Preview: WTA Premier Mandatory Madrid

4. 5. 2018, 20:30
Previews 13
Již zítra startuje hlavní soutěž největšího ženského antukového podniku před grandslamovým French Open. Nabité herní pole vede světová jednička a vítězka posledních dvou ročníků Simona Halepová. Do španělské metropole dorazí kompletní elitní desítka včetně dvou českých zástupkyň Karolíny Plíškové a Petry Kvitové. Kromě nich se v hlavní soutěži představí ještě Barbora Strýcová a Kateřina Siniaková.

Již zítra startuje hlavní soutěž ženské části turnaje Mutua Madrid Open. Největší favoritkou bude světová jednička a vítězka posledních dvou ročníků Simona Halepová. Roli nasazené dvojky bude plnit Caroline Wozniacká. Na španělské antuce se představí kompletní elitní desítka.

Mezi černé koně letošního ročníku jsme zařadili Petru Kvitovou, dvojnásobnou šampionku madridské akce WTA Premier Mandatory, dále dvojnásobnou finalistku Viktorii Azarenkovou, která zatím prožívá podařený návrat na kurty, a další bývalou vítězku Marii Šarapovovou, jež bude usilovat o přerušení série čtyř porážek.

Kromě Kvitové, která uzavírá elitní desítku žebříčku WTA, bude ve španělské metropoli bojovat ještě česká jednička Karolína Plíšková a další dvě české zástupkyně Barbora Strýcová s Kateřinou Siniakovou. Z kvalifikace může postoupit Kristýna Plíšková.

V Madridu naopak letos budou chybět například Serena Williamsová nebo Angelique Kerberová. Z českých tenistek se kvůli zdravotním problémům odhlásily Lucie Šafářová a Markéta Vondroušová.

Tři divoké karty pořadatelé udělili domácím hráčkám - Saře Sorribesové, Georgině Garcíaová Perézové a Laře Arruabarrenaové - a další dvě volné vstupenky do hlavní soutěže obdržely Mónica Puigová z Portorika a teprve patnáctiletá talentovaná Ukrajinka Marta Kosťuková.

Celková dotace ženského turnaje činí bezmála 7 milionů eur (téměř 179 milionů korun). Vítězka obdrží šek na 1 190 490 eur (více než 30 milionů korun) a připíše si do žebříčku WTA rovných 1 000 bodů.

MUTUA MADRID OPEN 2018 FAKTA
• Shrnutí •
Loňské finále: Halepová (3-Rum.) - Mladenovicová (14-Fr.) 7-5 6-7(5) 6-2
Nejvýše nasazené: Halepová (1. v WTA), Wozniacká (2.), Muguruzaová (3.), Svitolinová (4.), Ostapenková (5.), Kar. Plíšková (6.), Garciaová (7.), V. Williamsová (8.)
Kategorie: WTA Premier Mandatory
Místo konání: Madrid, Španělsko
Povrch: antuka
Dotace: 6,685.828 eur
• Možná čtvrtfinále •
Halepová (1-Rum.) - Kar. Plíšková (6-ČR) | H2H 6-1
Muguruzaová (3-Šp.) - V. Williamsová (8-USA) | H2H 2-4
Garciaová (7-Fr.) - Svitolinová (4-Ukr.) | H2H 3-1
Ostapenková (5-Lot.) - Wozniacká (2-Dán.) | H2H 4-0
• Soupeřky českých tenistek v 1. kole •
Kar. Plíšková (6-ČR) - Vesninová (Rus.) | H2H 1-0
Kvitová (10-ČR) - Curenková (Ukr.) | H2H 1-0
Siniaková (ČR) - Cirsteaová (Rum.) | H2H 0-1
Strýcová (ČR) - Suárezová | H2H 1-6
Kompletní los


Největší favoritky

Simona Halepová vstoupila do letošní sezony tím nejlepším možným způsobem, když vybojovala svou 16. kariérní trofej v čínském Shenzhenu. Poté si zahrála finále na Australian Open, ale ani ve třetím grandslamovém finále na premiérový vavřín nedosáhla.

Závěrečná kola hrála i na dalších turnajích. V Dauhá kvůli zranění nenastoupila k semifinálovému utkání a mezi nejlepší kvarteto postoupila také v Indian Wells, v Miami naopak překvapivě skončila už ve třetím kole.

Jediný dosavadní antukový turnaj a tedy i generálku na Madrid absolvovala ve Stuttgartu. V německé hale po obratu zdolala Magdalénu Rybárikovou, ovšem poté jasně nestačila na pozdější finalistku CoCo Vandewegheovou.

Halepová v Madridu dlouho nemohla oslavit jediné vítězství. V letech 2011 až 2013 skončila vždy v prvním kole a na první soupeřce ztroskotala ještě před třemi lety. V roce 2014 si však zahrála finále a posledním dvěma ročníkům kralovala.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Shenzhen (vítězka);  Australian Open (finále);  Indian Wells,  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (čtvrtfinále)
Bilance: 22-4
Bilance na antuce: 1-1
Grandslamy: Australian Open (finále)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 17-5
Nejlepší výsledek: vítězka (2016 - 2017)
Loňský výsledek: vítězka
Generálka: Stuttgart (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Makarovová (H2H 4-2)
2K: van Uytvancková (H2H 0-0), NEBO Mertensová (H2H 0-0)
OF: (13) Keysová (H2H 5-1)
ČF: (6) Kar. Plíšková (H2H 6-1)
SF: (3) Muguruzaová (H2H 1-3)
F: (2) Wozniacká (H2H 2-5)


Caroline Wozniacká měla rovněž výborný vstup do sezony. V Aucklandu se probojovala do finále a poté senzačně dobyla Australian Open, kde oslavila zisk svého premiérového grandslamového vavřínu a vrátila se na post světové jedničky.

V Petrohradu sehrála roli zřejmě i únava a dánská tenistka skončila už ve čtvrtfinále. V Dauhá si zahrála semifinále, v němž těsně podlehla pozdější šampionce Petře Kvitové.

Na velkých amerických březnových podnicích to žádná sláva naopak nebyla. V Indian Wells vypadla už v osmifinále, a v Miami dokonce hned po prvním zápase.

Na antuce se zatím představila pouze v Istanbulu, kde smetla Jekatěrinu Alexandrovovou, po obratu zdolala Saru Erraniovou, ale čtvrtfinálové utkání s pozdější vítězkou Pauline Parmentierovou za stavu 1-1 na sety skrečovala.

V Madridu byla nejdále při své premiéře v roce 2009. Tehdy až ve finále nestačila na Dinaru Safinovou. Při dalších sedmi účastech byla už jen jednou ve čtvrtfinále, a to před třemi lety.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Australian Open (vítězka);  Auckland (finále);  Dauhá (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Istanbul (čtvrtfinále)
Bilance: 19-6
Bilance na antuce: 2-1
Grandslamy: Australian Open (vítězka)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 15-8
Nejlepší výsledek: finále (2009)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Istanbul (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Gavrilovová (H2H 1-0)
2K: kvalifikantka, NEBO Bartyová (H2H 1-0)
OF: (15) Sevastovová (H2H 4-0)
ČF: (5) Ostapenková (H2H 0-4)
SF: (4) Svitolinová (H2H 1-3)
F: (1) Halepová (H2H 5-2)


Garbiñe Muguruzaová se v úvodu sezony trápila se zdravotními problémy. V Brisbane nedohrála úvodní zápas, v Sydney nenastoupila ke čtvrtfinálovému utkání a na Australian Open vypadla už ve druhém kole se senzací letošního ročníku Su-Wei Hsieh.

Na Arabském poloostrově naopak potvrzovala roli favoritky. V Dauhá prohrála až ve finále s Petrou Kvitovou a v Dubaji v semifinále neproměnila mečboly proti Darje Kasatkinové.

Americké březnové turnaje se dvojnásobné grandslamové šampionce nepovedly. V Indian Wells promarnila jasné vedení proti domácí Sachii Vickeryové a loučila se hned ve druhém kole, v Miami skončila v osmifinále na raketě pozdější vítězky Sloane Stephensové. Prvního letošního titulu a celkově šestého se dočkala na betonech v mexickém Monterrey.

Do antukového jara vstoupila stejně jako do letošní sezony, a sice skrečí. Po prohrané úvodní sadě vzdala ve stuttgartské hale Anastasii Pavljučenkovové.

Na domácí antuce se Muguruzaové nikdy nedařilo. Dvakrát ztroskotala už na první soupeřce a jen třikrát dokázala postoupit do druhého kola, které je jejím maximem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Monterrey (vítězka);  Dauhá (finále);  Dubaj (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (2. kolo)
Bilance: 15-7
Bilance na antuce: 0-1
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 3-5
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2014 - 2016)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Stuttgart (2. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Shuai Peng (H2H 1-0)
2K: Vekičová (H2H 0-1), NEBO Garcíaová Perézová (H2H 0-0)
OF: (14) Kasatkinová (H2H 2-1)
ČF: (8) V. Williamsová (H2H 2-4)
SF: (1) Halepová (H2H 3-1)
F: (2) Wozniacká (H2H 3-3)


Jelina Svitolinová i letos hraje výborně. Vstup do sezony vyšel ukrajinské hráčce na jedničku, když v Brisbane vybojovala jubilejní 10. titul své kariéry. Na Australian Open si poté poprvé v kariéře zahrála čtvrtfinále.

I se svými výsledky na Arabském poloostrově může být spokojená. V osmifinále v Dauhá trápila pozdější vítězku Petru Kvitovou a v Dubaji si došla pro druhou letošní trofej.

Jeden horší a jeden lepší výsledek zaznamenala také v březnu na americkém kontinentu. V Indian Wells překvapivě skončila ve třetím kole na raketě Carly Suárezové, v Miami podlehla ve čtvrtfinále pozdější finalistce Jeleně Ostapenkové.

Na antuce zatím hrála jen ve Stuttgartu. Ve druhém kole jí v rozhodujícím dějství vzdala česká naděje Markéta Vondroušová. Svitolinová poté ve čtvrtfinále neudržela vedení proti Caroline Garciaové.

V Madridu bude třiadvacetiletá Ukrajinka startovat popáté a rozhodně má co vylepšovat. Jejím maximem je totiž druhé kolo z let 2015 a 2016. Loni a při své premiéře v roce 2014 skončila už v prvním kole.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Dubaj,  Brisbane (vítězka)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (čtvrtfinále)
Bilance: 19-5
Bilance na antuce: 1-1
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 2-4
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2015 - 2016)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Stuttgart (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Cornetová (H2H 2-2)
2K: Strýcová (H2H 2-0), NEBO Suárezová (H2H 3-3)
OF: (16) Rybáriková (H2H 1-1)
ČF: (7) Garciaová (H2H 1-3)
SF: (2) Wozniacká (H2H 3-1)
F: (1) Halepová (H2H 3-3)


Jelena Ostapenková naopak vstup do sezony hodnotit pozitivně nemůže. První dva zápasy prohrála a lepší výsledek přišel až na Australian Open, kde postupem do třetího kola vyrovnala své maximum. V hale v Petrohradu ve čtvrtfinále schytala výprask od pozdější šampionky Petry Kvitové.

Mizérie pokračovala i v dalších týdnech. V Dauhá a v Dubaji ztroskotala na první soupeřce a v Indian Wells skončila s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Prvního kvalitního výsledku se dočkala až na konci března v Miami, kde bez ztráty setu postoupila do finále. V něm nestačila na domácí Sloane Stephensovou.

Na nejpomalejším tenisovém povrchu začala velmi slušně. Ve Stuttgartu na úvod smetla Dijasovou a ve čtvrtfinále sahala po výhře nad pozdější vítězkou Karolínou Plíškovou.

V Madridu bude dvacetiletá Lotyška startovat teprve podruhé. Při své premiéře před dvěma lety skončila hned v prvním kole. Loni se turnaje nezúčastnila.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Miami (finále)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (čtvrtfinále)
Bilance: 15-10
Bilance na antuce: 1-1
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: 1. kolo (2016)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Stuttgart (čtvrtfinále)

Možná cesta turnajem
1K: Beguová (H2H 0-1)
2K: Buzarnescuová (H2H 0-1), NEBO Šarapovová (H2H 0-0)
OF: (12) Vandewegheová (H2H 0-1)
ČF: (2) Wozniacká (H2H 4-0)
SF: (4) Svitolinová (H2H 2-0)
F: (1) Halepová (H2H 1-1)


Karolína Plíšková letos až na jednu výjimku postupovala vždy do závěrečných kol. V Brisbane vypadla v semifinále s pozdější vítězkou Jelinou Svitolinovou a neobhájila loňský triumf. Na Australian Open ve čtvrtfinále prohrála se Simonou Halepovou a zopakovala své maximum.

Titul neobhájila ani v Dauhá, kde v osmifinále nestačila na CiCi Bellisovou. S bilancí jedné výhry a jedné porážky opouštěla také Dubaj. Na amerických akcích skončila o kolo dříve než loni. V Indian Wells ve čtvrtfinále nestačila na rozjetou Naomi Ósakaovou a v Miami ve čtvrtfinále podlehla Viktorii Azarenkové.

Vstup do antukové sezony ale zvládla na výbornou. Ve Stuttgartu nenašla v pěti zápasech přemožitelku a oslavila zisk jubilejního 10. kariérního titulu. Česká jednička měla startovat ještě v pražské Stromovce. Kvůli zranění třísel však účast na poslední chvíli odřekla.

V Madridu skončila v posledních třech letech vždy ve druhém kole. Při své premiéře v hlavní soutěži v roce 2014 dohrála už v kole prvním.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Stuttgart (vítězka);  Brisbane (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (vítězka)
Bilance: 20-7
Bilance na antuce: 5-0
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 3-4
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2015 - 2017)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Stuttgart (vítězka)

Možná cesta turnajem
1K: Vesninová (H2H 1-0)
2K: Azarenková (H2H 1-3), NEBO Kruničová (H2H 1-0)
OF: (9) Stephensová (H2H 0-2)
ČF: (1) Halepová (H2H 1-6)
SF: (3) Muguruzaová (H2H 7-2)
F: (2) Wozniacká (H2H 3-6)


Caroline Garciaová zatím letos nezáří tak jako v závěru loňského roku. V Brisbane kvůli problémům se zády nedohrála úvodní zápas a na Australian Open skončila v osmifinále na Madison Keysové. V Petrohradu hned na úvod utrpěla šokující porážku od domácí kvalifikantky Jeleny Rybakinové.

V Dauhá a v Dubaji skončila shodně ve čtvrtfinále a v obou případech na raketě Garbiñe Muguruzaové. Spokojená nemůže být s výsledky na březnových amerických podnicích. V osmifinále v Indian Wells schytala výprask od Angelique Kerberové a s Miami se loučila hned po prvním zápase, v němž uhrála jen čtyři gamy proti domácí Alison Riskeové.

Na antuce postupně nachází formu. V Charlestonu sice skončila už v osmifinále na Alizé Cornetové, nicméně ve Stuttgartu porazila Marii Šarapovovou, obrovský talent Martu Kosťukovou, Jelinu Svitolinovou a nestačila až v semifinále na CoCo Vandewegheovou.

V Madridu dosáhla Francouzka na nejlepší výsledek hned při své premiéře v roce 2014, kdy uhrála čtvrtfinále. O rok později si ještě zahrála osmifinále, ale poslední dva ročníky jí nevyšly. Před dvěma lety to bylo druhé kolo, loni výpadek už v kole prvním.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Stuttgart (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (semifinále)
Bilance: 13-9
Bilance na antuce: 4-2
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance:
5-4
Nejlepší výsledek: čtvrtfinále (2014)
Loňský výsledek: 1. kolo
Generálka: Stuttgart (semifinále)

Možná cesta turnajem
1K: Cibulková (H2H 2-1)
2K: Martičová (H2H 1-0), NEBO Kuzněcovová (H2H 1-3)
OF: (11) Görgesová (H2H 1-0)
ČF: (4) Svitolinová (H2H 3-1)
SF: (2) Wozniacká (H2H 1-2)
F: (1) Halepová (H2H 1-3)


Venus Williamsová toho letos moc neodehrála. Sedmatřicetiletá Američanka měla na prvních dvou turnajích smůlu na los. V Sydney hned na úvod podlehla pozdější šampionce Angelique Kerberové a na Australian Open, kde obhajovala finále, v prvním kole nestačila na rozjetou Belindu Bencicovou.

První výhru slavila až na začátku února ve Fed Cupu, kdy dvěma body pomohla Spojeným státům k postupu do semifinále přes Nizozemsko. Šňůru výher natáhla v Indian Wells. V kalifornské poušti uhrála semifinále. Na další domácí akci v Miami došla do čtvrtfinále. Na antuce se letos představí poprvé.

V Madridu se legendární Američance dařilo jen jednou, a to v roce 2010, kdy si zahrála finále, v němž nestačila na francouzskou tenistku Aravane Rezaiovou. V dalších třech případech skončila hned v úvodních kolech. Na madridské antuce bude hrát po třech letech.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 9-4
Bilance na antuce: 0-0
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 6-4
Nejlepší výsledek: finále (2010)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: žádná

Možná cesta turnajem
1K: Kontaveitová (H2H 2-0)
2K: kvalifikantka, NEBO Sasnovičová (H2H 0-0)
OF: (10) Kvitová (H2H 2-4)
ČF: (3) Muguruzaová (H2H 4-2)
SF: (1) Halepová (H2H 3-1)
F: (2) Wozniacká (H2H 7-1)


Černí koně

Petra Kvitová neměla úspěšný vstup do letošní sezony. V Sydney skončila hned ve druhém kole, a na Australian Open dokonce v kole prvním, když prohrála maraton s Andreou Petkovicovou z Německa.

Poté se však rozjela k fantastickým výkonům a vyhrála 14 zápasů v řadě. Přemožitelku nenašla v hale v Petrohradu, ve víkendovém fedcupovém utkání ani v Dauhá a rozšířila svou sbírku trofejí na číslo 22.

Na březnových amerických turnajích se dvojnásobné wimbledonské vítězce tradičně nedařilo. Její vítěznou šňůru utnula ve třetím kole v Indian Wells domácí senzace Amanda Anisimovová, v Miami v osmifinále prohrála s Jelenou Ostapenkovou.

Na úvod antukového jara skončila její série úspěchů proti krajankám. V Charlestonu ji totiž v prvním zápase ukončila Kristýna Plíšková. Poté Kvitová opět zazářila ve Fed Cupu, ale na akci ve Stuttgartu se rovněž loučila po prvním utkání. Při své premiéře v pražské Stromovce zatím dominuje a zítra si zahraje o titul.

Na Madrid má krásné vzpomínky. Čtyřikrát sice skončila v úvodních kolech, nicméně v roce 2011 ukořištila trofej a v posledních letech se jí také dařilo. V roce 2014 byla v semifinále, o rok později znovu slavila triumf a před dvěma lety došla do osmifinále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Dauhá, Petrohrad (vítězka);  Praha (zatím finále)
Největší úspěchy na antuce: Praha (zatím finále)
Bilance: 23-6
Bilance na antuce: 5-2
Grandslamy: Australian Open (1. kolo)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 20-6
Nejlepší výsledek: vítězka (2011, 2015)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Charleston (2. kolo), Stuttgart (1. kolo), Praha (zatím finále)

Možná cesta turnajem
1K: Curenková (H2H 1-0)
2K: Puigová (H2H 0-2), NEBO Dijasová (H2H 1-1)
OF: (8) V. Williamsová (H2H 4-2)
ČF: (3) Muguruzaová (H2H 4-1)
SF: (1) Halepová (H2H 1-3)
F: (2) Wozniacká (H2H 8-5)


Viktoria Azarenková se po porodu syna na kurty vrátila loni v létě, ale odehrála jen akci WTA na Mallorce a Wimbledon. Poté nemohla na turnajích startovat kvůli vleklému soudnímu sporu o péči o syna.

Letos odehrála pouhé dva turnaje. Návrat podnikla v Indian Wells, kde porazila Heather Watsonovou a poté nestačila na domácí Sloane Stephensovou. Mnohem lepší to bylo v Miami. Na Floridě došla až do semifinále a ukázala velký posun. Stopku jí opět vystavila Američanka Stephensová.

Na antuce bude letos hrát první turnaj, jelikož jí soud teprve před pár dny povolil vycestovat se synem do Evropy. V Madridu si v letech 2011 a 2012 zahrála finále, první prohrála s Petrou Kvitovou, druhé se Serenou Williamsovou. Ještě třikrát byla v osmifinále. Mutua Madrid Open se zúčastní poosmé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Miami (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 6-2
Bilance na antuce: 0-0
Grandslamy: Australian Open (nehrála)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 16-6
Nejlepší výsledek: finále (2011 - 2012)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: žádná

Možná cesta turnajem
1K: Kruničová (H2H 1-0)
2K: (6) Kar. Plíšková (H2H 3-1)
OF: (9) Stephensová (H2H 3-2)
ČF: (1) Halepová (H2H 2-2)
SF: (3) Muguruzaová (H2H 1-0)
F: (2) Wozniacká (H2H 7-5)


Maria Šarapovová vstoupila do letošního roku vcelku úspěšně. Na prvním turnaji v čínském Shenzhenu došla do semifinále, v němž prohrála s Kateřinou Siniakovou. Na Australian Open zpočátku hrála s přehledem, ale ve třetím kole utrpěla debakl s Angelique Kerberovou.

Od té doby se trápí zdravotně i výsledkově. Porážky v úvodních zápasech posbírala v Dauhá, v Indian Wells i při své letošní premiéře na antuce ve Stuttgartu. Na kontě má teď čtyři prohry v řadě.

Šarapovová v Madridu při své premiéře v roce 2010 vypadla hned v prvním kole, ovšem poté začala na španělské antuce sbírat skvělé výsledky. Následovalo osmifinále, čtvrtfinále, finále a v roce 2014 triumf. Na ten o rok později navázala semifinálovou účastí. Loni vypadla ve druhém kole.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Shenzhen (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: Stuttgart (1. kolo)
Bilance: 5-5
Bilance na antuce: 0-1
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 20-6
Nejlepší výsledek: vítězka (2014)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Stuttgart (1. kolo)

Možná cesta turnajem
1K: Buzarnescuová (H2H 1-0)
2K: (5) Ostapenková (H2H 0-0)
OF: (12) Vandewegheová (H2H 1-0)
ČF: (2) Wozniacká (H2H 8-4)
SF: (4) Svitolinová (H2H 2-0)
F: (1) Halepová (H2H 7-1)


Češky v akci

Barbora Strýcová prožila další úspěšné australské léto. V Aucklandu i v Sydney došla do čtvrtfinále a na Australian Open zopakovala loňské osmifinále, v němž potrápila svou krajanku Karolínu Plíškovou. Jedním bodem poté pomohla českému fedcupovému týmu k postupu do semifinále.

Na dalších dvou turnajích měla smůlu na los. V Dauhá ve druhém kole nestačila na rozjetou Julii Görgesovou a v Dubaji v prvním kole vypadla s Angelique Kerberovou.

Jenže šňůra porážek pokračuje. Na úvodní soupeřce rodačka z Plzně ztroskotala také v Indian Wells, v Miami, ve Stuttgartu a naposledy v pražské Stromovce. Na kontě má už šest proher v řadě.

V Madridu hrála hlavní soutěž čtyřikrát. Jen jednou došla do osmifinále, a to před třemi lety, jinak vždy skončila v úvodních kolech.

Sérii neúspěchů se pokusí přerušit proti Carle Suárezové. S domácí tenistkou má však výrazně negativní bilanci, když vyhrála jen jeden ze sedmi soubojů. V případě úspěšného vstupu do turnaje se pravděpodobně utká s nasazenou čtyřkou Jelinou Svitolinovou, se kterou oba dosavadní vzájemné duely prohrála.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Sydney,  Auckland (čtvrtfinále)
Největší úspěchy na antuce: Praha, Stuttgart (1. kolo)
Bilance: 9-9
Bilance na antuce: 0-2
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 4-4
Nejlepší výsledek: osmifinále (2015)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Stuttgart (1. kolo), Praha (1. kolo)


Kateřina Siniaková zahájila letošní sezonu výborně. V Shenzhenu se znovu po roce probojovala do finále, ale titul po prohře se Simonou Halepovou neobhájila. V Hobartu naopak vypadla v prvním kole. Na Australian Open přerušila černou grandslamovou sérii a došla do druhého kola.

V hale v Petrohradu si zahrála čtvrtfinále, ovšem poté přišla série nezdarů. Na první soupeřku nestačila v Dauhá, v Miami a v Charlestonu, jen v Indian Wells dokázala ukořistit jednu výhru.

Mnohem lepší to bylo na jejím oblíbeném domácím turnaji v pražské Stromovce. Siniaková porazila Andreu Petkovicovou, Jekatěrinu Alexandrovovou a prohrála až s Petrou Kvitovou.

Rodačka z Hradce Králové bude v Madridu hrát potřetí. Při své premiéře vypadla v prvním kole a loni sahala ve druhém kole po skalpu Angelique Kerberové.

Siniaková v prvním kole narazí na Soranu Cirsteaovou. Na Rumunku, která z posledních šesti zápasů vyhrála jediný, jasně nestačila loni na trávě v Eastbourne. V případě postupu by mohla změřit síly s nasazenou Darjou Kasatkinovou. S Ruskou v předchozích dvou soubojích neuhrála jediný set.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Shenzhen (finále)
Největší úspěchy na antuce: Praha (čtvrtfinále)
Bilance: 10-9
Bilance na antuce: 2-2
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Mutua Madrid Open
Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: 2. kolo (2017)
Loňský výsledek: 2. kolo
Generálka: Charleston (1. kolo), Praha (čtvrtfinále)


Tipujeme čtvrtfinalistky
Simona Halepová sice nemá úplně lehký los, ale vítězka posledních dvou ročníků by si měla se všemi soupeřkami poradit. Už do prvního kola schytala nevyzpytatelnou Jekatěrinu Makarovovou a ve druhém kole nejspíše potká rozjetou Elise Mertensovou, jež vyhrála na antuce už 11 zápasů v řadě. V osmifinále bude nejspíše čekat Madison Keysová.
1. čtvrtfinalistka: Simona Halepová

Ani Karolínu Plíškovou nečeká nic jednoduchého. S Jelenou Vesninovou by si měla poradit, ovšem ve druhém kole může narazit na Viktorii Azarenkovou, na kterou příliš neumí. Na dalším velkém turnaji se bude chtít navíc ukázat Sloane Stephensová, vítězka turnaje v Miami. Tato sekce může dopadnout jakkoli. Vidíme to na souboj Stephensové s Azarenkovou a navrch opět bude mít Američanka.
2. čtvrtfinalistka: Sloane Stephensová

Garbiñe Muguruzaová má naopak los příznivý. Shuai Peng stále marně hledá dřívejší formu, Donna Vekičová, nebo krajanka Georgina Garcíaová-Perézová by neměly být větší překážkou a Darja Kasatkinová teď není v dobré formě.
3. čtvrtfinalistka: Garbiñe Muguruzaová

Vynikající formu má naopak Petra Kvitová. Česká tenistka momentálně válí v pražské Stromovce a určitě se bude chtít svým nejlepším tenisem prezentovat i v Madridu, kde v minulosti dvakrát triumfovala. Minimálně postup do čtvrtfinále není nemožný. V prvním kole narazí na Lesju Curenkovou, poté na vítězku duelu Mónica Puigová - Zarina Dijasová a v osmifinále nejspíše na Venus Williamsovou, nebo Anett Kontaveitovou.
4. čtvrtfinalistka: Petra Kvitová

Další čtvrtfinalistkou podle nás bude Caroline Garciaová či Julia Görgesová. Garciaová ukázala dobrý tenis ve Stuttgartu. Görgesová tam sice vypadla hned v na úvod, ale předtím se dostala do finále v Charlestonu, v domácí hale se pravděpodobně ještě vyrovnávala s fedcupovým nezdarem. Obě hráčky si ovšem budou muset dávat pozor na patnáctiletý talent Martu Kosťukovou a ostřílenou Světlanu Kuzněcovovou.
5. čtvrtfinalistka: Caroline Garciaová

Jelina Svitolinová je v další sekci jasnou volbou. Magdaléna Rybáriková ani Johanna Kontaová nehrají v dobré formě, poté tam má dvě kvalifikantky, trápící se Barboru Strýcovou, Carlu Suárezovou, s níž sice prohrála v Indian Wells, nicméně je na tom herně úplně jinde než domácí hráčka, a do prvního kola Alizé Cornetovou.
6. čtvrtfinalistka: Jelina Svitolinová

Další část letošního losu je nadmíru zajímavá. Najdeme v ní jména jako Jelena Ostapenková, Maria Šarapovová, Naomi Ósakaová a CoCo Vandewegheová, která bude hned v prvním kole čelit loňské finalistce Kristině Mladenovicové. Tyto čtyři hráčky by si to měly rozdat o čtvrtfinále. Ostapenková by měla změřit síly se Šarapovovou a Vandewegheová s Ósakaovou. My budeme nejvíce věřit lotyšské ranařce.
7. čtvrtfinalistka: Jelena Ostapenková

Pokud je už Caroline Wozniacká zdravotně v pořádku, měla by si se svými úvodními soupeřkami poradit a poprvé od triumfu na Australian Open na velkém turnaji postoupit do závěrečných kol. Na úvod ji čeká Darja Gavrilovová a poté nejspíše další Australanka Ashleigh Bartyová. V osmifinále ovšem nenarazí na lehkou soupeřku. Může se utkat s nepříjemnou Anastasijí Sevastovovou, nebo vítězkou charlestonského podniku WTA Kiki Bertensovou.
8. čtvrtfinalistka: Caroline Wozniacká


Tipujeme semifinalistky
Simona Halepová na Sloane Stephensovou umí. Všech sedm předchozích soubojů bylo na dva sety a poslední čtyři z nich vyhrála světová jednička. Šampionku posledních dvou ročníků navíc bude favorizovat její nejoblíbenější povrch.
1. semifinalistka: Simona Halepová

Podobně je na tom Petra Kvitová. Dvojnásobná wimbledonská vítězka porazila Garbiñe Muguruzaovou čtyřikrát v řadě, naposledy letos ve finále v Dauhá. Vyhrála i jediné dosavadní vzájemné měření sil na antuce před dvěma lety ve Stuttgartu. Češka půjde dál.
2. semifinalistka: Petra Kvitová

Caroline Garciaová a Jelina Svitolinová se poslední dobou utkávají docela často. Poslední tři souboje vyhrála Francouzka, naposledy nedávno v hale ve Stuttgartu. Čas pro Svitolinovou se vzájemnou bilancí něco udělat a výrazně vylepšit své madridské maximum.
3. semifinalistka: Jelina Svitolinová

Málokterá tenistka má s Caroline Wozniackou tak vynikající bilanci. Jelena Ostapenková bývalou světovou jedničku a grandslamovou vítězku porazila ve všech čtyřech vzájemných duelech, v posledních třech navíc loni na antuce. Momentálně má mimo jiné jasně lepší formu a měla by se podívat do semifinále.
4. semifinalistka: Jelena Ostapenková


Tipujeme finalistky
V prvním semifinále bude jasně záležet na Petře Kvitové. Simona Halepová se bude výborně bránit a česká tenistka si bude muset dávat pozor na počet nevynucených chyb. Halepová hraje v Madridu jako doma a na Kvitovou rozhodně umí, přestože v posledním zápase s Češkou uhrála jen tři gamy, to už je ale skoro dva roky zpět.
1. finalistka: Simona Halepová

Jelina Svitolinová a Jelena Ostapenková mají obě vynikající hru. Útočit bude o něco více Ostapenková, která vyhrála oba předchozí souboje, loni ve Wimbledonu a letos v Miami, a to bez ztráty setu. Ten možná tentokrát ztratí, i tak však postoupí.
2. finalistka: Jelena Ostapenková


Tipujeme vítězku
Pokud náš tip vyjde, Simona Halepová a Jelena Ostapenková změří síly potřetí. Loni ve finále French Open se o šokující vítězství postarala dvacetiletá Lotyška. O šest let starší Rumunka ovšem Ostapenkové porážku oplatila na konci sezony v Pekingu. V Madridu působí Halepová v poslední době neporazitelně a podle nás se jí povede hattrick.
Vítězka: Simona Halepová


Shrnutí našich tipů
1. čtvrtfinále: Halepová porazí Stephensovou
2. čtvrtfinále: Kvitová porazí Muguruzaovou
3. čtvrtfinále: Svitolinová porazí Garciaovou
4. čtvrtfinále: Ostapenková porazí Wozniackou
1. semifinále: Halepová porazí Kvitovou
2. semifinále: Ostapenková porazí Svitolinovou
Finále: Halepová porazí Ostapenkovou

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

13
Přidat komentář
George_Renel
První finalistka odpadla .-) .
Reagovat
blixa
Snad druhá, ne ?
Reagovat
mahycek
Kde mám najít los mužů na ATP Madrid ? Dík.
Reagovat
Lukyi
madrid-open.com/en/draw/
Reagovat
tommr
rád bych tam viděl Petru, ale tý nejspíš dojde v semi proti Halepový štáva. A to jsem ještě optimista, protože Petra může po náročným přechodu z Prahy klidně vypadnout už v prvním kole ... :)
Karolíně tentokrát moc nevěřím - hráčky v její čtvrtince (Azarenka/Stephens, Halep) jí typově vůbec nesedí ...
Reagovat
slacker
lzes
Reagovat
tommr
jak může bejt něčí tip lží? Tvoje myšlenkový pochody jsou opravdu zvláštní ...
Reagovat
Torn
slacker se asi nudí, tak komentuje, co ho napadne. :D
Reagovat
smazaný uživatel
Slacker asi myslel tuto část:
"A to jsem ještě optimista..."
:-D
Reagovat
bella
presneeee....a jeste se tomu tommr zasmeje, ten clovek je zvrhliiik :D :D
Reagovat
bella
presneeee....a jeste se tomu tommr zasmeje, ten clovek je zvrhliiik :D :D
Reagovat
George_Renel
Hezké Ondro, jen mi tam chybí favoritka č. 9.
Reagovat
Ondřej.Jirásek
:P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist