila na Keysovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Generálka: Montréal (2. kolo), Cincinnati (osmifinále)

Kerberová má krásné vzpomínky hlavně na předloňské US Open, které po vítězství nad Karolínou Plíškovou ovládla. Loni však skončila už v prvním kole. Kromě předloňského triumfu má na kontě ještě dvě osmifinále a jedno semifinále. Hlavní soutěže se zúčastní pojedenácté.

Kariérní bilance: 23-9
Nejlepší výsledek: vítězka (2016)
Loňský výsledek: 1. kolo

Možná cesta turnajem
1K: Gasparjanová (H2H 0-0)
2K: Cornetová (H2H 3-2), NEBO Larssonová (H2H 3-0)
3K: (29) Cibulková (H2H 7-5)
OF: (14) Keysová (H2H 7-2)
ČF: (6) Garciaová (H2H 5-2)
SF: (2) Wozniacká (H2H 8-7)
F: (1) Halepová (H2H 4-6)


Sloane Stephensová po loňském triumfu na US Open prohrála osm zápasů v řadě. Hrozivou sérii přerušila až v březnu v Acapulku. Ve stejném měsíci se stihla rozehrát do fantastické formy a vyhrát prestižní podnik v Miami. Po nepříliš povedené generálce na French Open došla na antukovém grandslamu až do finále, v němž podlehla Halepové. Ve Wimbledonu naopak ztroskotala hned v prvním kole na raketě Vekičové.

Nejlepší výsledky: Miami (vítězka);  Montréal,  French Open (finále)
Největší úspěchy na betonech: Miami (vítězka); Montréal (finále)
Bilance: 27-13
Bilance na betonech: 15-7
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (finále), Wimbledon (1. kolo)

Na amerických betonech zatím Stephensová střídá formu. Ve Washingtonu prohrála souboj druhého kola s Petkovicovou, v Montréalu naopak došla až do finále, v němž nestačila na Halepovou, a v Cincinnati přišel konec v osmifinále po porážce s Mertensovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Washington (2. kolo), Montréal (finále), Cincinnati (osmifinále)

Na US Open při prvních pěti startech zaznamenala jediné osmifinále. Bilanci na domácím grandslamu si výrazně vylepšila až loni, kdy ve finále zametla s krajankou Keysovou a oslavila zisk premiérového grandslamového titulu. Letošní start v hlavní soutěži bude jejím sedmým.

Kariérní bilance: 15-5
Nejlepší výsledek: vítězka (2017)
Loňský výsledek: vítězka

Možná cesta turnajem
1K: Rodinová (H2H 1-0)
2K: von Deichmannová (H2H 0-0), NEBO Kalininová (H2H 0-0)
3K: (25) Gavrilovová (H2H 1-0)
OF: (15) Mertensová (H2H 0-1)
ČF: (7) Svitolinová (H2H 2-1)
SF: (1) Halepová (H2H 2-7)
F: (2) Wozniacká (H2H 1-6)


Černí koně

Petra Kvitová letos patří mezi nejlepší hráčky, ale na grandslamech se jí vůbec nedaří. Pouze na French Open dokázala dojít do třetího kola, na Australian Open a ve Wimbledonu skončila hned na první soupeřce. Přitom letos dobyla už pět turnajů. Parádní jízdu předvedla v únoru, když ovládla Petrohrad i Dauhá. Další fantastické období měla v květnu, kdy triumfovala v pražské Stromovce a v Madridu. Titulu se dočkala ještě na trávě v Birminghamu.

Nejlepší výsledky: Birmingham,  Madrid,  Praha,  Dauhá,  Petrohrad (vítězka);  Cincinnati (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Dauhá (vítězka); Cincinnati (semifinále)
Bilance: 44-11
Bilance na betonech: 16-7
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (1. kolo)

S přípravou na US Open může být Kvitová určitě spokojená. V Montréalu (osmifinále) i v Cincinnati (semifinále) byla nad její síly rozjetá Nizozemka Bertensová. V New Havenu česká tenistka vzdala čtvrtfinále proti Španělce Suárezové. Zranění levého ramene by nicméně nemělo být nijak vážné.

Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Generálka: Montréal (osmifinále), Cincinnati (semifinále), New Haven (čtvrtfinále)

US Open bylo, možná stále je, nejneoblíbenějším grandslamem Kvitové. Při své jubilejní 10. účasti, kterou si odbyla loni, došla do čtvrtfinále, čímž vyrovnala své newyorské maximum z roku 2015. Ještě třikrát byla v osmifinále.

Kariérní bilance: 23-10
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2015, 2017)
Loňský výsledek: čtvrtfinále

Možná cesta turnajem
1K: Wickmayerová (H2H 5-4)
2K: Yafan Wang (H2H 1-0), NEBO A. K. Schmiedlová (H2H 1-0)
3K: (26) Sabalenková (H2H 1-0)
OF: (11) Kasatkinová (H2H 1-0)
ČF: (2) Wozniacká (H2H 8-5)
SF: (4) Kerberová (H2H 6-6)
F: (1) Halepová (H2H 1-3)


Kiki Bertensová začala válet na svém nejoblíbenějším povrchu - antuce. V dubnu ovládla turnaj v Charlestonu, v Madridu si zahrála finále, v Norimberku čtvrtfinále a na French Open třetí kolo. Nizozemka ovšem už nějakou dobu nemůže být označována za antukovou specialistku, jelikož už i na dalších površích začíná patřit mezi největší favoritky. Vše začalo postupem do čtvrtfinále Wimbledonu.

Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Charleston (vítězka);  Madrid (finále)
Největší úspěchy na betonech: Cincinnati (vítězka)
Bilance: 33-16
Bilance na betonech: 13-7
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (čtvrtfinále)

Fantastickou formu si Bertensová přivezla i na americké betony. V Montréalu se dostala do čtvrtfinále a v Cincinnati po odvráceném mečbolu porazila světovou jedničku Simonu Halepovou a připsala si svůj nejcennější triumf v kariéře.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: Montréal (čtvrtfinále), Cincinnati (vítězka)

Na US Open bude startovat posedmé v hlavní soutěži a rozhodně bude chtít vylepšit svou mizernou bilanci. Ve Flushing Meadows totiž jen dvakrát došla do druhého kola, které je zároveň jejím maximem.

Kariérní bilance: 2-6
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2012, 2015)
Loňský výsledek: 1. kolo

Možná cesta turnajem
1K: Kr. Plíšková (H2H 2-0)
2K: Di Lorenzová (H2H 0-0), NEBO McHaleová (H2H 2-3)
3K: (21) Buzarnescuová (H2H 1-1)
OF: (2) Wozniacká (H2H 2-3)
ČF: (5) Kvitová (H2H 2-2)
SF: (4) Kerberová (H2H 1-2)
F: (1) Halepová (H2H 2-3)


Češky v akci

Karolína Plíšková v první polovině letošní sezony pravidelně postupovala do závěrečných kol. Nejlepšího výsledku dosáhla v hale ve Stuttgartu, kde ve finále přehrála Američanku Vandewegheovou. Poté si zahrála ještě semifinále v Madridu. Od té doby se však šestadvacetiletá Češka trápí. Na kontě má jen jedno čtvrtfinále, do kterého postoupila na trávě v Eastbourne.

Nejlepší výsledky: Stuttgart (vítězka);  Madrid,  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Brisbane (semifinále)
Bilance: 33-16
Bilance na betonech: 16-9
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále)

Ani na amerických betonech se Plíšková do lepší formy nerozehrála. V Montréalu (Bertensová) i v Cincinnati (Sabalenková) vypadla už ve druhém kole. V New Havenu se dokonce loučila po prvním zápase, ve kterém schytala debakl od Makarovové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 5-5
Generálka: Montréal (2. kolo), Cincinnati (2. kolo), New Haven (1. kolo)

Na US Open před dvěma lety zaznamenala svůj dosud nejlepší grandslamový výsledek. Tehdy nestačila až ve finále na Kerberovou. Loni vypadla ve čtvrtfinále. V dalších třech případech vypadla už v úvodních kolech.

Kariérní bilance: 12-5
Nejlepší výsledek: finále (2016)
Loňský výsledek: čtvrtfinále

Plíšková letos ve Flushing Meadows začne proti Kazašce Dijasové, s níž v předchozích dvou soubojích neztratila set. Pokud vstup do závěrečného grandslamu sezony zvládne, čeká ji krajanka Bouzková, nebo Rumunka Bogdanová. Ve třetím kole by mohla narazit na nasazenou Sakkariovou, v osmifinále nejspíše na Muguruzaovou nebo Bartyovou a ve čtvrtfinále na jednu ze sester Williamsových nebo světovou jedničku Halepovou.


Barbora Strýcová měla vynikající úvod letošní sezony, když postoupila do čtvrtfinále v Aucklandu i v Sydney a na Australian Open zopakovala osmifinále. Po vítězství v prvním kole v Dauhá však přišla série osmi porážek. Strýcová se do formy dostala až na French Open, kde uhrála osmifinále. Jejím nejlepším letošním výsledkem je semifinále na trávě v Birminghamu.

Nejlepší výsledky: Birmingham (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Sydney, Auckland (čtvrtfinále)
Bilance: 18-18
Bilance na betonech: 8-10
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (3. kolo)

Generálka na US Open se Strýcové vůbec nepovedla. Dvaatřicetiletá Češka prohrála všechny tři zápasy. V Montréalu byla nad její síly Rybáriková, v Cincinnati schytala výprask od Kontaveitové a v New Havenu podlehla Suárezové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Generálka: Montréal (1. kolo), Cincinnati (1. kolo), New Haven (1. kolo)

Na US Open bude Strýcová startovat podvanácté v hlavní soutěži a jen dvakrát se dostala do třetího kola. Celkem sedmkrát se nedostala přes úvodní soupeřku.

Kariérní bilance: 6-11
Nejlepší výsledek: 3. kolo (2014 - 2015)
Loňský výsledek: 2. kolo

Strýcová by letos mohla minimálně zopakovat své maximum. V prvním kole se utká s domácí kvalifikantkou Laovou a ve druhém kole případně změří síly se Španělkou Arruabarrenaovou, nebo Ukrajinkou Kozlovovou. Ve třetím kole by českou tenistku s největší pravděpodobností čekala nasazená Belgičanka Mertensová. V osmifinále by se mohla utkat s Němkou Görgesovou, nebo Ukrajinkou Svitolinovou.


Lucie Šafářová kvůli dalším zdravotním potížím letos odehrála jen devět turnajů a 20 zápasů. Jejím nejlepším letošním výsledkem je postup do čtvrtfinále na trávě na Mallorce, na který navázala třetím kolem ve Wimbledonu.

Nejlepší výsledky: Mallorca (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na betonech: Australian Open (3. kolo)
Bilance: 11-9
Bilance na betonech: 5-5
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (3. kolo)

Na amerických betonech startovala Šafářová pouze v Montréalu a nevedla si vůbec špatně. Nejprve zvládla dvoukolovou kvalifikaci, v prvním kole hlavní soutěže přetlačila Gavrilovovou a moc jí nechybělo k výhře nad Görgesovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: Montréal (2. kolo)

Na US Open loni vyrovnala své maximum - osmifinále z roku 2014. Při dalších jedenácti startech se loučila v úvodních kolech.

Kariérní bilance: 15-13
Nejlepší výsledek: osmifinále (2014, 2017)
Loňský výsledek: osmifinále

V prvním kole se Šafářová utká s Chorvatkou Martičovou, nad kterou ve vzájemné bilanci vede 2-1. V případě postupu se nejspíše utká s nasazenou Bartyovou. Dále by ji mohla čekat Muguruzaová a v osmifinále by se mohla střetnout s krajankou Karolínou Plíškovou.


Kateřina Siniaková zahájila letošní sezonu postupem do finále v Shenzhenu, kde nakonec po porážce s Halepovou loňský triumf neobhájila. Na dalších turnajích se talentované Češce příliš nedařilo. Ještě jednou byla v semifinále a dvakrát ve čtvrtfinále. Na grandslamech přerušila postupem do druhého kola Australian Open černou sérii a na French Open a ve Wimbledonu si zahrála třetí kolo.

Nejlepší výsledky: Shenzhen (finále);  Norimberk (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Shenzhen (finále)
Bilance: 20-19
Bilance na betonech: 6-8
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (3. kolo)

Siniakové se po postupu do třetího kola a deblovém triumfu ve Wimbledonu opět nedaří. Na kontě má momentálně čtyři porážky v řadě. Na betonech v Montréalu prohrála s krajankou Karolínou Plíškovou, v Cincinnati neudržela vedení proti Petersonové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 3-7
Generálka: Montréal (1. kolo), Cincinnati (1. kolo)

Na US Open si zahraje počtvrté hlavní soutěž. Jen jednou dokázala postoupit do druhého kola, a to předloni.

Kariérní bilance: 1-3
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2016)
Loňský výsledek: 1. kolo

Siniaková nemá vůbec snadný los. Hned v prvním kole se utká s nasazenou Kontaveitovou, proti které v jediném dosavadním souboji předloni v Guangzhou uhrála jen dva gamy. Pokud by favoritku zaskočila, narazí na Cabreraovou, nebo Tomljanovičovou. Ve třetím kole by mohla nastoupit proti Wozniacké.


Kristýna Plíšková neprožívá vůbec povedenou sezonu. Na kontě má sice čtyři čtvrtfinále, nicméně na dalších turnajích se výrazně trápila a spadla až na chvost první stovky žebříčku WTA. Na grandslamech se letos ještě žádného vítězství nedočkala.

Nejlepší výsledky: Norimberk,  Praha,  Charleston,  Shenzhen (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na betonech: Shenzhen (čtvrtfinále)
Bilance: 21-20
Bilance na betonech: 4-7
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo)

Na amerických betonech se Plíšková představila pouze v New Havenu. V prvním kole kvalifikace smetla Mateasovou, v dalším zápase však ve třech setech nestačila na Sasnovičovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Generálka: New Haven (kvalifikace)

Ve Flushing Meadows se představí podeváté, počtvrté v hlavní soutěži. Jejím maximem na newyorských betonech je druhé kolo z loňska a z roku 2012.

Kariérní bilance: 2-3
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2012, 2017)
Loňský výsledek: 2. kolo

Plíšková do prvního kola schytala jednu z nejhorších možných soupeřek - Kiki Bertensovou. S šampionkou letošního ročníku turnaje v Cincinnati, která se turnaj od turnaje zlepšuje i mimo antuku, prohrála oba předchozí duely. V případě překvapivého postupu se utká s vítězkou domácího derby Di Lorenzová - McHaleová. Ve třetím kole může nastoupit proti Buzarnescuové.


Markéta Vondroušová loni šokovala triumfem v Bielu, ale od té doby dokázala jen dvakrát vyhrát dva zápasy v hlavní soutěži jednoho turnaje, a to v Indian Wells, kde se probojovala do osmifinále, a ve Gstaadu, kde postupem do semifinále dosáhla na první slušný výsledek od zranění třísla, které si přivodila na konci dubna.

Nejlepší výsledky: Gstaad (semifinále)
Největší úspěchy na betonech: Indian Wells (osmifinále)
Bilance: 17-17
Bilance na betonech: 8-9
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo)

Na amerických betonech začala Vondroušová nadějně. V prvním kole v Cincinnati sehrála vyrovnanou partii s Bartyovou, ovšem v New Havenu pohořela hned v prvním kole kvalifikace proti hráčce třetí stovky Perezové.

Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Generálka: Cincinnati (1. kolo), New Haven (kvalifikace)

Na US Open si loni odbyla výbornou premiéru, přestože v prvním kole po obrovské bitvě a neproměněných třech mečbolech padla s bývalou šampionkou Kuzněcovovou.

Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2017 - 2018)
Loňský výsledek: 1. kolo

Také letos se Vondroušová hned v prvním kole utká s jednou z nasazených hráček. Bude jí Buzarnescuová. Stoupající Rumunka by byla za normálních okolností jasnou favoritkou, nicméně hodně bude záležet na tom, jak se cítí po nepříjemném zranění, které si přivodila v Montréalu. V dalším kole by Vondroušová v případě postupu narazila na kvalifikantku Bouchardovou, nebo divokou kartu Tanovou. Ve třetím kole by mohla změřit síly s Bertensovou.


Marie Bouzková letos sbírá největší úspěchy na betonech, na nichž odehrála velké procento všech letošních zápasů. V březnu ovládla podnik ITF 25k v mexickém Irapuatu a na kontě má ještě další čtyři semifinálové účasti, tu největší ze "stovky" v kazašské Astaně.

Nejlepší výsledky: ITF 25k Irapuato (vítězka)
Největší úspěchy na betonech: ITF 25k Irapuato (vítězka)
Bilance: 35-17
Bilance na betonech: 30-9
Grandslamy: Australian Open (kvalifikace), French Open (kvalifikace), Wimbledon (kvalifikace)

Solidní formu posledních týdnů Bouzková přetavila v debut v hlavní soutěži grandslamu. Ve Flushing Meadows, kde v roce 2014 triumfovala mezi juniorkami, v tříkolové kvalifikaci přehrála Liovou, Kosťukovou a Garcíaovou-Perézovou.

Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Generálka: ITF 100k Astana (semifinále), ITF 60k Granby (2. kolo), ITF 60k Lexington (čtvrtfinále)

Bouzková se US Open mezi ženami účastní podruhé. Loni neprošla kvalifikací, letos si na svém oblíbeném grandslamu připsala premiérovou účast v hlavní soutěži akce velké čtyřky.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2018)
Loňský výsledek: kvalifikace

Při své premiéře v hlavní soutěži grandslamu se dvacetiletá česká naděje utká s Rumunkou Anou Bogdanovou. Pokud premiéru zvládne, zahraje si nejspíše s nasazenou krajankou Karolínou Plíškovou.


Karolína Muchová i letos bojuje s různými zdravotními potížemi. Přesto je to pro dvaadvacetiletou Češku zatím sezona povedená, možná vůbec nejúspěšnější. Na okruhu ITF si třikrát zahrála finále, naposledy na konci července doma v Olomouci.

Nejlepší výsledky: ITF 80k Olomouc, ITF 60k Croissy-Beaubourg,  ITF 25k Altenkirchen (finále)
Největší úspěchy na betonech: US Open (1. kolo)
Bilance: 26-10
Bilance na betonech: 3-1
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (kvalifikace), Wimbledon (kvalifikace)

Solidní formou se Muchová prezentovala také v kvalifikaci závěrečného grandslamu sezony. Česká tenistka v tříkolové kvalifikaci vyřadila Djatčenkovou, Paoliniovou a Abandaovou a zajistila si debut v hlavní soutěži grandslamového turnaje.

Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Generálka: žádná

Na US Open v minulosti startovala jen předloni, kdy skončila hned v prvním kole kvalifikace.

Kariérní bilance: 0-0
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2018)
Loňský výsledek: nehrála

Muchová v prvním kole narazí na rozjetou Ukrajinku Jastremskou, kterou v jediném dosavadním souboji porazila. Češka určitě nebude bez šance, nicméně Ukrajinka teď hraje vynikající tenis a bude favoritkou. Ve druhém kole by si Muchová mohla zahrát s dvojnásobnou grandslamovou šampionkou Muguruzaovou.


Tipujeme
Simona Halepová patří mezi největší favoritky letošního ročníku US Open, možná je vůbec největší favoritkou ze všech 128 hráček, které se do hlavní soutěže závěrečného grandslamu sezony dostaly.

Světová jednička, jež vyhrála turnaj v Montréalu a měla mečbol ve finále v Cincinnati, začne proti loňské čtvrtfinalistce Kanepiové. Pozor si tak bude muset dávat už v prvním kole, ve kterém loni vypadla se Šarapovovou. Poté narazí na kvalifikantku Teichmannovou, nebo Jakupovičovou. Její první nasazenou soupeřkou by měla být Pavljučenkovová.

Favorizovanou Rumunku se rozhodně minimálně pokusí zastavit šestinásobná šampionka Serena Williamsová, která bude na domácím grandslamu útočit na 24. grandslamový vavřín, čímž by vyrovnala rekord Margaret Courtové. Američanku v prvním kole čeká Linetteová, poté Dolehideová, nebo Witthöftová a ve třetím kole možná starší sestra Venus, která v prvním kole změří síly s další bývalou vítězkou Kuzněcovovou.

Ne náhodou byla tato sekce pavouka zahraničními médii označena za "sekci smrti". Halepová, sestry Williamsovy, Kuzněcovová, to je pořádná porce velkých jmen a jen jedna postoupí do čtvrtfinále.

Jednu ze čtyř jmenovaných hráček by v osmifinále mohla vyzvat další grandslamová šampionka Garbiñe Muguruzaová, Ashleigh Bartyová nebo Karolína Plíšková, které se řadí mezi adeptky na postup do čtvrtfinále.

Zajímavé zápasy 1. kola: Halepová - Kanepiová, Kuzněcovová - V. Williamsová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: S. Williamsová - V. Williamsová (3K), Muguruzaová - Bartyová (3K), Halepová - S. Williamsová (OF)
1. semifinalistka: Halepová

Druhá čtvrtina začíná pro tenisové fanoušky velmi známým jménem. Nasazená trojka Sloane Stephensová bude obhajovat loňský senzační triumf. Prvními dvěma koly by Američanka měla bez problémů projít. Na úvod loňskou šampionku vyzve Rodinová a poté vítězka souboje kvalifikantek mezi von Deichmannovou a Kalininovou.

Už ve třetím kole však nejspíše začne pro Stephensovou přituhovat, jelikož v něm může narazit na dvojnásobnou finalistku Viktorii Azarenkovou. Bělorusku letos v obou případech porazila. Ani osmifinále nebude úplně jednoduché. Elise Mertensová totiž opět hraje výborně a Stephensovou nedávno vyřadila v Cincinnati.

Od Stephensové se nicméně postup do osmifinále minimálně očekává. V souboji o čtvrtfinále by mohla narazit na Julii Görgesovou, nebo Jelinu Svitolinovou, které se jeví jako největší favoritky z druhé poloviny této sekce. Kartami by však mohla zamíchat například Agnieszka Radwaňská.

Zajímavý zápas 1. kola: Vekičová - Sevastovová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Görgesová - Makarovová (2K), Radwaňská - Svitolinová (2K), Stephensová - Azarenková (3K)
2. semifinalistka: Stephensová

Angelique Kerberová se po triumfu ve Wimbledonu trápí, ale na US Open bude přesto jednou z největších adeptek na titul a z předloňského roku moc dobře ví, co je třeba pro triumf ve Flushing Meadows udělat.

Trojnásobná grandslamová šampionka začne proti vracející se Rusce Gasparjanové, poté změří síly s Cornetovou, se kterou prohrála v Montréalu, nebo Larssonovou. Její první nasazenou soupeřkou by měla být Dominika Cibulková. V osmifinále by mohla narazit na loňskou finalistku Madison Keysovou, s níž prohrála v Cincinnati a má možnost jí porážku oplatit, nebo loňskou semifinalistku CoCo Vandewegheovou.

Horní polovina třetí čtvrtiny je naprosto otevřená. Do čtvrtfinále mají zhruba stejnou šanci postoupit nasazené Caroline Garciaová, Carla Suárezová, Maria Šarapovová a Jelena Ostapenková a také nenasazená Johanna Kontaová.

Zajímavé zápasy 1. kola: Garciaová - Kontaová, Šarapovová - Schnyderová
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Garciaová - Mladenovicová (3K), Šarapovová - Ostapenková (3K), Keysová - Vandewegheová (3K), Cibulková - Kerberová (3K)
3. semifinalistka: Kerberová

Poslední čtvrtina je naprosto otevřená. Z nasazených v ní najdeme Petru Kvitovou, Arynu Sabalenkovou, Naomi Ósakaovou, Darju Kasatkinovou, Kiki Bertensovou, Mihaelu Buzarnescuovou, Anett Kontaveitovou a Caroline Wozniackou. Všechny patří mezi adeptky na semifinále, ale postoupit do něj může jen jedna.

Největší šance se dávají Kvitové a Bertensové. Kvitová ovšem letos na grandslamech vyhrála jen dva zápasy a musela by letošní grandslamové výkony výrazně vylepšit. Česká naděje začne proti Wickmayerové, poté nastoupí proti Yafan Wang, nebo Schmiedlové a už ve třetím kole může potkat stále se zlepšující Sabalenkovou. V osmifinále to vidíme na Ósakaovou, nebo Kasatkinovou, ale šanci určitě mají také nenasazené Sasnovičová s Bencicovou.

Bertensová, jež v Cincinnati vybojovala svůj nejcennější titul a už dávno nepatří mezi favoritky pouze na antuce, na úvod změří síly s Kristýnou Plíškovou, další soupeřkou by měla být Di Lorenzová, nebo McHaleová. Ve třetím kole by mohlo dojít na zajímavý souboj s Buzarnescuovou, která však v Montréalu utrpěla ošklivě vypadající zranění a není jasné, v jaké formě se představí. Do osmifinále by se k Nizozemce mohly probojovat Kontaveitová nebo Wozniacká.

Zajímavé zápasy 1. kola: Sasnovičová - Bencicová, Stosurová - Wozniacká
Možné zajímavé zápasy v dalších kolech: Kvitová - Sabalenková (3K), Ósakaová - Kasatkinová (3K), Bertensová - Buzarnescuová (3K), Kontaveitová - Wozniacká (3K)
4. semifinalistka: Bertensová

Semifinále: Halepová porazí Stephensovou; Kerberová porazí Bertensovou
Finále: Halepová porazí Kerberovou

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

31
Přidat komentář
jb007
Hodnota predikce turnaje žen poněkud poklesla po vyřazení předpokládané vítězky v prvním kole. Třeba se aspoň zbytek předpovědi vyplní. Osobně si z respektu k nevyzpytatelnosti ženského tenisu nedovolím cokoliv tipovat.
Reagovat
Herbert_Hoover
ŠI-MO-NA! ŠI-MO-NA!
Reagovat
Fandina
Maky tam má tedy fotku, jako ze žurnálu ... úsměf
Reagovat
Fandina
Finále Petra Kája by se mi mooooooooooooooc líbilo.
Reagovat
com
Tip a prani: necekane Karolina :D
Reagovat
FulnekUltras
Sloane rozhodně ne, Seren už vůbec, Simonka je moc pěkná tady na fotce, ale bude to jako vždy úplně jinak ;-)

https://www.youtube.com/watch?v=5Df979EGT7E
Reagovat
Kozoroh
https://en.wikipedia.org/wiki/2018_US_Open_-_Women%27s_Doubles
Reagovat
PetaM
Nic moc teda :/ Ve druhém kole už proti sobě můžou jít Katka s Bárou a Bucie :(
Reagovat
tommr
jj los nestojí za nic. Všechny naše nejlepší týmy jsou v horní polovině jen Hradecká s Makarovovou jsou v dolní ...
Reagovat
Fandina
V dolní je kromě Hrádi s Makarovou ještě Renatka s Arruabarrenou. Jenže mají v prvním kole čtvrté nasazení Dabrowski Xu, takže nic moc. A v deblu to nasazení hodně vypovídá, narozdíl od singlu, kde se to mele a nikdy nevíš, kdo koho porazí, tak v deblu když to jedné moc nejde, může momentálně druhá podržet a naopak.
Reagovat
tommr
pondělí
19 - Muchová vs Yastremska
21 - Plíšková, Karolína vs Diyas
21 - Šafářová vs Martic
21 - Strýcová vs Lao
23 - Bouzková vs Bogdan

úterý
17 - Kvitová vs Wickmayer
19 - Plíšková, Kristýna vs Bertens
21 - Vondroušová vs Buzarnescu
23 - Siniaková vs Kontaveit

a k tomu navíc i spousta dalších zajímavých zápasů jako např. Halep-Kanepi, Williams-Kuznetsova, Williams-Linette, Stosur-Wozniacki ...
Reagovat
lvicek
Tak si říkám, jestli je to pro Petu dobře, že hraje první. Většinou to má ráda, jen nevím, co ty podmínky v New Yorku. Ale třeba ještě nebude takové vedro. Každopádně existuje aspoň malá šance, že z toho třeba aspoň kousek uvidim, takže já jsem ráda. A držím Petce moc palce!
Reagovat
PetaM
V úterý to má být nejhorší, 36 °C :D
Reagovat
tommr
ten jeden zápas musí nějak přežít a pak už to snad bude lepší ...
Reagovat
PetaM
Taky si něco málo tipnu k holkám, snad jim nepřinesu smůlu:

1. ČF: Halep - Barty
2. ČF: Azarenka - Goerges
3. ČF: Garcia - Kerber
4. ČF: Kvitová - Kontaveit

1. SF: Halep - Azarenka
2. SF: Kerber - Kvitová

Finále: Azarenka - Kvitová

Vítězka: Někdo úplně jiný, než zmíněných 8 :D

Jako vždy doufám, že naše holky postoupí co nejdále, snad budu mít z Češek koho sledovat ještě aspoň další pondělí :O

Komu ale vůbec nevěřím jsou například Sabalenka nebo Bertens, i když právě ony jsou černými koni turnaje ... A možná právě proto jim nevěřím :D Uvidíme, jak si obě poradí bez trenérských zásahů ...
Reagovat
Dobry-den
Nádherné preview, ovšem ten los je příšerný.

Letos nepostoupí do druhého týdne ani jediná Češka. :-(
Reagovat
tommr
tip:
tentokrát to tipuju úplně stejně jako Ondřej

přání:
semifinále - Karolína Plíšková porazí Stephens, Kvitová porazí Keys
finále - Kvitová porazí Karolínu Plíškovou (ale bral bych i opačnej výsledek)
Reagovat
smazaný uživatel
Ja jen pripominam, ze je tu posledni GS sezony, a ze snad konecne prolomime vladu nasi Big Four.

Takze PetraFans by mela dobre promyslet tu harmonii holek a chlapu.
Daverni s Mutademem by konecne se meli dostat z te krize zpusobene absenci Andym...uz hraje:)
U Haitika s MeldoniemTymem, rekl bych, ze staci jeden dva zasahy do vasi slavne sestavy a sance je hned velka:)
Sprchon s Pliskulkama se toula kdo vi kde...tam to vypada spatne.
Brusinky aspon maji atraktivni staly tym...
Nasi novacci by take mohli skouknout ty hlavni sestavy na kurtu, hlavne zrevidovat nektere klicove hrace,...
no a LTC Cvokhausen s Janekdou, tak tam je traba hlubsi revize, teda hlavne chybi vase opory a stalice...

Take zacina PlayOff, ktere konci pred TM na podzim...
pripominam, ze mame nove pravidlo, hraje se ciste H2H mezi hracema a hrackama ve vasich tymech vcetne lavicky:)
Pavouka najdete vite kde:)
Reagovat
PetraFans..
Jestli můj tým USO nevyhraje, tak už fakt nevím, koho jiného bych tam měla dát. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak zalezi jak to nakombinujes, ale videl jsem Tvuj vzkaz na FTL, ze Kvitko jde na lavicku:))) Takze to vypada hodne zajimave...
...ja bych Ti to pral:) Nekdo tu Big4 uz musi porazit a konecne prorazit:)
Reagovat
Blondie
Vsadím se (o virtuální sušenku), že Karolína dojde dál než Peti Kvitová. Nicméně nelžu, že se ráda budu mýlit ;)
Reagovat
dadaft
rozhodně to bude zajímavé, jsem např. zvědav, co Wozniacki, Keys a Svitolina, moc se s nima nepočítá, ale mohlo by jim to sednout, obzvlášť jestli bude vedro, jak píše blbec níž...
Reagovat
bIbec
zkraje týdne má být "pěkně" teploučko v New Yorku. Třeba taková Petra se má rozhodně na co těšit.
Reagovat
com
dostane rymicku a bude se pakovat :D
Reagovat
tommr
extrémní vedra jsou předpovídána jen od pondělí do středy. Takže Petra je na tom relativně dobře protože v nich odehraje jen jeden zápas ...
Reagovat
bIbec
Mně by se líbilo finále Marušky Bouzkové a Karolíny Muchové. Akorát nevím, jestli je to teoreticky možné. Ještě sem ani nekoukal na los.
Reagovat
bIbec
to měl být komentář nahoru k tomu "tip vs přání"
Reagovat
tommr
není to možný. Kdyby obě všechno vyhrávaly tak na sebe narazí ve čtvrtým kole ...
Reagovat
janek_da
takže předčasný finále
Reagovat
slacker
predcasny cvrtfinale
Reagovat
PetaM
Snad nebude poslední :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist