Připadám si teď mnohem víc uvolněný, neřeším už zbytečnosti, říká Federer

6. 8. 2014, 19:06
Aktuality 7
Připadám si teď mnohem víc uvolněný a tenis si opravdu naplno užívám, říká na startu US Open Series Roger Federer. Švýcar, jenž dnes hladce vstoupil do turnaje Masters 1000 v Torontu, se po výhře nad domácím Peterem Polanskym rozpovídal například o vývoji tenisu, ale i o motivaci, která ho stále posouvá kupředu.
Profily hráčů
Roger Federer

Roger Federer dnes vstoupil do turnaje Masters 1000 v Torontu hladkou výhrou nad domácím Peterem Polanskym, s nímž ztratil pouhé dvě hry a zvítězil hladce za 52 minut. "Jsem rád, že jsem zase zpátky v zápasovém rytmu, už jsem se do Ameriky moc těšil," řekl po výhře novinářům.

"Cítím se teď skvěle, mám za sebou úspěšnou travnatou část sezony. Po Wimbledonu jsem měl pár dní volno, ale sem do Toronta jsem se opravdu těšil. Musím říct, že si to teď mnohem víc užívám, prostě jsem si po grandslamu vzal nějaké volno a neřešil jsem, jestli to bude týden, nebo týden a půl. Je jasné, že jsme pak s týmem trénovali a sestavili jsme nějaký plán, ale připadám si teď mnohem víc uvolněný a naplno si to užívám," přiznal sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

"Snažím se vždy na všem hledat něco pozitivního," řekl Švýcar. "Když jsem byl mladší, tak jsem si věci víc připouštěl, ale teď už vím, že to je zbytečné. Dřív jsem se snažil dělat všechno, co mi kdo poradil, teď už je to ale jiné. Neřeším zbytečnosti a dělám to, co mám rád. Někteří lidé už mě odepisovali, ale já se opravdu stále cítím ve formě. Dnes jsem se v zápase cítil parádně, cítil jsem svou rychlost a mám z toho velmi dobrý pocit."

Druhý nasazený Federer, jenž slavný Rogers Cup vyhrál již v letech 2004 a 2006, v Kanadě bojuje o třetí titul v letošním roce - ovládl již turnaje v Dubaji a v německém Halle. "Je to velký bojovník a velká tenisová osobnost. Dokázal toho už hrozně moc, ale stále v sobě nachází motivaci trénovat, dřít a vyhrávat, což je to nejdůležitější. Bez motivace by to bylo těžké, téměř nemožné. On ji však stále má a já mám velkou radost, že se mu daří," říká kouč někdejší světové jedničky Stefan Edberg. "Je obdivuhodné, že se po tolika letech stále dokáže zlepšovat - a myslím si, že to není jen můj názor."

Sám Švýcar, který je od května již čtyřnásobným otcem, přiznává, že nyní necítí povinnost hrát tolik turnajů jako před několika lety. "Myslím, že už nikomu nemusím nic dokazovat, i když s tím někteří lidé nesouhlasí - to je mi ale jedno, já to tak cítím. Pro mě je důležité zůstat zdravý a hrát a je mi jedno, kolik odehraju turnajů, nejdůležitější jsou výsledky a to, jak se já sám cítím."

Federer vstoupil na profesionální okruh ATP v roce 1998 a za svou kariéru byl rekordních 302 týdnů světovou jedničkou. "Tenis se stále mění, máme modernější vybavení, mění se některá pravidla, mění se styl hry. Hráči musí být rychlejší, musí hrát agresivně a musí hodně běhat, protože pokud to nedělají, mají jen velmi malou šanci uspět," míní Švýcar. "V tomhle zrychlovacím procesu se ale bohužel vytrácí třeba voleje, což je škoda."

"Trenéři si u všech zakládají na dobré hře od základní čáry, na kvalitě forhendu a bekhendu a pak na dobrém podání, na voleje se ale trošku pozapomíná a pro hráče je to poměrně neoblíbený úder."

Federer se také vyjádřil ke spojení tenisu a médií. "Za svou kariéru jsem strávil několik let s novináři," řekl s úsměvem aktuálně třetí hráč světa. "Poslední dobou jsem ale zastáncem toho názoru, že méně je někdy více. Řekl bych, že je čas přenechat média i jiným hráčům, protože i to prostě k tenisu patří a je potřeba si na to nějakým způsobem zvyknout. Někdy je to příjemné, někdy to člověka štve, ale je to prostě tak," zakončil Švýcar.

Komentáře

7
Přidat komentář
smazaný uživatel
najviac na turnaji fandim Raonicovi,ale Federer ma sancu na titul,nejako sa nam zlepsuje:)
Reagovat
J.M.
No, to se uvidí, až bude hrát s někým na vyšší úrovni. Těžko soudit podle Polanského... (On i loni řadu turnajů začal přesně v tomto stylu jako včera. A jak dopadly, víme.)
Reagovat
smazaný uživatel
To jsem říkal už milionkrát, že po prvních kolech nad neznámými hráči netřeba dělat závěry. To přeci není měřítko.
Reagovat
pepin
Prostě je to "Pan tenista" at si někteří moulové a noumové říkají co chtějí. To co dokázal on se prostě jen tak opakovat nebude.
Reagovat
smazaný uživatel
myslis karieru alebo rodinu?
Reagovat
Mayo
Včera sa mi páčil jeho intergalaktický forehand.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak pravil tenisový mudrc a ostatní by si měli vzít příklad i z jeho myšlení, ať si někteří myslí co chtějí, nikdo jinej nezraje tak jako Roger a ještě toho může tolik dokázat. To je přesně to, co potřebuje, hrát uvolněně a s radostí, potom je to i radost sledovat, nikdo asi nehraje rád pod tlakem
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist