Pro Bouzkovou i Muchovou je start na US Open životním úspěchem

26. 8. 2018, 22:18
Aktuality 23
Shodně čtyři roky po titulech na juniorské scéně si tenistky Marie Bouzková a Karolína Muchová zahrají první grandslamový turnaj. "Je to průlom. Životní úspěch," shodly se obě před pondělními zápasy prvního kola na betonových kurtech US Open v New Yorku.
Marie Bouzková

Dvacetiletá Bouzková v roce 2014 slavila na US Open juniorský titul, o dva roky starší Muchová se ve stejném roce stala vítězkou Pardubické juniorky, mistrovství republiky, které v minulosti vyhrály i Martina Navrátilová či Petra Kvitová.

"Asi se to mělo stát tady," usmála se Bouzková po nedělním tréninku ve Flushing Meadows. Kvalifikaci dokonce rozehrála na kurtu číslo 17, na kterém vyhrála finále juniorky. "Je to můj zaslíbený turnaj. Líbí se mi tady hodně."

"Když vyhrála juniorku, viděl jsem, že její tenis na ženy nestačí. Všechno jsme museli předělat. Teď to teprve do sebe zapadá," řekl její otec Milan Bouzek, který řídí směr kariéry pražské rodačky. Jeho dcera trénovala i v Bollettieriho akademii na Floridě a aktuálně ji vede španělský kouč Cristian Requeni. "Šli jsme mojí cestou, ne americkou. Jsem vděčný, že jsme nezůstali v Česku," řekl Bouzek.

Grandslamovou kvalifikací prošla Bouzková na šestý pokus. "Cítím se pořád líp a líp. Dostat se na grandslam a jednou třeba vyhrát, je sen nás všech," řekla a doufala, že ji nebude trápit pravá noha, do které dostala v 3. kole kvalifikace křeč. "Fyzioterapeuti se o mě dobře postarali, takže je všechno v pořádku."

Muchovou přibrzdily v rozletu zdravotní problémy, ale letos hraje bez omezení. Už třikrát se v sezoně dostala do finále turnaje ITF a v kvalifikaci US Open ztratila ve třech duelech jen jeden set. "Je to super pocit. I když jsem poslední turnaje odehrála docela dobře, tohle je něco jinačího. Největší úspěch kariéry," řekla.

Z turnajů nižší kategorie ITF, které většinou objíždí, se najednou potkává v šatně se světovými hvězdami. "Moc to se mnou necloumá," řekla, ale pak přece jen přiznala: "Když se potkám třeba s Federerem, tak z něj jde respekt, ale mezi holkama nemám nikoho, ke komu bych úplně vzhlížela. Možná Serena (Williamsová)..."

Na její tenisový růst dohlíží Slovák Emil Miške, do New Yorku přijel pomoci s tréninky Miroslav Herzán. Doma má kondičního trenéra a využívá i mentálního kouče. "Mám dobrý tým, který mě k tomu tlačí. Sama bych to určitě nezvládla, protože se musím přiznat, že jsem docela lenivá. Je to dřina a odříkání," řekla.

V prvním kole narazí na Dajanu Jastremskou. Ukrajinku loni porazila na akci ITF v Praze. "Od té doby se určitě zlepšila, protože má jinačí výsledky. Střílí do toho zprava zleva, klasická Ukrajinka. Ale já taky hraju dobře," řekla Muchová, která by si v případě postupu mohla zahrát se španělskou hvězdou Garbiňe Muguruzaovou.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
Frick
ročník 92 a bude končit, chjo. Fakt jsem si nemyslel, že je to taká slépka. Kvůli neshodě s trenérem.
Reagovat
EllNino
tak pokud sis přečetl její příspěvek na FB, tak to není "jen" neshoda s trenérem ...je to víc věcí najednou, celkem typickej příběh o úspěchu, který se neodpouští
Reagovat
Frick
Tak si to srovnej s jinejma sportovce, co měli v háji koleno, rameno, vážnou interní nemoc.... a dokázali se vrátit! Co ti by dali za neshodu s trenérem.

Vždyť se jí teprva nyní začala všechna ta dřina vracet. V 29 by byla v Pekingu na vrcholu.

Ba druhou stranu - čas vrátit se má. Třeba i po mateřsky.
Reagovat
Carloss
která Karolína? Plíšková? nějak ten příspěvek nechápu. na jejím fb nic není.
Reagovat
EllNino
Fricek chtěl bejt zase bulvární víš :D ... Jde o Karolínu Erbanovou, rychlobruslařku
Reagovat
Carloss
aha. :)
Reagovat
FulnekUltras
Nevylučuju samozřejmě vliv Šoukalky - ale tady by se už hlavně měli vzpamatovat nebo skončit zatuchlí dědci na svazu i Novák.
Reagovat
blixa
Ona není slépka, jen ty seš totál kripl. Ona je slušný člověk, kdežto Novák je hajzl až na půdu. A není to neshoda s trenérem, ale neshoda s bafuňářem který rozhoduje o bytí a nebytí. Reprezentační trenér = bafuňář.
Reagovat
Frick
Sorry, ale jak už jsem napsal výše - když si to člověk srovná s jinejma, co udělali možný i nemožný, aby zase mohli závodit, tak tenhle důvod vypadá směšně. Tak ho má poslat do p*če.
Reagovat
blixa
Nelze. "Reprezentační tenér" je v podstatě neomezený vládce, zvlášť pokud mu jde svaz na ruku jako Novákovi. Navíc je to Babišův kůň, takže se proti němu nikdo nedovolí ani uprdnout. Karolína je obdivuhodně statečná a čestná žena a já je jejímu rozhodnutí vůbec nedivím.
Reagovat
lars
vsak mohla ukoncit karieru, az kdyby ji nenominoval , ikdyz by nemela spatne casy v treninku
Reagovat
Frick
No, taky se musí někomu/nečemu (ve smyslu organizace) zodpovídat. Karolína je jedna ze dvou největších hvězd a vzhledem k tomu, že je o 5 let mladší, tak i o něco více perspektivní. Právě z tohoto pohledu by Novákovi mělo být jasně naznačeno, ať se krotí nebo to pro něj bude mít důsledky.
Reagovat
blixa
A kým ty magore ? Novák je neomezený vládce i ve svazu, který mu zobe z ruky.
Reagovat
Frick
Tak minimálně je někým placen. Děláš z něj absolutistickýho monarchu. Někdo nad nim bejt zkrátka musí.
Reagovat
blixa
Formálně ano. Neformálně prakticky ne.
Reagovat
slacker
vsak Novak a Ty - zadny rozdil
Reagovat
Fandina
Karolínu jsem viděla letos, když jsem byla na Štvanici, proti Báře Krejčíkové a líbilo se mi, jak hrála. Dávala celkem silné rány a dovedla zahrát i chytře. Yastremska je jedna z vycházejících hvězdiček. To nebude nic lehkého. Je celkem dobře stavěná, vysoká, postavu má na tenis ideální a zdá se mi, že je hodně na vlně. Karolíně držím palce. Pojď!!!
Reagovat
Pesek12
Karolína Muchová se mi taky líbí jak hraje. A navíc si na nic moc nehraje, viz její rozhovor na aktualne.cz, kde trochu přiznává lenivost.
Na její tenisový růst dohlíží Slovák Emil Miške, do New Yorku přijel pomoci s tréninky Miroslav Herzán. Doma má kondičního trenéra a využívá i mentálního kouče. "Mám dobrý tým, který mě k tomu tlačí. Sama bych to určitě nezvládla, protože se musím přiznat, že jsem docela lenivá. Je to dřina a odříkání," řekla.
Reagovat
ttopi
A to je její plus, že přizná lenivost? Výsledkem lenivosti je, že nedoáshne toho, na co má potenciálně. To je teda dobrý. Na nic si nehraje. Ale taky si o nic velkého nezahraje. Ale hlavně, že je upřímná :D
Reagovat
tommr
určitě je v tom trochu nadsázky. Kdyby byla opravdu líná tak by se tak vysoko nikdy nedostala. Karolínu spíš brzdí opakovaný zranění ...
Reagovat
Chrenda
Tak do finále holky. To by byl frmol. :-)
Reagovat
Krisboy
A jedna by mohla v semi klepnout Petru a druhá Káju. To by byl mazec :)
Reagovat
tommr
to není možný ani teoreticky. Obě jsou v jedný osmince s Karolínou Plíškovou a Petra je ve druhý polovině ... :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist