Přijdou o Australian Open. Vichljancevová kvůli Sputniku, Gadecká vakcínu odmítá

22. 12. 2021, 00:11
Aktuality 11
Podmínka povinného očkování proti Covidu-19 pro start na Australian Open má další 'oběti'. Ruska Natalia Vichljancevová je sice naočkovaná, jenže vakcínou Sputnik V COVID-19, která není v Austrálii na seznamu uznávaných. Australská teenagerka Olivia Gadecká se startu na domácím grandslamu dokonce dobrovolně vzdala, neboť se očkovat odmítá.
Natalia Vichljancevová (© AFP)

Do Melbourne se v současnosti bez očkování proti Covidu-19 nedostanete a výjimku nedostali ani tenisté, které v druhé polovině ledna čeká Australian Open.

Chtějí-li se úvodního grandslamu sezony zúčastnit, musí být naočkovaní. A zdaleka ne všichni s touto podmínkou souhlasí. 

Taková Natalia Vichljancevová se sice naočkovat nechala, jenže 'špatnou vakcínou'. Respektive vakcínou ruské výroby Sputnik V COVID-19, jež v Austrálii není na seznamu ověřených.

24letá Ruska, bývalá 54. hráčka světa aktuálně figurující na 194. místě žebříčku WTA, tak nesmí zasáhnot do kvalifikace. V Melbourne se neobjeví poprvé po sérii pěti účastí, z toho tří v hlavní soutěži.

"Australian Open se bohužel nezúčastním. I když jsem spokojená s úrovní tenisu, který jsem na posledních turnajích předváděla a do Austrálie jsem se těšila, tak Sputnik stále není mezi ověřenými vakcínami," oznámila Vichljancevová na sociálních sítích.

Sputnik V je první registrovaná vakcína proti nemoci Covid-19 a je schválená pro použití v 71 zemích světa. Ne však v Austrálii. Úřad Therapeutic Goods Administration (TGA) uznává vakcíny AstraZeneca Vaxzevria, AstraZeneca Covishield, Pfizer/Biontech Comirnaty, Moderna Spikevax nebo Takeda, Sinovac Coronavac, Bharat Biotech Covaxin, Sinopharm BBIBP-CorV a Johnson & Johnson/Janssen-Cilag COVID Vacci.

Startovat na Australian Open nebude ani Olivia Gadecká, jež měla dostat divokou kartu a odbýt si premiéru v hlavní soutěži grandslamu. Jenže 19letá Australanka očkování odmítá a přesvědčit se nenechala ani pod tlakem svazu Tennis Australia. 

Gadecká na začátku roku nefigurovala ve světovém žebříčku a nyní je na 237. místě. Spolupracuje i s trenérem Davidem Taylorem, který vede první hráčku světa Ashleigh Bartyovou. 

Už dříve se kvůli odmítnutí očkování odhlásil z Australian Open Francouz Pierre-Hugues Herbert, který měl s krajanem Nicolasem Mahutem patřit mezi favority čtyřhry a pravděpodobně by se vešel i do hlavní soutěže dvouhry. Stále je nejistý je i start světové jedničky Novaka Djokoviče, srbský tenista se proti vakcíně dlouhodobě vymezuje a dosud výslovně nepotvrdil, že už očkování podstoupil.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
paddy
Tiley řekl, že zatím neobdrželi žádnou zdravotní výjimku

i když se zatím všude píše, že u Djokoviče se neví, tak musím dodat, že na DC říkal, že se rozhodne během pár dní, což byl logicky ten publikovaný entry list

lidi jsou rádi napjatí, nechme je v tom smile smile
Reagovat
brixner
Ale fakt bez prdele - jsem moc zvědavý, jak to se Srbem dopadne a jak se rozhodne. Jak už jsem psal - ani jedno z těch rozhodnutí nebude v očích veřejnosti správné a tohle Srbovi tedy upřímně nezávidím!

Zkouším se do jeho situace vžít...Jo, 21 láká, navíc v Austrálii...Sakra, fakt nevím, asi bych se na to vysral a na to "oko" si počkal do Paříže, i když tam bude asi naspídovanej Rafa, ale zase je šance, že Rafu, jako vobvykle, na tři vítězné lehce zdemoluje Saša...Jajaj, je to fakt zamotaný, divím se, že ještě nějaká společnost nevypsala sázkysmile

Asi bych vsadil na to, že "JO"...smilesmile
Reagovat
paddy
jak jsem psal, tak se rozhodl už cca před 14 dny

jede na 110% smile
Reagovat
Faby
Keď prídeme o Vichljancevovú na AO, bude to veľká strata v 1. kole!
Reagovat
tommr
tady jde o princip a ne o to na jaké úrovni hráčka je ...
Reagovat
SwissMaestro
Takovej ten pocit když se necháš naočkovat, ale ono vlastně nejde o zdraví a ty nesmíš nic
Reagovat
Kozoroh
Tak Sputnik je sračka, které ani Zeman nevěří (sice jí propagoval, ale nechal se naočkovat Pfizerem).
Reagovat
Teo
Já bych teda řekl, že ty ostatní vakcíny se dostaly na úroveň stejné sračky smile
Reagovat
brixner
Sputnik zas tak špatnej nebyl, vylít přece jako první, né?smilesmile
Reagovat
Teo
smile
Reagovat
Pe3k
Šéfové Pfizeru ze všeho nejvíce kladli důraz na klauzuli ve smlouvě a to o tom, že jejich firma nenese žádnou odpovědnost za případné nežádoucí účinky. Tohle ve mě vyvolává dojem, že i jejich vakcína (kterou mám v sobě) je sračka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist