Preview: Wozniackou a Clijstersovou v Indian Wells čeká boj o post jedničky

9. 3. 2011, 17:45
Previews 3
Kompletní světová elita již tradičně bez sester Williamsových se ode dneška sejde na prvním turnaji kategorie Premier Mandatory v Indian Wells. Horkými adeptkami na titul budou zajisté Caroline Wozniacká a Kim Clijstersová. Obě si to v Kalifornii rozdají o post světové jedničky. Ohrozit je ale budou chtít i vítězky posledních dvou ročníků Jankovičová a Zvonarevová.
Caroline Wozniacká a Kim Clijstersová

V Kalifornii se schází 96 tenistek a hned třetina z nich je nasazena přímo do druhého kola. O prémie z celkové dotace 4,5 milionu dolarů nebude ze světové špičky usilovat jen dvojice hráček.

Chybět budou sestry Williamsovy, které by však v Indian Wells stejně nehrály. Serena i její starší sestra Venus do kalifornské pouště nejezdí od roku 2001, kdy Venus nenastoupila k zápasu se svou sestrou. Na Serenu v následném finále diváci bučeli a jejímu otci prý jeden z nich vyhrožoval, že ho zaživa svlékne z kůže. Richard Williams označil publikum v Indian Wells za rasisty a od té doby tento velký turnaj pro jeho dcery jako by neexistoval.

Vzhledem ke zranění však letos nemusí vykonávat 'tenisově prospěšné práce': spoluprácovat s médii, charitativní činnost, setkání s možnými inzerenty a sponzory nebo pomoc při některé z marketingových kampaní WTA.

Hlavní pozornost bude v Indian Wells poutána k nejvýše nasazeným Caroline Wozniacké a Kim Clijstersové. Už potřetí v této sezoně si totiž mouhou vyměnit své posty v čele žebříčku.

Dvacetiletá Dánka obhajuje finále a pokud by selhala už v úvodním zápase, bude Belgičance k návratu na post světové jedničky stačit postoupit do osmifinále. V ostatních případech musí Clijstersová postoupit alespoň do čtvrtfinále a skončit lépe, než její rivalka.

Fakta:
Indian Wells (USA - Kalifornie)
BNP Paribas Open
WTA Premier Mandatory
09. - 20. 03. 2011
povrch: tv. povrch
dotace: 4.500.000 dolarů
draw: 96 hráček
oficiální webová stránka
single draw

Nejvýše nasazené tenistky:
Wozniacká (1-Dán.), Clijstersová (2-Belg.), Zvonarevová (3-Rus.), Stosurová (4-Austr.), Schiavoneová (5-It.), Jankovičová (6-Srb.), Na Li (7-Čína), Azarenková (8-Běl.).

Wozniacká, jež od semifinále na Australian Open získala titul z Dubaje a zahrála si finále v Dauhá, do turnaje vstoupí duelem s jednou z domácích nadějí Jamie Hamptonovou, nebo Sloannou Stephensovou. Minimálně na cestě do čtvrtfinále by neměla mít vážnější problémy. Pak by mohla narazit na Azarenkovou, nebo Agnieszku Radwaňskou.

Clijstersová BNP Paribas Open už v letech 2003 a 2005 vyhrála. Loni prohrála překvapivě už ve třetím kole s Klejbanovovou. za poslední půl rok však odehrála pět turnajů a získala tituly z US Open, Turnaje mistryň a Australian Open. Porazit sedmadvacetiletou Belgičanku dokázaly jen Zvonarevová, Na Li a Kvitová. Letošní ročník zahájí proti vítězce duelu Cirsteaová - Kudrjevacevová. Pak by mohla narazit na nepříjemnou Jarmilu Grothovou, dále Bartoliovou a ve čtvrtfinále Jankovičovou.

Právě Jelena Jankovičová obhajuje loňský triumf, který je dosud jejím posledním. Šestadvacetileté Srbce se v druhé polovině minulé sezony příliš nedařilo, ovšem na posledních turnajích šla její forma vzhůru: v Dubaji a Dauhá prohrála shodně v semifinále se Zvonarevovou, respektive Wozniackou, před týdnem v Monterrey nestačila až ve finále na Pavljučenkovovou.

Minimálně v postupu do osmifinále by bývalé světové jedničce neměl nikdo zabránit, pak již může narazit na Kvitovou, nebo vítězkou z roku 2008 Ivanovičovou.

Předloni soutěž ovládla Vera Zvonarevová. Současná světová trojka patří mezi spolufavoritky i letos. Nedávné vítězce z Dauhá se během cesty do semifinále můžou postavit Govorcovová, Bacsinszká, Cibulková, Kanepiová, Wickmayerová, Peerová, Pavljučenkovová, či Schiavoneová. Pro ruskou tenistku tedy žádný nemilosrdný los.

Poslední vítězky:
2010 ... Jelena Jankovičová (Srb.)
2009 ... Věra Zvonarevová (Rus.)
2008 ... Ana Ivanovičová (Srb.)
2007 ... Daniela Hantuchová (SR)
2006 ... Maria Šarapovová (Rus.)
2005 ... Justine Heninová (Belg.)
2004 ... Kim Clijstersová (Belg.)
2003 ... Justine Heninová (Belg.)
2002 ... Daniela Hantuchová (SR)
2001 ... Serena Williamsová (USA)
2000 ... Lindsay Davenportová (USA)

Dvojnásobnou vítězkou turnaje je kromě Clijstersové také Daniela Hantuchová. V letošní sezoně Slovenka podává nevyrovnané výkony. Získala titul v Pattayi a v Dauhá měla mečbol ve čtvrtfinále proti Zvonarevové, na ostatních turnajích ale vypadla už v prvních kolech. Loni v Indian Wells nezvládla už své úvodní vystoupení proti Erraniové. O lepší vstup do turnaje se letos pokusí proti Rusce Safinové, nebo Španělce Parraové.

V současném nevyzpytatelném ženském tenise se však musí počítat i s dalšími. S Australankou Stosurovou, Číňankou Na Li nebo Ruskami Kuzněcovovou a Šarapovovou.

V soutěži je i osm Češek
Do šíršího okruhu favoritek lze počítat i Petru Kvitovou. Dvacetiletá rodačka z Bílovce zatím prožívá životní začátek roku. Získala tituly z Brisbane a Paříže, na Australian Open prohrála až ve čtvrtfinále se Zvonarevovou. Druhou porážku sezony jí dva dny po triumfu v pařížské hale připravila v Dubaji Japonka Moritaová. Pak Kvitová léčila nachlazení a v Prostějově se připravovala na turnaje v Indian Wells a Miami.

Česká fedcupová reprezentantka je 14. hráčkou světa a během několika týdnů může prorazit dokonce i do první světové desítky. Aby se do Top 10 prodrala už po tomto turnaji, musela by se dostat do finále. Svou pouť soutěží zahájí zřejmě proti Barboře Záhlavové-Strýcové, se kterou v únoru svedla úspěšnou více než tříhodinovou bitvu. Její krajanka ale musí ještě zvládnout úvodní kolo proti domácí Alison Riskeové.

V hlavní soutěži BNP Paribas Open si zahraje celkem osm českých tenistek. Mimo Kvitové je nasazená ještě Klára Zakopalová, jež bude chtít své pozice využít v duelu proti Jovanovské, nebo Urszule Radwaňské. Srbka s Polkou na sebe narazí na třetím turnaji v řadě. Ve třetím kole by devětadvacetiletá pražská rodačka, jež v Indian Wells dosud vyhrála jen dva zápasy, mohla vyzvat turnajovou osmičku Azarenkovou.

WTA Premier Mandatory Indian Wells:
vítězka ... 1000 b. (700.000 dolarů)
finále ... 700 b. (350.000 dolarů)
semifinále ... 450 b. (150.000 dolarů)
čtvrtfinále ... 250 b. (64.700 dolarů)
4. kolo ... 140 b. (32.000 dolarů)
3. kolo ... 80 b. (18.740 dolarů)
2. kolo ... 50 b. (11.500 dolarů)
1. kolo ... 5 b. (7.050 dolarů)

Nasazení těsně uniklo Lucii Šafářové, jež tak musí odstartovat už v prvním kole. Čtyřiadvacetiletá Češka letos předvádí slušné výkony, odměnit se dokázala ale až minulý týden v Kuala Lumpuru, kde ve finále nevyužila dva mečboly proti Dokicové. Už dnes ji čeká souboj s Kristinou Barroisovou, v dalším kole by narazila na další Němku Andreu Petkovicovou. Následně ji může čekat Bartoliová, kterou před pár dny v Malajsii smetla ve dvou setech. Pokud by se Šafářové dařilo a prošla až do osmifinále, mohla by promluvit do boje o post světové jedničky. Vyzvat totiž může Clijstersovou.

Z další úspěšné kvalifikace bude rozehraná Lucie Hradecká, která bude chtít svou formu potvrdit proti Belgičance Kirsten Flikpensové, jež letos na okruhu WTA ještě nevyhrála. Pak by před pětadvacetiletou Hradeckou čekala výzva s jménem Alexandra Dulgheruová, se kterou prohrála třísetový duel na loňském French Open. Na tvrdém povrchu by česká tenistka měla velkou šanci na úspěšnou odvetu a postup do 3. kola.

V něm už by mohla čekat sedmá nasazená a finalistka Australian Open Na Li, kterou může teoreticky v předchozím zápase prověřit Renata Voráčová. Tu na úvod čeká jiná Číňanka Shuai Peng.

Vyhrát první zápas od osmifinále na Australian Open a přerušit šňůru čtyř porážek v řadě bude chtít Iveta Benešová. Možnost uspět je velká, s Varvarou Lepschenkovou dosud vyhrála všechny tři vzájemná utkání. Pak už ale čelila nasazené devítce Agnieszce Radwaňské, se kterou má naopak zcela opačnou bilanci.

O vůbec první letošní vítězný zápas bude usilovat Zuzana Ondrášková. Třicetiletá Češka, vyznavačka antukových povrchů, se utká s o 13 let mladší Američankou Lauren Davisovou, jež startuje na divokou kartu a na okruhu WTA ji čeká teprve druhý zápas.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
ja myslim, ze Peta este dokaze vic uspechu...k tomuto clanku, KIM pojd na post
Reagovat
smazaný uživatel
Proč nejsou z IW streamy? :(
Reagovat
majkl005
Nevím proč, ale mám strach že Kvitová už nebude předvádět takové výkony jako že začátku sezóny....ale samozřejmě bych se strašně rád mýlil
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist