Prezidenta ČTS Kaderku po třech měsících pustili z vazby

24. 5., 12:18
Aktuality 21
Pankrácká věznice propustila dnes dopoledne z vazby na svobodu prezidenta Českého tenisového svazu Iva Kaderku, který je stíhaný za podvody se sportovními dotacemi. ČTK to sdělil zdroj obeznámený s trestním řízením, informaci potvrdil Kaderkův advokát Tomáš Gřivna. Kaderkovi po třech měsících skončila takzvaná koluzní vazba, do které ho soud na žádost státního zastupitelství poslal, aby nemohl ovlivňovat svědky.
Kaderka vinu popřel a proti vazbě podal stížnost (© Profimedia)

Na svobodu se dnes z vazební věznice dostal také další obviněný Vojtěch Flégl. Serveru Seznam Zprávy to potvrdil jeho advokát Miroslav Synek.

Kaderkovi hrozí za milionové dotační podvody se státními dotacemi a za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky až desetileté vězení. Prezident tenisového svazu trestnou činnost popírá. Proti únorovému vzetí do vazby si podal stížnost, kterou mu soud zamítl.

Vazba kvůli možnému maření vyšetřování může trvat maximálně čtvrt roku. Výjimkou by mohla být pouze situace, kdy by se obviněný pokusil z vazby ovlivňovat svědky nebo spoluobviněné - v takovém případě by soud vazbu mohl na návrh státního zástupce prodloužit.

Podle informací médií vyplatil svaz ze státní dotace desítky milionů korun spolku spoluobviněného šéfa dozorčí rady Vojtěcha Flégla. Část peněz určená na pořádání turnajů přitom údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu vyčíslila policie na zhruba 14,5 milionu korun.

Podstata machinací spočívala podle kriminalistů v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet peníze za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby - za podíl na organizaci některých turnajů, za dopravu i stravování účastníků nebo na zajištění lékařské péče.

Vedle Kaderky a Flégla čelí stíhání ještě tajemník tenisového svazu Jakub Fastr, šéfka ekonomického oddělení Hana Baierová a někdejší přední deblista Daniel Vacek, jenž trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče.

Kaderka stojí v čele ČTS od roku 1998. Jeho setrváním ve funkci se bude zabývat mimořádná valná hromada svazu 7. června. Svaz od března dočasně vede sportovní ředitel Jan Stočes, kandidaturu na post předsedy oznámil předseda představenstva tenisového klubu Sparta Praha Jakub Kotrba.

Kaderka a dotační kauza:

27. února - Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala v sídle Českého tenisového svazu (ČTS), mimo jiné prověřovala hospodaření a využívání státních dotací. Vedle sídla svazu zasahovali detektivové rovněž v dalších městech, kde sídlí tenisové kluby. Zásah se podle Seznamu Zprávy týkal i Národní sportovní agentury a Svazu lyžařů České republiky.

- Policie obvinila pět lidí a stejný počet právnických osob kvůli zneužívání dotací, které stát poskytl ČTS na podporu sportu. Jedním z obviněných byl šéf svazu Ivo Kaderka, dalším jeho blízký spolupracovník a předseda dozorčí rady ČTS Vojtěch Flégl. Všechny obviněné policie stíhala za dotační podvod a za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky.

29. února - Státní zástupce navrhl pro Kaderku a Flégla vazbu, zbylé zadržené policie propustila na svobodu. Soud týž den poslal Kaderku i Flégla do vazby. Oba vinu popřeli. Podle státního zástupce by oba muži mohli na svobodě ovlivňovat svědky.

1. března - Výkonný výbor ČTS rozhodl, že svaz dočasně povede sportovní ředitel Jan Stočes.

4. března - Evropská tenisová federace Tennis Europe informovala, že zadrženého Kaderku dočasně nahradil v čele federace dosavadní viceprezident Giorgio Di Palermo.

8. března - Národní sportovní agentura (NSA) oznámila, že při kontrole odhalila vážné nedostatky v hospodaření ČTS s prostředky ze státního rozpočtu. Prozatímní vedení svazu pověřila nápravou, s organizací zahájí správní řízení a vyzve ji k navrácení části dotace. Agentura také uvedla, že tenisový svaz v rozporu s pravidly využil přes 39 milionů korun.

14. března - NSA oznámila, že vyzvala ČTS k vrácení části dotace ve výši 29,7 milionu korun, kterou použil v rozporu se stanoveným účelem. Lhůta pro vrácení částky činí 30 dní. Tenisový svaz uvedl, že výzvu akceptoval.

18. března - Dočasný šéf ČTS Stočes oznámil, že mimořádná valná hromada svazu, která se bude zabývat změnou stanov a aktuálními záležitostmi včetně možného odvolání Kaderky, se uskuteční 7. června. Odvolání předsedy dozorčí rady Flégla bude řešit rada ČTS.

29. března - Podle Radiožurnálu ČTS kvůli machinacím s dotacemi přišel o podporu generálního partnera, společnosti Agel miliardáře Tomáše Chrenka.

15. dubna - Po vypršení třicetidenní lhůta pro vrácení částky, kterou měl ČTS v roce 2021 využít v rozporu se stanoveným účelem, zástupci svazu a NSA uvedli, že ČTS nemá na vrácení peníze. NSA předá pohledávku finančnímu úřadu.

25. dubna - Předseda představenstva tenisového klubu Sparta Praha Jakub Kotrba oznámil kandidaturu na post prezidenta ČTS.

24. května - Pankrácká věznice propustila Kaderku z vazby. Kaderkovi po třech měsících skončila takzvaná koluzní vazba, do které ho soud na žádost státního zastupitelství poslal, aby nemohl ovlivňovat svědky.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
vavrinec
S přehledem ovládne vanou hromadu a ta ho potvrdí v čele svazu. Nikdo si netroufne ani špitnout, všichni se ho bojí.
Reagovat
lars
A nekecas ????????
Reagovat
vavrinec
Můj názor. Zohledněno, co z tenisových kruhů slyším. Ale mohu se samozřejmě mýlit. Kéž bych se mýlil.
Reagovat
Krisboy
Já se ho nebojím.
Reagovat
Mantra
Ani nezhubnul
Reagovat
PTP
Ta fotka je při nástupu, teď je -20kg.
Reagovat
Mantra
Tys ho viděl ?
Reagovat
Mantra
A 20 je málo. To ani nepozná
Reagovat
com
cekal na nej pred vazbou s transparentem - Kaderka na Hrad
Reagovat
Mantra
Nene. On bere ten Lavercup Evropu
Reagovat
PTP
Najde se tady u nás taky nějaký důchodce, příležitostný básník s legálně drženou zbraní?
Reagovat
frenkie57
...raději bacha na tyhle věty, možná by to nějaký citlivější policista mohl brát jako podněcování k útoku na veřejnou osobu.
Reagovat
PTP
Spíš veřejný nepřítel
Reagovat
jackiec
Zítra bude v loži vedle hadamczyka na semifinále se Švédy
Reagovat
Krisboy
...a Rittiga a Křenka a Klause a dalších
Reagovat
com
fakt ze jo

Podle důvěryhodného zdroje Novinek z tenisového prostředí z Moravy už má Kaderka na příští dny vcelku nabitý program. V sobotu se prý chystá do pražské O2 areny na semifinálový zápas českých hokejistů proti Švédsku.
Reagovat
jackiec
Chlap bez hanby, a 7.6. si dojde i na tu schůzi svazu aby se kecama očistil, stejně myslím že se to celé zamete jak s berbrem apod, max. nějaká pokutka
Reagovat
Krisboy
Chlapci chlapci...vy vůbec nectíte presumpci neviny
Reagovat
Krisboy
To od vás není hezké. Co když je to celé kampaň?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
com
Ho uvidime jak fandi na FO
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist