Preview: Wimbledon muži

30. 6. 2018, 19:35
Previews 18
Již v pondělí startuje hlavní soutěž nejslavnějšího turnaje světa. Herní pole vede osminásobný šampion a loňský vítěz Roger Federer, dvojkou bude aktuální světová jednička a dvojnásobný šampion Rafael Nadal. České barvy bude ve dvouhře mužů hájit při absenci Tomáše Berdycha pouze čtyřiadvacetiletý rodák z Příbrami Jiří Veselý.

Již v pondělí startuje hlavní soutěž nejslavnějšího turnaje světa Wimbledonu. Nasazenou jedničkou bude Roger Federer. Organizátoři Wimbledonu totiž k aktuálnímu žebříčku přičítají ještě body na trávě za uplynulé dvě sezony a osminásobný šampion a loňský vítěz je na tom lépe než dvojnásobný šampion a aktuálně první hráč světa Rafael Nadal. Role trojky připadla loňskému finalistovi Marinovi Čiličovi.

Mezi černé koně řadíme trojnásobného vítěze Novaka Djokoviče, který se na trávě hodně zlepšil, a ještě, obzvláště na trávě, nebezpečného Nicka Kyrgiose.

České barvy bude na posvátném pažitu hájit jen bývalý osmifinalista Jiří Veselý. Dlouhodobě nejlepší český tenista Tomáš Berdych totiž kvůli bolestem zad letošní ročník vynechá a z kvalifikace se nepodařilo postoupit Adamovi Pavláskovi, Zdeňkovi Kolářovi ani Václavovi Šafránkovi.

Divoké karty obdrželi domácí tenisté Liam Broady a Jay Clarke. Zbývající volné vstupenky do hlavní soutěže dostali Ukrajinec Sergej Stachovskij a Američan Denis Kudla.

Roger Federer v pondělí ztratil post světové jedničky, ale může se na něj po Wimbledonu vrátit. K tomu však potřebuje obhájit loňský triumf a Rafael Nadal musí vypadnout dříve než v osmifinále.

Celková dotace letošního ročníku Wimbledonu činí 34 milionů liber (zhruba 1 miliarda korun). Vítěz dvouhry obdrží šek na 2,25 milionu liber (cca 66 milionů korun) a připíše si do žebříčku rovných 2 000 bodů.

WIMBLEDON 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Federer (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.) 6-3 6-1 6-4
Nejvýše nasazení: Federer (2. v ATP), Nadal (1.), Čilič (5.), A. Zverev (3.), Del Potro (4.), Dimitrov (6.), Thiem (7.), Anderson (8.)
Kategorie: grandslam
Místo konání: Londýn, Velká Británie
Povrch: tráva
Dotace: 34,000.000 liber
• Možná čtvrtfinále •
Federer (1-Švýc.) - Anderson (8-JAR) | H2H 4-0
Čilič (3-Chorv.) - Dimitrov (6-Bulh.) | H2H 3-1
Thiem (7-Rak.) - A. Zverev (4-Něm.) | H2H 5-2
Del Potro (5-Arg.) - Nadal (2-Šp.) | H2H 5-10
• Soupeři českých tenistů v 1. kole •
Veselý (ČR) - F. Mayer (Něm.) | H2H 0-1
Kompletní los


Nejvýše nasazení

Roger Federer prožil vůbec nejlepší vstup do sezony. Šestatřicetiletý Švýcar nenašel přemožitele v Hopman Cupu a posléze obhájil triumf na Australian Open a připsal si rekordní 20. grandslamový vavřín. V polovině února si v Rotterdamu došel pro 97. kariérní titul a zajistil si po více než pěti letech návrat na tenisový trůn.

Na úvodním podniku Masters v Indian Wells došel až do finále, v němž se zastavila jeho vítězná série na čísle 17, když nevyužil tři mečboly proti Juanovi Martínovi Del Potrovi. V Miami naopak skončil hned v prvním zápase po prohře s Thanasim Kokkinakisem a o trůn přišel.

Antukovou sezonu Švýcar stejně jako loni vynechal a vrátil se na trávě. Po téměř tříměsíční pauze ovládl hned první akci ve Stuttgartu. V Halle ovšem titul neobhájil, když ve finále nestačil na Bornu Čoriče a opět ztratil post světové jedničky.

Ve Wimbledonu přebíral trofej pro vítěze už osmkrát, naposledy loni. Letos při svém jubilejním 20. startu zaútočí na devátý triumf a je největším favoritem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Stuttgart, Rotterdam, Australian Open (vítěz);  Halle,  Indian Wells (finále)
Největší úspěchy na trávě: Stuttgart (vítěz); Halle (finále)
Bilance: 25-3
Bilance na trávě: 8-1
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál)

Wimbledon
Kariérní bilance: 91-11
Nejlepší výsledek: vítěz (2003 - 2007, 2009, 2012, 2017)
Loňský výsledek: vítěz
Generálka: Stuttgart (vítěz), Halle (finále)

Možná cesta turnajem
1K: Lajovič (H2H 1-0)
2K: Lacko (H2H 2-0), NEBO Bonzi (H2H 0-0)
3K: (32) L. Mayer (H2H 2-0)
OF: (16) Čorič (H2H 2-1)
ČF: (8) Anderson (H2H 4-0)
SF: (3) Čilič (H2H 9-1)
F: (2) Nadal (H2H 15-23)


Rafael Nadal si ve čtvrtfinále Australian Open přivodil zranění kyčle a musel utkání s Marinem Čiličem skrečovat. Téměř tři měsíce mu trvalo se na kurty vrátit. Návrat uskutečnil ve španělské Valencii, kde v rámci daviscupového utkání snadno přehrál Philippa Kohlschreibera i Alexandera Zvereva.

A na antuce i nadále dominoval. V Monte Carlu ani v Barceloně neztratil jediný set a na obou podnicích kraloval pojedenácté. V Madridu naopak skončil překvapivě už ve čtvrtfinále na raketě Dominica Thiema. Rakušan tak ukončil Nadalovu antukovou sérii 50 vyhraných setů a 21 výher v řadě. Vše si Nadal vynahradil v Římě, kde triumfoval poosmé v kariéře a vrátil se na tenisový trůn. Navíc pojedenácté dobyl grandslamové French Open.

Na trávě se představil pouze ve dvou exhibičních zápasech. V tom prvním porazil Matthewa Ebdena, ve druhém prohrál s Lucasem Pouillem.

Wimbledonu se zúčastní potřinácté. Celkem pětkrát byl ve finále a dvakrát uspěl. Právě od finálové účasti v roce 2011 se ale Nadalovi na posvátné trávě nedaří. Jeho maximem jsou dvě osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: French Open,  Řím,  Barcelona,  Monte Carlo (vítěz)
Největší úspěchy na trávě: první turnaj
Bilance: 30-2
Bilance na trávě: 0-0
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (vítěz)

Wimbledon
Kariérní bilance: 43-10
Nejlepší výsledek: vítěz (2008, 2010)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: žádná

Možná cesta turnajem
1K: Sela (H2H 2-0)
2K: Pospisil (H2H 1-0), NEBO Kukuškin (H2H 3-0)
3K: (29) Cecchinato (H2H 0-0)
OF: (14) Schwartzman (H2H 6-0)
ČF: (5) Del Potro (H2H 10-5)
SF: (4) A. Zverev (H2H 5-0)
F: (1) Federer (H2H 23-15)


Marin Čilič prožil velmi vydařený vstup do letošního roku. Na prvním turnaji v Puné uhrál semifinále a na Australian Open si zahrál své třetí kariérní grandslamové finále, v němž nestačil na Rogera Federera.

Od té doby se ovšem nejlepšímu chorvatskému tenistovi současnosti příliš nedařilo. Na antuce v Rio de Janeiru vypadl ve druhém kole, s bilancí jedné výhry a jedné porážky odjížděl po prohře s Philippem Kohlschreiberem také z Indian Wells a v Miami ho v osmifinále vyřadil pozdější šampion John Isner.

V Davis Cupu se ovšem ukázal ve velké formě, když deklasoval oba kazašské soupeře. Na tu ještě v Monte Carlu navázal a došel do čtvrtfinále. Jenže v Istanbulu, kde se v roli obhájce titulu představil naposledy, se začal trápit se zraněním a hned ve druhém kole podlehl Džazírímu. Na kurty se vrátil s dobrou formou. V Římě uhrál semifinále a na French Open čtvrtfinále.

Tráva Čiličovi odjakživa sedí a Chorvat to na své jediné generálce potvrdil. V londýnském Queen's Clubu ve finále odvrátil mečbol Novaka Djokoviče a získal první letošní titul.

Ve Wimbledonu loni konečně prolomil čtvrtfinálové prokletí. Mezi nejlepší osmičku se probojoval v letech 2014 až 2016, ale dále nikdy nepostoupil. Loni prohrál až ve finále s Rogerem Federerem. V All England Clubu bude startovat podvanácté.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Queens (vítěz);  Australian Open (finále);  Řím,  Puné (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Queens (vítěz)
Bilance: 27-9
Bilance na trávě: 5-0
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (čtvrtfinále)

Wimbledon
Kariérní bilance: 27-10
Nejlepší výsledek: finále (2017)
Loňský výsledek: finále
Generálka: Queens (vítěz)

Možná cesta turnajem
1K: Nišioka (H2H 0-0)
2K: Kubler (H2H 0-0), NEBO Pella (H2H 1-0)
3K: (28) Krajinovič (H2H 0-0)
OF: (13) Raonic (H2H 2-1)
ČF: (6) Dimitrov (H2H 3-1)
SF: (1) Federer (H2H 1-9)
F: (2) Nadal (H2H 2-5)


Alexander Zverev se letos dlouho trápil, než začal sbírat úspěchy. Na Australian Open prohrál už ve třetím kole a stále čekal na grandslamový průlom. V Rotterdamu dokonce vypadl už ve druhém kole.

Prvního kvalitního výsledku se dočkal postupem do semifinále v Acapulku, vzápětí však v Indian Wells ztroskotal hned na prvním soupeři. Probudil se až v Miami, kde po zvládnuté bitvě s Daniilem Medveděvem došel do svého prvního letošního finále. V něm ve třech setech nestačil na domácího Johna Isnera.

V Davis Cupu jasně přehrál Davida Ferrera, ale stejně jednoznačně padl s Rafaelem Nadalem. Na Masters v Monte Carlu prohrál v semifinále, na domácím podniku v Mnichově ovšem obhájil loňský triumf, dobyl i Masters v Madridu a v Římě došel do finále. Na French Open konečně poprvé v kariéře prošel do čtvrtfinále grandslamu. V něm i kvůli zdravotním potížím podlehl Dominicovi Thiemovi.

Na trávě se zatím představil pouze v Halle, kde v roli loňského finalisty v prvním kole schytal debakl od pozdějšího šampiona Borny Čoriče.

Nejslavnějšího turnaje světa se zúčastní počtvrté. Každým rokem se zlepšuje o jedno kolo. Při své premiéře došel do druhého kola, o rok později do třetího a loni do osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid,  Mnichov (vítěz);  Řím,  Miami (finále);  Monte Carlo,  Acapulko (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: čeká na první výhru
Bilance: 34-10
Bilance na trávě: 0-1
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (čtvrtfinále)

Wimbledon
Kariérní bilance: 6-3
Nejlepší výsledek: osmifinále (2017)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Halle (1. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Duckworth (H2H 1-0)
2K: Sonego (H2H 0-0), NEBO Fritz (H2H 1-0)
3K: (27) Džumhur (H2H 1-1)
OF: (15) Kyrgios (H2H 3-3)
ČF: (7) Thiem (H2H 2-5)
SF: (2) Nadal (H2H 0-5)
F: (1) Federer (H2H 2-3)


Juan Martín Del Potro si hned na svém prvním letošním turnaji v Aucklandu zahrál finále, v němž ale prohrál s Robertem Bautistou. Na Australian Open dohrál ve třetím kole. Na svém oblíbeném podniku v Delray Beach skončil už ve druhém kole na raketě překvapivého vítěze Francese Tiafoea.

Od té doby Argentinec nějakou dobu dominoval. V Acapulku v pěti zápasech ztratil jediný set, porazil tři hráče Top 10 a vybojoval 21. titul. Svou vítěznou sérii prodloužil o dalších šest utkání v Indian Wells, kde po vítězství nad Rogerem Federerem ukořistil premiérový titul z turnajů Masters a utnul vítěznou šňůru Švýcara. V Miami hrál rovněž skvěle a uhrál semifinále. V něm podlehl pozdějšímu šampionovi Johnovi Isnerovi.

Poté se na turnajích dlouho neukázal a vrátil se až na Masters v Madridu, kde překvapivě skončil v osmifinále na raketě kvalifikanta Dušana Lajoviče. Stejného výsledku dosáhl i v Římě. V italské metropoli vzdal Davidovi Goffinovi a do poslední chvíle se nevědělo, zda se French Open zúčastní. Nakonec v Paříži došel až do semifinále.

Na trávě se představil pouze v exhibičním zápase. Ve Wimbledonu si letos odbyde devátý start. Jeho maximem je pět let staré semifinále. Loni překvapivě skončil už ve druhém kole.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Indian Wells,  Acapulko (vítěz);  Auckland (finále);  French Open,  Miami (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: první turnaj
Bilance: 28-7
Bilance na trávě: 0-0
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (semifinále)

Wimbledon
Kariérní bilance: 17-8
Nejlepší výsledek: semifinále (2013)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: žádná

Možná cesta turnajem
1K: Gojowczyk (H2H 0-0)
2K: F. López (H2H 4-3), NEBO Delbonis (H2H 1-0)
3K: (26) Shapovalov (H2H 1-1)
OF: (10) Goffin (H2H 1-2)
ČF: (2) Nadal (H2H 5-10)
SF: (4) A. Zverev (H2H 2-0)
F: (1) Federer (H2H 7-18)


Grigor Dimitrov měl i přes nevyrovnané výkony velmi slušné výsledky. Na začátku sezony v roli obhájce titulu došel do semifinále v Brisbane, v němž padl s pozdějším šampionem Nickem Kyrgiosem. Na Australian Open ve čtvrtfinále překvapivě nestačil na Kylea Edmunda. Poté si zahrál své první letošní finále v hale v Rotterdamu, ve kterém neměl šanci proti Rogerovi Federerovi.

Od té doby se ale Bulhar neskutečně trápil. Úvodní zápas nezvládl v Dubaji, kde prohrál s Malekem Džazírím, ani v Indian Wells po prohře s Fernandem Verdascem. Sérii tří porážek přerušil v Miami, když porazil Maximiliana Marterera. Vzápětí ovšem prohrál s Jérémym Chardym.

Vstup do antukového jara mu celkem vyšel. V Monte Carlu prohrál až v semifinále s Rafaelem Nadalem a v Barceloně uhrál čtvrtfinále. Jeho antukové výsledky však mají letos sestupnou tendenci. V Madridu i v Římě prohrál hned úvodní zápas. O moc lepší to nebylo ani na French Open, kde prohrál ve třetím kole.

Ani na trávě zatím výrazný výsledek nezaznamenal. V londýnském Queen's Clubu po vydřeném vítězství nad Damirem Džumhurem jasně prohrál s Novakem Djokovičem.

Ve Wimbledonu se Bulharovi nejvíce zadařilo před čtyřmi lety, kdy postoupil až do semifinále. Až na loňské osmifinále vypadával vždy v úvodních kolech. Letos to bude jeho devátý start v All England Clubu.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Rotterdam (finále);  Monte Carlo,  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Queens (2. kolo)
Bilance: 19-12
Bilance na trávě: 1-1
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo)

Wimbledon
Kariérní bilance: 15-8
Nejlepší výsledek: semifinále (2014)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Queens (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Wawrinka (H2H 4-2)
2K: Bhambri (H2H 0-0), NEBO Fabbiano (H2H 0-0)
3K: (31) Tsitsipas (H2H 0-0)
OF: (9) Isner (H2H 1-2)
ČF: (3) Čilič (H2H 1-3)
SF: (1) Federer (H2H 0-7)
F: (2) Nadal (H2H 1-11)


Dominic Thiem letos pravidelně postupoval do závěrečných kol. V Dauhá útočil na finále, ale nakonec kvůli nemoci musel před semifinálovým utkáním odstoupit. Na Australian Open se dostal do osmifinále. Pro první letošní titul si došel na antuce v Buenos Aires, poté si ještě zahrál čtvrtfinále v Rio de Janeiru.

V Acapulku, kde se připravoval na americké březnové podniky Masters, uhrál čtvrtfinále. V Indian Wells si ve třetím kole proti Pablovi Cuevasovi poranil kotník a vzdal.

Na kurty se vrátil až na prvním antukovém Masters v Monte Carlu, kde skončil ve čtvrtfinále, stejně dopadl v Barceloně. V Madridu ve čtvrtfinále zastavil antukovou nadvládu Rafaela Nadala a došel až do finále. V Římě naopak skončil hned na úvod. Před French Open, kde si zahrál své premiérové grandslamové finále, vyhrál menší turnaj v Lyonu.

Na trávě se letos zatím představil pouze v Halle. Na německém pažitu prohrál ve druhém kole s Juičim Sugitou.

Ve Wimbledonu se Rakušanovi až do loňského ročníku nedařilo. Při své premiéře skončil v prvním kole, v dalších dvou letech v kole druhém a loni prohrál v osmifinále s Tomášem Berdychem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Lyon,  Buenos Aires (vítěz);  French Open,  Madrid (finále);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Halle (2. kolo)
Bilance: 36-10
Bilance na trávě: 1-1
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (finále)

Wimbledon
Kariérní bilance: 5-4
Nejlepší výsledek: osmifinále (2017)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Halle (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Baghdatis (H2H 0-0)
2K: Ferrer (H2H 1-1), NEBO Chačanov (H2H 0-0)
3K: (30) Verdasco (H2H 0-3)
OF: (12) Djokovič (H2H 2-5)
ČF: (4) A. Zverev (H2H 5-2)
SF: (2) Nadal (H2H 3-7)
F: (1) Federer (H2H 2-1)


Kevin Anderson měl v úvodu sezony výbornou formu. Jihoafričanovi nevyšlo pouze Australian Open, kde hned v prvním kole prohrál pětisetový souboj s pozdějším semifinalistou Kylem Edmundem. Předtím ale vyhrál exhibici v Abú Dhabi a v Puné si zahrál finále.

Po skončení úvodního grandslamu sezony triumfoval v hale v New Yorku a další finálovou účast přidal v Acapulku. V mexické metropoli prohrál s Juanem Martínem Del Potrem. V Indian Wells i v Miami prošel do čtvrtfinále a vyhrál tak 14 z posledních 17 zápasů.

Vstup do antukového jara mu však nevyšel. V Estorilu prohrál hned úvodní zápas. Jenže v Madridu se už do formy dostal a poprvé v kariéře postoupil do semifinále turnaje Masters. V něm nestačil na Dominica Thiema. V Římě skrečoval hned první utkání. Solidní formu potvrdil postupem do osmifinále French Open.

Na trávě se mu generálka příliš nepovedla. V londýnském Queen's Clubu v prvním kole prohrál bitvu s Leonardem Mayerem. Poté si ještě zahrál dva exhibiční zápasy.

Ve Wimbledonu si odbyde svůj jubilejní 10. start v hlavní soutěži. Jeho maximem je osmifinále, do něhož se probojoval loni a v letech 2014 a 2015.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: New York (vítěz);  Acapulko,  Puné (finále);  Madrid (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: čeká na první výhru
Bilance: 23-10
Bilance na trávě: 0-1
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (osmifinále)

Wimbledon
Kariérní bilance: 12-9
Nejlepší výsledek: osmifinále (2014 - 2015, 2017)
Loňský výsledek: osmifinále
Generálka: Queens (1. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Gombos (H2H 0-0)
2K: Smith (H2H 3-0), NEBO Seppi (H2H 1-0)
3K: (25) Kohlschreiber (H2H 3-0)
OF: (11) Querrey (H2H 8-9)
ČF: (1) Federer (H2H 0-4)
SF: (3) Čilič (H2H 1-6)
F: (2) Nadal (H2H 0-5)


Černí koně

Novak Djokovič od loňského Wimbledonu nehrál kvůli zranění pravého lokte. Do akce se vrátil na letošním Australian Open, kde v osmifinále nestačil na Hyeon Chunga. Bolestí se ovšem nezbavil a podstoupil menší operační zákrok.

Ten třicetiletému Srbovi sice pomohl od bolestí, ale Djokovič se teď trápí a je momentálně na míle daleko od své nejlepší formy, což potvrzuje fakt, že v Indian Wells (Taro Daniel) i Miami (Benoit Paire) prohrál hned úvodní zápasy. Nyní se pod vedením svého bývalého kouče Mariána Vajdy pokouší najet zpět na vítěznou vlnu.

Ani s Vajdou to dlouho nefungovalo. V Monte Carlu Djokovič porazil Dušana Lajoviče a Bornu Čoriče, ale poté neudržel vedení proti Dominicovi Thiemovi. V Barceloně se loučil hned po prvním zápase a překvapivé porážce s Martinem Kližanem. V Madridu udolal Keie Nišikoriho, následně však nestačil na Kylea Edmunda. Nejlepší výsledek přišel postupem do semifinále v Římě. V něm navíc Djokovič potrápil Rafaela Nadala. Na French Open obhájil loňské čtvrtfinále.

Další výrazné zlepšení přišlo na trávě. Djokovič v londýnském Queen's Clubu bez ztráty setu porazil čtyři soupeře, mimo jiné i Grigora Dimitrova, a ve finále měl mečbol proti Marinovi Čiličovi, který ovšem nevyužil.

Ve Wimbledonu byl čtyřikrát ve finále a třikrát se radoval z titulu, naposledy před třemi lety. Loni ve čtvrtfinále vzdal pro zranění lokte. Letošní start bude jeho čtrnáctým.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Queens (finále); Řím (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Queens (finále)
Bilance: 18-9
Bilance na trávě: 4-1
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (čtvrtfinále)

Wimbledon
Kariérní bilance: 58-10
Nejlepší výsledek: vítěz (2011, 2014 - 2015)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Generálka: Queens (finále)

Možná cesta turnajem
1K: Sandgren (H2H 0-0)
2K: Andreozzi (H2H 0-0), NEBO Zeballos (H2H 1-0)
3K: (21) Edmund (H2H 3-1)
OF: (7) Thiem (H2H 5-2)
ČF: (4) A. Zverev (H2H 0-1)
SF: (2) Nadal (H2H 26-25)
F: (1) Federer (H2H 24-22)


Nick Kyrgios letos odehrál kvůli zranění lokte jen šest turnajů. V Brisbane si došel pro titul a na Australian Open prohrál osmifinálový souboj s Grigorem Dimitrovem. Po neúspěšném únorovém daviscupovém utkání nehrál téměř dva měsíce.

Na kurty se vrátil v Miami a došel do osmifinále, ve kterém prohrál s Alexanderem Zverevem. Pro další nucenou pauzu se rozhodl po výpadku ve čtvrtfinále na antuce v Houstonu.

Poté znovu dva měsíce vynechával turnaje a vrátil se až na trávě. Ve Stuttgartu prohrál semifinálovou bitvu s pozdějším šampionem Rogerem Federerem, v londýnském Queen's Clubu v semifinále nestačil na pozdějšího vítěze Marina Čiliče. Na trávě má tak skvělou formu.

Ve Wimbledonu se talentovanému Australanovi vždy dařilo. Při své premiéře v roce 2014 došel do čtvrtfinále a v dalších dvou letech do osmifinále. Loni kvůli zranění vzdal utkání prvního kola.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Brisbane (vítěz);  Queens,  Stuttgart (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Queens, Stuttgart (semifinále)
Bilance: 16-6
Bilance na trávě: 5-2
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (nehrál)

Wimbledon
Kariérní bilance: 10-4
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2014)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Stuttgart (semifinále), Queens (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: Istomin (H2H 2-0)
2K: Copil (H2H 0-0), NEBO Haase (H2H 1-0)
3K: (24) Nišikori (H2H 0-3)
OF: (4) A. Zverev (H2H 3-3)
ČF: (7) Thiem (H2H 0-1)
SF: (2) Nadal (H2H 2-3)
F: (1) Federer (H2H 1-2)


Češi v akci

Jiří Veselý rozhodně neprožívá úspěšnou sezonu. Kromě čtvrtfinále v Aucklandu neuhrál až do května žádný dobrý výsledek a prohrál sedm z deseti utkání.

Další slušný výsledek přišel až na antuce v Istanbuu, kde si zahrál další čtvrtfinále, v němž prohrál s Malekem Džazírím. Poté se vydal na challenger do Heilbronnu. V Německu prohrál souboj o titul s domácím hráčem čtvrté stovky. Další porážku zaznamenal v prvním kole v Ženevě, když nestačil na krajana Lukáše Rosola, a ani na French Open se vítězství nedočkal. Nedařilo se mu ani na následujících challengerech (osmifinále + čtvrtfinále).

Veselý se následně rozhodl propustit trenéra Jaroslava Machovského a hned na svém prvním turnaji zaznamenal nejlepší letošní výsledek. Na trávě v Antalyi bez ztráty setu porazil Jordana Thompsona, Fernanda Verdasca a Nikoloze Basilašviliho a poprvé v sezoně postoupil do semifinále. V něm sehrál vyrovnanou partii s Damirem Džumhurem.

Ve Wimbledonu před dvěma lety dosáhl na své grandslamové maximum, když až v osmifinále prohrál s Tomášem Berdychem. Při dalších třech účastech vždy přešel přes první kolo, ale takto daleko nikdy nepostoupil.

Veselý nemá letos vůbec špatný los. V prvním kole ho čeká Florian Mayer a ve druhém kole by si mohl zahrát s nasazeným Diegem Schwartzmanem, pokud Argentinec poprvé v kariéře vyhraje zápas na trávě (všech sedm dosavadních duelů prohrál). Poté by si mohl zahrát se svým loňským přemožitelem Fabiem Fogninim a v osmifinále s Rafaelem Nadalem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Antalya (semifinále)
Největší úspěchy na trávě: Antalya (semifinále)
Bilance: 17-15
Bilance na trávě: 3-1
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo)

Wimbledon
Kariérní bilance: 7-4
Nejlepší výsledek: osmifinále (2016)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Antalya (semifinále)


Tipujeme čtvrtfinalisty
Roger Federer je jasným favoritem na postup do čtvrtfinále. Loňského vítěze by měla první těžší zkouška čekat v osmifinále, v němž může narazit na Bornu Čoriče, který Švýcara porazil letos ve finále v Halle. Na tři vítězné sety však bude mít navrch turnajová jednička.
1. čtvrtfinalista: Roger Federer

Samovi Querreymu se ve Wimbledonu v posledních letech daří náramně a ani nemusí předtím předvádět solidní výkony na turnajích. Američan je v All England Clubu pomalu jako doma a až do čtvrtfinále má velmi hratelný los (Richard Gasquet a Philipp Kohlschreiber, nebo Kevin Anderson).
2. čtvrtfinalista: Sam Querrey

Marin Čilič na trávě hraje i letos výborně a je jednoznačně největším favoritem na postup do čtvrtfinále. Chorvatskou jedničku by ovšem v osmifinále mohl klidně zastavit Milos Raonic.
3. čtvrtfinalista: Marin Čilič

V další sekci si to o postup do čtvrtfinále nejspíše rozdají John Isner a Grigor Dimitrov. Isnerovi se ve Wimbledonu ale nikdy nedařilo, do osmifinále by prošel poprvé. Tato sekce nemá jasného favorita. Pokud však Dimitrov přejde přes Stana Wawrinku, se kterým se utká hned v prvním kole, mohl by do čtvrtfinále postoupit on.
4. čtvrtfinalista: Grigor Dimitrov

Novak Djokovič se na trávě výrazně zvedl a měl by si se svým počátečním losem poradit. První dvě kola by měl zvládnout bez větších potíží, poté by mohl oplatit letošní antukovou porážku Kyleovi Edmundovi a v osmifinále nejspíše proti Dominicovi Thiemovi by měl mít na pažitu navrch.
5. čtvrtfinalista: Novak Djokovič

Nick Kyrgios je dalším aspirantem na velký výsledek. Na trávě hraje výborně a má velmi přijatelný los. Musel by však zřejmě poprvé porazit Keie Nišikoriho a v osmifinále přejít přes Alexandera Zvereva. Věříme, že Australan na oba soupeře, obzvláště na trávě, má.
6. čtvrtfinalista: Nick Kyrgios

Juan Martín Del Potro by si měl se svými soupeři poradit. Už ve druhém kole však může narazit na skvělého travaře Feliciana Lópeze a ve třetím kole na talentovaného Denise Shapovalova, nebo dvojnásobného šampiona Andyho Murrayho. V osmifinále bude pravděpodobně čelit Davidovi Goffinovi.
7. čtvrtfinalista: Juan Martín Del Potro

Rafael Nadal má velmi příznivý los až do čtvrtfinále. Ve své sekci má Marca Cecchinata, senzačního semifinalistu letošního French Open, Fabia Fogniniho a Diega Schwartzmana, který na trávě dosud nevyhrál jediný zápas.
8. čtvrtfinalista: Rafael Nadal


Tipujeme semifinalisty
Sam Querrey se třetím rokem po sobě o velké překvapení nepostará. Nad síly Američana bude loňský šampion Roger Federer, který v předchozích třech soubojích s Querreym neztratil jediný set.
1. semifinalista: Roger Federer

Marin Čilič a Grigor Dimitrov určitě divákům připraví skvělou podívanou, ale na trávě bude mít navrch skvěle hrající Čilič. Dimitrov nemá tak dobrou formu, aby chorvatskou jedničku zastavil.
2. semifinalista: Marin Čilič

Ještě atraktivnějším utkáním by mohl být souboj mezi Novakem Djokovičem a Nickem Kyrgiosem. Oba se předvedli na přípravných turnajích ve skvělé formě. Mírně navrch by měl mít zkušenější Srb.
3. semifinalista: Novak Djokovič

Juan Martín Del Potro sice na Rafaela Nadala v posledních letech nemohl najít recept, nicméně na trávě má možná vůbec největší šanci uspět. Nadalovi se ve Wimbledonu v posledních letech nedaří, čehož by mohl Argentinec využít.
4. semifinalista: Juan Martín Del Potro


Tipujeme finalisty
Roger Federer na Marina Čiliče umí a potvrdí to i v semifinále letošního ročníku Wimbledonu. Švýcar vyhrál s Chorvatem 9 z 10 soubojů.
1. finalista: Roger Federer

Novak Djokovič hrál v londýnském Queen's Clubu opravdu skvěle, Juanovi Martínovi Del Potrovi naopak bude nějaká ta generálka do tohoto semifinálového souboje chybět. Djokovič navíc proti Argentincovi vyhrál 14 z 18 duelů.
2. finalista: Novak Djokovič


Tipujeme vítěze
Novak Djokovič na tom však ještě není tak dobře, aby na trávě dokázal vyzrát na Rogera Federera, osminásobného šampiona nejslavnějšího turnaje světa. Oba hráči by svedli už 47. souboj.
Vítěz: Roger Federer


Shrnutí našich tipů
1. čtvrtfinále: Federer porazí Querreyho
2. čtvrtfinále: Čilič porazí Dimitrova
3. čtvrtfinále: Djokovič porazí Kyrgiose
4. čtvrtfinále: Del Potro porazí Nadala
1. semifinále: Federer porazí Čiliče
2. semifinále: Djokovič porazí Del Potra
Finále: Federer porazí Djokoviče

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

18
Přidat komentář
Ma3ek
Podla mna najvačšií omyl že porazi Delpo Rafu ak sa obaja dostanú do štvrtfinale tak to už je faze kde Rafa bude jednoznačne druhý najvačší favorit.
čo sa týka samotného zápasu Delpov forehand ano ak ho trafí na trave je nechytatelný takisto aj výborný servis ale všetci vieme že Delpo potrebuje čas a naprah na ten forehand a to mu tráva neumožní takže tuto svoju výhodu moc nevyužije a skorej sa obráti proti nemu navyše nizky odskok a Rafov forehand do je beckhendu by ho nutili hrat slajzi a navyše je vysoký takže chodiť na tráve hlboko do kolien a brat loptičky zo zeme mu tiež nebude po chuti. Nie je typ hráča ktorý by chodil servis volej a myslím že je viac negativ pre nho na tráve ako plusou takže pochybujem že by sa vobec dostal do štvrtfinale a ked už tak asi takto..
Reagovat
HECIS
Andy murray
Reagovat
Kozoroh
Bez Lendla nedá ani ránu.
Reagovat
Mayo
Môj tip na víťaza turnaja aj vzhľadom na pavúka je Novak Djokovic.
Reagovat
Marduch
Ako inac pan Maskot TP;)
Reagovat
Nola
vzhladom na pavuka :D
na kazdom turnaji favorizuje Novaka, aj na tych, ktore nehra ;)
Reagovat
Nola
pan redaktor, ten Novak je tam ako past na oko v tej ankete a to som jeho fanynka....
ale inac vdaka, asi sme na jednej lodi, to sa mi paci, tNovak bol vzdy iba jeden, ten, ktory rozbil tu dvojicku na okruhu, idemmo Nole .......
Reagovat
Denis92
Nemyslim si. Pre mna je 4.najvacsi favorit, presne ako je to v tej ankete.
Reagovat
turista
Přesně tak. Novaka Djokoviče bych už nyní řadil nikoliv mezi tzv. černé koně ale už mezi favority turnaje. Pokud bude dál pomalu navyšovat výkonnost, tak za půl roku už na něj zase nebude stačit nikdo nikde.
Reagovat
paddy
připojte se, hraje se i čtyřhra

http://www.grandslamfantasytennis.com/league-profile/?league=624
Reagovat
smazaný uživatel
novacci nejlepe se prihlasit do zitrejsi pulnoci.
v pondeli bude uz slabsi moznost potvrdit vstup do ligy.
V pondeli tomu davam tak max. 1%...:) Lepe receno, pak uz nerucim za to, ze se dostanete....
Reagovat
a.magerova
Dle času Tvého příspěvku nutno opravit na:

novacci nejlepe se prihlasit do DNEŠNÍ pulnoci..... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
:)
dekuji, jeste zes tak pozorna.
Reagovat
a.magerova
Rádo se stalo... ;-)

Chápu jaks to myslel, taky beru, že DNES je DNES dokud nejdu spát a ZÍTRA bude až se vzbudím... přesto ZDE TO chtělo (zvláště pro nováčky) zachovat tu časovost "od kdy do kdy" dnes a zítra bez ohledu na spánek... :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
Federer, Djokovic, Kyrgios,

Mozno Cilic, Nadal, Veselý.

Vsetky ostatné mená by boli senzáciou.
Reagovat
smazaný uživatel
Zapomnel jsi na Kvida, Diega a Juana, to ti neodpustim...jdes do ignoru.
Reagovat
Kozoroh
Triumf geniálního Ernieho by senzací nebyl :-P
Reagovat
smazaný uživatel
Koukam, ze Djokovic ma v ankete 0%.

Ja mam zase prani, ktere se v anketce veslo do toho jine.
Tak snad W18 bude turnaj splneneho prani:)

Tip Ondry na finale mne potesil,
tak snad k nemu nedojde:D)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist